Επιστροφή στο Forum : καταληλες πετρες και βοτσαλα
τωρα που πλησιαζουν οι διακοπες και εχουμε την ευκαιρια να μαζεψουμε πετρες και βοτσαλα απο την θαλασσα θα ηθελα να μου πειτε πως κανουμε το τεστ με το aquaforte.τι κανουμε δηλαδη βαζουμε σε μια λεκανη το aquaforte και μετα ριχνουμε τις πετρες για να δουμε αν αφριζουν;και μετα τις βραζουμε;και αν μηνει εστω και λιγο aquaforte στις πετρες και κανουμε ζημια;με αλλο φαρμακο η χλωρινη γινεται το τεστ;ευχαριστω.
Ριχνεις απλα λιγο ακουαφορτε πανω στην πετρουλα... και αν αφριζει... τοτε η πετρα ειναι ασβεστολιθικη..
Μετα την ξεπλενεις με νερακι και εισαι οκ.. δεν χρειαζεται να κανεις κατι αλλο.
με αλλο φαρμακο η χλωρινη γινεται το τεστ;ευχαριστω.
Με χλωρίνη νομίζω όχι το τεστ γίνετε με υδροχλωρικό οξύ ΚΕΖΑΠ - Ακουαφόρτε κ.τ.λ.
Μπορείς να χρησιμοποιείς κοινό ξύδι - όχι αραιωμένο με νερό, αλλά σκέτο. Κάνει ακριβώς την ίδια δουλειά, μόνο που επειδή η επίδρασή του είναι πιο ήπια, θα πρέπει να βουτήξεις όλη την πέτρα μέσα σ' αυτό και επίσης θα πρέπει να την παρατηρήσεις προσεχτικά - γιατί μπορεί να σου ξεφύγει - ακριβώς γιατί είναι πιο ήπια η αντίδραση με το ασβέστιο.
Πάντως αν είναι ασβεστολιθική, θα βγάλει φυσαλίδες, έστω και λιγότερο...
αν αφρισει σημαινει οτι ειναι ακαταλληλη;
αν αφρισει σημαινει οτι ειναι ακαταλληλη;ακαταλληλη για καποιον που θελει μαλακο νερο....δηλαδη η πετρα ειναι ασβεστολιθικη...εαν πχ μπει σε ενυδρειο που θελουμε σκληρο νερο,τοτε ειναι μια χαρα......
αν αφρισει σημαινει οτι ειναι ακαταλληλη;
Εξαρτάται από το ενυδρείο που θέλεις να τις χρησιμοποιήσεις !
Πριν κάνεις την δοκιμή με ακουαφόρτε, πρέπει να ξεπλύνεις την πέτρα (με νερό) ώστε να απομακρυνθούν χώμα, σκόνη, διάφορες ακαθαρσίες και οτιδήποτε άλλο (που μπορεί να είναι ασβεστολιθικό) μπορεί να επηρεάσει την δοκιμή.
εξηγηστε μου λιγο για να ειμαι σιγουρος.αυτο που κανουμε ειναι/ξεπλενουμε με νερο τις πετρες,μετα ριχνουμε λιγο κεζαπ πανω τους,βλεπουμε τα αποτελεσματα,τις πλενουμε με νερο(θα φυγει ομως το κεζαπ με νερο;),μετα τις βραζουμε(ποση ωρα;)και τελος τις βαζουμε μεσα στο ενυδρειο.σωστα;οπου εχω κανει λαθος παρακαλω πεστε μου.
εξηγηστε μου λιγο για να ειμαι σιγουρος.αυτο που κανουμε ειναι/ξεπλενουμε με νερο τις πετρες,μετα ριχνουμε λιγο κεζαπ πανω τους,βλεπουμε τα αποτελεσματα,τις πλενουμε με νερο(θα φυγει ομως το κεζαπ με νερο;),μετα τις βραζουμε(ποση ωρα;)και τελος τις βαζουμε μεσα στο ενυδρειο.σωστα;οπου εχω κανει λαθος παρακαλω πεστε μου.
1. ΝΑΙ.
2. 10 λεπτά βρασμού είναι αρκετά (όλη η πέτρα μέσα στο νερό που βράζει).
3. ΣΩΣΤΑ!
Ακριβώς όπως τα είπες... μόνο που θεωρώ το βράσιμο υπερβολή.
μετα ριχνουμε λιγο κεζαπ πανω τους,βλεπουμε τα αποτελεσματα,τις πλενουμε με νερο(θα φυγει ομως το κεζαπ με νερο;)
Το υδροχλωρικό οξύ διαλύεται με το νερό.
Οπότε με ένα καλούτσικο ξέπλυμα θα το ξεφορτωθείς.
Για το βράσιμο θα πω ότι το θεωρώ περιττό.
Ριχνεις απλα λιγο ακουαφορτε πανω στην πετρουλα... και αν αφριζει... τοτε η πετρα ειναι ασβεστολιθικη..
Μετα την ξεπλενεις με νερακι και εισαι οκ.. δεν χρειαζεται να κανεις κατι αλλο.
Ετσι λεω και εγω, πάω σε μία παραλία μαζεύω πέτρες που μου αρέσανε (ξεπατώθηκα:smt119:smt119:smt119:smt119:smt119) πάω πλένω της πέτρες καλά καλά και είμαι έτοιμος να κάνω το τεστ!!! Κάνω στην πρώτη .... αφροί παντού!!!!!
Καλά λέω οκ Χ αυτή. Να μην μακρυλογώ εγω δεν βρήκα έστω και μία πέτρα που να μην άφριζε με το ακουαφόρτε:smt102:smt102:smt102:smt102
Μήπως κάνω κάτι λάθος?
Έχω στο ενυδρείο γκουράμι και σκαλάρια αυτά θέλουν μαλακό νερό ή δεν έχουν πρόβλημα αν βάλω και ασβεστολιθικές πέτρες μεσα?
Nαι θα έχεις πρόβλημα, μην τις βάλεις.
Η Ελλαδά έχει στο μεγαλύτερο ποσοστό της ασβεστολιθικά πετρώματα.
Το δύσκολο είναι να βρείς μη ασβεστολιθικά.
Στην θάλλασα δε είναι σχεδόν αδύνατον να βρεις μη ασβεστολιθικό πέτρωμα.
Στην επόμενη αναζήτηση πάρε μαζί σου το ακουαφόρτε και ένα μπουκάλι νερό για να ξεπλένεις την πέτρα που σου αρέσει και μόλις φύγει το νεράκι ρίξε λίγο ακουαφόρτε να δεις αν αντιδρά.
Να μην τις πηγαίνεις σπίτι για να τις δοκιμάζεις κάθε φορά.
δεν ξέρουμε τι μικροοργανισμούς μπορεί να έχει μία πέτρα επάνω της κι όταν μπει σε συνθήκες ενυδρείου τι καλλιέργεια μπορεί να υπάρξει από αυτούς, οπότε ή τις βράζουμε ή τις βάζουμε στο φούρνο με αλουμινόχαρτο στους 120 βαθμούς για 45-65 λεπτά. αφήνουμε να κρυώσει για 6 ώρες πριν μπουν στο ενυδρείο. εγώ τις έβαλα σε μία λεκάνη και έριξα μέσα καυτό νερό (βραστό) και τις άφησα μέχρι να γίνει χλιαρό. έτσι για σιγουριά
Συγνώμη Srahos,
αλλά έχεις δοκιμάσει ποτέ πέτρα ψητή στο φούρνο;;;;:smt102 στους 120 βαθμούς;;;
Μήπως από την διαστολή του νερού που θα έχει στους πόρους της σκάσει και έχουμε κανένα ατύχημα;;;;
Συγνώμη Srahos,
αλλά έχεις δοκιμάσει ποτέ πέτρα ψητή στο φούρνο;;;;:smt102 στους 120 βαθμούς;;;
Μήπως από την διαστολή του νερού που θα έχει στους πόρους της σκάσει και έχουμε κανένα ατύχημα;;;;
το νερό που λες είναι υγρασία και απλά εξατμίζεται (έτσι βρίσκεις και το ειδικό βάρος της πέτρας μετά) δεν έχεις ψήσει ποτέ σε πέτρες? τι ατύχημα να έχεις?
έχεις ακούσει για πέτρινο φούρνο? δεν είναι βόμβα πέτρα είναι... άμα φοβάσαι για ατύχημα βράστες
Βρήκα 2-3 πέτρες, που σύμφωνα με τη γνώμη μου και με με τα λίγα που ξέρω είπα ότι δεν είναι ασβεστολιθικές, αλλά όταν έριξα υδροχλωρικό οξύ, άφρισαν για 3 δευτερόπλεπτα και μετά σταμάτησε.
