PDA

Επιστροφή στο Forum : Δε μεγαλώνουν……


dialpistis
21-09-06, 08:50
Μετά τη γεννά moli albino που έχω γράψει σε προηγούμενο ποστ θέλησα να δωρίσω 4 σε φίλο με κοινωνικό ενυδρείο πρωτάρη στο χόμπι όπως και γω. Χθες μετα από καιρο πηγα στο σπίτι του και αυτό που ειδα δε περιγράφεται. Είναι ΔΙΠΛΑΣΙΑ από τα δικα μου. Ένα με ενάμιση μηνά μετα τη γέννα ειχα 11 υγιέστατα μωρά (κυρίως μετά το ξαναστησιμο του μικρου ενυδρείου από την αρχή ) Ένα από αυτά ήταν διπλάσιο σε μέγεθος από τα αλλα … και επιδη οι πιθανότητες να είναι αρσενικό είναι μεγάλες επέλεξα να μη το χαρίσω. Μεσα σε ένα μηνα τα δικα μου 7 τον αριθμό δεν εχουν μεγαλώσει στο βαθμο που μεγαλώσανε τα αλλα 4 που έδωσα.
Το μικρότερο 1 cm το μεγαλύτερο 1,5 ενώ του φιλου μου κοντεύουν τα 3 cm…….
Στην αρχη τα ταιζα σκόνη για μωρα.. ως που δοκίμασα να δω αν μπορουν να τρωνε και πολύ λεπτά φυλλαράκια όπως και εγινε.. 6 μερες φιλαράκια.. 1 μέρα μωροτροφη είναι η διετα τους και τάϊσμα μι αμε 2 φορες τη μερα. Έτυχε μάλιστα μερικές φορες να ριξω αρκετη τροφη μεσα αλλα σε 5-10 λεπτα τη ξετρυπώνανε και την εξαφανίζανε. Τωρα το ενυδρείου του φιλου είναι ένα κοινωνικό με αρκετό πλυθισμο μεσα από καρχαριακια (αυτά που γίνονται μισο μετρο) μέχρι γκαπι, μονομαχο, αγγελόψαρα, καρδιναλίους και..και..και… με ταισμα 1 φορα τη μερα.. και αποτι εχω δει όχι μεγάλες ποσότητες… νερο που δεν το εχει τεσταρει καθολου.. φιλτρο ένα απλο μπλε σφουγγάρι, αλλαγή νερου μετα από παρακάλια μου 2 φορες το μηνα …. Πλύσιμο του σφουγγαριού κατω από το νερο της βρυσης… (δεν ακούει τπτ) πλαστικά φυτά και γενικά μια χύμα κατάσταση…. Όταν τα έδωσα δεν ήμουν σίγουρος για το αν θα επιβιώνανε εκει μέσα (96αρι είναι το ενυδρείο) αλλά επειδή του αρέσανε του τα εδωσα.. Πως είναι να μην απορείς πως στο καλό μεγαλώσανε τοσο τα δικά του….??? Το φταίξιμο το ρίχνω το μέγεθος του ενυδρείου… 10λ vs 80λ καθαρά αλλά και πάλι δεν είναι υπερβολικά νωρις για να καθοριστεί το μέγεθος του ψαριού σε σχέση με τον χώρο που ζει??? Άσε που τα 7 στο 10 είναι πολύ πιο άνετα από τα 4 στο 80αρι

Tolis
21-09-06, 09:26
Τα λιτρα ειναι.

dialpistis
21-09-06, 09:57
αν συμβαινει αυτο...
1. γιατι ενα απο τα 7 ειναι διπλασιο....
2. αν ηταν ετσι τα 40-50 που ειδα σε μαγαζι να ειναι ολα μαζι σε ενα μικρο τανκ για πουλιμα δε θα επρεπε να μεγαλωσουν καθολου...
3. Αν παρεις την αναλογια... πως τα 80 λιτρα τα μοιραζονται 20-23 ψαρια(ολα πιο μεγαλα απο τα μολι σε βαθμο Χ2 Χ3 Χ4 Χ10(ειδικα για τα σκαλαρια)και τα 10λ 7μικρα του 1cm den einai παραδοξο?

Tolis
21-09-06, 10:32
Δεν παει μαθηματικα-αναλογικα ακριβως - 10 λιτρα ακομα και για ενα μωρο ειναι πολυ λιγα. Οι συνθηκες και στα μαγαζια και στο ενυδρειο του φιλου σου δεν ειναι καλες - αλλά τα 10 λιτρα παραειναι λιγα.
Οι διαφορές μεγεθους μεταξυ μικρων στο ιδιο περιβαλλον συμβαινουν σε ολα τα ειδη.

