PDA

Επιστροφή στο Forum : Τάισμα από τα κλαδέματα;


Liolios
13-07-06, 09:28
Προχθές που έκοψα κάποια φύλλα βαλισνέριας (είχε γίνει τεράστια) τα πέταξα σε μία γλάστρα στο μπαλκόνι. Μετά από κάποιες μέρες αφυδατώθηκαν και αποξηράνθηκαν πλήρως. Τότε μου ήρθε η ιδέα: Αν απλώσουμε κάπου τα κλαδέματα από ορισμένα φυτά, τα αποξηράνουμε και μετά τα τρίψουμε σε μέγεθος flake κατά πόσο αυτά θα αποτελούσαν θρεπτική τροφή για τα φυτοφάγα ψάρια μας;

Lsourtzo
13-07-06, 10:14
μπορεί και να δουλέψει ...
καλή ιδέα ... μιάς και το ξεκήνησες δεν κάνεις και την δοκιμή να μας πείς ?? :D

lasal
13-07-06, 23:16
Αν απλώσουμε κάπου τα κλαδέματα από ορισμένα φυτά, τα αποξηράνουμε και μετά τα τρίψουμε σε μέγεθος flake κατά πόσο αυτά θα αποτελούσαν θρεπτική τροφή για τα φυτοφάγα ψάρια μας;
Απολύτως καμία θρεπτική αξία
Και θα κινδυνεύουν να πάθουν αμφιταμίνωση.

PascM
14-07-06, 12:10
Απολύτως καμία θρεπτική αξία
Και θα κινδυνεύουν να πάθουν αμφιταμίνωση.

Γιατί? Μήπως εξαρτάται από τον τύπο του φυτού? :confused:

SOCRATIS
14-07-06, 12:52
Απολύτως καμία θρεπτική αξία
Και θα κινδυνεύουν να πάθουν αμφιταμίνωση.

Ετσι είναι, συμφωνώ.
Ακόμη και οι ετοιμες αποξηραμένες τροφες, όσο καλά συσκευασμένες και διατηρημένες να είναι, δεν "διατηρουν" τα θρεπτικά τους συστατικά ,για μεγάλο χρονικό διαστημα.

PascM
14-07-06, 13:00
Εντάξει Σωκράτη δεν διαφωνώ σε αυτό που λες γι'αυτό και έχουν και ημερομηνίες λήξης οι τροφές και δεν νομίζω οτι αναφερόμαστε στην αποξήρανση των φυτών ως μοναδική τροφή για τα ψάρια μας. Όμως διαβάζουμε στις συσκευασίες των τροφών για τον εμπλουτισμό τους με άλγη και άλλα φυτά (δεν νομίζω να μην θυμάμαι καλά οτι περιέχουν κάτι τέτοιο γιατί τώρα δεν μπορώ να έχω μπροστά μου και κάποιο κουτί) και γι'αυτό αναρωτήθηκα και εγώ όπως και οι υπόλοιποι, γιατί καποια αποξηραμένα φυτά (και άλγη :smt081 ) να μην αποτελεί διατροφικό συμπλήρωμα?
Λέω μήπως!:( Μπορεί όντως αυτή η σκέψη να είναι λάθος δεν ξέρω!?

Blanch
14-07-06, 13:44
Απολύτως καμία θρεπτική αξία
Και θα κινδυνεύουν να πάθουν αμφιταμίνωση.

Συμφωνώ με την άποψη του lasal, μόνο που η λέξη είναι αβιταμίνωση. Ακόμα και οι συσκευασμένες τροφές του εμπορίου, με το χρόνο χάνουν από τη θρεπτική τους αξία. Ανοίγοντας συχνά το καπάκι, οι αποξηραμένες τροφές έρχονται σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα με αποτέλεσμα να μην διατηρούνται "φρέσκες" για περισσότερο από έξι μήνες.

