Επιστροφή στο Forum : Μονομαχος με dropsy
καλησπερα. Πριν απο 2 μηνες περιπου αγορασα εναν ταλαιπωρο μονομαχο, αρρωστο με ικ και με πρησμενη κοιλια, μονο και μονο γιατι ηθελα να τον βγαλω απο το ποτηρακι οπου τον κρατουσαν. Σε 15 ημερες και μετα απο θεραπεια με αλατι το ικ εξαφανιστηκε, οχι ομως και το πρηξιμο. Ο μονομαχος τρωει κανονικα και κανει φωλια με φυσαλιδες, αλλα η κοιλια του ολο και μεγαλωνει. Χθες προσθεσα στο νερο της γυαλας του 2 κουταλιες της σουπας αλατι (η γυαλα ειναι περιπου 15 λιτρα) με την ελπιδα να τον βοηθησει. Υπαρχει καποια συγκεκριμενη ενδεδειγμενη θεραπεια για αυτη την ασθενεια; διαβασα για χορηγηση ανθρωπινων αντιβιωτικων αλλα δεν ξερω ουτε ποια ειναι ουτε τη δοσολογια τους για τα ψαρια. Να σημειωσω οτι μετα απο 2 μηνες που τον εχω, η συμπεριφορα του δεν εχει αλλαξει καθολου.Οσον αφορα τα λεπια, δεν ειμαι σιγουρη οτι εχουν ανασηκωθει. Φυσικα βλεποντας μια τοσο τεραστια κοιλια υπαρχει μια υποψια ανοιγματος των λεπιων, αλλα δεν μοιαζει με "ανανα" που υποτιθεται οτι θα πρεπει να θυμιζει... καμια βοηθεια;
Δεν είμαι γνώστης ασθενειών, dropsy μου έχει τύχει και μένα, αλλά μου κάνει εντύπωση πως έχει αντέξει 2 μήνες... Μου φαίνεται υπερβολικό το χρονικό διάστημα για να αντέξει ενα ψαράκι στην συγκεκριμένη ασθένεια (δεδομένου οτι ήταν άρρωστο οταν το πηρες, δηλαδή 2 μήνες+). Απο προσωπική εμπειρία, με φαρμακευτική αγωγή απο την αρχή της ασθένειας, σε 20 -25 μέρες παπαλα... Μήπως είναι κάτι άλλο και μπορείς να τον σώσεις?
Πόσο ταίζεις?
Και ο δικός μου έκανε στομαχάκια μια περίοδο και τα χρειάστηκα.
Νόμιζα πως ήταν άρρωστος αλλά καμία σχέση..
Απλά τάιζα πολύ....
Τώρα χαίρει άκρας υγείας.....
τον ταιζω μια στις τρεις ακριβως γι αυτο το λογο... Κι εγω στην αρχη νομιζα οτι δεν ειναι dropsy ακριβως λογω της αντοχης του. Ομως αυτο το ψαρι τεινει να γινει... Puffer!! υπαρχει καποια αλλη ασθενεια που ταιριαζει στα συμπτωματα?
Για κοίταξε εδώ (http://www.bettatalk.com/betta_diseases.htm)
αυτο που δειχνει η φωτογραφια σαν dropsy δεν μοιαζει με το δικο μου ψαρι.Οταν το κοιταω απο πανω μοιαζει σχεδον φυσιολογικο. Θα προσπαθησω να το βγαλω καποια φωτο για να δειτε κι εσεις. Οταν ομως το κοιτας απο τα πλαγια η απο κατω εχει μια ΤΕΡΑΣΤΙΑ φουσκα αντι για κοιλια. Τα λεπια του σε καμια περιπτωση δεν εξεχουν τοσο οσο στο ψαρακι της φωτογραφιας. Επισης, δεν ειδα καποια περιγραφη στο σαιτ που μου εδωσες που να μοιαζει με τα συμπτωματα του δικου μου...:smt102
Μήπως πρόσεξες τι μορφή και χρώμα έχουν οι ακαθαρσίες του;
χμμμμ... οχι... να το προσεξω ε? τι ακριβως ψαχνουμε?
