Επιστροφή στο Forum : Στρωσιμο κανω, αλλα στρωσιμο δεν βλεπω!
Λοιπον παιδες στρωνω το 400αρι μου εδω και 9 ημερες με την μεθοδο της αμμωνιας,και εδω και 9 ημερες δεν εχουν εμφανιστει νιτρωδη.Η αμμωνια ειναι σταθερη στα 4 ppm.Επισης τις τελευταιες 3 μερες εβαλα λιγο υλικο (πολυ λιγο) απο ενα μικρο στρωμενο φιλτρακι.Να πω οτι το σαμπ εχει μεσα πολλα λιτρα υλικα.Λετε να φταιει αυτο.Να ανησυχω?Κανονικα μετα απο 9 μερες δεν θα πρεπε να αρχισει να διαλυετε η αμμωνια?Εχω διαβασει ολα τα ποστ σχετικα με το θεμα και ολα λενε οτι στην αρχη η αμμωνια διαλυετε σχετικα ευκολα.Επισης να πω οτι εβαλα μια ποσοτητα αμμωνιας την πρωτη μερα και μετα δεν προσθεσα αλλη καθως η ποσοτητα αυτη μενει αδιαλυτη στα 4.
Carebean pirate
04-10-06, 19:56
Περίμενε ακόμα λίγο...Που θα πάει.., δεν θα στρώσει..?;)
πόση ποσότητα αμμωνίας έχεις βάλει..?
υπομονη.. ειναι νωρις ακόμα.
εριξες καθολου ετοιμα βακτηριδια στην αρχή η μόνο αυτά από το υπάρχον φίλτρο?
υπομονη.. ειναι νωρις ακόμα.
εριξες καθολου ετοιμα βακτηριδια στην αρχή η μόνο αυτά από το υπάρχον φίλτρο?
'Εριξα ενα φυαλιδιο πολυ μικρο το οποιο το αγορασα 1,5ευρω.Αμπουλα για να σας δωσω να καταλαβετε + τα υλικα απο το φιλτρακι.Ειναι νωρις ακομη για νιτρωδη λετε ε?Να μην ανησυχω?Το ph εχει σταθεροποιηθει στο 7,6 ενω οι σκληροτητες ειναι 14 η ανθρακικη και 15 η ολικη.
Ας μην ξεχνάμε οτι ο κύκλος θέλει περίπου 25 μέρες.
Ξερει κανεις ποσο θελει η αμμωνια για να γινει ΝΟ2?και μενει τα ΝΟ2 γαι ΝΟ3?
Ξερει κανεις ποσο θελει η αμμωνια για να γινει ΝΟ2?και μενει τα ΝΟ2 γαι ΝΟ3?
Για να έχεις μετρήσιμη ποσότητα ΝΟ2 στο ενυδρείο, θα πρέπει ο αριθμός των βακτηριδίων να αυξηθεί τόσο, ωστε να παράγει αυτή τη μετρήσιμη ποσότητα.
Το ίδιο και για ΝΟ3
Βιάζεσαι λίγο... το στρώσιμο (δλδ να φτάσεις σε αμμωνια/ΝΟ2 = 0 και ΝΟ3 = πολύ πράμα) θέλει από 20 μέχρι και 40-50 μέρες, ανάλογα με τις συνθήκες.
Ρίχνε εσύ αμμωνία στο ενυδρείο και περίμενε. :)
Αμμωνια δεν ριχνω αλλο καθως η τιμη της ειναι σταθερη στα 4 οποτε δεν εχει διασπαστει ακομη.καλα δεν κανω προς το παρον?
Αμμωνια δεν ριχνω αλλο καθως η τιμη της ειναι σταθερη στα 4 οποτε δεν εχει διασπαστει ακομη.καλα δεν κανω προς το παρον? Οχι δεν κάνεις καλά.
