PDA

Επιστροφή στο Forum : τόσο σκάψιμο πια?

crazyio
16-08-06, 12:08
έλεος !!
Δεν τολμάω να κάνω ένα Aquascaping και οι τσουγκράνες πέρνουν φωτιά !
έχω τις lombardoi τις κιχλίδες και ολη την ώρα σκάβουν!
Το θέμα δεν είναι απλά το σκάψημο ... είναι πως οι 2 κυρίως που λυσσάνε πέρνουν άμμο η μία απο δεξιά και η άλλη απο αριστερά και πάνε και το "ξεφορτώνουν" και οι δυο στην μεση .. με αποτελεσμα στην μέση του ενυδρίου ακριβώς στο μπροστά τζάμι να έχει μόνιμα ένα λόφο !!!
Ενώ έχουν αρκετές κρυψώνες σκάβουν κάτω απο τις πέτρες !!! μα πού θέλουν να πάνε ?? :smt107
Έτσι μου έρχεται να φτιάξω ενα Fix υπόστρωμα μα κολλημένη αμμο να δούμε μετά ... θα ξανα σκάψουν ??
Τι μπορώ να κάνω για αυτό ? όχι τίποτα άλλο αλλά δεν έχει μείνει πέτρα για πέτρα όρθια .... σιγά σιγά αφού βγάζουν όλη την άμμο απο κάτω λογικό είναι να πέφτουν οι πέτρες ....
όχι δεν τις έχω κολλήσει αλλά και κολλημένες να ήταν πάλι ζημιά θα γινόταν αν βγάζανε όλη την άμμο απο την τελευταία .... :smt072 :smt072
Οι κιχλίδες απο Ταγκανίκα σκάβουν ή μονο απο Μαλάουι το κάνουν αυτό ?

mmbuna
16-08-06, 12:29
Ναι, οι περισσότερες malawi mbuna είναι έτσι... και όχι, δεν θα σταματήσει αυτό το σκάψιμο ποτέ, τουλάχιστον, όχι μόνιμα.

Η λύση (credit goes to Γιώργο Πεταλά) είναι φελιζόλ κάτω από άμμο/πέτρες, με κολυμένη σίτα και άμμο πάνω του. Έστι ακόμα και να σκάψουν (που θα σκάψουν) όταν οι πέτρες πέσουν (που θα πέσουν) να πέσουν στα 'μαλακά' και επίσης να μην φανεί ποτέ ούτε το φελιζόλ (λόγω κολλυμένης άμμου) και φυσικά να μην αρχίσει να χιονίζει μέσα στο ενυδρείο σου τριμένο φελιζόλ (λόγω κολλυμένης σίτας που δεν αφήνει τα mbuna να το τσακίσουν).

Οπότε, ή αδειάζεις και βάζεις το παραπάνω 'υπόστρωμα' κάτω από το υπόστρωμα σου, ή απλά κάνεις υπομονή και συνηθίζεις το σκάψιμο και το ρίσκο μια πλυμμήρας....

crazyio
16-08-06, 13:18
για πλυμμήρα δεν θέλω να το σκέφτομαι ... οπότε ας αλλάξουμε κουβέντα :smt107
Τωρα όσο για τα υπόλοιπα μια παροιμία λέει "στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα" ... αλλά έτσι είναι αυτά ....
όταν διάβαζα εδώ πως σκάβουν δεν περίμενα να φανεί και γυαλί απο κάτω απο το πολύ σκάψιμο ....
έλα όμως που τώρα φαίνεται ήδη σε 3 σημεία .....
εκτός αν σκάψουν ΚΑΙ το γυαλί :smt040
πάντος σαν ιδέα είναι καλό αυτό που πρότεινες ...... αλλά για να ξεστηθεί το ενυδρείο και να βγεί η άμμος ..... τρέχα γύρευε ....:twisted: :smt072

mmbuna
16-08-06, 14:19
Το 'τρέχα' είναι σχετικό, το γύρευε μην το ψάχνεις, θα σε βρεί εκείνο, ή καλύτερα εκείνη - η πλυμμήρα ντε...

Άδειασε το....

soza
16-08-06, 15:16
Α βρε Γιαννη.. με εκανες και γελασα..:smt043:smt043
Βρε μπας να βαλουμε φιμωτρο στα ψαρια του crazyio να ξεμπερδευουμε ?:smt110

netblues
16-08-06, 16:18
Τοσο σκαψιμο και λιγο περισσοτερο..
Αμ τι νομισες..