Aν είναι σαν κλωστή διάφανη ή άσπρη τότε προκειτε όντως για βακτηριδιακή μόλυνση.
οποτε αυριο θα ταισω για να το δω αυτο. Σ αυτη την περιπτωση τι κανω?
υπαρχουν φαρμακα για εσσωτερικα βακτηριαδια πχ baktopur direct της sera (που κατα την γνωμη μου ειναι το καλυτερο)
Αντιβίωση,αλλά δύσκολα τα πράγματα.
διαβασα για χορηγηση ανθρωπινων αντιβιωτικων αλλα δεν ξερω ουτε ποια ειναι ουτε τη δοσολογια τους για τα ψαρια.
Αν θυμάμε καλά για "ανθρώπινη" αντιβίωση κατι κάποτε μου είχε πει η Λαμπρινή
(στην Δωδεκανήσου).Αν θέλεις ρώτα την.
Για διάβασε εδώ μήπως βρεις κάτι :
http://www.malawicichlidhomepage.com/greek/articlesgreek/diseaseintrogreek.html
Αλήθεια, να ρωτήσω κατι.... τι ταίζεις τον μονομάχο σου??? Σε ρωτάω γιατί ψάχνοντας γενικώς βρήκα οτι η κατεψυγμένη τροφή και bloodworms οσο ωραίος μεζές είναι για τα ψαράκια, αλλο τοσο επικύνδινη είναι...
Tαιζω bloodworms κατεψυγμενα, αλλα οχι ως κυρια τροφη. Βασικα τρωει σκουλικακι αποξηραμενο...
Βασικα τρωει σκουλικακι αποξηραμενο...
Αυτό που δίνουν στις χελώνες?Γιατί αν είναι αυτό δέ κάνει για το ψαράκι σου....
Μήπως είναι όγκος και δεν είναι dropsy ;
Αληθεύει αυτό που δίαβασα κάπου ότι σε περιπτώσεις dropsy απαγορεύεται η θεραπεία με αλάτι ;
http://badmanstropicalfish.com/articles/article24.html
Αν είναι dropsy...γιατί δε δοκιμάζεις το furan-2 αν και στα τελευταία της στάδια η ασθένεια αυτή δε θεραπεύεται .
οχι ειναι για ψαρια κ'ουχι για χελωνες! τελος παντων, αλατι εριξα καθοτι στο γνωστο και μη εξαιρεταιο ποστ περι αλατιου λεει οτι βοηθα τα ψαρια να αποβαλλουν τα υγρα που στην περιπτωση του dropsy δεν μπορουν... Το φαρμακο ειναι ο λογος για τον οποιον ανοιξα αυτο το ποστ. Οποτε μεχρι τωρα εχουμε: α) bactopur, β) furan... κατι αλλο? μετα θα κανω δημοψηφισμα για το καλυτερο και να επιλεξω... αν ζει ο pufferμαχος ως τοτε....
κοψε τελειως το φαγητο για την ωρα.το αλατι δεν επρεπε να το προσθεσεις,τα κανει να πρηζονται περισσοτερο.υπαρχει πολυ μικρη πιθανοτητα θεραπειας με ενεσεις αντιβιοτικων η αντιβιοτικα στο φαγητο,αλλα ειναι πολυ δυσκολη δυστυχως...:(
Μηπως θα μπορουσες να μου πεις αν ξερεις για τη δοσολογια και το ειδος του αντιβιοτικου? οταν λες ενεσεις εννοεις στο σωμα του ψαριου η στο νερο?
ενεσεις εννοω στο σωμα του ψαριου,οποτε καλο ειναι να γινονται απο κτηνιατρο..χρησιμοποιουνται διαφορα αντιβιοτικα π.χ. τετρακυκλινη,baytril,αλλα δυστυχως δεν εχω βρει δοσολογια για μονομαχους.μονο για χρυσοψαρα και κοι
χρησιμοποιουνται διαφορα αντιβιοτικα π.χ. τετρακυκλινη,baytril,αλλα δυστυχως δεν εχω βρει δοσολογια για μονομαχους.μονο για χρυσοψαρα και κοι
Άσχετο,αλλά μια που το έφερε η κουβέντα ,ποιά η δοσολογια τετρακυκλινη και baytril για τα χρυσόψαρα;
λογικα δεν πρέπει να είναι Dropsy και να ζεί τόσο καιρό .....