Διάβασε αυτό (http://www.greekaquarist.com/vb/showthread.php?t=6494), όπου μεταξύ άλλων λέει: "Ρίχνουμε κάποια ποσότητα καθαρής αμμωνίας στο νερό του ενυδρείου ώστε οι ενδείξεις της περιεκτικότητας του νερού σε αμμωνία να φτάσει γύρω στα 3-5 mg/l (3-5 ppm). (Προσέξτε να καταγράψετε πόση αμμωνία ρίξατε για να φτάσετε τα 3-5 mg/l και να κάνετε τεστ αμμωνίας κάθε μέρα ή μέρα παρά μέρα). Ας υποθέσουμε πως η ποσότητα που βάλαμε ήταν 5 σταγόνες για κάθε 40 λίτρα νερού. Τώρα κάθε 24 ώρες θα προσθέτουμε την ίδια ποσότητα μέχρι να εμφανιστεί ο νιτρίτης (που λογικά θα είναι μετά από λίγες μέρες οπότε πρέπει να κάνουμε τεστ νιτρίτη παράλληλα με τα τεστ αμμωνίας). Μόλις εμφανιστεί ο νιτρίτης θα μειώσουμε την αρχική ποσότητα αμμωνίας στο μισό, δηλαδή 2-3 σταγόνες για κάθε 40 λίτρα νερού. Σε αυτό το σημείο η αμμωνία θα αρχίσει να πέφτει δραματικά. Κάποια στιγμή η περιεκτικότητα του νερού σε νιτρίτη θα φτάσει στα ουράνια! Μετά από 2-3 βδομάδες θα αρχίσει να πέφτει και ο νιτρίτης με αποτέλεσμα να εμφανιστεί ο νιτράτης. Εννοείτε πως συνεχίζουμε με τεστ για νιτράτη. Όταν έρθει η μέρα που οι μετρήσεις της αμμωνίας και του νιτρίτη είναι ΜΗΔΕΝ, κάνουμε μια μεγάλη αλλαγή νερού (50-75% επειδή ο νιτράτης θα είναι στα ουράνια), βάζουμε τα ψάρια που επιθυμούμε και είμαστε έτοιμοι!"
ναι αλλα οσο βαζουμε αμμωνια δεν θα ανεβενει η συγκεντρωση της αφου δεν θα διασπατε?η λογικη λεει πιστευω οτι μολις αρχισει να μειωνετε η συγκεντρωση της να αρχισουμε να ξαναριχνουμε.Αλλιως η συγκεντρωση θα αυξανετε καθημερινα..ετσι δεν ειναι?
κάθε 24 ώρες θα προσθέτουμε την ίδια ποσότητα μέχρι να εμφανιστεί ο νιτρίτης (που λογικά θα είναι μετά από λίγες μέρες οπότε πρέπει να κάνουμε τεστ νιτρίτη παράλληλα με τα τεστ αμμωνίας). Μόλις εμφανιστεί ο νιτρίτης θα μειώσουμε την αρχική ποσότητα αμμωνίας στο μισό, δηλαδή 2-3 σταγόνες για κάθε 40 λίτρα νερού. Σε αυτό το σημείο η αμμωνία θα αρχίσει να πέφτει δραματικά.
εφόσον δεν σου έχει εμφανιστεί νιτρίτης συνεχίζεις με την ίδια ποσότητα ...
ΟΤΑΝ θα σου εμφανιστέι νιτρίτης μειώνεις .....
όλα θέλουν τον χρόνο τους ......
κάποια έτοιμα βακτηρίδια ίσως να σε βοηθούσαν στο χρονοδιάγραμμα του στρωσίματος ...
αυξησε και λίιιιγο την θερμοκρασια για να επιταχύνεις κάπως την όλη διαδικασία ..
η απορια μου ειναι αν θα πρεπει να ριξω και αλλη αμμωνια περα της αρχικης ποσοτητας που εριξα μια φορα στην αρχη.Να ξαναπω οτι η αμμωνια παραμενει σταθερα στο 4
Τη πρώτη μέρα η αμμωνία στα 4, τη δεύτερη στα 8, τη τρίτη στα 12 κλπ... μέχρι να μετρήσεις ΝΟ2.
Δεν χρειάζεται να τη "κρατάς σταθερή" στα 4 ppm. Μπορεί να φτάσει και να ξεπεράσει τα 50 μέχρι να μετρήσεις ΝΟ2. Ρίχνε και μη τη λυπάσαι :)
Για να σου λυσουμε την απορία, ειτε βαζοντας καθημερινα ποσοτητα ειτε διατηρωντας την στα 4 ppm το αποτελεσμα θα ειναι το τελικά (σχεδόν) το ιδιο.