Συμφωνα με πληροφοριες, οι νεες επεκτασεις του μετρο θα γινουν με χρηση κιχλιδων malawi...

crazyio
17-08-06, 11:16
Τοσο σκαψιμο και λιγο περισσοτερο..
Αμ τι νομισες..

Συμφωνα με πληροφοριες, οι νεες επεκτασεις του μετρο θα γινουν με χρηση κιχλιδων malawi...

και αναρωτιόμουν τι στάση είναι αυτή που φτιάχνουν κάτω απο το σπίτι μου ... :confused:
Τουλάχιστον ελπίζω να βοηθάει η γραμμή για τα γραφεία του συλλόγου :D

crazyio
17-08-06, 11:18
Α βρε Γιαννη.. με εκανες και γελασα..:smt043:smt043
Βρε μπας να βαλουμε φιμωτρο στα ψαρια του crazyio να ξεμπερδευουμε ?:smt110

Σόνια μην το γελάς καθόλου .... είναι στα άμμεσα σχέδιά μου :D :rolleyes:
ή θα ρίξω τσιμέντο κάτω για να σπάνε τα μούτρα τους όταν θα πάνε να σκάψουν ... :rolleyes:
μια - δυό- τρείς ... να δούμε .. θα το ξανα κάνουν ? +-3

PascM
17-08-06, 12:51
Μπα θα το ξανακάνουν!!!! :D

newfish
19-08-06, 14:44
Αυτό που έχω κάνει εγώ, και μέχρι τώρα έχει φέρει σωστά αποτελέσματα, είναι:

Στον πάτο του ενυδρείου τοποθέτησα ένα λεπτό κομμάτι αφρολέκς. (περίπου 1 cm)
Επάνω από το αφρολέκς τοποθέτησα μία στρώση από βοτσαλάκια πλακιέ (μαζεμένα από την θάλασσα και καλά πλυμένα -βρασμένα), αυτά που πετάμε για να κάνουν γκελ πάνω στην επιφάνεια της θάλασσας.
Πάνω από τα βότσαλα μπήκαν 5-6 μεγάλες πέτρες, και αφού πρόσθεσα την άμμο έβαλα και τις υπόλοιπες.

Έτσι οι κιχλίδες δεν μπορούν να πάρουν όλοι την άμμο (Βρίσκουν πάνω στα βότσαλα), αλλά ούτε και κάτω από τις πέτρες μπορούν να σκάψουν ώστε να τις ρίξουν (αφού κάτω από τις πέτρες υπάρχουν τα βότσαλα και όχι άμμο).

crazyio
22-08-06, 12:24
ευχαριστώ για τις ιδέες σας ....
το κακό είναι πως για να γίνουν όλα αυτά πρεπεί να αδειάσω το ενυδρείο και να το στήσω απο την αρχή ... πραγμα που δεν είναι εφικτό στην παρούσα φάση τουλάχιστον.
Απο όσο βλέπω πιάσανε "τζάμι" απο κάτω οπότε και δεν έχουν τι άλλο να σκάψουν ....και σταματίσανε ....
ελπίζω να καταλάβανε πως το τζάμι δεν σκάβεται γιατί αλλιώς την κάτσαμε την βάρκα :rolleyes: :D θα οργώσουν τα πάντα ... :smt075 :smt075

Υ.Γ περιμένω να πιάσουν άλγη οι πέτρες για να δείξει πιο όμορφο και πιο φυσικό .... άραγε υπάρχει τρόπος να επιταχύνω την διαδικασία άλγης στις πέτρες ΜΟΝΟ, ΧΩΡΙΣ να γίνουν πράσινα τα τζάμια μου? :smt062

PascM
22-08-06, 12:54
Ελπίζω να έχεις δει την περίπτωση κάποια πέτρα να κινδυνεύει να πέσει στο τζάμι, μην τυχόν αντί να το αδειάσεις εσύ το αδειάσουν αυτά. Αν τις έχεις σιγουρέψει κάπως τότε κάπως καλύτερα τα πράγματα.

mmbuna
22-08-06, 14:18
Από εμπειρία, οι πέτρες σου, μάλλον δεν θα προλάβουν να πιάσουν άλγη.

Θα πιάσουν τα τζάμια σου πρώτα, εκτός και αν τα τρελάνεις στο τάϊσμα και δεν τρώνε την άλγη απο τις πέτρες τα mbuna, γιατί στο τζάμι δύσκολα πάνε να φάνε, ειδικά άν έχουν τροφή από εσένα, ή άλγη στις πέτρες...