ο δικός μου μονομάχος με το που εμφανίσε dropsy σε 3 μέρες είχε τελειώσει ... :( :( :(
για Κοι
Baytril Dosing - by Dr Erik Johnson
Baytril: (Enrofloxacin) Injectible from Bayer Labs, is a 2.27% solution. I give @ 0.1 cc per 6 inches of fish, daily for three injections, then EOD for 2 more injections. Total injections, a maximum of 5.
Recommended dose, (I. ictaluri) is 14mg per kg.
I give the drug Intraperitoneally, with a 25 G needle on a tuberculin syringe.
Fish Length in inches Volume Baytril in ml.
6 inch 0.1 ml
10 inch 0.3 ml
14 inch 0.6 ml
18 inch 0.9 ml
22 inch 1.0 ml
26 inch 1.25 - 1.50 ml
30 1.75 ml
34 2.0 ml
Be careful injecting gravid (egg laden) females. The antibiotics will simply go into the egg mass and will not get diffusion throughout the body where needed! Better in those to inject IM (Intra Muscularly)
υπαρχουν διαφορες μορφες της ασθενειας,σε καποιες το ψαρι ζει αρκετο καιρο πριν ψοφησει...
Eχει περασει καποιος καιρος απο τοτε που εκανα το ποστ, κι ο μονομαχος συνεχιζει να ζει μαζι με την τεραστια κοιλια του. Το φαι εχει κοπει κατ' υποδειξη της Μαριελ αλλα βελτιωση δεν παρουσιαζεται, ουτε και επιδεινωση... Περιεργο ε? Μαλλον θα δοκιμασω τη λυση του φαρμακου... Τελικα ποιο θεωρειται πιο ενδεδειγμενο για την περιπτωση?
Για το αντιβιωτικό που είπε η Μάριελ (αντιγράφω από την MCH) :
Enrofloxasin συνεχές μπάνιο (2 mg/l για 5 ημέρες), λήψη από το στόμα (10 mg/kg ψαριού για 10 ημέρες) ή εναίσιμη (10mg/kg ψαριού ενδομυϊκή ή στο έσω περιτόναιο για 3 ημέρες) – βακτηριδιακές μολύνσεις του συστήματος.
Γιατί δεν δοκιμάζεις FURAN-2 της ΑΡΙ ;;
(αντιγράφω από την MCH) :
Ενεργά Συστατικά: εξήντα χιλιοστογραμμάρια (60 mg) nitrofurazone, είκοσι πέντε χιλιοστογραμμάρια (25 mg) furazolidone και δύο χιλιοστογραμμάρια (2 mg) methylene blue trihydrate, ανά κάψουλα.
Κάθε κάψουλα περιέχει δύο διαφορετικά φουράνια που αντιπαρατίθενται καλά σε μία ποικιλία βακτηριδιακών μολύνσεων gram θετικών και gram αρνητικών βακτηριδίων, συμπεριλαμβανομένων των gill disease (= ασθενειών των βραγχίων), mouth fungus (μύκητες του στόματος), furunculosis (aeromonas), ασθένεια των black molly (columnaris), σαπίσματα των πτερυγίων (= fin and tail rot) και dropsy.
Υπάρχει σε συσκευασίες των οκτώ (8) καψουλών, των εκατό (100) καψουλών και στις – αυστηρά επαγγελματικές – συσκευασίες των χιλίων (1.000) καψουλών και σε σκόνη εξακοσίων πενήντα γραμμαρίων (650 gr). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε συνδυασμό με κάθε αντιπαρασιτική, αλλά και με σχεδόν όλες τις άλλες βακτηριδιακές θεραπείες (παραγωγής της ίδιας εταιρείας), για να καταπολεμήσει δευτερεύουσες λοιμώξεις.
