PDA

Επιστροφή στο Forum : Προστατευομενα ειδη


caverman
05-07-06, 12:00
Αποφεύγοντας τον πειρασμό να ανοίξω νέο θέμα και μετά από έρευνα στο forum είδα ότι ελάχιστες αναφορές σχετικά με προστατευόμενα είδη υπάρχουν. Προκειμένου να το συσχετίσω λοιπόν (το θέμα αυτό) με τα ενδιαφέροντα του forum αυτού θα πρότεινα:

Να δημιουργηθεί νέα κατηγορία ή να συμπληρωθεί κάποια κατάλληλη σχετικά με τα απειλούμενα είδη (ψάρια, φυτά κλπ) και την ενημέρωση των μελών για αυτά μέσω αυτής. (σχετικα link)

Δυστηχώς η μικρή εμπειρία μου, μου επιτρέπει να υποδείξω προς το παρόν μόνο το σχετικό link της IUCN: http://www.iucnredlist.org/

Ελπίζω οι mods να βοηθήσουν ώστε να δημιουργηθούν π.χ σχετικές προσθήκες στο http://www.greekaquarist.com/vb/forumdisplay.php?f=43 ή όπου αλλού κρίνουν καλλίτερα και οι υπόλοιποι να βάλουμε ένα λιθαράκι για την καλλίτερη ενημέρωση όλων μας.

Tolis
05-07-06, 15:43
(Προς το παρον το θεμα μπηκε σ αυτην τη κατηγορια, και πολυ καλα εκανες και το προτεινες).

Υπαρχουν, στην διεθνη "ενυδρειακη" κοινοτητα, δυο κατηγοριες ειδων υπο εξαφανιση (μιλαμε παντα για ειδη που καταληγουν στα ενυδρεια μας).

Α - Ειδη που απειλουνται κυριως απο την εντονη αλιεια με καταληξη τα ενυδρεια, και που συνηθως σε αυτα συμφωνουν ολοι οι προχωρημενοι χομπιστες να μην τα εχουν, και προτρεπουν μαγαζια και εμπορους να μην τα αγοραζουν, ωστε να μειωθει η ζητηση. Τα ειδη αυτα αν τ' αφησουν ησυχα σιγα σιγα θα πολλαπλασιαστουν ικανοποιητικα στο φυσικο τους περιβαλλον.

Β - Ειδη που απειλουνται επειδη το ιδιο το φυσικο τους περιβαλλον απειλειται αμεσα απο επεμβαση του ανθρωπου (αποξηρανσεις λιμνων και ποταμων, εισαγωγη ξενων ειδων με αποτελεσμα την μειωση τους λογω ανταγωνισμου κλπ). Εκει υπαρχει η αντιθετη αντιδραση. Οι χομπιστες θελουν τα ειδη αυτα, για να τα αναπαραγουν και να διατηρειται τουλαχιστον καποιος σεβαστος αριθμος σε αιχμαλωσια. Σε πολλες χωρες του εξωτερικου υπαρχουν προγραμματα συνεργασιας ζωολογικων κηπων με συλλογους ενυδρειοφιλων, με ικανοποιητικα αποτελεσματα (οι ζωολ. κηποι εχουν εξοπλισμο κι επιστημονες, οι ενυδρειοφιλοι εχουν μερακι και πολλες ωρες παρατηρησης, και ο συνδυασμος δουλευει καλα).

Ο ΠΣΦΕ, οταν γινουν ικανοποιητικες οι συνθηκες, ισως συνεργαστει με το Κεντρο Θαλασσιων Ερευνων για τετοιου ειδους συνεργασια. Προς το παρον δεν κρινει οτι οι συνθηκες ειναι ικανοποιητικες, απο αποψη εμψυχου δυναμικου. Η συντριπτικη πλειοψηφεια των μελων του, (και των μελων του GAB), ειναι δυστυχως στο επιπεδο ειτε της αναγκης αμεσης βοηθειας για να γινει ενα ενυδρειο βιωσιμο, ή στο αμεσως επομενο σταδιο, κατανοησαμε τα βασικα και εχουμε ενα ωραιο ενυδρειο και το συντηρουμε.
Απο οσο γνωριζω, οσες φορες προσπαθησαμε να φερουμε (με προσωπικες πρωτοβουλιες) λιγο πιο σπανια ψαρια (ουτε καν απειλουμενα), που σημαινε οτι αυτοι που θα τα παρουν επρεπε να δεσμευτουν σε ποιοτητα διατηρησης και με σκοπο την αναπαραγωγη τους και το περασμα τους σε αλλους χομπιστες, το ενδιαφερον και η ζητηση ηταν ελαχιστα.