Access
14-07-06, 14:15
Αν όμως η αποξήρανση γίνει σε σπανάκι ή σε κάποιο άλλο χόρτο/λαχανικό δεν θα μπορούσαμε να πούμε ότι η τροφή έχει κρατήσει μεγάλο μέρος της θρεπτικής της αξίας?????
Με την προϋπόθεση όμως ότι δεν θα διατηρούνται για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν θα μπορούσε να δοθεί σαν συμπληρωματική τροφή όταν δεν υπάρχουν φρέσκα λαχανικά ή δεν έχουμε χρόνο να βράσουμε:p

PascM
14-07-06, 14:18
Σε αυτό ακριβώς που λέει η Ευα αναφερόμουν και εγώ! Ξέρει λοιπόν κάποιος να πει? :confused:

caverman
14-07-06, 14:33
Μόλις σήμερα διάβαζα στο www.spirulina.gr (http://www.spirulina.gr) για τις μεθόδους ξήρανσης της σπιρουλίνας. Εφαρμόζουν την φυσική ξύρανση σε χώρο με μικρή υγρασία.
Αν και το σπανάκι σε σύγκριση με την σπιρουλίνα είναι πολλές φορές υποδεέστερο δεν είναι κάθε εποχή διαθέσιμο. Επίσης πιστεύω ότι με ένα καλό ζεμάτισμα σε βραστό νερό απομακρύνονται αρκετά και τα σχετικά φυτοφάρμακα και άλλα παράσιτα.
Επίσης καλή ιδέα για τέτοιου είδους αποξυραμένες τροφές είναι η εμβάπτιση σε υγρές βιταμίνες πριν τό μπλούμ...(κάπου εδώ μέσα το διάβασα :smt017 :smt017 )

Tolis
14-07-06, 14:43
Οι τροποι που αποξηραινουν τις τροφες στα εργαστηρια ειναι αλλοι, σε ειδικους φουρνους με πολυ γρηγορη ταχυτητα, ή δια γρηγορης περιστροφης κλπ, ωστε να μην χαθουν τα πολυτιμα στοιχεια.

caverman
14-07-06, 14:50
Αντιγράφω από το http://www.spirulina.gr/gr/egatastaseis.htm :

Τέλος νιώθουμε υποχρεωμένοι σε εσάς τους καταναλωτές SPIRULINA να σας πληροφορήσουμε για τον τρόπο αποξήρανσης που τόσες διαμάχες γίνονται και τόσα έχουν γραφτεί. Ποιος είναι ο βέλτιστος τελικά ; Spray dryerΨεκασμός του διαλύματος μέσα σε κλίβανο υψηλής θερμοκρασίας που διατηρεί το μεγαλύτερο μέρος των βιταμινών και των υπόλοιπων θαυματουργών στοιχείων της ;Freeze DryerΒαθιά κατάψυξη όπου με την λυοφιλική μέθοδο αποβάλλεται η υγρασία και διατηρείται λίγο μεγαλύτερο μέρος των βιταμινών και των στοιχείων ;Drum DryerΌπου σε κυλιόμενο διάδρομο μέσα σε κλίβανο μέσης θερμοκρασίας διατηρείται ακόμα λίγο μεγαλύτερο μέρος ;Δεν μπορούμε να σας απαντήσουμε με σιγουριά πια από τις παραπάνω μεθόδους διατηρεί περισσότερα θρεπτικά στοιχεία αλλά μπορούμε να σας πούμε ότι η φυσική αποξήρανση μέσα στο θερμοκήπιο, κάτω από τον ξεστό ελληνικό ήλιο και το καθαρό και ξηρό κλίμα που επικρατεί, είναι η πιο κοντινή διαδικασία στη φύση της και διατηρεί όλες τις βιταμίνες και τα θρεπτικά στοιχεία της αποξηραμένης SPIRULINA.

Τώρα πόσο εύκολα μπορεί να γίνει αυτό στο σπίτι μας δεν μπορώ να πω...