Η καθημερινή προσθήκη απλά δεν σε αναγκαζει να είσαι συνεχως απο κοντά με μετρήσεις και τελικά η αποικία που δημιουργειται ειναι πολύ ισχυρότερη για να μειωθει στη συνεχεια με το που θα μπουν ψαρια.
Αν την κρατας σταθερά πανω απο 2 ppm παλι, τοτε εξομοιωνεις την υπαρξη ψαριών μεσα το ενυδρείο.
Εχω δοκιμασει και τα δυο και δουλευουν.
Ο κινδυνος της πρωτης μεθοδου ειναι οτι καμμια φορά το παρακανουμε στην απότομη αυξηση (μπουκαλια αμμωνιας !) με αποτελεσμα να μην ξεκινάει ο κυκλος, ενώ στη δεύτερη αν δεν ειμαστε αρκετά συστηματικοί να πεσουμε κατω από το οριο και να μεινει ο κυκλος στη μέση.
Ενας αλλος ειναι οτι τα καλά αντιχλωρια δεσμευουν ενα ποσοστό της αμμωνίας (κατι που τα τεστ δεν δειχνουν) με αποτέλεσμα να αργεί πολύ η διαδικασία.
Αν μετρας αμμωνια καθημερινα και την κρατας στα 4ppm οπως λες θα στρωσει. Απλά υπομονή.
Εαν οι θερμαντηρες σου το επιτρεπουν και αφού εισαι χωρις ψαρια, μπορεις να ανεβασεις τη θερμοκρασια μεχρι τους 35 βαθμούς.
Ριξε μια ματια και εδώ..
http://www.csupomona.edu/~jskoga/Aquariums/Ammonia.html
Φίλε Nik25 στην ίδια ακριβώς περίπτωση είμαι και εγώ με σένα. 11η μέρα και ακόμα τίποτα...
Μάλιστα έχω ανοίξει και σχετική ενότητα στο κομμάτι των αρχαρίων. Δες http://www.greekaquarist.com/vb/showthread.php?t=13590
Θα παρακολουθώ τα νέα που μας γράφεις εδώ... Ετσι να παρηγοριόμαστε και να ξέρουμε ότι αυτά που βλέπουμε μπροστά μας δεν συμβαίνουν μόνο σε μας. Εγω τουλάχιστον έτσι ένοιωσα όταν διάβασα την ενότητα αυτή
Φίλε Nik25 στην ίδια ακριβώς περίπτωση είμαι και εγώ με σένα. 11η μέρα και ακόμα τίποτα...
Αντε να δουμε συναδελφε!!!10η μερα και η αμμωνια στα 4 σταθερα!!!Περιμενω εξελιξεις!
Επιτελους μετα απο 12 μερες σημερα το βραδυ μετρησα ΝΟ2 0.25+-8 +-8 +-8 -+9 -+9 :smt041 :smt041 :smt041
Κατι παραξενο συμβαινει καθως σημερα ενω η ενδειξη του ΝΟ2 ηταν 0.25 εχω ενδειξη ΝΟ3 5.Τι γινετε?Ειμαι στην 13η μερα.Μηπως φταει οτι χρησιμοποιησα υλικο απο αλλο φιλτρο αλλα εχει το νερο τωρα και τα βακτηρια που διασπουν την ΝΗ3 και αυτα που διασπουν το ΝΟ2?
Μια χαρά τα πας. Το ΝΟ3 θα αυξηθεί λογικά αρκετά μέσα στις επόμενες μέρες. Το ίδιο και το ΝΟ2. Σιγά σιγά το ΝΟ2 θα πέσει ενώ το ΝΟ3 θα είναι ψηλά. Όταν έστρωνα το δικό μου ενυδρείο μέτρησα ΝΟ2 10 και ΝΟ3 50. Αν γίνει το ίδιο και σε εσένα τέτοιες τιμές θα δεις σε περίπου 4 μέρες.
Κατι παραξενο συμβαινει καθως σημερα ενω η ενδειξη του ΝΟ2 ηταν 0.25 εχω ενδειξη ΝΟ3 5.Τι γινετε?Ειμαι στην 13η μερα.Μηπως φταει οτι χρησιμοποιησα υλικο απο αλλο φιλτρο αλλα εχει το νερο τωρα και τα βακτηρια που διασπουν την ΝΗ3 και αυτα που διασπουν το ΝΟ2?
Αφου χρησιμοποιησες υλικά απο αλλο φίλτρο ο κύκλος θα ολοκληρωθεί πολύ γρήγορα, και θα δεις παραλληλα να εμφανιζεται No2 και Νο3, μεχρι να αναπτυχθει αρκετά η βιολογική αποικία και να εξαφανιζει την αμμωνία.
Λογικα σε 4-5 μερες πρεπει να εισαι ΟΚ.
Αλλα αυτό θα στο πουν οι μετρησεις.
Αμμωνια να συνεχιζω να ριχνω?
Οπωσδηποτε.
Θα το ταιζεις τοσο ωστε η αμμωνια να παραμενει γυρω στα 2 ppm.
Με μετρηση 10 λεπτά εως μια ωρα αφου προσθέσεις αμμωνια.
Καθως το ενυδρειο θα στρωνει θα παρατηρησεις οτι σε μερικες ωρες ολη η αμμωνια θα καταναλωνεται σχετικα άμεσα.
Αυτό δεν αποτελεί πρόβλημα. Απλά ταίζουμε τα βακτηριδια σε 24 ωρη βάση.
Οκ το πιασα!Δηλαδη τωρα η αμμωνια ειναι στα 4.Περιμενω να παει στο 2 και μετα ταισμα παλι.Το αποτελεσμα απο οτι καταλαβα θα ειναι να αυξανονται μονο τα ΝΟ3.Και μολις θελω να παρω τα ψαρια αφηνω την αμμωνια να παει στο 0 κανω μια αλλαγη βαρβατη και μπλουμ!!:D :D :D .Καλα τα λεω??ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!:smt023
Στο τελος δεν προλαβαινεις να μετρησεις αμμωνία καθόλου.
Με το που την βαζεις εξαφανιζεται.
Γιαυτό εχεις προμετρήσει τι ποσότητα έριχνες για να ανεβει κατα 2 ppm και χρησιμοποιεις αυτή την ποσότητα ως ενα ανω όριο.
Τα βακτηριδια πολλαπλασιαχονται με γεωμετρική πρόοδο, οπότε από καποιο σημειό και μετά απλά είναι ΠΑΡΑ πολλά.
Θεωρητικά αν συνεχίζεις να αυξάνεις την ποσότητα συνεχώς τότε θα δημιουργησεις μια τεράστια βιολογική αποικία ή οποία θα μειωθεί απότομα λόγω πείνας οταν πλέον θα την ταίζουν τα λιγα ψαρια που θα βαλεις στη συνέχεια.
Αν και το στρώσιμο με χρηση ετοιμων υλικων είναι απέιρως ευκολοτερο και γρηγορότερο, η διαδικασία με την αμμωνία σε βάζει στη διαδικασία της μέτρησης και παρακολουθησης των παραμέτρων, κάτι που στη συνέχεια είναι απαραίτητο για τη συντηρηση του ενυδρειου. ;)
Εγώ 16η μέρα και ακόμη τίποτα... Εχτές έφτασα σε απόγνωση και έριξα μια γενναία προσθήκη αμμωνίας (καμμιά 30 σταγόνες) και έριξα μέσα και ένα κομματάκι από ζαμπόν (περίπου 1 τετργ. cm) ώστε η αποσύνθεση του να είναι ορατή. Εριξα και 20 ml stress zyme και περιμένω...
και έριξα μέσα και ένα κομματάκι από ζαμπόν (περίπου 1 τετργ. cm)
:confused: Αυτο που θα σε βοηθησει φιλε μου?:confused: :confused: Απο τι καταλαβα απο τους πιο εμπειρους οσο παραπανω αμμωνια τοσο αργει να αρχισει ο κυκλος σου.Δοκιμασες υλικα απο κανενα στρωμενο φιλτρακι?Εγω ετσι εκανα
Mα η τροφή για τα βακτηριδια του φίλτρου σου είναι η αμμωνία που ρίχνεις. Το ...ζαμπόν:confused:.. σε τι μπορεί να βοηθήσει? Μήπως πρέπει να το αφαιρέσεις?
Αν καθυστερεί η όλη διαδικασία νομίζω οτι πρέπει να ψάξεις αλλού τις αιτίες...
