PDA

Επιστροφή στο Forum : Περί φίλτρανσης και λοιπών θεμάτων.

mad
06-10-06, 15:30
Παρακαλώ θά ήθελα μιά γνώμη, κατ'αρχή καλώς σάς βρήκα είμαι καινούριος στό forum, τώρα άς τά πάρουμε από τήν αρχή.
Στό ενυδρείο (θαλασσινό fish only) δέν μπορώ νά βάλω sump καί έχω ένα 2217 μηχανικό-χημικό καί ένα 2217 βιολογικό μόνο γεμάτο substrate, έχω καί ζωντανό βράχο περίπου 15 κιλά, τό ενυδρείο είναι πολύ παλιό δουλεύει 7 χρόνια, όμως έχει τσιμπημένη αμμωνία η οποία δέν πέφτει, μήπως φταίει τό λίγο βιολογικό?

profitia
06-10-06, 16:22
Καλώς ήλθες.
Θα πρέπει να μας πεις κι άλλες λεπτομέρειες για το ενυδρείο σου,
πόσα και τι ψάρια έχεις, πόσα λίτρα είναι η γυάλα, καθώς και μετρήσεις από ΝΟ2 και ΝΟ3. Όταν λες τσιμπημένη αμμωνία τι εννοείς;
Το ότι έχεις αμμωνία σημαίνει ή ότι το φίλτρο είναι άστρωτο (απίθανο) ή ότι δεν επαρκεί για το φορτίο σου(το πιθανότερο).

mad
06-10-06, 17:42
Ψάρια έχω ένα clown καί ένα naso μεγάλο, λίτρα 350, μετρήσεις αμμωνία=0,05 δηλ ένα χρώμα μετά τό πρώτο πού είναι τό 0, νιτρίτ=0, νιτράτ=15, πώς βρίσκουμε θεωριτικά πόσο βιολογικό χρειάζεται γιά αυτά τα λιτρα γιά νά έχουμε μπούσουλα?
Μιλάμε γιά fish only καί όχι γιά reef τά οποία δέν χρειάζωνται τόσο πολύ βιολογικό!!!
Στό ίντερνετ διάβασα ότι τά wet-dry sump γιά αυτά τά λίτρα θέλουν 25 λίτρα
περίπου bio-balls ή substrate εγώ έχω 6 λίτρα στό EHEIM!!!!

profitia
06-10-06, 18:00
Το πόσο βιολογικό υλικό θα βάλεις εξαρτάται κυρίως από το βιολογικό φορτίο που έχεις κι όχι από τα λίτρα. Με τα ψάρια που έχεις εσύ και στρωμένο φίλτρο απόκλείεται να έχεις αμμωνία. Μήπως να δοκιμάσεις να αλλάξεις τεστ;

mad
06-10-06, 18:19
Τό δοκίμασα δείχνουν τό ίδιο!

profitia
06-10-06, 18:22
Μέτρησε το νερό που κάνεις αλλαγή, αν δείξει και σ αυτό αμμωνία σημαίνει ότι φταιν τα τεστ, αλλιώς για κάποιο λόγο το φίλτρο δεν είναι στρωμένο.

accnt
07-10-06, 06:52
Με 15 κιλά ζωντανό βράχο, τα φίλτρα σου και με τα ελάχιστα ψάρια που έχεις, δεν θα έπρεπε να είχες καθόλου αμμωνία.

Το ενυδρείο δουλεύει όλα αυτά τα χρόνια με τα συγκεκριμένα ψάρια και το setup και ξαφνικά ανέβηκε?
Η κυκλοφορία είναι αρκετή, έτσι ώστε ο βράχος να μένει καθαρός και να αποδίδει τα μέγιστα?
Μήπως έχεις ρίξει ποτέ σου –έστω και παλαιότερα- κάποιο φάρμακο?
Τη θερμοκρασία έχεις?
Τα ψάρια σου πώς συμπεριφέρονται?
Αντίστροφη όσμωση έχεις?
Τα φίλτρα σου τα καθαρίζεις μια φορά το μήνα, πάντα με νερό από το ενυδρείο και όχι βρύσης?
Κάνε και ένα τεστ αμμωνίας στο νερό που το χρησιμοποιείς για τις αλλαγές σου.

mad
07-10-06, 07:42
Ο βράχος μπήκε τελευταιία 3 μήνες, καί από τό χρώμα του δείχνη ότι είναι υγιέστατος, όλα τά άλλα λειτουργούν πολύ καιρό, αντίστροφη όσμωση δέν έχω, ο θερμοστάτης τού ψυγείου επισκευάστηκε γιατί η θερμοκρασία κυμαινόταν 6 βαθμούς, τό μηχανικό φίλτρο τό καθαρίζω μέ νερό βρύσης, τά ψάρια συμπεριφέρωνται καλά τώρα.
Θά κάνω ένα τέστ στό νερό τής αλλαγής δέν τό είχα σκεφτή ευχαριστώ.

george
07-10-06, 08:27
τό μηχανικό φίλτρο τό καθαρίζω μέ νερό βρύσης

Mήπως εδώ είναι η αιτία του προβλήματος ;
Μήπως καταστρέφεις έτσι την βιολογία του μηχανικού φίλτρου σου και το άλλο το βιολογικό δεν επαρκεί ;
Μέχρι να ξαναστρώσει ...το ξαναπλένεις...και πάει λέγοντας.

mad
07-10-06, 09:14
Έκανα ένα πείραμα μέτρησα αμμωνία σέ 3 νερά πού χρησιμοποιώ,
1 . τού ενυδρείου
2 . της βρύσης μέ αποχλωριοποιητικό
3 . απιονισμένο
Όλα μέ πυκνότητα 1024, καί στά 3 τό αμμωνία TROPIC MARINE μού έδειξε σχεδόν τις ίδιες ενδείξεις, δηλ. αρκετή αμμωνία 0,2 πάμε γιά άλλο τεστ λοιπόν, γιατί μάλλον τό τέστ έφταιγε θά δούμε.

mad
07-10-06, 11:37
Δέν έχω αμμωνία, οι μετρήσεις είναι τέλειες πάμε γιά τό επόμενο ψάρι!!!

george
07-10-06, 11:45
Άρα έφταιγε το τεστ !!

mad
07-10-06, 12:44
Τό RED SEA μου δείχνη 0, βέβαια έχει άλλη διαβάθμηση, τί νά πω πάντως αμμωνία δέν έχω καί ψάχνω γιά άλλο τερατάκι!! εκεί θά δούμε καί τί παίζει μέ τό βιολογικό μου.

Tolis
07-10-06, 13:26
Και καθαριζε το φιλτρο σε νερο που αδειαζεις απο το ενυδρειο στην αλλαγη, οχι με βρυσης.

accnt
07-10-06, 13:26
Η red sea δεν μου εμπνέει και μεγάλη εμπιστοσύνη, ιδιαίτερα στα test της. Βέβαια το πιο πιθανό είναι να είσαι ο.κ. Γνωρίζεις ότι και τα test έχουν ημερομηνία λήξεως?
Παρόλα αυτά με προσοχή το επόμενο ψάρι, να είναι συμβατό με τα υπόλοιπα ή με αυτά που θες να αποκτήσεις στο μέλλον.
Καλή συνέχεια!

mad
07-10-06, 14:47
Έχει σημασία εάν καθαρίζω τό μηχανικό φίλτρο (υαλοβάμβακα-σφουγκάρι) μέ γλυκό νερό?

accnt
07-10-06, 19:10
Τα βακτηρίδια που τυχόν υπάρχουν εκεί πεθαίνουν!
Βέβαια αυτό δεν σε πολυνοιάζει γιατί έχεις σκέτο βιολογικό που εκεί 100% δεν μπορείς. Το θέμα είναι τι κακό κάνουν τα σκοτωμένα βακτηρίδια που παραμένουν νεκρά εκεί. Καλύτερα να κάνεις τέτοιες δουλειές μόνο με νερό από το ενυδρείο σου.
Στο μηχανικό τι άλλο έχεις?

Βάλε και καμιά φωτογραφία να δούμε καλύτερα, τι γίνεται!

mad
08-10-06, 09:59
Τά φίλτρα είναι συνδεδεμένα σέ σειρά 2217 + 2217 + UV + EHEIM 3500 = ενυδρείο, τό πρώτο πού έχω μηχανικό έχει μέσα κάτω κάτω πετονιά από πάνω υαλοβάμβακα μετά σφουγκάρι μπλέ καί άνθρακα + φωσφορικά, μετά τό νερό πάει στό 2ο 2217 πού έχει μόνο substate καί από εκεί UV στήν αντλία καί επιστροφή στό ενυδρείο.
Φωτό έβαλα!

accnt
08-10-06, 18:14
Ενδιαφέρον ενυδρείο…
Τα κεντρικά «βράχια» δεν πιστεύω να τα κατατάσσεις στον ζωντανό βράχο?
Προσωπικά θα το ήθελα περισσότερο φυσικό, γιατί τώρα όπως δείχνει είναι «κάπως». Και εννοώ ο ζωντανός βράχος να διασκορπιστεί στο ενυδρείο (θα κάνει καλύτερη δουλειά έτσι), γιατί έτσι όπως είναι «στριμωγμένος» εκεί στην γωνία μειώνεται η αποτελεσματικότητά του.
Εκεί δεξιά τι έχεις ψεύτικα φυτά??:smt093

Επίσης δεν συμφωνώ που τα έχεις εν σειρά.
Η UVμε τόση κυκλοφορία πάνω της δεν κάνει τίποτα. Είναι διακοσμητική! Για να μη σου πω ότι δεν θα λειτουργούν σωστά και τα φίλτρα σου με τέτοια ροή!
Προτείνω να βάλεις τα φίλτρα να δουλεύουν μόνα τους και να καταργήσεις την 3500. Παράλληλα, στο μηχανικό φίλτρο κάνε ένα bypass με βάνα (για να έχεις έλεγχο της κυκλοφορίας στην UV.

