Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Αλατα στα τζαμια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
11-10-06, 08:44
Καλημερα χερετω την ωραια παρεα,σε ενυδρειο στυμενο που εχει μεσα ψαρια,πως καθαριζουμε τα αλατα που εχει πιασει πανω -πανω το τζαμι απο τις καλοκαιρινες εξατμησεις του νερου ?

eliasfot1
11-10-06, 09:04
Με ένα σφουγγαράκι λίγο σκληρό η με μια ξύστρα αλλα πολύ προσεχτικά μην χαράξεις το τζάμι

kastmaniac
11-10-06, 09:21
Εναλλακτικά και με πολυ προσοχή για να μην πέσει στο νερό μπορείς να βάλεις στο σφουγγαράκι και λίγο ξύδι. Επίσης μπορείς να "μουλιάσεις" για λίγη ώρα την επιφάνεια με τα άλατα με λίγο χαρτί κουζίνας με πολύ ζεστό --- προσοχή --- νερό. Αν τα άλατα είναι εσωτερικά δοκίμασε να τα καθαρίσεις όταν κάνεις την αλλαγή νερού για να έχεις περισσότερη άνεση όταν δουλεύεις.

koulio
11-10-06, 10:31
καλο ειναι να αποφυγεις να βαλεις εστω και λιγο ξυδι εκτος και αν το ενυδρειο σου ηταν τελειος αδειο. ακολουθησε αυτα που σου λενε οι προλαλησαντες με το σφουγγαρι κτλ κτλ

KOKORAS
11-10-06, 10:34
Τι κακό μπορεί να κάνει το ξύδι εκτός από το να μαλακώσει το νερό?

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
11-10-06, 14:18
Ξυστρα παντος δε λεει οσο και προσεκτικα να τις κανεις αφηνει αμιχιες.
Για σφουγγαρι δεν ξερω ,παντος με τη μεσα πλευρα του μαγνητη που καθαριζουμε το ενυδρειο και ειναι σκληρο τα ετριψα και παλη τιποτα δεν εγινε.

nikman
11-10-06, 16:24
Φίλε Παναγιώτη θα σου πω πως καθάρισα εγώ ένα ενυδρείο μου που τα τζάμια του ήταν πήχτρα στην άλγη δεν έβλεπες τίποτα μέσα και επίσης ψιλά το τζάμι και το πλαστικό του ενυδρείου είχε πιάσει άλατα. Να σημειώσω εδώ ότι τον καθαρισμό τον έκανα αφού το ξέστησα γιατί θα το πούλαγα αλλά νομίζω ότι και με νερό μέσα το ίδιο αποτέλεσμα θα πετύχαινα. Λοιπόν πολύ απλά το έτριψα με χοντρό συρματάκι της κουζίνα. Αυτά τα στρογγυλά σε χρώμα κόκκινο που πουλάνε στο Σούπερ Μάρκε για τον καθαρισμό των κατσαρολιών τηγανιών κ.λ.π. Δεν χρειάζεται να το πιέσεις πολύ γιατί καθαρίζει με ένα πέρασμα που λένε αλλά και πολύ να το πιέσεις δεν θα σου χαράξει το τζάμι.

Tolis
11-10-06, 17:00
Το ξυδι μπορει να μαλακωσει αρκετα αποτομα, δημιουργωντας σοκ στα ψαρια.

Blanch
11-10-06, 17:01
Έτυχε να έρθει στην κατοχή μου (χωρίς να το χρησιμοποιήσω για να κατεβάσω την τιμή ph) ένα μπουκάλι ph minus της sera. Επίσης κάπου είχα διαβάσει πως το συγκεκριμένο υλικό αφαιρεί άλατα από το τζάμι. Το δοκίμασα και πράγματι έφυγαν με ιδιαίτερη ευκολία, με δύο περάσματα και σχεδόν καθόλου τρίψιμο. Φυσικά φρόντισα να μην έρθει σε επαφή με το νερό του ενυδρείου, ούτε κατά τη διάρκεια του καθαρισμού ούτε και μετά. Από τότε το χρησιμοποιώ όταν θέλω να επαναλάβω αυτή τη διαδικασία.

george
11-10-06, 22:26
Σφουγγαράκι scotch brite ροζ !

Υπάρχουν και ειδικά καθαριστικά :
http://www.aquariumpharm.com/en_gb/productCategory.asp?categoryname=AquariumCleaners#
http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?userid=RwKCjKm5IWGRJQqUGqCWaQfgU0gIFDmb uc8&f=NR&c=128017&t=temartic_e

caverman
12-10-06, 09:11
Για το συγκεκριμένο ζουμί είχα ακούσει και εγώ ότι κάνει πολύ καλή δουλειά στον καθαρισμό πλαστικών τσιμπίδων που χρησιμοποιούμε στο aquascape. Όταν γεμίσουν άλατα δεν δουλεύουν καλά και ο καθαρισμός τους είναι δύσκολος χωρίς χημικά. Μου είχε προταθεί να χρησιμοποιήσω PH Minus για τον καθαρισμό τους και πραγματικά έκανε καλή δουλειά...