Απο οσο γνωριζω επισης, στην Ελλαδα, αυτοι που εχουν ενδιαφερθει και εχουν ψαρια απειλουμενα, μετριουνται στα δαχτυλα του ενος χεριου. Ο υποφαινομενος, ο filipan και ο Giorgos απο εδω, ο Γιωργος Ρεκλος ο kroyd και ο assco (που δεν ειναι πια στον συλλογο), και αν δεν κανω λαθος ο Σπυρος που εχει το καταστημα ζωοφιλια στο Παγκρατι (σπιτι του).

Αυτο ηταν ενα πολυ μικρο εισαγωγικο..

filoxenos
05-07-06, 16:28
Σημαντικότατες οι πληροφορίες Τόλη, οι οποίες μέχρι τώρα ήταν άγνωστες (σε εμένα τουλάχιστον). Και μου δημιουργούν την απορία:
Εάν κάποιος ενδιαφέρεται πραγματικά για συμμετοχή σε κάτι τέτοιο, υπάρχουν οι προδιαγραφές και η δυνατότητα για να ενημερωθεί κατάλληλα ώστε τελικά να προσφέρει ουσιαστικές υπηρεσίες σε τέτοια προσπάθεια?
Γιατί είναι πιθανόν να έχει όλη την διάθεση και την όρεξη να το κάνει ("...αυτοι που θα τα παρουν επρεπε να δεσμευτουν σε ποιοτητα διατηρησης και με σκοπο την αναπαραγωγη τους και το περασμα τους σε αλλους χομπιστες..."), αλλά ενδεχομένως να μην επαρκούν οι γνώσεις του. Να χρειάζεται δηλαδή κάποιου είδους εκπαίδευση/ενημέρωση.
Τι γίνεται σε αυτήν την περίπτωση?

Pritanis
05-07-06, 17:40
Τρελαινομαι για τετοιες προκλησεις...... Και εχω και τον ξενωνα αδειο.... Μαλον θα χωραει 5-6 ενυδρεια ακομα με απειλουμενα ειδη.... Αλλωστε θα ταιριαξουν καλα μαζι μου..... Και εμεις οι περιεργοι απειλουμενο ειδος ειμαστε:p:p:p:p:p

caverman
06-07-06, 11:15
Πιστεύω ότι η "ενημέρωση" του Tolis ήταν άψογη και κάλυψε αρκετούς από εμάς. +-3 Με ενδιαφέρον θα παρακολουθήσω σχετικά post των χρηστών που έχουν απειλούμενα είδη ( όπως και οι υπόλοιποι ελπίζω ) ώστε να φτάσουμε το γνωστικό τους "επίπεδό" και να μπορέσουμε κάποτε να φιλοξενήσουμε και εμείς κάποια από αυτά. Ελπίζω να συμβάλουν αρκετοί έστω και με την υπόδειξη σχετικών link. (θα τα κάνουμε post εδώ;;;)

caverman
19-07-06, 14:48
Ένα τροπικό καβούρι εισβάλει στις Ελληνικές Θάλλασες και απειλεί την ισσοροπία :smt075 :smt075 μιας και δεν αντιμετωπίζει φυσικούς εχθρούς.

Περισσότερα στο http://www.enet.gr/online/online_text/c=112,id=42661692 .
Ελπίζω οι του θαλασσινού με την εμπειρία τους να συνεισφέρουν στις προσπάθειες του ΕΛΚΕΘΕ.


Πληροφορίες +-4 για τον ...κάβουρα βρήκα εδώ:
http://www.saltwaterfish.com/site_11_03/Sally-Lightfoot-Crab_182_4_63_86.html

αν και απ΄ότι καταλαβαίνω είναι ...ευρέως γνωστός.