Pritanis
21-09-06, 10:32
Αφου εχεις την απαντηση τοτε τι ρωτας;;;;

PascM
21-09-06, 13:35
Στα μαγαζιά μην κάνουμε το λάθος τα ψάρια δεν μπαίνουν για να ζήσουν και να αναπτυχθούν! μπαίνουν για να τα δούμε και να τα αγοράσουμε εφόσον μας ενδιαφέρουν. Αυτό που έχει πιστεύω περισσότερη σημασία σε ένα μαγαζί είναι να έχει καθαρά νερά και να μην δηλητιριάζουν τα ψάρια τα οποία μετά θα τα πάρουμε εμείς στο ενυδρείο μας αλλά θα έχουν ήδη πάθει αρκετή ζημιά για να καταφέρουν να επιζήσουν. Εξ ού και οι αρκετές φορές ανεξήγητοι θανάτοι στο ενυδρείο μας.

stigma98
23-09-06, 21:58
Το ιδιο προβλημα ειχα και εγω.βγαλτα απο εκει δεν ξερω ποσο καιρο τα εχεισ γιατι κινδινευεισ με νανισμο.(αν δεν εχουν παθει κιολας)

andreasp
24-09-06, 00:31
Τα λιτρα ειναι.

Εγω θα ελεγα οτι δεν ειναι τοσο τα λιτρα, αλλα το χωρος που εχουν να κολυμπησουν.
Ειχα παρατηρησει στα δικα μου οτι δεν μεγαλωναν οταν ειχα παρα πολλα φυτα μεσα στο ενυδρειο και τους ετρωγαν τον χωρο. Το αποτελεσμα ηταν να συγκεντρωνονται ολα μαζι σε μια γωνια.
Εκεινη την περιοδο , τα μωρα δεν μεγαλωναν καθολου.
Οταν εριξα ενα ΚΑΛΟ κλαδεμα, ειδα μεγαλη διαφορα.
Εχω δικιο?

netblues
24-09-06, 07:39
Οτι κείμενα για εκτροφές έχω διαβασει, συνιστούν συχνές αλλαγές για χαμηλά νιτρικά, καθως και μεταφορά και μοίρασμα του fry σε μεγαλυτερα ενυδρεια καθως μεγαλωνουν, ξεκινωντας απο τον 1ο κιολας μηνα.
Και επειδή οι εκτροφεις το έχουν κάνει το πείραμα πολλές φορές εχουν καταλήξει οτι αυτή είναι η πιο αποδοτική μεθοδος.
Σιγουρα παιζουν ρόλο η ποσότητα και ποιοτητα της τροφής, η θερμοκρασία, τα χαμηλά νιτρικά, οι σταθερές συνθήκες, η ύπαρξη των απαραιτήτων ιχνοστοιχείων, και η ελλειψη stress.

Τα περισσότερα από τα παραπάνω εξασφαλίζονται πρακτικώς με την λέξη ΛΙΤΡΑ...
Απο κει και πέρα υπάρχουν και οι γονιδιακές προδιαθέσεις, που κανουν κάποια ψαρια ακόμα και αδέλφια να ξεχωριζουν.

Ενα γερό κλαδεμα σιγουρα μεταβάλει τις συνθηκες του ενυδρείου, και στη συγκεκριμένη περίπτωση προς το ευνοικό, κρινωντας εκ του αποτελέσματος.
Ενα κλάδεμα όμως μπορεί πχ να μειώσει τους χώρους που κρύβονται με αποτέλεσμα να στρεσσαρονται περισσότερο.. Εξαρτάται και από το είδος του ψαριού.

dialpistis
25-09-06, 08:59
ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ το προβλημα.....
και απο τι βλεπω ειναι συνηθες φαινομενο. απλα ειναι λιγο περιεργο...:confused:
δεν εχω φυτα μεσα στο ενυδρειο.. μονο εναν μικρο σχηματισμο απο πετρουλες στο κεντρο με αποτερο σκοπο οταν θα μεγαλωνανε και γενουσανε να μην ειμαι παλι αναγκασμενοσ να ξεγεναω επι 4 ωρες τη θηλικιακαι τα μικρα να ειχαν μερος να κρυφτουν. Αυριο θα προσπαθησω να βαλω φωτο ωστε να δειτε και σεις πως γμτ.. ο χωρος ειναι υπερ αρκετος.... :smt009 :smt009 :smt009 (για τωρα τουλαχιστων):roll: