PDA

Επιστροφή στο Forum : Πάει κάτι στραβά;


jstiva
03-10-06, 22:50
Καλησπέρα σε όλους!

Πριν από 10 μέρες ξεκίνησα το στρώσιμο του 60 λίτρων ενυδρείου μου αγορασμένο από carrefour.

Αφού ξέπλυνα καλά το χαλίκι διαμέτρου έως 3 χιλιοστά 20 περίπου φορές το άφησα 24 ώρες σε κουβά με 5 ml χλωρίνης, ξέπλυνα 5 φορές και έριξα την διπλάσια ποσότητα από την προβλεπόμενη σε αντιχλώριο. Αφησα 3 μέρες μόνο με την αεραντλία ώστε να απομακρυνθούν τυχόν υπολλείματα χλωρίου. Αλλαξα 80% του νερού πρόσθεσα και πάλι αντιχλώριο και έθεσα σε λειτουργία το εσωτερικό φίλτρο με σφουγγάρι. Συμπιέζοντας ελάχιστα το σφουγγάρι πρόσθεσα και δύο κεραμικά "μακαρόνια" της sera για να βοηθήσω την ανάπτυξη των βακτηριδίων.
Εριξα επίσης 12ml καλλιέργεια βακτηριδίων της API (stress zyme), 10 σταγόνες αμμωνία, θερμοκρασία 29,3-29,5 βαθμούς, φωτισμός από λάμπα 15 βαττ για 8 ώρες την ημέρα και ξεκίνησα...

Τις αμέσως επόμενες 2 ημέρες πρόσθετα σιγά σιγά αμμωνία μέχρι που έφθασε την τιμή των 3mg/l, τιμή που ανέβηκε περισσότερο (αφού συνέχισα να προσθέτω αμμωνία) προσέχοντας να μην περάσω την τιμή των 5mg/l. Την 5η και την έδβομη ημέρα έριξα και πάλι έτοιμα βακτηρίδια (οι οδηγίες συνιστούν την έβδομη μόνο και μετά την 14η μέρα). Μάλιστα την έβδομη ημέρα τα έτοιμα βακτηρίδια μπήκαν με βελόνα και σύριγγα μέσα στο σφουγγάρι του φίλτρου.

Σήμερα 10η ημέρα έκανα και πάλι γεμάτος ανυπομονησία μετρήσεις αλλά τίποτα... :( :( :( παραθέτω τα αποτελέσματα;

Ammonia (tetra test) 3-5 mg/l
Nitrate No2 (sera test) 0 mg/l
Nitrite NO3 (sera test) 0 mg/l (προφανώς...)
Χλώριο (sera test) 0 (υπέθεσα μήπως είχε μείνει ποσότητα χλωρίου και δημιουργούσε πρόβλημα)
gH (sera test) 10 dGH
kH (sera test) 6 dGH
PH (aquarium pharmaceuticals) 7,6 (μέγιστη τιμή τεστ αλλα δεν νομίζω να είναι παραπάνω)
θερμοκρασία σταθερά 29,3 - 29,6 (μου είπαν τα παιδια το Σάββατο πως αν είναι λίγο "τσιμπημένη" επιταχύνεται η διαδικασία)

Έκανα κάτι λάθος? Εντύπωση μου είναι ότι οι τιμές της σκληρότητας και του ΡΗ είναι λίγο "τσιμπημένες". Εσείς που έχετε κάνει πολλές φορές αντίστοιχες μετρήσεις χρησιμοποιώντας νερό της ΕΥΔΑΠ τι τιμές έχετε δει?

Πείτε μου ότι είμαι απλώς ανυπόμονος....:p αλλά ΄το Σάββατο στο σύλλογο άκουσα για διαδικασίες στρωσίματος της τάξης των 25 ημερών.. Μήπως εννοούσαν ότι χρησιμοποίησαν υλικά από στρωμένα ενυδρεία? Μήπως το χλώριο απολύμανε για τα καλά με αποτέλεσμα να απιτηθεί περισσότερος χρόνος για να αναπτυχθούν μικροοργανισμοί?

Giorgos
03-10-06, 23:49
Καταρχάς ένα μεγάλο μπράβο για την λεπτομερή περιγραφή της διαδικασίας που ακολούθησες αφού μας βοηθάει κατά πολύ να δώσουμε αποτελεσματικές απαντήσεις. :smt038

Να ξεκινήσω κάνοντάς σου μια ερώτηση. Μετά την αποχλωρίωση με διπλάσια ποσότητα αντιχλώριου, μύρισες το νερό να βεβαιωθείς ότι δεν έχει οσμή χλωρίνης; (πιστεύω να χρησιμοποίησες μη συμπυκνωμένη χλωρίνη και χωρίς αρωματικά και άλλα πρόσθετα)
Είναι υπερβολή η απολίμανση του χαλικιού με χλωρίνη. Δεν θα το συνιστούσα σε κανέναν.
Σε περίπτωση που δεν αποχλωρίωσες καλά το χαλίκι (έχει μείνει διάλυμμα χλωρίνης), η πιθανότητα να στρώσει το φίλτρο σου είναι μικρή.