Βέβαια, δεν έπλυνα τις πέτρες και ίσως είχαν χώμα-άλατα κτλ.
Θα δοκιμάσω πάντως πάλι αφού τις πλύνω πρώτα.
Η απορία μου είναι:
-> Δεν πρέπει να αφρίσει καθόλου το υγρό όταν το ρίχνεις;;
Το λέω γιατί έκανα δοκιμή με άλλα υλικά και όλα άφριζαν έστω και λίγο.
Πρέπει να είναι καθαρές οι πέτρες ή τουλάχιστον το σημείο που ρίχνεις το οξύ.
Και ναι, δεν πρέπει να αφρίσει αν είναι μη ασβεστολιθικές.
OK,θα δοκιμάσω πάλι, αφού τις καθαρίσω πρώτα.
Πάντως φαίνεται σαν γρανίτης και θα δείξει η δοκιμή!
Καλησπέρα.
Κατ`αρχήν όπου και να ρίξεις υδροχλωρικό οξύ (εκτός από νερό και το χέρι σου...) έστω και για λίγο θα αφρίσει. Αν θες δοκίμασε και σε ξύλο!!!!!! (κι απ`ό,τι ξέρω δεν υπάρχουν ασβεστολιθικά ξύλα......
Κι αν σε νοιάζει τόσο πολύ που θα ανέβει η γενική σκληρότητα κατά 1% γιατί δεν πας σε ένα μαγαζί να πάρεις δυο πέτρες να κάνεις την δουλειά σου, παρά κάθεσαι και κοιτάς ποια πέτρα θα αφρίσει, ποια θα βράσεις και ποια θα ψήσεις.....???
Και ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!! μην τολμήσει κανείς και βάλει πέτρα στο φούρνο γιατί έτσι κι έχει στο εσωτερικό της έστω και λίγο νερό θα γίνει θέμα ο φούρνος!!!! κι ας την έχεις τυλίξει με αλουμινόχαρτο....................
Όσο για το ειδικό βάρος της πέτρας δεν νομίζω να επιρεάζεται και τόσο από την υγρασία που έχει στους πόρους της.
Με κάποια συμφωνώ, αλλά όχι και να αγοράσω πέτρες από pet shop!!
Δεν είναι μόνο θέμα χρημάτων, αλλά όλη η διαδικασία.
Η βόλτα, η εξερεύνηση, η χαρά :smt048 όταν βρεις κάτι όμορφο, και στο κάτω κάτω αν δεν κάνει για το ενυδρείο, κάνει για διακόσμηση.
Καλησπέρα.
Κατ`αρχήν όπου και να ρίξεις υδροχλωρικό οξύ (εκτός από νερό και το χέρι σου...) έστω και για λίγο θα αφρίσει.
Και ΕΛΕΟΣ!!!!!!!!! μην τολμήσει κανείς και βάλει πέτρα στο φούρνο γιατί έτσι κι έχει στο εσωτερικό της έστω και λίγο νερό θα γίνει θέμα ο φούρνος!!!! κι ας την έχεις τυλίξει με αλουμινόχαρτο....................
Όσο για το ειδικό βάρος της πέτρας δεν νομίζω να επιρεάζεται και τόσο από την υγρασία που έχει στους πόρους της.
τώρα το είδα μετά από καιρό.
το πρώτο είναι λάθος. το διάλυμα υδροχλωρικού οξέως αφρίζει μόνο στις ασβεστολιθικές πέτρες και όχι στις μη.
το δεύτερο: το ειδικό βάρος μιας πέτρας δεν αφορά τους ενυδρειόφιλους αλλά κάποιους επιστημονικούς κλάδους. το ανέφερα γιατί το έχω κάνει πολλές φορές στα ΤΕΙ στο εργαστήριο χημικής τεχνολογίας (σε ΠΟΛΥ περισσότερους βαθμούς) και ΝΑΙ επιρεάζει πολύ το ειδικό βάρος η υγρασία μέσα σε μία πέτρα.
Αν απλά "νομίζουμε" κάποια πράγματα καλύτερα να μην γράφουμε με τόση σιγουριά γιατί μπορεί να παραπληροφορίσουμε
οκ μην τις βάζεται τις πέτρες στον φούρνο είπαμε, απλά βράστε τες ή ζεματίστε τες με καυτό νερό
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.