Skimmer δεν έχεις? Όταν αρχίσεις να βάζεις ψάρια θα φανεί η έλλειψή του. Τώρα με δυο ψάρια και τόσα λίτρα δεν φαίνεται.
Βάλτο άμεσα στο πρόγραμμα και εφόσον δεν έχεις sump, το μόνο που σου μένει είναι κρεμαστό. Πολλά παιδιά έχουν μείνει ευχαριστημένα με τους Deltec.

mad
08-10-06, 20:28
Σκίμμερ έχω ένα AquaMedic 400 λίτρα εσωτερικό δέν φαίνεται στήν φωτό το οποίο έχω πουσάρη, δηλ. διπλάσια πέτρα αέρος καί 500 l/h αέρα.
Ο βράχος δέν είναι τελειωμένος θά μπεί καί άλλος, όλα τά υπόλοιπα είναι αληθηνά κοράλια νεκρά, όσο γιά τά φυτά είναι από μετάξι εάν παρατηρήσης θά δείς ότι είναι φαγωμένα από τά ψάρια!!
Γιά τά φίλτρα έχεις δίκιο θά μειώσω τήν ροή αμέσως! δυστηχώς τό μόνο ελευθερο μέρος είναι τό μπροστινό πάνελ, τό ενυδρείο είναι σέ εσοχή του τοίχου!!!

Obelix(Reifen)
09-10-06, 01:36
Ο βράχος δέν είναι τελειωμένος θά μπεί καί άλλος, όλα τά υπόλοιπα είναι αληθηνά κοράλια νεκρά, όσο γιά τά φυτά είναι από μετάξι εάν παρατηρήσης θά δείς ότι είναι φαγωμένα από τά ψάρια!

Άλλο ζωντανός βράχος και άλλο τα κοραλλιά ,τα νέκρα κοραλλιά δεν είναι ζωντανός βράχος και θα γίνουν ποτέ μέσα σε ενυδρείο.
Μόλις είπε το λόγο που δεν πρέπει να είναι μέσα εκτός ότι αισθητικά ο tang δεν μου κάθετε με την hygrophyla

accnt
09-10-06, 07:45
Για τα δικά μου γούστα, θα προτιμούσα κάτι πιο φυσικό. Αλλά γούστα είναι αυτά.
Ο ζωντανός βράχος που σκέπτεσαι να βάλεις μόνο καλό μπορεί να κάνει, αν και ορισμένοι (λόγω κόστους βέβαια) δεν βάζουν σε fish only. Απλά με ζωντανό βράχο ξεχνάς όλα τα φάρμακα (τα περισσότερα δηλαδή) που βασίζονται σε χαλκό.
Τώρα δες εδώ (http://www.kourkoulis.gr/page_GREEK_6.htm) σχετικά με το αν μπορεί ο ψόφιος βράχος, να γίνει ζωντανός.;)

mad
09-10-06, 09:17
Τά μεταξωτά φυτά τά έβαλα γιατί δέν μπορώ νά χρησημοποιήσω αληθηνά επειδή τά τρώνε τα ψάρια, εάν ξέρεται κάποια λύση είμαι έτοιμος να την ακούσω,ήθελα νά σπάσω λίγο τό τοπίο τού σκέτου βράχου! όσο γιά τα κοράλια δέν τά έβαλα γιά νά ζωντανέψουν, τά αντικαθιστώ σιγά σιγά μέ ζωντανό βράχο.

accnt
09-10-06, 14:10
Τά μεταξωτά φυτά τά έβαλα γιατί δέν μπορώ νά χρησημοποιήσω αληθηνά επειδή τά τρώνε τα ψάρια, εάν ξέρεται κάποια λύση είμαι έτοιμος να την ακούσω,ήθελα νά σπάσω λίγο τό τοπίο τού σκέτου βράχου!

Ευτυχώς που την έφαγαν…
Πίστεψέ με, το τελευταίο που θέλεις είναι να γεμίσει το ενυδρείο σου άλγες. Στο θαλασσινό δεν υπάρχουν φυτά. Μόνο Άλγες. Θα αναφέρεσαι στις μακροάλγες λοιπόν.
Έτσι σε περίπτωση που τα ψάρια σου δεν την φάνε, τι θα κάνεις?
Εδώ πολλά παιδιά παιδεύονται πώς να την ξεφορτωθούν…

mad
09-10-06, 14:52
Οπότε παραμένω στήν δική μου λύση γιά διακόσμηση!!

Tolis
09-10-06, 15:21
Περι ορεξεως....αλλά το να βαζεις σε θαλασσινο ενυδρειο ενα διακοσμητικο μεταξενιο φυτο που δεν εχει καμμια σχεση με τον βυθο της θαλασσας ειναι αντιαισθητικο.

mad
09-10-06, 22:26
Δέν ξεχωρίζει από αληθινό φυτό γι αυτό είναι ακριβά! Τέλος πάντων η διακόσμηση είναι εντελώς υποκειμενικό πράγμα νομίζω, αυτό πού μετράει είναι
νά διατηρούμε τά ψάρια μας υγειή γιά πολύ καιρό.

Obelix(Reifen)
09-10-06, 23:29
Καλό αφού βλέπεις ότι θέλουν πρασινάδα βαλτούς πρασινάδα να φανέ (αποξηραμένο φύκι και μαρούλι) γιατί το μετάξι δεν ξέρω άμα το χωνεύουν.

mad
10-10-06, 10:33
Σκέφτηκα την caulerpa, είναι ρίσκο νά τήν βάλω σέ fish only με ζωντανό βράχο? Μού είπαν ότι είναι πολύ σκληρή καί αντέχει.

accnt
10-10-06, 10:46
Δύσκολο δεν είναι. Απλά θέλει αρκετό φως και υπάρχει κίνδυνος να κρασάρει.
Κρασάρει = πεθάνει.
Οι άλγες απορροφούν από το σύστημά μας νιτρικά, και το επικίνδυνο είναι ότι όταν αυτές κρασάρουν, ότι έχουν απορροφήσει επανέρχεται στο ενυδρείο μας.
Επίσης αν πάνε καλά και βρουν ιδανικές συνθήκες πολλαπλασιάζονται – μεγαλώνουν πολύ γρήγορα και καλύπτουν τον ζωντανό βράχο, μειώνοντάς του της απόδοση.
Προσωπικά μακριά από κυρίως ενυδρείο. Στο refugium μια χαρά (με φωτισμό 24/24 για να μην γίνει Sexual και γεμίσει το κυρίως ενυδρείο σπόρους και …..)

Obelix(Reifen)
10-10-06, 13:54
Δοκίμασε να βρεις αυτή

Halimeda discoidea που μεγαλώνει στην άμμο και ίσως έχεις πολλές πιθανότητες να βρεις .
Πολύ καλή επιλογή είναι το Sea grass αλλά δύσκολο να βρεθεί .
Αν τον βράχο τον έχεις βάλει από την σωστή πλευρά του θα σου βγάλει πολλές μακροαλγες .

http://www.wetwebmedia.com/maralgae.htm (http://www.wetwebmedia.com/maralgae.htm)

http://www.wetwebmedia.com/ca/volume_3/cav3i3/seagrasses/seagrasses.htm (http://www.wetwebmedia.com/ca/volume_3/cav3i3/seagrasses/seagrasses.htm)

mad
13-10-06, 17:46
Γιά δώστε καμμίαιδέα τώρα σέ αυτό το πρόβλημα, θέλω νά αλλάξω τό 2217 πού έχω βιολογικό, καί είμαι μεταξύ EHEIM 2229 WET DRY καί Φίλτρο Άμμου,
τί νά προτιμήσω? Θυμήζω ότι έχω ένα 2217 μηχανικό-χημικό καί συνέχεια ένα 2217 βιολογικό πού θέλω νά αλλάξω μέ κάτι πιό εξελιγμένο.

accnt
14-10-06, 00:20
Εφόσον μπορείς, φίλτρο άμμου. Θέλει προσοχή στην εγκατάσταση όμως.

antesco
18-10-06, 19:09
Γιάννη φοβάμαι ότι το φίλτρο άμμου δεν μπορεί να σταθεί από μόνο του σε ενυδρείο με τόσο λίγο βράχο. Το φίλτρο άμμου είναι το τελευταίο βήμα πριν την κατάργηση κάθε εξωτερικής βιολογίας και το πέρασμα σε σύστημα berlin (βράχος - υπόστρωμα - σκίμμερ).
Μπορεί το φορτίο να είναι τώρα μικρό αλλά αργότερα άμα προστεθεί άλλο ένα ψάρι ο φίλος μας θα έχει πρόβλημα. (απλά η άποψή μου...)

accnt
19-10-06, 08:03
Ομολογώ ότι δεν το πολυκατάλαβα!
Το φίλτρο άμμου είναι απλά ένα ακόμα βιολογικό φίλτρο. Αντί να βάλει κάτι σε κάνιστρο μπορεί να βάλει φίλτρο άμμου. Και καθόλου π.χ. βράχο να μην είχε το φίλτρο άμμου δεν θα έκανε σωστή δουλειά? Για πολλούς το φίλτρο άμμου είναι ανώτερο από τα εξωτερικά κάνιστρα.
Επίσης ο φίλος μας θα μπορούσε να λειτουργήσει το φίλτρο άμμου παράλληλα με το 2217 και σταδιακά να αφαιρούσε υλικό από το 2217 (πάντα προσέχοντας τις τιμές του) έτσι ώστε σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα να καταργούσε τελείως το 2217.

Θάνο θα σε παρακαλούσα (πολύ όμως) να κάνεις μια παρουσίαση του ενυδρείου σου. Θέλω και δω οι φίλοι μας να θαυμάσουν το καλύτερο ενυδρείο (για μένα) στην Ελλάδα!!!

Περιμένουμε….

antesco
19-10-06, 09:34
Γιάννο, εμπειρικά μιλάω μόνο και όπως ξέρεις σε αυτά τα πράγματα τίποτα δεν είναι απόλυτο, σχολές υπάρχουν πολλές, και συνεχώς βλέπουμε αποτελέσματα που μας εκπλήσσουν και μας προβληματίζουν.
Αλλά με τόσο λίγο βράχο που βλέπω στην φωτογραφία, δεν θα τολμούσα να "παίξω" με την βιολογία. Αυτή η εικόνα με φοβίζει και το ενυδρείο βρίσκεται μάλλον "στη κόψη του ξυραφιού"...
Η μετάβαση που προτείνεις είναι η καλύτερη λύση βεβαίως, αλλά γιατί να πάρει ένα μεγάλο (ΙΜΗΟ πάντα) ρίσκο, και να μην φροντίσει πρώτα να αυξήσει σημαντικά την ποσότητα του βράχου ;

Δίνει μία προτεραιότητα στην αισθητική ο φίλος μας, που είναι απόλυτα σεβαστό, αλλά αν δεν εξασφαλίσει ουσιαστική βιολογία πρώτα, θα θρηνεί θύματα αργότερα όταν θα προσπαθήσει να αυξήσει τον πληθυσμό.

mad
22-10-06, 17:55
αγαπητοί φίλοι ευχαριστώ γιά τήν βοήθεια, αποφάσησα πρός τό παρόν νά μήν βάλω φίλτρο άμμου, λόγω τής πολυπλοκότητας τής εγκατάστασης, δηλ. ταύ στό 2217 παράληλα τό άμμου μέ βάνα γιά έλεγχο ροής, άσε πού δέν υπάρχει καί χώρος.
παραμένω μέ τά δύο 2217 συμπληρώνω βράχο, τώρα έχω 20 κιλά, καί βλέπουμε.

θάνο περιμένουμε παρουσίαση τού ενυδρείου σου καί αρκετές φωτό!!

mad
24-10-06, 21:54
Θά ήθελα εάν ξέρει κάποιος φίλος νά μού πεί, πώς θά καταλάβω τήν διαφορά εάν αλλάξω τό βιολογικό πρός τό καλύτερο εννοέιται!!
Πρέπει νά φουλάρω ψάρια? Θά έχω διαφορά στίς μετρήσεις?
Πώς θά καταλάβω ότι η βιολογία μου καλυτέρεψε?

accnt
24-10-06, 22:41
Η δυναμική όλων των βιολογικών φίλτρων, αλμυρού – γλυκού νερού, εξαρτάται πάντα από την ιχθυοφόρτωση.
Δηλαδή έστω και αν έχεις το σούπερ φίλτρο των ΧΧ λίτρων χωρητικότητας και στο ενυδρείο σου έχεις 2-3 ψαράκια, τα βακτηρίδια που θα αναπτυχθούν θα είναι τόσα όσο μπορούν να τραφούν από τα περιττώματα των ψαριών.
Άρα ένα φίλτρο συνεχώς αποδίδει (και αυξάνονται τα βακτηρίδιά του) με την προσθήκη ψαριών. Ποτέ όμως –όπως λες παραπάνω- με φουλάρισμα ψαριών….
Πάντα ένα ένα και με αρκετή χρονική διαφορά, έτσι ώστε να μπορούν να αναπτυχθούν οι αποικίες των βακτηριδίων.
Η βιολογία σου δεν μπορεί και δεν πρέπει να καλυτερέψει. Αν γίνει αυτό σημαίνει ότι για κάποιον λόγο είχες ψάρια σε άστρωτο ενυδρείο.

Άρα ανακεφαλαιώνοντας, αγοράζεις ένα φίλτρο με σωστή χωρητικότητα και ροή για το ενυδρείο σου και σιγά σιγά στοκάρεις ψάρια.
Το φίλτρο σου θα λειτουργεί σωστά (σύμφωνα με τα παραπάνω) όταν η αμμωνία και το Νο2 είναι 0.

mad
25-10-06, 15:57
Τώρα περιμένω να δω τι αλλαγές θα έχω με το WET-DRY το οποίο με παραξένεψε πολύ με την λειτουργία του, μια πετάει πολύ νερό και μια λίγο.
Σήμερα έβαλα και τον κυκλοφορητή τής EHEIM 3500 λίτρα μέσα στο ενυδρείο
τι να σού πω ότι έγινε μπάχαλο, κρύφτηκαν οι γαρίδες, ο naso δεν ξέρει πού να κρυφτή, με μιας το ενυδρείο βρώμισε, σήκωσε απίστευτη βρώμα, βλέπεις δεν είχα καθόλου κυκλοφορία μέσα , αλλά τα ψάρια δυσκολεύονται
μάλλον θα τον κλείσω μέχρι να πάρω ένα dimmer να τον ρυθμίζω την ροή.

accnt
25-10-06, 16:36
Πόσο το πήρες το wet dry?
Προσωπικά θα έβαζα και άλλο βράχο και ένα φίλτρο άμμου. Τπτ παραπάνω. Δουλειά βέβαια θα κάνει.
3500 λίτρα από ένα μόνο κυκλοφορητή δεν είναι και ότι καλύτερο. Μπορείς να προσθέσεις ένα Τ την έξοδό του και να χωρίσεις την έντονη κυκλοφορία. Μάλιστα μπορείς να τοποθετήσεις τις εξόδους αντικριστά έτσι ώστε το νερό να «συγκρούεται» μέσα στο ενυδρείο. Αν δεν μπορείς να «παίξεις» με το αντικριστό, τότε χτύπα με το νερό τον ζωντανό βράχο για να παραμένει καθαρός και λειτουργικός. Δυστυχώς αλλά δεν ξέρω αν θα τα καταφέρεις να «δαμάσεις» αυτήν την αντλία. Θέλει πειραματισμούς.
Το σύννεφο που σήκωσες με τον κυκλοφορητή είναι ότι χειρότερο για τον βράχο. Αχρηστεύεται έτσι. Πρέπει να φύγει το γρηγορότερο.
Βάλε στα φίλτρα σου καινούργιο υαλοβάμβακα και ξεκίνα σιγά σιγά με έναν μικρότερο κυκλοφορητή να καθαρίζεις τα βράχια. Το skimmer να δουλεύει φουλ. Όταν τελειώσεις άλλαξε τον υαλοβάμβακα.
Το θέμα είναι όμως κάτι να κάνεις έτσι ώστε τα βράχια να μην ξαναπιάσουν μπίχλα.
Μπορείς να στρέψεις και τις επιστροφές από τα φίλτρα σου στο βράχο. Αν παραμένουν νεκρά σημεία πρέπει να βάλεις μερικούς κυκλοφορητές. Μικρούς όμως. Οι maxi jet είναι ότι πρέπει γι΄ αυτή την δουλειά. Οικονομικοί και αξιόπιστοι.
Καλή συνέχεια και περιμένουμε νέα σου!

mad
25-10-06, 17:30
Το WET-DRY το πήρα 295 και είχε μέσα όλα όσα χρειάζεται! δεν χρειάστηκα τίποτα ούτε σωληνώσεις ούτε υλικά.
Παίρνη 1 λίτρο παραπάνω υλικό από το 2217.
Η μπίχλα ήταν κάτω απο τους βράχους, οι ίδιοι οι βράχοι είναι πεντακάθαροι καί ζωντανώτατοι, απλώς θά βάλω ένα dimmer αυτό που ρυθμίζουν το φώς γιά νά μειώνω την ροή.

accnt
25-10-06, 18:42
απλώς θά βάλω ένα dimmer αυτό που ρυθμίζουν το φώς γιά νά μειώνω την ροή.

Το εξηγείς αυτό καλύτερα?
Θα επέμβεις στο ηλεκτρικό ρεύμα που τροφοδοτεί την αντλία?
Έχω την εντύπωση οτι δεν είναι σωστό. Προτού το κάνεις να μας εξήγησει κάποιος γνώστης επί του προκειμένου? Μη βιαστείς!

dimitrig
25-10-06, 20:57
Αρχική Δημοσίευση από mad

απλώς θά βάλω ένα dimmer αυτό που ρυθμίζουν το φώς γιά νά μειώνω την ροή.

Αυτό δεν γίνεται.

mad
25-10-06, 22:40
Θα το δοκιμάσω και θα σας πώ εάν γίνεται ή όχι, το dimmer το έχω.

mad
26-10-06, 11:00
Δοκίμασα το dimmer δεν κάνει μείωση της ροής, πρέπει να βρώ ένα τρόπο να μειώνω την ροή, αλλιώς ο κυκλοφορητής 3500 λίτρα πάει χαμένος και είναι κρίμα.

accnt
26-10-06, 11:40
Θα μπορούσες να έβαζες και μια βάνα και να «στραγγαλίσεις» λίγο την έξοδο, αλλά θα είναι κρίμα τέτοια αντλία να μην αποδίδει αυτά που πρέπει. Χώρια το τσάμπα ρεύμα που θα καταναλώνει.
Δεν μπορείς να κάνεις αυτά που σου λέω παραπάνω?

mad
26-10-06, 12:16
Σκέφτηκα και εγώ να την στραγγαλίσω αλλά φοβάμαι ότι θά βγαίνει το νερό με μεγαλύτερη πίεση, το ταύ που είπες δεν μπορώ να το βάλω, η αντλία έχει μεγάλη έξοδο δυστηχώς δεν είναι εφικτό, θέλει να σκεφθώ πατέντα,πώς θα μπεί το ταύ, πρέπει να το λυγίσω, θέλει αρκετή σκέψη καί σχεδιασμό, αυτο παλεύω τώρα!!
Βέβαια μήν φανταστής, είμαι άνθρωπος που μόλις δυσκολευτό λίγο πάω και πέρνω έναν κυκλοφορητή και τελείωσε, όμως λυπάμαι αυτό το τέρας!!

mad
26-10-06, 20:06
Ψάχνω τις MAREA τους κυκλοφορητές αλλά δεν υπάρχουν πουθενά!!

mad
27-10-06, 13:12
Λοιπόν το τέρας πήρε την θέση του στο πατάρι γιά τις αλλαγές νερού, εντωμεταξύ τον έχω βάλει για πούλημα, έβαλα σήμερα τον πρώτο κυκλοφορητή maxi-jet 1200 που ρυθμίζεται η ροή σε όποια κατεύθηνση θέλω, είναι πολύ μικρός τέλεια, και βλέπουμε.

accnt
27-10-06, 14:11
...έβαλα σήμερα τον πρώτο κυκλοφορητή maxi-jet 1200 που ρυθμίζεται η ροή σε όποια κατεύθηνση θέλω, είναι πολύ μικρός τέλεια, και βλέπουμε.

Σωστός :smt023 .

mad
28-10-06, 18:04
Σήμερα έβαλα έναν ωραίο Αυτοκράτορα γύρω στους 12 - 14 πόντους, άντε να δούμε πώς θα πάει το ενυδρειάκι μου.

mad
07-11-06, 22:00
Έβαλα σήμερα μια sinularia αρκετά μεγάλη, την αφησα επάνω σε ένα βράχο, το χρώμα είναι ροζ αλλά τώρα που είναι επάνω στο βράχο,το χρώμα της είναι όπως των βράχων.
Δεν έχει ακόμα συνέλθει αν και έχουν περάσει 5 ώρες,για να δούμε αύριο θα είναι εντάξει?
Δεν μου αρέσει η θέση της, πιστεύω να μπορώ να της αλλάξω θέση μετά που θα προσαρμοστή!!

accnt
08-11-06, 00:01
Ροζ? Ελπίζω να μην είναι βαμμένη… Αν είναι σύντομα θα χάσει το χρώμα της και θα γίνει κρεμ.
Κατά τα άλλα μπορείς να βάλεις και κανένα μανιταράκι.

mad
08-11-06, 00:11
Ναι δεν είναι ακριβώς ροζ αλλά κάπου εκεί ισως το πούμε και κρέμ, βλέπεις σε κάθε ενυδρείο έχω δεί και άλλο χρώμα για το ίδιο ζωντανό! λόγω διαφορετικού φωτισμού ίσως.
Τα μανιταράκια είναι ανθεκτικά για fish only?

accnt
08-11-06, 08:36
Τα μανιταράκια μια χαρά είναι. Θα επεκταθούν και σχετικά γρήγορα.
Εγώ βέβαια που θέλω άλλα κοράλλια να έχω στο ενυδρείο μου, δεν τα πολυσυμπαθώ εξαιτίας αυτής της επεκτατικότητας που έχουν. Σε fish only βέβαια που δεν σε ενδιαφέρουν τα κοράλλια δεν υπάρχει πρόβλημα.

mad
08-11-06, 17:21
Συγνώμη ρε παιδιά, κάνει να τρώει κάθε μέρα μαρούλι ο αυτοκράτορας?
δεν τρώει τίποτα άλλο!!!

accnt
08-11-06, 17:31
Όχι!
Πάντα χρειάζεται ποικιλία τροφών για όλα τα ψάρια. Δοκίμασες κατεψυγμένη αρτέμια?

mad
08-11-06, 18:54
Δοκίμασα, ούτε πλησιάζει, μόνο το μαρούλι εξαφανίζει εν ριπή οφθαλμού!!!

accnt
08-11-06, 23:32
Πρέπει οπωσδήποτε να φάει και άλλες τροφές. Από το μαγαζί που το πήρες τι έτρωγε?
Όταν αγοράζουμε ένα ψάρι πρέπει να λέμε να το ταΐζουνε μπροστά μας (το τελευταίο τεστ πριν το αγοράσουμε) για να διαπιστώνουμε τι και αν τρώει.
Αν από την αρχή που το έχεις δεν έχει φάει οτιδήποτε άλλο, τότε κάντου λίγη νηστεία και ρίχνε του μια πολύ μικρή ποσότητα αρτέμια, έτσι για να πεινάσει και να δελεαστεί μήπως και αρχίσει να τρώει και κάτι άλλο. Αυτό βέβαια εφόσον το ψάρι έχει εγκλιματιστεί στο ενυδρείο σου και δεν διατρέχει κάποιον άλλο κίνδυνο. Και δυο τρεις μέρες να μείνει νηστικό δεν παθαίνει τίποτα.

mad
09-11-06, 16:55
Θα το δοκιμάσω και αυτό!!
Τώρα κάτι που πρόσεξα απο την sinularia φεύγουν κάτι διαφανή κομμάτια σαν δέρμα, σαν να διαλύεται, και ο Αυτοκράτορας που και που της ρίχνει καμία τσιμπιά!! Να τη βγάλω μη μου αρρωστήση τα ψάρια?

accnt
10-11-06, 08:34
Κοίτα αν άρχισε να διαλύεται και να «λιώνει», σημαίνει ότι πεθαίνει, αλλά το βλέπω λίγο δύσκολο να γίνεται αυτό τόσο γρήγορα. Συνήθως παίρνει περισσότερο καιρό. Δεν μπορώ να ξέρω το βαθμό του προβλήματος, αλλά αν είναι ξεγραμμένη τότε πρέπει να την βγάλεις.

mad
12-11-06, 20:41
Τελικά η sinularia φαίνεται είναι καλά, αρχίζει και μεγαλώνει, αλλά νόμιζα ότι θα ήταν ρόζ, και αυτή ειναι σαν καφέ σκούρο, δεν μου αρέση!!

accnt
12-11-06, 21:16
Έτσι είναι οι περισσότερες από αυτές.... αν δεν σου αρέσει κοίτα να την χαρίσεις ή πουλήσεις σε κάποιον που θέλει...
Καλό θα ήταν όταν την επόμενη φορά που πας να αγοράσεις κάποιο κοράλλι, να μην το πάρεις άμεσα, αλλά να συγκεντρώσεις κάποιες παραπάνω πληροφορίες. Μπορεί να σε κάνουν να αλλάξεις γνώμη!

mad
15-11-06, 13:16
Δυστυχώς δεν μπορώ να βάλω άλλα κοράλλια μέσα γιατί το ενυδρείο ειναι fish only το οποίο ξεχνάτε μάλλον επίτηδες για να με κάνετε να το κάνω reef?
χα! χα!
Πλάκα κάνω παιδιά σας ευχαριστώ για τις πληροφορίες και πιό πολύ για την παρέα.
Ήθελα να ρωτήσω κάτι για τον φωτισμό, έχω fish only μαζί με ζωντανό βράχο, και sinularia και μανιταράκια, και τον βασικό φωτισμό, 2 λάμπες Τ8 μέγεθος 1,50 μία MARIN WHITE 10,000 kelvin, και μία ACTINIC BLUE, και έβαλα στην λευκή ρεφλέκτορ, ο οποίος πράγματι μου έδωσε περίπου + 50% φώς, είμαι εντάξη? έχω στην ακρη
μια γαλάζια 1,20 Τ8 να βάλω και αυτήν?

mad
23-11-06, 17:53
πως μπορούμε να ξέρουμε περίπου πότε το ενυδρείο μας είναι πλήρες ψαριών?
υπάρχει κάποια ένδειξη? ξέρει κάποιος να μου πει?

accnt
23-11-06, 20:51
Θα ήταν καλύτερα να έβαζες μια λευκή ακόμα Τ5. Θα σου δώσει καλύτερο φωτισμό. Βέβαια θέλει διαφορετικό ballast…

Η ιχθυοφόρτιση σε ένα ενυδρείο έχει να κάνει με πολλούς παράγοντες. Π.χ. την ικανότητα της βιολογίας σου, τις αλλαγές νερού, τους σωστούς συνδυασμούς ψαριών κλπ. Βέβαια δεν ισχύει με τίποτα ο «κανόνας» που ξέρουμε για το γλυκό νερό. Στο θαλασσινό ενυδρείο ένα Tang π.χ. μπορεί να χρειάζεται και 200 λίτρα νερού.
Εγώ στα 350 λίτρα θα έβαζα 2 tang και ακόμα μερικά μικρά ψάρια.

mad
25-11-06, 09:23
Ας πούμε λοιπόν οτι βάζουμε 2 tang μεγάλα και 3 μικρά ψαράκια, πως θα μας δείξει το σύστημα οτι φορτώθηκε?
Μετράμε και έχουμε 0 σε όλες τις μετρήσεις επί ένα ή και δύο μήνες, τι μας εμποδίζει να βάλουμε και άλλο ψάρι?

accnt
25-11-06, 10:27
Στο παράδειγμά μας και εφόσον τα ψάρια μπουν στο ενυδρείο με τη σωστή χρονική σειρά, θα έχουμε πάντα μηδενικές μετρήσεις σε αμμωνία και NO2.
Αυτό που μας εμποδίζει να βάλουμε και άλλο ψάρι είναι ότι απλά δεν χωράει. Και δεν χωράει για να ζήσουνε καλά και χωρίς διαμάχες. Σαν όγκος μπορεί να χωράνε και 20 ψάρια. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα βάλουμε.

Επίσης θεωρητικά θα μπορούσαμε να βάλουμε και 10 φίλτρα έτσι ώστε να μπορούσαν να υποστηρίξουν βιολογικά και 50 ψάρια στο ενυδρείο σου και να μην είχαμε καθόλου αμμωνία και ΝΟ2. Έτσι η μη άνοδος των τιμών αυτών δεν εξάγει και το συμπέρασμα ότι το ενυδρείο μας μπορεί να δεχτεί και άλλα ψάρια.

mad
26-11-06, 15:24
Αυτή είναι μια καλή απάντηση ευχαριστώ!!!

mad
01-12-06, 14:15
Το νερό της βρύσης είναι το ίδιο με το απιονισμένο που αγοράζω, τουλάχιστον στην αμμωνία.Λοιπόν παράγγειλα RO-MAN 4 σταδίων με DI !!!

accnt
01-12-06, 14:22
Μπράβο πολύ καλή κίνηση. :smt023
Αν και το DI δεν είναι άκρως απαραίτητο για fish only, μόνο καλό μπορεί να κάνει!
Αν θες μπορείς να έλθεις και από τον Σύλλογο αύριο να τα πούμε και από κοντά!

mad
01-12-06, 16:32
Πές μου που μαζευόσαστε και τι ώρα?

accnt
01-12-06, 17:21
Δες εδώ! (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=12401)

Εγώ θα είμαι εκεί κατά τις 17:00 με 17:30.
Έλα να γνωριστούμε. Θα είναι και ο Βασίλης (Tricky).;)

mad
03-12-06, 10:29
Δυστυχώς δεν μπόρεσα να έρθω!! υποχρεώσεις βλέπε τραπέζια, οικογενειακές συγκεντρώσεις κτλ.
Όμως θα βρεθούμε οπωσδήποτε.

accnt
08-12-06, 08:46
Τι νεα φίλε μου με το ενυδρείο σου?

mad
10-12-06, 17:01
Έβαλα ένα tricolor, έτσι να μην το βλέπω άδειο!!
Έριξα ένζυμα για βακτηρίδια και θα μετρήσω την τρίτη να δώ τι παίζει με την αμμωνία, όσο έχω αμμωνία δεν βάζω τποτα άλλο, κατι μου ανεβάζει αμμωνία,
Η θεωρία λέει οτι απλά δεν έχω κύκλο!! κάποιοι λενε οτι δεν έχω καλή κυκλοφορία στον βράχο, και είναι ο λόγος της αμμωνίας, έτσι και εγώ έβαλα έναν κυκλοφορητή να χτυπάει τον βράχο από πίσω, τι να πώ ίδωμεν!!!

mad
11-12-06, 12:10
Τo tricolor τέλος μέσα σε 3 μέρες!!!!!

Tricky
11-12-06, 12:18
Κριμα για το ψαρακι σου ...ετρωγε οσο καιρο ηταν μεσα ?

Παντως αν εχεις αμμωνια ΜΗΝ βαλεις αλλο ψαρι...
Δεν κανεις και μια σουμα τι εχει το ενυδρειο σου μεσα τωρα απο ζωντανα?

accnt
11-12-06, 12:36
Κρίμα! Κατάλαβες καθόλου τα αίτια του θανάτου? Ήταν μόνο του μέσα? Μετρήσεις?
Θέλεις να συμπληρώσεις αυτό (http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=14301) να έχουμε πλήρη εικόνα?

mad
11-12-06, 14:48
Το ψάρι δεν ήταν άρρωστο, μάλλον πήγε απο δηλητηρίαση λόγω αμμωνίας .Λοιπόν έχω ακόμα αμμωνία, δεν έχω νιτρίτη, και έχω νιτράτ εκτός κλίμακας!!!!
Κάνω τώρα μία αλλαγή νερού, όχι οτι θα γίνη τίποτα με την αμμωνία αλλά μήπως χαμηλώσω το νιτράτ.
Το γιατί έχω αμμωνία δεν το ξέρω, με την λίγη πείρα που έχω, και απο ότι μου λένε, απλά δεν έχω κύκλο!! λοιπόν θα προσπαθήσω να κάνω κύκλο.....

Tricky
11-12-06, 15:15
Κάνω τώρα μία αλλαγή νερού, όχι οτι θα γίνη τίποτα με την αμμωνία αλλά μήπως χαμηλώσω το νιτράτ.

Φυσικα η αλλαγη νερου βοηθαει με την αμμωνια ... Γιατι πιστευεις το αντιθετο ?

Ριξε και λιγο seachem prime μεσα (αναλογα με τα λιτρα σου) ...κακο δεν θα κανει ...
Τι ψαρια εχεις μεσα τωρα ?

accnt
11-12-06, 16:01
Φυσικα η αλλαγη νερου βοηθαει με την αμμωνια ... Γιατι πιστευεις το αντιθετο ?

Ίσως το λέει γιατί νομίζει οτι δεν εχει καθόλου βακτηρίδια, οπότε μια αλλαγή νερού θα βοηθήσει αλλά προς στιγμήν.
Καλά ο ζωντανός βράχος δεν κάνει τπτ? Τα φίλτρα σου? έχεις αρκετά.
Ελπίζω να είχες αλλάξει την συνδεσμολογία όπως σου είχα προτείνει.
Κάθε φίλτρο θα πρέπει να δουλέυει μόνο του. Siporax έχεις μέσα?

mad
12-12-06, 15:39
Τώρα γίνονται οι αλλαγές παιδιά έχεται δίκιο δεν δουλεύουν έν σειρά τα φίλτρα!!!
Ίσως να χρειάζωμαι και περισσότερο βιολογικό, απο τα 7 λίτρα του 2229!!!

accnt
12-12-06, 16:04
Παράλληλα με τον ζωντανό σου βράχο και με το 2229 ίσως να έβαζες και ένα φίλτρο άμμου Bypass στο 2229 με έλεγχο ροής.

mad
12-12-06, 16:38
Ψάρια καθόλου, μόνο την sinularia, τα μανιταράκια, και 2 γαρίδες καθαριστές!!
Μου είπαν οτι το φίλτρο άμμου είναι λίγο μπελαλίδικο, θέλει συχνά ρύθμιση, και προσοχή μην κατέβη η σταθμη κτλ.
προτιμώ να βάλω το άλλο 2217 που έχω στο πατάρι.

Tricky
12-12-06, 16:44
Εγω δεν νομιζω πως φταιει η ποσοτητα των βιολογικων υλικων ...σε 350 λιτρα ενα 2217 γεματο σιποραξ ή αλλο εφαμιλλο βιολογικο υλικο (και μονο αυτο) θα ηταν επαρκες αρκει το ενυδρειο να ειχε στρωσει ...

Οσο δουλευουμε με εξωτερικα κανιστρα στο θαλασσινο ,εγω προτεινω το εξης set up :
-ενα βιολογικο μονο με μακαρονι σιποραξ .Τιποτε αλλο.Αλλωστε στο
θαλασσινο ενυδρειο δεν εχουμε φυλα απο φυτα που να βουλωνουν
ευκολα το φιλτρο μας.
-ενα μηχανικο/χημικο που θα περιεχει μονο ενα σφουγγαρι και υαλοβαμβακα (+τα χημικα μας υλικα φυσικα).Αυτο θα το καθαριζουμε συχνα με μαξιμουμ καθε μηνα ...τοτε αλλωστε θα το ανοιγουμε για να ανανεωσουμε και τα χημικα μας υλικα.

Φυσικα ,τα παραπανω φιλτρα ΔΕΝ πρεπει να δουλευουν σε σειρα ...αν θελουμε να προστατεψουμε λιγο το βιολογικο μας κανιστρο ωστε να μην ''μπουκωσει'' , μπορουμε να κατευθυνουμε την εξοδο νερου του χημικου/μηχανικου φιλτρου πανω στο strainer του βιολογικου . Ετσι ωστε να μην μπαινουν στο βιολογικο μας φιλτρο μεγαλα κομματια τροφης ή περιττωματων.

Να πω οτι στο δικο μου fish only (240 λιτρα) εχω 3 λιτρα σιποραξ σε ενα ερμο Serafil 900 που δουλευει μαλιστα σε μεγαλο υψος (ζητημα να βγαζει 300-400 λιτρα/ω) . Με την διαταξη που περιγραφω παραπανω , δεν το εχω ανοιξει για καθαρισμα ποτε τους τελευταιους 8 μηνες.Δεν εχει σταματησει να δουλευει ουτε λεπτο!
Φυσικα , αμμωνια δεν εχω μετρησει ποτε στο ενυδρειο μου .

Βοηθαει βεβαια το αποτελεσματικο skimming που εχω και ισως εκει να πρεπει να επικεντρωθεις φιλε mad.Στην αγορα δηλαδη ενος καλου σκιμερ. Και οπως ειπαμε , να αφησεις το ενυδρειο σου να ''στρωσει'';)

mad
12-12-06, 22:38
Δυστυχώς φίλε μου skimmer εσωτερικό μεγάλο δεν υπάρχει, εξωτερικό δεν παίρνει, αυτό είναι όντως πρόβλημα!!!
Απο ότι λές το βιολογικό μου 2229 WET-DRY πρέπει να είναι αρκετό!!!!
απλά σε σειρά που τα έχω δεν δουλεύουν, πρέπει να τα χωρίσω.

Tricky
13-12-06, 00:39
Ναι , πιστευω οτι το 2229 θα ειναι αρκετο .Απλα να το προστατευεις με το αναλογο pre-filter της Eheim , το οποιο και να καθαριζεις τακτικα.... δωσε χρονο στο ενυδρειο σου να στρωσει και μετα ενα ψαρι τη φορα ...το πρωτο να ειναι μικρο και ανθεκτικο .

Αν ακολουθησεις συγκρατημενη τακτικη ιχθυοφορτισης , το βιολογικο σου φιλτρο σου θα προσαρμοζεται στο νεο βιολογικο φορτιο σταδιακα και χωρις προβληματα.

Τωρα που το ενυδρειο σου ειναι αδειο απο ψαρια και στο στρωσιμο , βαλε οσο πιο πολυ live rock μπορεις , κανονισε την κυκλοφορια σου ετσι ωστε και ο βραχος να λειτουργει σαν επικουρικο βιολογικο φιλτρο και φροντισε το οποιο σκιμερ εχεις να δουλευει τουλαχιστον στο full capacity του.

Ετσι , συντομα το ενυδρειο σου θα ειναι ετοιμο να δεχθει νεους κατοικους;)

mad
15-12-06, 20:35
Μόλις τελείωσα τά φίλτρα, από τις 11 το πρωί, τώρα έχουμε, ένα 2217 μηχανικό χημικό, ένα 2217 βιολογικό με substrat, και ένα 2229 WET-DRY βιολογικό με substrat pro.
Αύριο έχουμε UV , και την πλάτη με μιά ιδιοκατασκευή σε μπλε χρώμα.

accnt
15-12-06, 23:26
Καλό "στρώσιμο"...;)

mad
16-12-06, 17:06
Και να που ήρθε το πρόβλημα!!! το πίσω τζάμι του ενυδρείου είναι χάλια, όταν δοκίμασα να το καθαρίσω επειδή η απόσταση από τον τοίχο είναι 2 εκατοστά
έγινε χειρότερο, έτσι όπως είναι δεν μπορώ να βάλω πλάτη.
Την Δευτέρα θα αγοράσω ένα καθαριστικό από εκείνα που έχουν οι τζαμοκαθαριστές, σε μικρό μέγεθος βέβαια, εάν βρω τόσο μικρό να χωράει πίσω από το ενυδρείο μου!!!

accnt
16-12-06, 17:39
Μπορείς να πάρεις φελιζόλ 1 πόντου να το βάψεις μαύρο και να το βάλεις.
Έτσι έχω κάνει και εγώ.

mad
16-12-06, 18:22
Έχω έτοιμο το πάνελ, αλλά όταν το βάζω φαίνεται όλη σκόνη από το τζάμι, αυτή δεν μπορώ να καθαρίσω!!!!
Βάζω φωτό!! στην πραγματικότητα είναι πολύ χειρότερα!!!

accnt
17-12-06, 09:33
Έχεις καθαρίσει ποτέ το τζάμι εσωτερικά?
Εγώ δεν το έχω καθαρίσει ποτέ (βέβαια δεν είχα εκεί τριχοειδής άλγη) και έχει καλυφθεί όλο με κοραλλίνη. Το αποτέλεσμα είναι πάρα πολύ ωραίο και το εξωτερικό φελιζόλ δεν φαίνεται σχεδόν καθόλου.
Άρα μην το σκέφτεσαι και πολύ το θέμα.

mad
17-12-06, 11:32
Και θέλω λίγη βοήθεια, πρίν τις αλλαγές του ενυδρείου είχα αρχίσει αλλαγές νερού για να ρίξω αμμωνία και νιτράτ, να τις κόψω μέχρι να αρχίσω κύκλο ή να τις συνεχίσω? επηρεάζουν τα βακτηρίδια?

accnt
17-12-06, 13:29
Αν κάνεις τον κύκλο σου από την αρχή χωρίς ψάρια δεν χρειάζεται να κάνεις αλλαγές νερού. Αλλά θα πρέπει να ρίχνεις αμμωνία με μέτρο.
Αν κάνεις με ψάρια πρέπει να κάνεις αλλαγές όταν παρατηρείς άνοδο της αμμωνίας.
Μπορείς να ρίξεις και έτοιμα βακτηρίδια για διευκόλυνση.
Το σκεπτικό είναι να έχεις αμμωνία μετά να μηδενίσει και να έχεις ΝΟ2. Έπειτα θα πέσουν τα ΝΟ2 και θα έχεις ΝΟ3.
Όταν Αμμωνία και ΝΟ2 είναι 0 ενώ εσύ ρίχνεις αμμωνία (ή έχεις ψάρια) τότε είσαι έτοιμος.
Προσοχή μετά ένα ένα ψάρι μέσα και αφήνουμε ένα μεγάλο διάστημα για να μπορέσει να προσαρμοστεί η βιολογία.

mad
18-12-06, 15:22
Το τελείωσα να και μια φωτό!!

accnt
18-12-06, 15:56
Μια χαρά είναι (το backround).
Το aquascaping θέλει λίγη δουλίτσα. Με μια αναδιάταξη του βράχου και ίσως μερικά κιλά ακόμη. Θα δείξει πιο φυσικό και θα δημιουργηθούν περισσότερες κρυψώνες για τα ψάρια σου.
Από ότι βλέπω ψάρι δεν έχεις τώρα μέσα έτσι?

mad
18-12-06, 17:41
Ψάρι όχι, έχω μια sinularia , κάτι μανιταράκια και 2 γαρίδες καθαριστές!!

accnt
18-12-06, 20:39
Άρα ρίχνεις αμωνία για τον κύκλο ή τροφή?

Θανάσης
18-12-06, 21:40
Ψάρι όχι, έχω μια sinularia , κάτι μανιταράκια και 2 γαρίδες καθαριστές!!

οι γαρίδες δεν ειναι ευαισθητες;;

accnt
18-12-06, 22:08
Δυστυχώς είναι.

Tricky
19-12-06, 01:05
Φιλε mad , οπως λεει και ο Γιαννης , πρεπει να πας βουρ για βραχο ...κατα προτιμηση ζωντανο.Ειναι αλλωστε ευκαιρια τωρα που στρωνει το ενυδρειο να τελειωσεις απαξ με τον εξοπλισμο/καλλωπισμο του ενυδρειου σου και να μην ξαναβαλεις χερι μεσα.

Με τον ζωντανο βραχο και τη βιολογια σου θα ενισχυσεις και το ενυδρειο θα ομορφυνει ... θα σε βοηθησει και στο στρωσιμο.

οπως και να εχει παντως (ειτε με live rock ή με ψοφιο) θελεις κρυψωνες σιγουρα.Το ενυδρειο σου εχει μονο ενα καταφυγιο (δεξια οπως κοιταμε τη φωτο) και ειναι σιγουρα ανεπαρκες για ενα ενυδρειο αυτων των λιτρων.

Αυτη ειναι η γνωμη μου.

mad
19-12-06, 12:46
Ασφαλώς θα μπει και άλλος ζωντανός βράχος, δεν είπα ότι τελείωσα!
Αλλά τα δύσκολα ήταν όλες αυτές οι αλλαγές των φίλτρων και όλου του εξοπλισμού! όσο και του πίσω πάνελ, το οποίο με παίδεψε πάρα πολύ, μπροστά σε αυτά ο βράχος είναι παιχνιδάκι!!!

accnt
19-12-06, 12:54
Παιχνιδάκι μπορεί να είναι, αλλά βάλε τον τώρα που στρώνεις το ενυδρείο σου, ότι σου "βγάλει" να στο βγάλει τώρα.;)

mad
24-12-06, 10:29
Επιμένεται βλέπω για πολύ βράχο, θα ήθελα μιά καλή εξήγηση για αυτό, βλέπεται δεν στηρίζεται το βιολογικό μου στο βράχο, αλλά στά εξωτερικά βιολογικά φίλτρα με 15 λίτρα substrat pro!!
Μην ξεχνάμε είναι fish only με ζωντανό βράχο σαν συμπλήρωμα, τώρα προσπαθώ να κάνω κύκλο, ρίχνω και λίγα βακτηρίδια.
Δέν βάζω άλλο βράχο πριν κάνει κύκλο, γιατί αυτό ήταν το πρόβλημα μου, είχα αμμωνία!!

Obelix(Reifen)
24-12-06, 17:26
Έχεις μια προτίμηση σε tangs και angels και στο δικό σου ενυδρείο οι νεοφερμένοι θα χαρακωθούν και θα χτυπηθούν πολύ άσχημα μια και δεν θα έχουν που να κρυφτούν. Την δυνατότητα βιολογίας του βράχου κανένα υλικό στα φίλτρα σου δεν μπορεί να την αντικαταστήσει .
Μια απορία όμως πως γίνετε να έχεις αμμωνία και σε τόσο μηνών ενυδρείο να μην έχεις κοράλλινη και τα διακοσμητικά να είναι πεντακάθαρα.
Κάτι κάνεις…

accnt
24-12-06, 21:27
Δέν βάζω άλλο βράχο πριν κάνει κύκλο, γιατί αυτό ήταν το πρόβλημα μου, είχα αμμωνία!!

Τότε ο βράχος που θα βάλεις (αν τελικά βάλεις και εφόσον είναι ζωντανός) να είναι πολύ καλά κουραρισμένος γιατί μπορεί να σου «γυρίσει» το ενυδρείο.
Πιστεύω ότι η τωρινή προσθήκη βράχου, είναι σωστή και ίσως βοηθήσει και το στρώσιμο.

Tricky
24-12-06, 22:12
Φιλε Mad για μενα ειναι απλο ... αν θες να βαλεις ζωντανο βραχο (ειτε για εξτρα βιολογια ειτε για ομορφια ειτε για τις αλγες/μικροοργανισμους που κουβαλαει) , καλυτερα να τον βαλεις τωρα που δεν εχει ψαρια το ενυδρειο.Να βγαλει και αυτος οτι αμμωνια εχει και να τελειωνεις ...

Αν δεν εχεις σκοπο να βαλεις ζωντανο βραχο αλλα ψοφιο τοτε οκ , μπορεις να τον βαλεις οποτε θες ...
οπως και να χει ομως , δεν ειναι καλυτερα τωρα που το ενυδρειο ειναι αδειο να μπεις ολοκληρος μεσα και να φτιαξεις το ντεκορ σου με την ησυχια σου χωρις να στρεσαρεις τα ψαρακια σου ?