Θα σου πρότεινα να κάνεις μια αλλαγή νερού 50% και να προσθέσεις και πάλι την διπλάσια συνιστώμενη ποσότητα αντιχλώριου (για ολόκληρο τον όγκο του ενυδρείου). Αφού το κάνεις αυτό, φρόντισε να κρατήσεις τα επίπεδα της αμμωνίας στα 3 mg/l (είτε προσθέτοντας, είτε αφαιρώντας με αλλαγή νερού). Το Σάββατο (που θα έρθεις στο Σύλλογο), πάρε χρησιμοποιημένα υλικά φίλτρου (από το τρίμετρο με τις αφρικάνες - ζήτα από κάποιον υπεύθυνο στα γραφεία) για να μπολιάσεις το φίλτρο σου και να επιταχύνεις την όλη διαδικασία. Θα πρέπει να παρατηρήσεις σταδιακή μείωση της αμμωνίας μέσα σε ένα 24ωρο.

Οι σκληρότητες και το pH που μετράς είναι σε φυσιολογικότατα επίπεδα.

jstiva
04-10-06, 09:21
Οχι δεν χρησιμοποίησα κάποια περίεργη χλωρίνη με αρώματα κ.λ.π αλλά την παλιά γνωστή κλασσική χλωρίνη... "αυτή ξέρετε αυτή εμπιστεύεστε" που έλεγε και η σχετική διαφήμιση :) :)

Οχι ούτε υπήρχε ούτε υπάρχει χαρακτηριστική μυρωδιά χλωρίνης. Γι αυτό άλλωστε αγόρασα και το τεστ για χλώριο της sera το οποίο έδειξε γάργαρο νεράκι και μόνο.

Μιας και αυτό το Σάββατο δεν μπορώ να περάσω από το σύλλογο να πάρω χρησιμοποιημένα υλικά (θα λείπω εκτός Αθηνών), δεν απομένει τίποτα άλλο από το να περιμένω, από ην στιγμή που ΄δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι στραβό.

Υποθέτω ότι το περασμα από την χλωρίνη απολύμανε το χαλίκι και δεν έμεινε μικροοργανισμός για μικροοργανισμός, με αποτέλεσμα να καθυστερεί η όλη διαδικασία. Αυτή είναι η καλή εκδοχή που θέλω να πιστεύω...

Liolios
04-10-06, 09:27
Δε νομίζω ότι θα μπορούσε να υπάρχει και κακή εκδοχή στο θέμα!

Πάντως αν θες στρωμένα υλικά μπορείς να περάσεις και σήμερα μεταξύ 18:30 - 19:00 θα είναι κάποιοι εκεί για να σε εξυπηρετήσουν.

PascM
04-10-06, 09:29
Και μιας και ρώτησες για τιμές ph και σε άλλες περιοχές στην περιοχή μου (Αχαρναί κοντά στην Πάρνηθα) το ph είναι 7,8 (στη βρύση) αλλά το gh >20

Να σημειώσω βέβαια οτι γίνονται σε τρεις διαφορετικές συνδέσεις (Μαγαζιά και σπίτι) και από πέρυσι υπάρχει μεταβολή στο Ph της βρύσης από 7,2 που ήταν σε 7,6 και τελευταία σε 7,8 και βέβαια πάντα το gh ήταν > 20






Σημ. Οι μετρήσεις γίνονται με υγρά τεστ της ΑΡΙ.

jstiva
04-10-06, 10:11
Με την ευκαιρία να ρωτήσω το εξής: ( Μη "βαράτε" αν είναι μεγάλη βλακεία...)

Επειδή το εσωτερικό μου φίλτρο έχει μόνο σφουγγάρι, το έχω λίγο συμπιέσει και έχω χωρέσει μέσα και 2 κομμάτια κεραμικό "μακαρόνι". Επειδή μου φαίνεται λίγο σαν ποσότητα, πως θα σας φαινόταν αν μερικά εκατοστάαπό την έξοδο του φίλτρου βάλω ένα διχτάκι με 3-4 μακαρόνια ακόμη? Θα έκοβε πολύ την ροή με αποτέλεσμα τον χειρότερο αερισμό του νερού?

PascM
04-10-06, 10:14
Αν και δεν έχω δει τα καινούργια ενυδρεία του εν λόγω μαγαζιού εγώ θα σου έλεγα απλά οτι το φιλτράκι του είναι ανεπαρκές (Για τα παλιότερα που έχω δει τουλαχιστον). Ίσως αντί να κάνεις τέτοιου είδους πατέντα να αγόραζες ένα άλλο φιλτράκι? Π.Χ. κάποιο eheim aquaball.? Πιστεύω θα ήσουν ποιο σίγουρος.

jstiva
04-10-06, 10:28
Αν και δεν έχω δει τα καινούργια ενυδρεία του εν λόγω μαγαζιού εγώ θα σου έλεγα απλά οτι το φιλτράκι του είναι ανεπαρκές (Για τα παλιότερα που έχω δει τουλαχιστον). Ίσως αντί να κάνεις τέτοιου είδους πατέντα να αγόραζες ένα άλλο φιλτράκι? Π.Χ. κάποιο eheim aquaball.? Πιστεύω θα ήσουν ποιο σίγουρος.

Το έχω κάνει ήδη, έχω αγοράσει ένα εξωτερικό της EHEIM, αλλά επέιδή τρώγοντας έρχετε η όρεξη είπα να αποκτήσω λίγο εμπειρία με το 60άλιτρο και μετά να φτιάξω ένα ενυδρείο 200 λίτρα και να βάλω εκεί κατευθείαν το εξωτερικό φίλτρο.

Οσο τώρα για το εσωτερικό φίλτρο που συνόδευε το 60άλιτρο είχα και εγώ την εντύπωση ότι είναι της πλάκας, πλην όμως όταν το σύγκρινα με αντίστοιχο εσωτερικό της ΕΗΕΙΜ είδα ότι είναι δυνατότερο και ότι φέρνει "βόλτα" αρκετά λίτρα την ώρα. Από την στιγμή που είδα ότι και το ΕΗΕΙΜ μόνο σφουγγάρι είχε, πήρα την απόφαση να χρησιμοποιήσω το υπάρχον.
Δεν προτίθεμαι εξάλλου να βάλω τα άπειρα ψάρια...έχω "αυτογνωσία" :smt045

netblues
04-10-06, 11:06
Μπορει το aquaball να ειναι πιο μαρκα, αλλά διαθετει ενα ξεχωριστο χωρο οπου μπορει να μπει substrat pro.
Αφου εχεις αγορασει εξωτερικό, γιατι δεν το βαζεις απο τωρα?
Τι μοντελο ειναι?

jstiva
04-10-06, 12:24
substrat Pro? Τί είναι αυτό? :smt101 :smt101

Δεν θυμάμαι τώρα το μοντέλο του εξωτερικού μου φίλτρου. Η τιμή του ήταν γύρω στα 75 ευρώ...

Το γιατί δεν το βάζω τώρα έχει να κάνει με το γεγονός ότι το μεγάλο ενυδρείο που ονειρεύομαι δεν προβλέπεται πριν το επόμενο καλοκαίρι...

Το ενυδρείο που έχω αποτελεί ένα μεταβατικό - πιλοτικό στάδιογια το πως θα το δεχτούν οι υπόλοιποι στο σπίτι. Η γυναίκα μου το θεωρεί μπελά που θα μας δημιουργήσει μεγάλες υποχρεώσεις, θα λερώνει με τις αλλαγές κλπ... γυναικεία... :rolleyes: :rolleyes:

Το σημαντικότερο όμως είναι τα πιτσιρίκια τα οποία είναι ενθουσιασμένα στην ιδέα ότι θα έχουμε ψαράκια και κατα συνέπεια αποτελούν τον υπ' αριθμόν 1 κίνδυνο. Εχουν δει και την ταινία με τον ΝΕΜΟ και περιμένουν πως και πως...Κάθε μέρα που γυρίζουν σπίτι με ρωτούν πότε θα βάλουμε ψαράκια...

Τους έχω εξηγήσει βέβια ότι δεν θα ήθελε κανείς τους να γίνει η ΝΤΑΡΛΑ, το κοριτσάκι στην ταινία που για να παίξει βασάνιζε και σκότωνε τα καημένα ψάρια

netblues
04-10-06, 12:36
Να βαλεις το μεγαλο φιλτρο στο μικρο ενυδρειο, περιοριζοντας ισως τη ροη του.
Αφου τοχεις γιατι να περιμενει το καλοκαιρι?
Το substrat pro ειναι πορωδες υλικό για δημιουργεια βακτηριδιακων αποικιων.
Προσφερει πολλαπλασια επιφανεια απο τα κοινά σφουγγάρια, και σε καταστάσεις που ο χωρος ειναι λίγος ειναι μια πολυ καλή λύση.

Zorba_The_Freak
04-10-06, 12:44
Και εγώ είχα ένα αγχος με τα πιτσιρίκια μου αλλά όταν πήρα τα πρώτα ψάρια τα είχα δίπλα μου και τους εξηγούσα διάφορα πράγματα για το πως πρεπει να συμπεριφερόμαστε και νομίζω ότι κατάλαβαν. Ένα χρόνο μετά είναι πολύ προσεχτικά με τα 2 πλέον ενυδρεία και όλα καλά.

Όσο για τη γυναίκα πρέπει να τη σκίσεις τη γάτα τώρα που είναι νωρίς. Ποιος κάνει κουμάντο τέλος πάντων. Εγώ έτσι έκανα με την γυναίκα μου και τωρ


έλα ρε γυναίκα μη βαράς, ένα αστείο είπα, θα το σβήσω τώρα αμμέσως.

Σου λέω δεν θα το ξανακάνω

Liolios
04-10-06, 13:33
Τα δικά μου φίλτρα (όλα εξωτερικά της eheim της σειράς 22ΧΧ) δουλεύουν κυρίως μόνο με μπλε σφουγγάρι και κανονική ιχθυοφόρτιση και ουδέποτε είχα πρόβλημα.
Βάλε το καινούργιο σου φίλτρο να δουλεύει παράλληλα με το εσωτερικό. Έτσι θα το "στρώσεις" για όταν αποφασίσεις να βάλεις μπροστά το καινούργιο σου ενυδρείο;) (και μην λες μετά το καλοκαίρι, για γρηγόροτερα το βλέπω:D , όλοι έτσι κάπως ξεκινήσαμε;) )

jstiva
04-10-06, 13:39
Να βαλεις το μεγαλο φιλτρο στο μικρο ενυδρειο, περιοριζοντας ισως τη ροη του.
Αφου τοχεις γιατι να περιμενει το καλοκαιρι?
Το substrat pro ειναι πορωδες υλικό για δημιουργεια βακτηριδιακων αποικιων.
Προσφερει πολλαπλασια επιφανεια απο τα κοινά σφουγγάρια, και σε καταστάσεις που ο χωρος ειναι λίγος ειναι μια πολυ καλή λύση.

Γιατί πολύ απλά αν η υπόθεση ενυδρείο πάει ...άπατο τουλάχιστον το φίλτρο θα μπορεί να δοθεί χωρίς μεγάλη οικονομική χασούρα. Αν πάλι πάνε όλα καλά θα χρησιμοποιηθεί καινούριο λαμπερό και ωραίο στο καινούριο ενυδρείο.

Το substrat pro είναι αυτό το κεραμικό λευκό "μακαρόνι"? Εχω βάλει δυο τέτοια μακαρόνια στο φίλτρο μου. Για αυτό ρώτησα αν είναι καλή ιδέα να βάλω και μερικά μπροστά από την εξαγωγή του φίλτρου

Οσο για το στρώσιμο του, μέχρι την άνοιξη θα έχει δείξει τι μέλλει γενέσθαι οπότε τότε μπορεί να μπει να ξεκινήσει στρώσιμο

klaz
04-10-06, 13:43
Το substrat pro είναι αυτό το κεραμικό λευκό "μακαρόνι"? και βεβαια οχι......αυτο που αναφερεις ειναι ενα απο τα απολυτα υλικα βιολογιας(σαν μικρες μπαλλιτσες)...αυτα που εχεις βαλει εσυ ειναι το λεγομενο ''μακαρονι''το οποιο μπαινει χαμηλα στην εισοδο του φιλτρου για να κατακρατει τα ''χοντρα''......μπορει να κρατησει και αυτο βιολογια,αλλα καμμια σχεση με το πρωτο υλικο......:smt045

Liolios
04-10-06, 13:49
Για τα υλικά φίλτρων της eheim δες εδώ: http://www.eheim.com/filtermedia.htm

Όσο για την τιμή που σκέφτεσαι να πουλήσεις το φίλτρο, δε νομίζω ότι θα κερδίσεις και πολλά αν είναι αμεταχείριστο.

jstiva
11-10-06, 09:35
17η προς 18η μέρα και ακόμα να εμφανιστεί Νιτρίτης... Τί πρέπει να κάνω πια? Φανουρόπιτα? :)

Χτες έκανα μια μικρή αλλαγή νερού 20-30 και πρόσθεσα πάλι λίγο stress zyme (το οποίο αρχίζω να υποπτεύομαι ότι είναι μεγάλη φούσκα) και περιμένω....

Εβγαλα και το μικρό κομματι ζαμπον (1Χ1 εκατοστό) που είχα βάλει πριν 2 μέρες στο ενυδρείο, πάνω σε μια κρίση απόγνωσης...


Η αμμωνία και μετά την αλλαγή νερού παραμένει πάνω από 5 mg/l.Περιμένω...
Δεν θέλω να δοκιμάσω με υλικά από στρωμένο φίλτρο γιατι θεωρώ ότι όλη αυτή η διαδικασία - όσο επίπονη και αν είναι - είναι σημαντική στην απόκτηση εμπειρίας, που προφανώς μου λείπει...

george
11-10-06, 09:38
Αυτά τα διαβάσαμε έτσι ;
http://www.greekaquarist.com/vb/showthread.php?t=13655
http://www.greekaquarist.com/vb/showthread.php?t=13656

PascM
11-10-06, 09:40
Την αλλαγή γιατί την έκανες? Ποιος ο λόγος?

PascM
11-10-06, 09:44
stress zyme (το οποίο αρχίζω να υποπτεύομαι ότι είναι μεγάλη φούσκα) και περιμένω....