προφανως δε θα ειναι οξειαμορφη ασκιτη αλλα χρονια.δυστυχως μπορει να μεινει ετσι για πολυ καιρο χωρις καμια βελτιωση...:(
δοκιμασα να το ταισω αρακα βρασμενο ξεφλουδισμενο και κομμενο σε κομματακια αλλα δεν το αγγιξε. Αντιθετως, το σκουλικακι που του εβαλα για να επιβεβαιωσω οτι τρωει το κατασπαραξε... Θα αγορασω το nala-gram να δοκιμασω να του κανω θεραπεια...
Αν το ψαράκι σου έχει swollen belly disease το nala-gram της ΑΡΙ είναι μια χαρά.
αυτο πρεπει να ναι γιατι με dropsy δεν μοιαζει...
αυτο πρεπει να ναι γιατι με dropsy δεν μοιαζει...
γιατι το λες αυτο?
αυτη η φωτογραφια βρεθηκε στο νετ μετα απο αναζητηση. Ειναι ολοιδια περιπτωση με το δικο μου ψαρακι. Εκει μιλουσε γι αυτη την αρρωστια που ειπε o george...
:o :o :o δεν εχω ξαναδει τοσο μεγαλο πρηξιμο...μπορειτε να μου δωσετε περισσοτερες πληροφοριες για αυτη την ασθενεια?
Διάβασα ότι το nala-gram της ΑΡΙ είναι για αυτήν την ασθένεια (swolen belly diseice) και έκανα αναζήτηση στο google όπου και βρήκα αυτές τις φωτογραφίες και τις έστειλα στην Κατερίνα
:smt024 και +-4
;)
Δυστυχως, αυτο το φαρμακο δεν υπαρχει πουθενα... Για την ωρα ο μονομαχος κολυμπαει σε Furan... ελπιζω να του κανει καποιο καλο... Μου ειπαν οτι υπαρχει περιπτωση να ειναι εσωτερικο παρασιτο αυτο που εχει.... τι να πω... ειναι να τον βλεπεις και να τον λυπασαι τον καημενο, και ειναι ασχημο να το βλεπεις ετσι και να μην μπορεις να κανεις τιποτε...
Το Furan θα τον βοηθήσει πιστεύω γιατί όπως αναφέρει και στις οδηγίες του είναι για εσωτερικά βακτήρια, σε δική μου περίπτωση δούλεψε σε πολύ αρχικό στάδιο με χρυσόψαρο, μπορεί όμως να ήταν και λίγο τύχη μια και το dropsy δύσκολα θεραπεύεται.
Μετα απο 3 μερες στο Furan η βελτιωση του ειναι μηδενικη. Δυο διαφορες εντοπισα, πρωτον οτι τα λεπια του πλεον εχουν εξογκωθει και δευτερον οτι εχει πλεον συνεχως διαφανη περιττωματα που τον ακολουθουν παντου... Σημερα θα του αλλαξω το νερο και θα τον ξαναβαλω σε νεο διαλυμα για ακομη τρεις μερες... Παντως, τρωει ακομη! Τον ταιζω μια στις τρεις μερες και ισως γι αυτο η ορεξη του ειναι σαν να μην ειχε τιποτε!
Τελικη ενημερωση... ο μονομαχος απεβιωσε χθες, παιρνοντας μαζι του την τεραστια κοιλια του... :( Ευχαριστω για την βοηθεια σας ακομη κι αν δεν εσωσε το ψαρακι... Αν ειχα κανει κατι νωριτερα, εναμιση μηνα πριν, ισως και να τον ειχα σωσει...
Νομίζω πως έκανες το καλύτερο που μπορούσες. Μην κατηγορείς τον εαυτό σου.
Να προγραμματίσεις τον επόμενο μονομάχο.
κι εγω πιστευω πως εκανες ο,τι καλυτερο μπορουσες...κριμα...:(
Kι εγώ συμφωνώ, μην απελπίζεσαι, συμβαίνουν και αυτά... Άλλωστε δεν είσαι σίγουρη για το τι είχε το ψάρι σου, μπορεί να ήταν όγκος (γιατί έχω δει παρόμοιες φωτογραφίες με όγκο στην κοιλιά) οπότε δε θα μπορούσες να κάνεις τίποτα έτσι κι αλλιώς...
Ευχαριστω παιδια! οδευουμε προς νεο συγκατοικο λοιπον...
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.