Απο την αλλη , συμφωνω μαζι σου οτι αν το ενυδρειο σου στρωσει σωστα ,δεν θα χρειαστει την βιολογια του ζωντανου βραχου για να ανταπεξελθει ...τα βιολογικα σου φιλτρα θα επαρκουν αρκει , οπως ειπαμε, να μην στοκαρεις αμεσως με πολλα και μεγαλα ψαρια ...

mad
25-12-06, 12:12
< Μια απορία όμως πως γίνετε να έχεις αμμωνία και σε τόσο μηνών ενυδρείο να μην έχεις κοράλλινη και τα διακοσμητικά να είναι πεντακάθαρα.
Κάτι κάνεις… >

Αγαπητέ Διονύση αυτή την απορία την έχουν πιά και αρκετοί άλλοι που τους έχω πεί το πρόβλημα!! καταστήματα και χομπίστες προσπαθούν να απαντήσουν σε αυτό, μέχρι που θα το γράψουν στο RC για να δούνε τι απάντηση θα δώσουν αυτοί!!!!

accnt
25-12-06, 19:56
Για να έχεις κοραλλίνη πρέπει πρώτα αυτή να έρθει στο ενυδρείο (σε κάποιον ζωντανό βράχο), για να επεκταθεί θα χρειαστεί υψηλά επίπεδα Ca και Kh. Οπότε και να είχες ποτέ κοραλλίνη αν δεν έχεις σωστές παραμέτρους δεν θα επεκταθεί και θα εξαφανιστεί!
Για την σχέση αμμωνίας και καθαριότητας δεν πολύκαταλαβαίνω!

mad
25-12-06, 21:10
Προσπαθώ να κάνω κύκλο σε παλαιό ενυδρείο, το οποίο πρ'οτι είχε ψάρια δεν είχε κύκλο!!!
Κανείς δεν έχει καταλάβη πώς γίνεται αυτό!

accnt
26-12-06, 17:14
Μπορεί να μην είχε ολοκληρωμένο κύκλο. Ή μπορεί ακόμα να μην γινόταν σωστή φίλτρανση έτσι όπως είχες συνδέσει σε σειρά τα φίλτρα σου. Κάποια βακτηρίδια υπήρχαν ….όπως λένε οι μετρήσεις σου…

...μετρήσεις αμμωνία=0,05 δηλ ένα χρώμα μετά τό πρώτο πού είναι τό 0, νιτρίτ=0, νιτράτ=15...

Για να έχεις ΝΟ3 15 τότε υπήρχαν τα σωστά βακτηρίδια που μετατρέπουν τα ΝΟ2 σε ΝΟ3. Απλά πράγματα.
Άλλωστε αν δεν υπήρχαν και λίγα βακτηρίδια, απόρροια ίσως ελλιπή κύκλου, τα ψάρια σου δεν θα άντεχαν καθόλου.

Προσπαθώ να κάνω κύκλο σε παλαιό ενυδρείο, το οποίο πρ'οτι είχε ψάρια δεν είχε κύκλο!!!
Κανείς δεν έχει καταλάβη πώς γίνεται αυτό!

Απλά δεν μπορείς να είχες σωστή φίλτρανση με την διάταξη των φίλτρων σου. Αν θυμάμαι καλά στο είχα επισημάνει από την αρχή.
Εν πάση περίπτωση τώρα όλα αυτά είναι παρελθόν. Πιστεύω ότι τώρα πλέον, όλα θα πάνε καλά!

mad
26-12-06, 18:29
Νομίζω ότι αυτό ακριβώς γινόταν, υπήρχαν βακτηρίδια ελάχιστα, τα οποία δεν επαρκούσαν για σωστό κύκλο!!

mad
29-12-06, 15:47
Νοιώθω την υποχρέωση να γράψω την εμπειρία μου αυτή, έστω και εάν ξέρω ότι μερικοί καλοί φίλοι θα θελήσουν να με δείρουν Χα! Χα! δεν πειράζει, κάποιος προγονός μας είπε πάταξον μεν άκουσον δε!!
Λοιπόν πρίν 10 ημέρες περίπου άρχισα την λεγόμενη θεραπεία της ζάχαρης, παρ'ότι όλοι μου έλεγαν το αντίθετο, αυτό γιατί εγώ δεν έχω ψάρια, και η θεραπεία δεν είναι δοκιμασμένη.
Η θεραπεία ζάχαρης γίνεται για όσους έχουν πολύ ανεβασμένο nitrate εγώ είχα πάνω από 80, έχω κάνει τρείς αλλαγές νερού 120 λίτρων χωρίς αποτέλεσμα, μη μπορώντας άλλη αλλαγή νερού, αποφάσησα να δοκιμάσω την ζάχαρη, σήμερα μέτρησα nitrate και είμαι στο 20!!!
Θα σας πω και την δοσολογία, για 40 γαλόνια είναι 1/3 κουταλιά του γλυκού κάθε 3 μέρες, αυτό 2 φορές, την τρίτη έριξα 1/2 κουταλιά του γλυκού, η δοσολογία λέει μετά 1/2 κουταλιά της σούπας κάθε 15 μέρες.
Πρίν φτάσω εκεί έχω αποτελέσματα!!!!
Συνεχίζω και ότι νέα έχω θα τα γράψω να είστε σίγουροι!

Blanch
29-12-06, 17:53
Γλυκό το βλέπω να γίνεται το θαλασσινό σιγά σιγά! :D

accnt
29-12-06, 18:21
Δεν γίνεται έτσι κύκλος...:smt102

Tricky
29-12-06, 22:34
Φανταζομαι οτι το ολο κολπο ειναι οτι ''ταιζεις'' με ζαχαρη τα αναεροβια βακτηρια απονιτροποιησης (αυτα δηλαδη που θα μετατρεψουν τα nitrates σε nitrogen gas) . Κατι τετοιο κανουν νομιζω και καποια nitrate filters τα οποια ομως προυποθετουν αναεροβιο περιβαλλον,συγκεκριμμενη ροη και ταισμα.Δεν καταλαβαινω πως το να ριξεις δυο κουταλιες ζαχαρη σε ενα ενυδρειο μπορει να εχει τοσο εντυπωσιακο αποτελεσμα στην μειωση των nitrates...

Περα απο το ''πειραμα'' σου (που αν καταλαβα καλα, εριξε τα nitrates 60 μοναδες σε 10 μερες:eek: ) , εγω δεν καταλαβαινω πως εκανες 3 αλλαγες νερου (35% εκαστη δηλαδη) χωρις να δεις κανενα αποτελεσμα στην συγκεντρωση των nitrates ...δηλαδη μετραγες πριν και μετα και το αποτελεσμα ηταν το ιδιο ?? Καταλαβαινεις οτι για να γινει αυτο θα πρεπει τα nitrates του ενυδρειου σου και τα nitrates του φρεσκου νερου της αλλαγης , να ηταν στα ιδια -υψηλα- επιπεδα κατι που για μενα ειναι αδιανοητο ακομα και αν χρησιμοποιησεις το χειροτερο νερο βρυσης ή το πιο μαπα αλατι ...

Με τι τεστ μετρας ammonia και nitrates ?

accnt
29-12-06, 22:51
Μα πέραν όλων αυτών ο κύκλος δεν γίνεται με αυτούς τους τρόπους!
Αλλά για να έχει Νο3 έχει βακτηρίδια....

mad
30-12-06, 09:59
Οι αλλαγές γίνανε με νερό βρύσης το οποίο έριχνα prime και το έβαζα στό ενυδρείο μετά 48 ώρες!!
Μέτρήσεις έκανα πρίν και μετά και η ένδειξη ήταν 80+, δεν ξέρω και εγώ πως σε 10 ημέρες είχα αυτό το αποτέλεσμα γιατι εκεί που το διάβασα γράφουν για ένα μήνα!! εγώ δεν πρόλαβα να φτάσω στην κουταλιά της σούπας.
Απλά σας μεταφέρω τι μου συνέβη, δεν μπορώ να το εξηγήσω!!
Επειδή και εγώ το φοβήθηκα η δοσολογία μου ήταν μικρότερη απο ότι διάβασα και είχα αυτό το αποτέλεσμα, θα δούμε όμως την συνέχεια!!
Όσο για την αμμωνία ακόμη υπάρχει και είναι 0,1 ppm παρ'οτι ρίχνω και ενισχυτικό βακτηριδίων!!

mad
03-01-07, 15:01
Και το ξεκίνημα του θαλασσινού μου! Year 1986!!!!!

accnt
03-01-07, 17:40
Παλιός.....:D

mad
06-01-07, 14:18
Μία ερώτηση και εάν ξέρει κανείς απαντά, 7 γαλλόνια Βιόμπαλες σε πόσο substrate pro αντιστοιχούν? Λίγο τεχνική ερώτηση, αλλά θα ήθελα εάν είναι εφικτό αυτή την αντιστοιχία βιολογικού υλικού!

accnt
06-01-07, 15:13
Οι βιόμπαλες οι πλαστικές δεν μπορούν να «κρατήσουν» το αριθμό που μπορεί το substrate pro ή το siporax.
Η γνώμη μου (αν και λίγο αυθαίρετη) είναι, ότι αντιστοιχούν σε 2 με 2,5 γαλόνια!

mad
07-01-07, 13:32
Συγγνώμη παιδιά, μήπως παιδεύωμαι να κατεβάσω την αμμωνία στο 0 ενώ δεν χρειάζεται? ρίξε μια ματιά τι γράφει ο ΑΤΛΑΣ, 0,1 έχω και εγώ!!!!

accnt
07-01-07, 14:04
Εγώ μετράω πάντα 0. Γιατί όχι και ΄συ??

mad
07-01-07, 14:51
Γιατί περιμένω να κάνω κύκλο!!!