Για το συγκεκριμένο προϊόν επειδή το έχω δοκιμάσει σε πληροφορώ οτι κάνει δουλειά σίγουρα όχι όμως όπως λένε, βάλε αυτό και σε 5 μέρες έλα να βάλεις ψάρια έτσι! Μην τρελαθούμε κιολας

jstiva
11-10-06, 10:08
Αυτά τα διαβάσαμε έτσι ;
http://www.greekaquarist.com/vb/showthread.php?t=13655
http://www.greekaquarist.com/vb/showthread.php?t=13656

Τα διαβάσαμε τα διαβάσαμε... Μήπως κάνουμε και τίποτα άλλο τόσους μήνες? Από θεωρία κοντεύω να γίνω master εδω πέρα!

Την αλλαγή την έκανα για να ρίξω λίγω την συγκέντρωση της αμμωνίας που σε άλλη ενότητα εδω πέρα διάβασα ότι αν είναι υπερβολική καθυστερεί την όλη διαδικασία.. Βέβαια υπάρχει και η μέθοδος στρωσίματος με την μπόλικη ποσότητα αμμωνίας στην αρχή και μετά καθόλου.... Είπα να ακολουθήσω μια μέση οδό...

Τα παραπάνω αρθρα George τα διάβασα... Μου έδωσε όμως την αφορμή να τους ρίξω πάλι μια ματιά και έτσι έκανα μια σκέψη.... Τα βακτηρίδια όπως λες είναι αερόβια...Μήπως δεν έχω λοιπόν καλό αερισμό στο ενυδρείο μου? Η επιφάνεια του νερού εχει ελαφρούς κυματισμούς τους οποίους θεώρησα αρκετούς ως έννοια "ανατάραξη νερού".... Μήπως όμως αυτό δεν είναι αρκετό? Να βάλω αεραντλία? Να βάλω την έξοδο του φίλτρου πάνω από το νερό?

george
11-10-06, 10:20
Μου έδωσε όμως την αφορμή να τους ρίξω πάλι μια ματιά και έτσι έκανα μια σκέψη.... Τα βακτηρίδια όπως λες είναι αερόβια...Μήπως δεν έχω λοιπόν καλό αερισμό στο ενυδρείο μου? Η επιφάνεια του νερού εχει ελαφρούς κυματισμούς τους οποίους θεώρησα αρκετούς ως έννοια "ανατάραξη νερού".... Μήπως όμως αυτό δεν είναι αρκετό? Να βάλω αεραντλία? Να βάλω την έξοδο του φίλτρου πάνω από το νερό?

Μη σε απασχολεί αυτό...η οξυγόνωση των βακτηριδίων γίνεται με την κυκλοφορία του νερού μέσα στο φίλτρο σου.

Giorgos
11-10-06, 11:51
Δεν θέλω να δοκιμάσω με υλικά από στρωμένο φίλτρο γιατι θεωρώ ότι όλη αυτή η διαδικασία - όσο επίπονη και αν είναι - είναι σημαντική στην απόκτηση εμπειρίας, που προφανώς μου λείπει...
Ίσα ίσα που θα σε βοηθήσει (εκτός από το γρηγορότερο στρώσιμο) να καταλάβεις και τον κύκλο καλύτερα.

Το ζαμπόν γιατί το έβαλες;;;;; Κακώς!

nikman
12-10-06, 03:03
Καλημέρα jstiva. Το ενυδρείο που περιγράφεις ότι έχεις αγοράσει από το Carrefourείναι αυτό το μικρό που το δίνουν χωρίς βάσει 55 ευρώ και το μπροστινό τζάμι είναι ημικυκλικό ? Αν ναι εγώ έχω πάρει δύο από αυτά λόγω τιμής φυσικά αλλά το έχω μετανιώσει. Πρώτον δεν είναι με τίποτα 60 λίτρα ίσως καμιά 45αριά. Δεύτερον το φιλτράκι που έχει μπορεί και σε 10λιτρο να πέσει μικρό. Αν πας κάποια στιγμή από το σύλλογο και το δείξεις στα παιδιά πιστεύω το ίδιο θα σου πούνε. Ακόμα πρόσεξε το τζάμι της βάσης γιατί εμένα σε κάποια στιγμή μου ράϊσε διαγώνια στο ένα από τα δύο που έχω. Για φίλτρο έχω βάλει ένα εσωτερικό της eheim αγορά 30ευρώ αλλά βρίσκεις οικονομικότερα της ίδιας εταιρίας.

jstiva
12-10-06, 11:42
Ναί αυτό είναι το ενυδρείο. Γιατί όμως λες ότι είναι καμμιά 45αριά λίτρα στην πραγματικότητα? Αν το μετρήσεις θα δεις ότι είναι κανονικότατα 60άλιτρο εξωτερικά οπότε το καθαρό να είναι γύρω στα 55 λίτρα. Οσο για το φίλτρο που λες ,σε πληροφορώ ότι πήγα να αγοράσω ΕΗΕΙΜ, το οποίο σε αυτή την κατηγορία τιμής είχε και αυτό απλά και μόνο σφουγάρι και λιγότερα λίτρα ανα ώρα. Ετσι αποφάσισα να χρησιμοποιήσω το δικό του... Δεν θεωρώ ότι σαν ποιότητα κατασκευής είναι το ίδιο πράγμα αλλα και το υπάρχον είναι νομίζω αρκετά ικανοποιητικό.