Με το ζαμπονάκι θα έχεις υπερβολική αμωνία όταν αυτό αρχίσει αν δεν άρχισε ήδη να αποσυντίθετε! με την υπερβολική αμωνία θα έχεις κι άλλη καθυστέριση, οπότε μάλλον να το βγάλεις, εκτός αυτού το ζαμπόν έχει και άλλα πράγματα που δεν τα θέλουμε στο ενυδρείο θα έλεγα!
ειμαι της αποψης οτι το ζαμπον/παριζακι πρεπει να αφαιρεθει αμεσα .....
Ας εριχνες λιγη ψαροτροφή.
Το μονο που χρειαζεται ειναι υπομονή.
Stresszyme δεν ειχες βαλει στην αρχή?
Να επανελθω λιγο στο ζητημα μου?Εχω να ριξω ΝΗ3 απο την Κυριακη στο ενυδρειο μου.Τοτε ηταν 5ppm->ΝΗ3 ,0.25ppm->ΝΟ2 και 0ppm->ΝΟ3.
Ερχομαι στο σημερα οπου μετραω:
ΝΗ3-> 2 ppm/l
ΝΟ2->1 ppm/l
ΝΟ3->40 ppm/l
Τι να κανω να συνεχισω να ριχνω αμμωνια η να περιμενω να μηδενιστουν τα ΝΟ2 και η ΝΗ3 ωστε να κλεισει ο κυκλος??Ειμαι στην 15 μερα στρωσιματος και απο την προηγουμενη εβδομαδα εβαλα και υλικα φιλτρου μεσα.Καθε βοηθεια χρησιμη!Παντως η αμμωνια πεφτει με αργους ρυθμους απο τι φενεται.
Διατηρησε την αμμωνια στα 2ppm.
Η αμμωνια θα εξαφανιστει ΞΑΦΝΙΚΑ...
Το ιδιο και το Νο2.
Λιγη υπομονη.
Εισαι πολυ κοντα. 2-3 μερες θα ελεγα.
Συγγνωμη αν γινομαι κουραστικος με αυτο το ποστ,αλλα αφου η αμμωνια ειναι 2 σημερα να μην ριξω αλλη σωστα?Να μετρησω αυριο και βλεπουμε?Και παλι λεω οτι ειναι η πρωτη φορα που στρωνω ετσι σχολαστικα γιαυτο και ρωταω πολλα!
μετρα αυριο και επειδη σιγουρα θα ειναι κατω απο δυο , προσθετεις.
Και λίγη αμμωνία να ρίχνεις δεν πειράζει.Τα πράγματα έχουν πλέον δρομολογηθεί.
Θα πρέπει να "ταίζεις" μέχρι μια μέρα πριν προσθέσεις τα ψαρια και αφου κάνεις μια μεγάλη αλλαγη νερού.
Ενω εχτες ειχα ΝΟ3 40 σημερα το τεστ μου δεν παει πολυ καλα και δεν δειχνει πανω απο 10!Υπαρχει περιπτωση να βγηκε εκτος κλιμακας?Τα τεστ ειναι της Α.Ρhatmaceuticals και δειχνουν μεχρι το 160.Να πω οι ειμαι στη φαση οπου βαζω καθημερινα αμμωνια και μηδενιζεται μετα απο λιγο, ενω τα ΝΟ2 δειχνουν να πεφτουν.
Ενω εχτες ειχα ΝΟ3 40 σημερα το τεστ μου δεν παει πολυ καλα και δεν δειχνει πανω απο 10!Υπαρχει περιπτωση να βγηκε εκτος κλιμακας?Τα τεστ ειναι της Α.Ρhatmaceuticals και δειχνουν μεχρι το 160.Να πω οι ειμαι στη φαση οπου βαζω καθημερινα αμμωνια και μηδενιζεται μετα απο λιγο, ενω τα ΝΟ2 δειχνουν να πεφτουν.
Αποκλειεται να εχεις No3 κατω απο 10 εκτός και αν εκανες αλλαγη νερού.
Τα τεστ οταν βγουν εκτος κλιμακας δειχνουν συνηθως το μεγιστο.
Ξαναμετρα... Μπορει να εγινε καποιο λαθος στη διαδικασια.