GODLIGHT
12-10-06, 11:01
αυτο το ζουμι να απλωθει με χαρτι η με καποιο πανι και να τριφτει? εχω και εγω το ιδιο προβλημα με αλατα απο την εξατμιση του νερου.

netblues
12-10-06, 17:20
Το ξυδι μπορει να μαλακωσει αρκετα αποτομα, δημιουργωντας σοκ στα ψαρια.

Να ριξει το ph μπορει.. Να το μαλακωσει ομως?
Αν ηταν ετσι, θα βαζαμε αντι για τυρφη... ξυδακι..
:D:D

Tolis
12-10-06, 17:24
Σωστος, ριχνει το πεχα...

Blanch
12-10-06, 21:17
αυτο το ζουμι να απλωθει με χαρτι η με καποιο πανι και να τριφτει? εχω και εγω το ιδιο προβλημα με αλατα απο την εξατμιση του νερου.

Με σφουγγαράκι κουζίνας χωρίς απορρυπαντικά από τη σκληρή του πλευρά, χωρίς ένταση στο τρίψιμο.

george
12-10-06, 21:35
http://www.malawicichlidhomepage.com/greek/articlesgreek/algae_cleaning_greek.html

aafent
09-09-07, 23:08
edit: από λάθος έβαλα το ποστ εδώ ... ήταν για εδω http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?p=198156

Χωρίς να έρθει σε επαφή με το νερό (εάν είναι μέσα αδειάζεις) ένα καινούργιο πανάκι ή χαρτί κουζίνας . Βάζεις πάνω κιτρικό οξύ (το μαγειρικό ξινό, κάτι που μοιάζει με λεμόνι), στύβεις λίγο για να μη στάζει μέσα στο νερό και καθαρίζεις. Άλατα τέλος. Μετά βρέχεις με νερό ένα στεγνό πανί και καθαρίζεις 2-3 φορές. Συμπληρώνεις το νερό.

Το ίδιο μπορείς να το κάνεις με ζουμί από καρπούζι.

lucy
10-09-07, 09:20
...
Το ίδιο μπορείς να το κάνεις με ζουμί από καρπούζι.
Ανδρέα μιλάς σοβαρά; Ζουμί από καρπούζι για να αφαιρέσεις άλατα; Με βάζεις σε ιδέες!

erene
10-09-07, 11:19
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ph minus της sera όπως έχει αναφερθεί και πιο πάνω, βάζοντας το σε βρεγμένο χαρτί κουζίνας.Αυτό κάνω εγώ και έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

aafent
10-09-07, 11:53
Ανδρέα μιλάς σοβαρά; Ζουμί από καρπούζι για να αφαιρέσεις άλατα; Με βάζεις σε ιδέες!

Το ζουμί από το καρπούζι πρέπει να ξέρεις είναι εξαιρετικό στο καθάρισμα ορισμένων πραγμάτων όπως το ρετσίνι. Μια φορά το έκανα σε άλατα και πέτυχε μια χαρά. Μια δοκιμή δεν κοστίζει τίποτα.
-------------------------
Μπορείς να χρησιμοποιήσεις το ph minus της sera όπως έχει αναφερθεί και πιο πάνω, βάζοντας το σε βρεγμένο χαρτί κουζίνας.Αυτό κάνω εγώ και έχει πολύ καλά αποτελέσματα.

Το PH minus περιέχει οξύ. Αυτός είναι ο λόγος που σου καθαρίζει τα άλατα. Δεν υπάρχει κανένας λόγος τα το πληρώνεις τη στιγμή που υπάρχει το ξινό (δες post μου παραπάνω) και το ξύδι. Απλά το ξύδι θέλει μεγαλύτερη προσοχή στη χρήση του.

dinos99
10-09-07, 19:09
εγω παλι τα εξυσα λιγο με το νυχι μου και εφυγαν χωρις να χαραξει το τζαμι!!!

maniac
10-09-07, 20:37
Εδω και χρονια για τα αλατα χρησιμοποιω ξυραφακι, απο αυτα που εχουν πιασιμο απο την μια πλευρα, και δεν εχω κανενα προβλημα. Αν το ξυραφακι η η ξυστρα αφηνει σημαδια καπου εχει χτυπηθει και θελει αλλαγμα. Για τα ευκολα μια πιστωτικη ειναι οτι πρεπει. Τα πρασινα σφουγγαρακια παντως αφηνουν σημαδια.

george
10-09-07, 21:33
Ροζ είπαμε όχι πράσινο ;)

gutsi
15-09-07, 21:01
μια οδοντοβουρτσα με ph down API και εφηγαν τα αλατα.

Tolis
15-09-07, 21:02
Φυσικά φρόντισα να μην έρθει σε επαφή με το νερό του ενυδρείου, ούτε κατά τη διάρκεια του καθαρισμού ούτε και μετά. gutsi http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=9177

gutsi
15-09-07, 21:12
ναι συγγνωμη το λενε οι αλλοι πιο πανω για ph down.