τώρα το ράγισμα που λες είναι άλλο θέμα αν και πάλι σε έτοιμα ενυδρεία 60 λίτρων που έχω δε δεν πρόσεξα να έχουν παχύτερο τζάμι. Μάλλον ήσουν ο άτυχος...

Ακόμα όμως και αν τα λίτρα είναι λιγότερα και το φίλτρο ανεπαρκές για τα λίτρα αυτά, το πρόβλημα του στρωσίματος παραμένει... Τα περί του ενυδρείου είναι άλλο θέμα

nikitasp
12-10-06, 15:51
λεω εγω τωρα...μηπως η ροη του κυκλοφορητη σου ειναι πολυ μεγαλη για τον ογκο του φιλτρου με αποτελεσμα να παρασυρονται τα βακτηριδια? συμφωνα με τη sera:ανα λεπτο θα πρεπει να περναει απο το φιλτρο ποσοτητα νερου ιση το πολυ με το τριπλασιο του ογκου του φιλτρου(ογκος υλικων) παραδειγμα υπολογισμου....αποδοση φιλτρου=300λ/ω, ογκος φιλτρου=2λ. αποδοση φιλτρου ανα λεπτο= (300λ/ω)/(60 λεπτα)/(2 ογκος φιλτρου)=2,5 φορες ο ογκος του φιλτρου ανα λεπτο.
για τσεκαρε μηπως η ροη ειναι πολυ μεγαλη και δεν μπορουν να συγκρατηθουν τα βακτηρια στο φιλτρο. υπαρχει αναλυτικα αυτο που σου γραφω στον οδηγο της σερα φυσικη περιποιηση του ενυδρειου που μπορεις να το βρεις δωρεαν σε οποιοδηποτε πετ σοπ.
φιλικα, νικητας

jstiva
13-10-06, 00:00
Νικήτα αυτό πρέπει να είναι!!! Ετσι και φτιάξει σου χρωστάω κέρασμα!!!! Είναι ακριβώς η κατάσταση όπως την περιγράφεις... Και τον οδηγό της Sera τον έχω αλλα δεν είχα προσέξει αυτή την λεπτομέρεια...

Σ'ευχαριστώ πάρα πολύ για την παρατήρηση σου...Ήδη μείωσα την ροή... Ηταν ρυθμισμένη στο μέγιστο δηλαδή στα 300 l/h

Nik25
13-10-06, 00:37
Παρολα αυτα φιλε μου ,και σχετικα με την ροη το δικο μου σαμπ δουλευει με 2 αντλιες.
Μια Aqua Medic 3500l/h και μια eheim 1250 1200l/h.Οποτε καταλαβαινεις για τι κυκλοφοριες μιλαμε μεσα στο σαμπ.Χειμαρος κανονικος.Παρολα αυτα ο κυκλος ξεκικησε,διοτι εστιψα τα σφουγγαρια απο το στρωμενο ενυδρειο μου μεσα στο καινουριο+οτι εβαλα και λιγο στρωμενο υλικο!Να τονισω οτι το σαμπ μου εχει 2 λιτρα Siporax kai 4 κιλα απλο μακαρονι περιπου+σφουγγαρια μπλε+υαλοβαμβακες κλπ κλπ...
Πιστευω κατα την δικη μου εκτιμηση οτι 2 πραγματα φταινε για τον κυκλο που δεν ξεκιναει.
->η περισσεια αμμωνιας,καθως και το γεγονος οτι δεν εχεις βαλει εστω και λιγο στρωμενο υλικο.
Τωρα οσο αφορα τα ετοιμα βακτηριδια δεν εχω πειραματιστει για να ξερω.

nikman
13-10-06, 08:06
Αγαπητέ jstiva καλημέρα. Η θεωρία τις ποιο πολλές φορές απέχει από την πράξη και εξηγούμαι το φιλτράκι μάρκας pacific που έχει το συγκεκριμένο ενυδρείο, με 2.5w κατανάλωση, γράφει όντως 300 λίτρα την ώρα κυκλοφορία. Αυτό θεωρητικά σημαίνει ότι θα μπορούσες να το τοποθετήσεις έστω και οριακά και σε 100αρι ενυδρείο. Θα το έκανες? Τώρα για την σύγκριση που κάνεις μεταξύ αυτού του φίλτρου και του eheim θα πω απλός ότι είναι ανόμοια πράγματα. Τέλος σχετικά με τη χωρητικότητα του ενυδρείου η κούτα γράφει 54 λίτρα αλλά επιμένω ότι είναι λιγότερα. Όταν στεγνώσει από την σιλικόνη αυτό που μου ράισε θα το μετρήσω με νερό χωρίς υπόστρωμα και θα σου πω ακριβώς. :smt048

nikitasp
13-10-06, 13:24
φιλε NIK25 δεν ειμαι ειδικος να σου πω εγω απλως επαναδιατυπωσα τα λεγομενα της sera. απο οτι καταλαβα ομως μπορει η ροη στο σαμπ σου να ειναι μεγαλη αλλα φαινεται οτι ειναι και αρκετα μεγαλος ο ογκος των υλικων σου, επομενως για να δουλευει το φιλτρο σου βιολογικα μαλλον η αναλογια της κυκλοφοριας νερου με των ογκο των υλικων σου ειναι σε φυσιολογικα επιπεδα......θελω να πω οτι για 3500 λ/ωρα που κυκλοφορουν στο ενυδρειου σου εχεις και τον καταλληλο ογκο υλικου προφανως αφου δουλευει βιολογικα.