Εξαλλου στο σημειο που εισαι.. Μολις μηδενιστουν τα Νο2 εισαι ετοιμος.
(αυτο λογικα θα γινει μεσα στις επομενες 48 ωρες το πολυ)
Εκανα 3 φορες το ιδιο τεστ και μου δειξε οντως 10.Να πω οτι στο τεστ της A.Pharmaceuticals για ΝΟ3 ειναι ως εξης:Ριχνεις 10 σταγονες απο το πρωτο μπουκαλι και το διαλυμα γινετε κιτρινο,επειτα αφου προσθεσεις το 2ο μπουκαλι αρχιζει να παιρνει χρωμα για ενδειξη.Σημερα με το που εριξα το πρωτο μπουκαλι εγινε πορτοκαλι ενω οταν εριξα το 2ο δεν εγινε τπτ...
Γιαθτο προβληματιστικα.Αλλαγη νερου δεν εκανα καθολου.
Ανακάτευες το διάλυμα για 30" πριν ρίξεις σταγόνες από το 2ο;
Ανακάτευες το μπουκαλάκι Νο2 για ένα λεπτό πριν ρίξεις τις σταγόνες.
Με λιγα λόγια τήρησες ευλαβικά τις οδηγίες;
Το κανω οπως οι οδηγιες πιστα και παλι σημερα μου δειχνει ΝΟ3 7!Εντωμεταξυ τα ΝΟ2 δεν λενε να περσουνε!18η μερα και συνεχιζω.....
Mήπως το τεστ έληξε;Tα μπουκαλάκια έχουν τυπωμένα εναν αριθμό λίγο πιο κάτω από το λαιμό (οχι στην ετικετα) πχ LOT # 86A1105.Στα δικά σου τι γραφουν;
Κάνε και ένα τεστ στο νερό της βρύσης σου για σύγκριση.
Εντωμεταξυ τα ΝΟ2 δεν λενε να περσουνε!18η μερα και συνεχιζω.....
Έχεις ακόμα δρόμο μέχρι να ολοκληρωθεί η όλη διαδικασία (τουλάχιστον μια εβδομάδα αν δεν χρησιμοποιήσεις παλιά υλικά). 18 μέρες δεν είναι τίποτα. Συνέχισε να ρίχνεις καθημερινά αμμωνία και κάνε κι άλλη υπομονή.
Δεν υπαρχει καμμια λογική εξηγηση για την απότομη πτωση του Νο3.
Αναγκαστικα εφταιξε κατι στη μετρηση.. Αυτη που εδειχνε 40ppm. (που απο την αρχή ηταν λιγο περιεργη) με μονη δικαιολογια την υπαρξη στρωμενων υλικών.
Μιας ομως και το No2 δεν φαινεται να πεφτει γρήγορα (οπως θα επρεπε αν ειχε παραχθει ηδη μεγαλη ποσοτητα Νο3) θα απορριψουμε την αρχική μετρηση υψηλών No3.
Υπομονη.
Ενω το Νο2 σημερα ξαφνικα επεσε στο 0.25 τα ΝΟ3 δεν λενε να ανεβουν πανω απο 10.Αυτο εναι φυσιολογικο?Θα τρελαθω!!!!:smt101
Κατι τρεχει με το τεστ των νιτρικων σου.
Σημερα το περιμενα να πεσει τελειως το No2.
Αμμωνια ριχνεις συνεχως?
Καθε μερα ριχνω το βραδυ την ιδια ωρα την ιδια ποσοτητα και φτανει μεχρι το 2.Μηπως θελει παραπανω?Εντωμεταξυ, τα ΝΟ2 δεν ανεβηκαν πανω απο 1-1,5 κατα την διαρκεια του κυκλου.Τωρα:Ακομη και να μηδενιστουν τα ΝΟ2, να συνεχισω να ριχνω αμμωνια μεχρι να ανεβουν τα ΝΟ3 ωστε να ειναι δυνατη η αποικια η να ριξω ψαρια μεσα απευθειας?Ευχαριστω.Δεν θα εφτανα μεχρι εδω με τοσες αλυτες αποριες,χωρις αυτην την βοηθεια.:rolleyes:
αν καθε μερα ριχνεις την ιδια ποσοτητα και φτανει μεχρι το δυο και μετα δεν υπαρχει καθολου αμμωνια, και παραλληλα τα νο2 εξαφανιστηκαν, τοτε ειναι σιγουρο οτι ολη η αμμωνια εγινε No3 και το ενυδρειο εχει στρωσει.
