PDA

Επιστροφή στο Forum : Ασθένεια ή δυσπλασία?


pet
18-07-06, 22:22
Γειά σας!

Από τα 7 corydoras sterbai που έχω αγοράσει εδώ και λίγο καιρό, παρατήρησα πως δύο από αυτά, δεν είναι αρτιμελή!

Καταρχήν, μετρήσεις κάνω συχνά, γιατί το φίλτρο είναι καινούργιο ( το μπόλιασα με υλικό από το στρωμένο παλιότερο) και νιώθω ανασφάλεια. Δεν έχω αμμωνία ή NO2. Καθαρίζω σχεδόν κάθε δύο μέρες το βυθό, προσεκτικά... Γενικά οι ιστορίες με corydoras που πεθαίνουν ξαφνικά με έχουν επηρεάσει άσχημα! :shock:

Στο θέμα μας. Ένα από αυτά έχει ένα κομμένο μουστάκι, αυτό όμως ήταν από την αρχή έτσι. Στο μαγαζί η επιλογή έγινε στην τύχη, και δεν τα διάλεξα ένα ένα προσεκτικά. Το μόνο κριτήριο ήταν πως στο tank που τα φιλοξενούσαν δεν υπήρχε κανένα νεκρό.

Το άλλο, δεν έχει πίσω πτερύγια καθόλου (έχει δύο σημαδάκια στη θέση που έπρεπε να έχει), αυτά τα μικρά που τα χρησιμοποιούν σαν ποδαράκια όταν ψάχνουν στην άμμο. Του λείπει και ένα κομμάτι της ουράς. Μοίαζει περισσότερο σαν να μην είναι συμμετρική.
Αυτό βέβαια θα μπορούσε να είναι ασθένεια, δεν έχει όμως ξέφτια στα πτερύγια του, όπως στο φιν ροτ. Πιστεύτε πως θα έπρεπε να αρχίσω θεραπεία? Σκέφτομαι από την άλλη μήπως είναι κάποια δυσπλασία. Είναι και το μικρότερο...

Γενικά, μόνο τις τελευταίες μέρες μπορώ και τα παρατηρώ. Έχουν ξεθαρρέψει αρκετά, τις προηγούμενες μέρες ένιωθα πως και μόνο που περπατούσα κοντά τους, τα άγχωνα.


Υ.Γ. Ψιλό χαλίκι για υπόστρωμα, δεν υπάρχουν συγκάτοικοι, 50λτ. καθαρά

Strahos
18-07-06, 22:51
αν έχεις πολύ αιχμηρό χαλίκι μπορεί να τραυματίσουν τα μουστάκια τους. αυτά ξαναβγαίνουν αν τους προσφέρεις καλές συνθήκες, όπως και τα πτερύγια. υπάρχουν όμως και περιπτώσεις δυσπλασίας. έχω ένα κόρυ που το ένα του πτερύγιο είναι δυσμορφικό, βέβαια αυτό δεν δείχνει να έχει κανένα πρόβλημα στην κίνηση.

Kostas G.
19-07-06, 08:56
Αυτα στα οποια αναφερεσαι δεν ειναι ασθενεια αλλα τραυματισμοι.Αν θες να ξαναβγουν τα πτερυγια και το μουστακι οσο το δυνατον καλυτερα (δηλαδη χωρις ιδιαιτερες δυσμορφιες) θα πρεπει να τους προσφερεις αψογες συνθηκες κανοντας οσο πιο συχνα μπορεις αλλαγες νερου (ακομα και καθε μερα αν μπορεις) μεχρι να φτιαξουν πληρως τα πτερυγια και το μουστακι.Οσο για την ουρα δεν ειναι σιγουρο οτι θα φτιαξει.Αυτο εξαρταται απο το αν εχει ολοκληρωθει η διαδικασια αποκαταστασης της ή οχι.Αν δεν εχει ολοκληρωθει μπορει και να φτιαξει αρκετα καλα ωστε να μην φαινεται οτι ειχε καποτε τραυματιστει,παλι ομως με αψογες συνθηκες.

Liolios
19-07-06, 09:15
Πέρα από αυτά που σου γράφουν οι υπόλοιποι, καλό θα ήταν όταν αγοράζεις καινούργια ψάρια να τα παρατηρείς - ελέγχεις περισσότερο ;)

Επίσης ένα ενυδρείο καραντίνα θα βοηθούσε αρκετά να αποφύγεις μελλοντικές δυσάρεστες καταστάσεις στην κύρια δεξαμενή σου από άρρωστα ή μολυσμένα ψάρια.

pet
19-07-06, 23:20
ευχαριστώ για τις απαντήσεις!

Είναι μόνα τους στη δεξαμενή, άρα κατα κάποιο τρόπο είναι σε καραντίνα. Και με αυτές τις αλλαγές κάτι πρέπει να γίνει...:( Το σπίτι δεν στεγνώνει ποτέ, και έχω καταντήσει νεροκουβαλητής.
Δε νομίζω να βγουν τα πτερύγια ξανά, είναι κομμένα από τη ρίζα τους. Προσπαθώ πάντως.

Kostas G.
20-07-06, 08:57
Και παλι υπαρχει περιπτωση να ξαναβγουν αλλα πιο μικρη δυστυχως.