Giorgos
13-10-06, 23:25
Εγώ πάντως πρώτη φορά ακούω αυτή τη θεωρία.
Jstiva, θα σου πρότεινα να περάσεις από το σύλλογο να πάρεις λίγα στρωμένα υλικά (πριν μειώσεις τη ροή του φίλτρου) να δούμε αν ισχύει.

jstiva
14-10-06, 22:37
Στο τέλος αυτό θα γίνει αν δεν υπάρξει φως... Εχω δώσει διορία στον εαυτό μου μέχρι το επόμενο Σάββατο. Αν δεν έχει γίνει τίποτα θα περάσω από το σύλλογο να πάρω στρωμένα υλικά από εκεί...

PascM
14-10-06, 22:49
Συγνώμη και μην με πείτε κακό αλλά που να τα βάλει τα υλικά? Στο εσωτερικό του Καρφούρ? δεν παίρνει! Μόνο για το εξωτερικό το eheim μπορεί να κάνει κάτι!

Σημ. Τα ενυδρεία αυτά τα οποία τα είδα τελικά στην έκθεση με τα φίλτρα της Pacific ή κάπως έτσι (συγνώμη για την ορθογραφία αν είναι λάθος) δεν βγάζουν με τίποτα 300 λίτρα/ώρα.

jstiva
27-11-06, 14:00
Μετά από όλο αυτό τον καιρό επιτέλους έστρωσε!!!! Ναι έστρωσε!!!!!

Αφού πήγα και πήρα κάμποσο "καφεζούμι" από το ξεπλυμένο σφουγγάρι φίλτρου στρωμένου ενυδρείου μετά από 3 μέρες δεν υπήρχε ίχνος αμμωνίας. Επειδή δεν πίστευα στα μάτια μου ξαναέριξα αμμωνία και σε 24 ώρες δεν υπήρχε τίποτα... Πρόλαβα δε σε κάποια στιγμή και μέτρησα 3 mg/l NO2 και φυσικά υπάρχει μπόλικο ΝΟ3 (περίπου 20-30 mg/l) που σημαίνει ότι ο κύκλος έχει ολοκληρωθεί και το ενυδρείο δουλεύει κανονικά... (χειροκροτήματα...:) ).
Τί πήγε στραβά τόσο καιρό? Πιθανά κακός αερισμός, υπερβολική συγκέντρωση αμμωνίας ή "άχρηστα" έτοιμα βακτηρίδια...


Πάμε λοιπόν στο επόμενο στάδιο: φυτά και ψάρια...

Εχω ένα ωραιότατο κερατόφυλλο που πήρα από το σύλλογο (και έχει γίνει διπλάσιο από τότε που το πήρα και το διατηρώ σε γυάλα) το οποίο είναι καιρός να βάλω μέσα. Αν το ρίξω απλώς μέσα στο ενυδρείο δεν είναι πιθανό να το τραβήξει το φίλτρο? Θα πρέπει να το δέσω με πετονιά?

Για να μπουν ψάρια θα πρέπει να γίνει μια ολική αλλαγή νερού. Η θερμοκρασία του καινούριου νερού όμως αν είναι χαμηλότερη από αυτή τον 25 βαθμών (που είναι η τρέχουσα θερμοκρασία του ενυδρείου) δεν υπάρχει κίνδυνος να "πεθάνουν" τα βακτηρίδια από θερμοκρασιακό σοκ?
Από την στιγμή που αλλάζω το νερό δεν θα υπάρχει πλεον καθόλου αμμωνία. Πρέπει λοιπόν άμεσα να βάλω ψάρια ώστε με τα περιτώματα τους να "τρέφουν" με αμμωνία τα βακτηρίδια. Πόσο καιρό μπορούν να υπάρξουν τα βακτηρίδια χωρίς νασ υπάρχουν ψάρια και χωρίς να ρίξω αμμωνία?

Τα ψάρια που θα βάλω αρχικά είναι ένα ετοιμόγεννο θηλυκό guppy και κάποιο πλεκόστομο ή γατόψαρο για να καθαρίζει την άλγη. Πιστεύετε ότι είναι σωστή η επιλογή μου? Ακούω τις προτάσεις σας

Giorgos
27-11-06, 14:49
Εγώ βλέπω ότι δεν έχει κλείσει ο κύκλος νιτροποίησης. Λίγη υπομονή ακόμη μέχρι να πέσουν αισθητά τα νιτρώδη άλατα.