Tricky
08-01-07, 11:38
To αν παιδευεσαι αδικα να κατεβασεις αμμωνια , στο απαντησαν δυστηχως τα ψαρακια σου ...

mad
08-01-07, 14:20
Σωστά, ας κάνουμε κύκλο λοιπόν και βλέπουμε!

Tricky
08-01-07, 14:24
:smt023
ετσι μπραβο , υπομονη ...η κυριοτερη αρετη στον ''θαλασσινο'' κοσμο.

mad
11-01-07, 17:10
Υπομονή! Υπομονή! Ακόμη δεν έκανα κύκλο, άντε γιατί εξαντλήται η ρημάδα!!! Όλες οι μετρήσεις είναι ίδιες δεν άλλαξε τίποτα,
Αμμωνία= 0,1 Νιτρίτη= 0 Νιτράτ= 40+ PH= 8,3 Πυκνότητα=1023

accnt
11-01-07, 17:40
Φίλε mad,
Να επαναλάβω ότι κάτι δεν πάει καλά ή κάτι δεν κάνεις καλά.
Για να έχεις Αμμωνία 0,1 ενώ κάνεις κύκλο ή έχεις ήδη βακτηρίδια και απλώς τα ταΐζεις ή δεν ρίχνεις σωστή ποσότητα αμμωνίας για να ξεκινήσει ο κύκλος.
Έτσι η λογική λέει (αν δεν έχεις καθόλου βακτηρίδια και ξεκινάς τον κύκλο σου ρίχνοντας αμμωνία) ότι στην αρχή η αμμωνία θα ανέβει πολύ. Σιγά σιγά (θα πολλαπλασιάζονται τα βακτηρίδια) η αμμωνία θα πέφτει και θα ανεβαίνει το Ν02.
Έπειτα θα έρθει το δεύτερο «κύμα» βακτηριδίων και θα πέσει και το Νο2 ενώ θα εμφανιστεί το Νο3. Όταν η αμμωνία και το Νο2 μηδενιστούν, ήδη θα έχουν εγκατασταθεί και τα δυο είδη βακτηριδίων στο βιολογικό σου φίλτρο και θα δουλεύουν με την ποσότητα της αμμωνίας που θα ρίχνεις. Η διαδικασία αυτή κρατάει αρκετό καιρό >μήνα.

Άρα εσύ εφόσον ρίχνεις αμμωνία και αυτή δεν ανεβαίνει, σημαίνει ότι κάποιος την «τρώει»… τα βακτηρίδια.
Αυτό πιστεύω λοιπόν ότι συμβαίνει με την περίπτωσή σου.

Λογικά θα μπορείς να ξεκινήσεις με κάποιο ψαράκι. Προσοχή θα θέλει στην εισαγωγή των επόμενων ψαριών, δηλ. να αφήνεις να περνάει αρκετός καιρός έτσι ώστε το βιολογικό σου φορτίο να μπορεί να προσαρμόζεται ανάλογα.

mad
12-01-07, 11:58
Επιτέλους βλέπω φως!!!! μετά από σημερινές μετρήσεις, έχει πέσει λίγο η Αμμωνία και έχει ανεβή λίγο το Νιτρίτ,
αυτό σημαίνει ότι αρχίζει ο κύκλος στο ενυδρείο μου!!!!
Συνεχίζω μέχρι να μηδενιστούν οι ενδείξεις.

mad
16-01-07, 15:20
Υπόψιν ότι με σημερινές μετρήσεις είμαι Αμμωνία=0
Νιτρίτ=0 Νιτράτ=30 P.H.=8,2 Νομίζω ότι μετά από ένα μήνα ο κύκλος ολοκληρώθηκε, όμως θα αφήσω να περάσει μία εβδομάδα ακόμη, εάν είμαι έτσι και από Δευτέρα, λέω να ρίξω το πρώτο ψάρι!!!

accnt
16-01-07, 23:20
Και πριν το ρίξεις μια αλλαγή νερού?

Tricky
17-01-07, 00:03
...και να παρεις ενα ψαρι ευκολο και ανθεκτικο .

Μην παρεις κανενα ευαισθητο ψαρι που τρωει δυσκολα κλπ ...δεν ειναι καλη ιδεα να αρχισεις με κατεψυγμενες τροφες που θα επιβαρυνουν το ενυδρειο σου τωρα στην ''αρχη'' του ...χωρια το αγχος:D

Τι σκεφτεσαι απο ψαρια ? θα πας σε δυο-τρια μεγαλα ή περισσοτερα μικροσωμα ?

mad
17-01-07, 15:30
Θα προσπαθήσω πάλι για 2-3 μεγάλα, δεν τα μπορώ τα μικρά κρύβονται και δεν τα βλέπω!!!
Βέβαια αυτή τη φορά με υπομονή!!!

mad
09-02-07, 19:27
Αγαποιτοί ο κύκλος ως φαίνεται επιτεύχθει περιμένουμε λίγες μέρες ακόμη και ψαχνόμαστε για το πρώτο ψάρι!!

accnt
09-02-07, 22:56
Άντε μπράβο... καιρός ήτανε!:p

mad
28-02-07, 21:10
Δεν ξέρω, έχω ένα ψυχοσωματολογικοσκεπτικοακουστικοοπτικό πρόβλημα βέβαια δεν περιμένω να με καταλάβετε, αλλά θα σας το πω τουλάχιστον να μου φύγει το βάρος! Θέλω reef με ψάρια!!!!!!! είμαι σοβαρά γιατρέ μου?

Yiannis59
28-02-07, 21:40
πολύ σοβαρό πρέπει να κάνεις εξετάσεις αλλά θέλω φακελάκι

accnt
01-03-07, 08:33
Γιατί εμείς τι έχουμε? :D

Αν τώρα για ψάρια εννοείς μόνο μεγάλα αγγελόψαρα, πεταλούδες και trigger τότε δυστυχώς…. αλλά δεν…:(
Κάλλιστα όμως μπορείς να συμβιβαστείς με ένα σωρό αλλά ψάρια που είναι συμβατά με τα κοράλλια!

mad
02-03-07, 15:45
Όχι, πολύ μεγάλο τίποτα, απλώς θα προσπαθήσω με ορισμένα που δεν είναι τόσο επιθετικά σε reef !!!
Δηλαδή π.χ λένε ότι ο Ναύαρχος δεν είναι πολύ επιθετικός και μπαίνει σε reef κάτι τέτοιο εννοώ !!

accnt
02-03-07, 19:45
O Νάυαρχος κανονικά δεν μπαίνει σε reef. Είναι πολύ μεγάλο ρίσκο.
Για να μην τσιμήσει κοράλλια θέλει πολύ και συχνό τάισμα, πράγμα με συμβατό με reef ενυδρείο.
Τώρα θα μου πεις ο Antesco έχει έναν μέσα στο ενυδρείο του....
Σε αυτό δεν υπάρχει απάντηση. Μπορεί μια μέρα να ξεκινήσει να δοκιμάσει κάποιο κοράλλι. Οπότε τότε....
Ρίσκο και μόνο ρίσκο είναι :?!

mad
05-03-07, 12:53
Μην ξεχνάμε εγώ δεν έχω reef εάν φάει κανένα μαλακό κοραλλάκι, απλά θα το αντικαταστήσω!!! Μόλις έβαλα έναν όμορφο Αυτοκράτορα!!!

ginodim
09-03-07, 14:45
Φίλε mad θέλω να σου πώ΄οτι έχεις ένα υπέροχο ενυδρείο( αφού στρώσει καλά) . Πολύ καλό μέγεθος και όμορφο σαν κατασκευή. Θέλω επίσης να επισημάνω οτι δεν είμαι γνώστης του θαλασινού ενυδρείου ούτε για πλάκα και δεν θα έπρεπε να μιλάω . Όλοι σου τα λένε τέλεια και θα δείς αποτέλεσμα γρήγορα με το νερό σου και τα φίλτρα σου. Όμως σαν άσχετος παρατηρητής θα έλεγα να αλλάξεις το εσωτερικό διάκοσμο του ενυδρείουσουμε βράχο ζωντανό και μόνο και κάποια" εύκολα κοράλια." . Φαίνεται γεμάτο ψεύτικα πλαστικά!! Και πάλι συγνώμη που πετάχτηκα και είπα την υποκειμενική μου γνώμη (και οχι γνώμη ως έμπειρος)

mad
09-03-07, 15:41
Βγήκαν τα πλαστικά και μπήκε βράχος!!!

accnt
09-03-07, 15:48
Μα... του το είχαμε πει για τα πλαστικά....:smt102

mad
09-03-07, 18:15
Κύριοι ο Αυτοκράτοράς μου είναι τέλειος, βέβαια δεν τρώει ακόμη γιατί τρώει την άλγη και τσιμπάει από τον βράχο, όμως δείχνει καλά, και δεν πειράζει καθόλου τα κοράλλια!! οι μετρήσεις είναι όλες, πλην του KH=14, μηδενικές και είναι τέταρτη μέρα σήμερα!!!

accnt
09-03-07, 21:47
Μπράβο πολύ χαίρομαι. Ήταν επιτέλους καιρός να πάνε όλα καλά με το ενυδρείο σου. Καλή και "συνετή" συνέχεια! ;)

mad
10-03-07, 09:00
Εγώ αγαπητέ φίλε θα χαρώ πολύ όταν περάσει αρκετός καιρός πάνω από 2 μήνες με τα ψάρια να ζούνε, γιατί τόσο τα κρατούσα μέχρι τώρα!! εκτός βέβαια ελαχίστων εξαιρέσεων ( 2-3 ψάρια ) που έζησαν ένα χρόνο!!