ριξε και σημερα, κανε αυριο μια μεγαλη αλλαγη νερου, της ταξεως του 90% και βαλε ψαρια.
αν δεν εισαι ετοιμος για κατι τετοιο συνεχισε το ταισμα με αμμωνια μεχρι να εισαι ετοιμος.
Για την ιστορια, τσεκαρε και το τεστ με ενα αλλο.
Λοιπον επειδη το ενυδρειο δουλευει ενα μηνα χωρις να μπει χερι μεσα ειχε γεμισει καφε αλγη και βρωμα παντου γενικοτερα.Ακομα και στο υποστρωμα.Η θερμοκρασια ηταν μονιμα στους 30 βαθμους.Ετσι σημερα εκανα μια αλλαγη νερου της ταξης του 90+% και εκανα τις απαραιτητες εργασιες καθαριοτητας εντος του ενυδρειου.Ο κυκλος δεν εχει ολοκληρωθει ακομη καθοτι τα νιτρωδη ειναι <0,25 αλλα οχι 0.Η αμμωνια συνεχιζει να μηδενιζεται.Το νερο που μπηκε ηταν βρυσης και ειχε θερμοκρασια 21 βαθμους.Η ερωτηση ειναι η εξης:Υπαρχει περιπτωση να εβλαψα την αποικια λογω μεταβολης θερμοκρασιας η επειδη το φιλτρο εμεινε με στασιμο νερο για καμια μιση ωρα?
αν δεν απατωμαι, κανενα τεστ δεν μετραει κατω απο 0,25 νο2..
οποτε?
με μιση ωρα δεν τρεχει τιποτε..
η διαφορα θερμοκρασιας ειναι σοβαροτερη , αλλα οχι τοσο για να δημιουργησει προβλημα.
αντιχλωριο ελπιζω να εβαλες..
Με το ματι οπως ειδα το χρωμα απο το δειγμα ηταν λιγο πιο διαφορετικο απο 0,25 για αυτο.Ναι εβαλα αντιχλωριο.Ευχαριστω..
Αφού έκανες αλλαγή νερού, συνέχισε να ρίχνεις αμμωνία (να την κρατάς σταθερά στα 2 mg/l καθημερινά) και να μετράς νιτρώδη και νιτρικά. Αν δεις να ανεβαίνουν τα νιτρικά, είσαι σε πολύ καλό δρόμο.
Εγω παλι λεω οτι το ενυδρειο εχει σχεδον στρωσει.... Εχεις περασει 1 μηνα, εχεις βαλει στρωμενα υλικά, ριχνεις αμμωνια καθημερινα και εξαφανιζεται, και το No2 ειναι σχεδον στο 0...
Δεν μπορει, το Νο3 ειναι στο θεο, ανεξαρτητως τι λεει το τεστ.
Δωστου κανα δυο μερες το πολυ...
Δεν περνεις και κανα αλλο τεστ Νο3.. Ετσι κιαλλιως, το Νο3 ειναι κατι που το μετραμε συνεχως..
Λοιπον το τεστ για ΝΟ3 ηταν οντως για πεταμα.Πηρα καινουριο και εδειξε κοντα στο 100+ μετα απο 1 μηνα.Η απορια μου ειναι η εξης παλι ομως:Ενω η μμωνια που ριχνω μηδενιζεται σε λιγες ωρες τα ΝΟ2 κανουν περιπου ενα 24ωρο να πανε στο 0 αλλα πανε τελικα.Στο ενδιαμεσο ομως αυτου του χρονου ειναι κοντα στο 0,5.Ειναι στρωμενο το νερο?Θα μπορω να βαλω ψαρακια η η υπαρξη ΝΟ2 εστω και για λιγες ωρες θα προκαλεσει προβλημα?Ειμαι στην 32η μερα.
Αφού τα νιτρώδη μεδενίζονται ύστερα από 24 ώρες (που είναι απολύτως φυσιολογικό), το ενυδρείο σου είναι έτοιμο για ψάρια... μετά από μια τεράστια αλλαγή νερού (να πάνε τα νιτρικά <10 ppm).
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.