Φυτά μπορείς να ξεκινήσεις από τώρα να βάζεις. Μην ανησυχείς για το κερατόφυλλο. Απλά φρόντισε να μην έχεις έντονη ροή στην επιφάνεια.

Μην βιάζεσαι ακόμα για ψάρια. Όπως είπα, πρέπει να κλείσει ο κύκλος. Πάντως μετά την μεγάλη αλλαγή νερού, αν φροντίσεις να γεμίζεις αργά-αργά το ενυδρείο, δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα.

Καλό είναι να συνεχίζεις να τρέφεις τα βακτηριδια με αμμωνία. Σταματάς να "ταΐζεις" μετά την μεγάλη αλλαγή νερού, η οποία πρέπει να γίνεις 1, το πολύ 2 μέρες πριν την εισαγωγή των ψαριών.

jstiva
28-11-06, 09:33
Εγώ βλέπω ότι δεν έχει κλείσει ο κύκλος νιτροποίησης. Λίγη υπομονή ακόμη μέχρι να πέσουν αισθητά τα νιτρώδη άλατα.


Τώρα με μπέρδεψες... Τα νιτρώδη ΝΟ2 είναι μηδενικά... Μόνο σε κάποια μέτρηση (από τις πολλές που έκανα για να βεβαιωθώ ότι ο κύκλος είναι εντάξει) είδα μία τιμή 3 mg/l και μετά μονίμως μηδέν... Τα Νιτρικά (ΝΟ3) είναι σε υψηλή τιμή πράγμα φυσιολογικό πιστεύω... Αρα γιατί δεν έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος?

netblues
28-11-06, 09:37
Νταξει εισαι.. Ετσι οπως το γραψες, μας μπερδεψες.
Αλλαγη νερου και αμεσως ψαρια.

Giorgos
28-11-06, 10:21
Όντως μας μπέρδεψες με την προηγούμενή σου απάντηση. Αφού έχουν μηδεντιστεί πια ΝΗ3 και ΝΟ2, είσαι έτοιμος για τα ψάρια (μετά την μεγάλη αλλαγή νερού).

jstiva
28-11-06, 10:28
OK σας ευχαριστώ όλους για την βοήθεια παιδιά... Πάω σήμερα να κανονίσω για ψάρια.... Μέχρι την Παρασκευή "ταϊζω" μικρές ποσότητες αμμωνίας, την Παρασκευή το βράδυ αλλάζω νερό και το Σάββατο μπαίνουν τα ψάρια. Το κερατόφυλλο στέκει από χτες "υπερήφανο" στο ενυδρείο!

jstiva
28-11-06, 14:46
Μια μικρή, σύντομη αλλά κρίσιμη ερωτησούλα... Η έξοδος του φίλτρου είναι πάνω ή κάτω από το νερό? Η απάντηση σας μάλλον θα δώσει και απάντηση στο γιατί με ταλαιπώρησε τόσο πολύ το στρώσιμο του ενυδρείου...

Tolis
28-11-06, 14:58
Δεν εχει σημασια (για το στρωσιμο). Αν ειναι πανω απο το νερο και δημιουργει πολλες φυσσαλιδες θα διωχνει παραπανω CO2 απο οτι αν ειναι απο κατω.

jstiva
03-12-06, 00:14
Τέλος καλό όλα καλά.... Από σήμερα καμαρώνω το ενυδρείο μου με κερατόφυλλο, elodea 2 οτόκυκλους (συγχωρήστε μου που δεν ξέρω την ορθογραφία της λέξης οτόκλυκλος) και δύο corydoras. Αύριο θα προστεθεί και ένα Guppy ετοιμόγενο θηλυκό.

Πολλές ευχαριστίες σε όλους και ιδιαίτερα στη Σόνια που μου κουβάλησε το κερατόφυλλο από την Κέα.

mikenuke
03-12-06, 23:20
e τοτε δεν ειναι κερατοφυλλο...ειναι...Κεατοφυλλο!
Μεγεια σου!

jstiva
04-12-06, 11:08
e τοτε δεν ειναι κερατοφυλλο...ειναι...Κεατοφυλλο!
Μεγεια σου!

Ζηλεύετε μωρέ που μόνο εγώ έχω ...κεατόφυλλο... για αυτό τα λέτε..:)

soza
04-12-06, 12:00
+-6

crazyio
05-12-06, 20:39
Ζηλεύετε μωρέ που μόνο εγώ έχω ...κεατόφυλλο... για αυτό τα λέτε..:)


κεατόφυλλο ??? δεν μπορείς να πείς το Ρ ???? :D :D :D
πωπω κύο που είναι το νεό σήμεαααααα...... :smt034 :smt034 :smt034
καλορίζικο λοιπόν φίλε μου το ενυδρέιο σου και καλός να το απολαμβάνεις !!! :p