Οι πηγές προέλευσης των παραπάνω πληροφοριών είναι ... προφανείς.

Strahos
19-07-06, 15:19
"Αν διαπιστώσετε την παρουσία του βραχοκάβουρα, μπορείτε να επικοινωνήσετε στα τηλ. 2810-337814 και 2810-337801 (πληροφορίες δρ Κώστας Ντούνας) προκειμένου να βοηθήσετε να καταγραφεί η πορεία της εξάπλωσης του νέου αυτού «εισβολέα» στην περιοχή μας."

από την παραπάνω σελίδα του caverman
καλό θα ήταν να βοηθούσαμε στην έρευνα όσοι μπορούμε

halvas69
19-07-06, 18:26
Τι σχέση έχει αυτό με τα απειλούμενα ζώα ?
Δεν είναι μομφή αυτό που λέω, απλά δεν είναι το μόνο ζωντανό που μας έχει έρθει από τις νότιες-θερμότερες περιοχές πχ το ψάρι "γερμανός" που έχει κατακλύσει το Αιγαίο διώχνοντας στην ουσία τους ντόποιους πληθυσμούς ψαριών και μη έχοντας φυσικό εχθρό εδώ, αναπαράγεται σαν τα κουνέλια ή μήπως τα Guppies.
Πέρσυ αν θυμάμαι καλά εθεάθη και στην Θάσο.....
Πληρώνουμε δόσεις σε δάνειο που δεν το πήραμε εμείς.

Strahos
19-07-06, 22:41
όντως δεν είναι απειλούμενο, μάλλον σε άλλη κατηγορία έπρεπε να μπει...:rolleyes:

klaz
19-07-06, 22:44
"Αν διαπιστώσετε την παρουσία του βραχοκάβουρατο προβλημα θα ειναι αν αυτος διαπιστωσει την παρουσια μου εκει....:rolleyes:
ΥΓ.γιατι ως γνωστον καπου εκει κοντα θα βρισκονται η φωτια,η σχαρα,ο παπατζιμ.κλπ,κλπ......:D:D:D:smt083:smt019:smt019: smt019

caverman
20-07-06, 07:57
Και που να μπεί οέο;;;. (το αφήνω στους mods ) Το ανέφερα εδώ μιας και αποτελεί απειλή για άλλα είδη και επιπλέον ζητείται η συνδρομή μας στον εντοπισμό του...

Apostolis
20-07-06, 08:43
το προβλημα θα ειναι αν αυτος διαπιστωσει την παρουσια μου εκει....:rolleyes:
ΥΓ.γιατι ως γνωστον καπου εκει κοντα θα βρισκονται η φωτια,η σχαρα,ο παπατζιμ.κλπ,κλπ......:D:D:D:smt083:smt019:smt019: smt019

Παρακαλείται ο Κος Klaz όπως έρθει ΑΜΕΣΑ σε επαφή με τον δρ Κώστα Ντούνα στα τηλ. 2810-337814 και 2810-337801 καθότι ανακαλύφθηκε οτι με τις ιδιαίτερες ψηστικές ικανότητές του (-+9) μπορεί να συμβάλλει στον έλεγχο του πληθυσμού και την εξάπλωση του κάβουρα σε πρώτη φάση, και την εξαφάνισή του απο τη Μεσόγειο σε δεύτερη... Αν βέβαια πάρει φόρα ο Κος Klaz και πάει και Αμερική, τότε το θέμα βραχοκάβουρας-εξαφάνιση (:smt109 - :smt095), γίνεται ακόμη πιο σχετικό με την αρχή αυτού του Thread...!

klaz
20-07-06, 08:54
χεχεχε..:smt023 :smt023 αν και τελευταια εχω εστιασει στο αβαταρ της σονιας......θα βγαλει σιγουρα περισσοτερη τσικνα απο αυτον τον τρελλοκαβουρα.....:smt115 :D :D :D

Apostolis
20-07-06, 11:24
Και που να μπεί οέο;;;. (το αφήνω στους mods ) Το ανέφερα εδώ μιας και αποτελεί απειλή για άλλα είδη και επιπλέον ζητείται η συνδρομή μας στον εντοπισμό του...

Θα πρότεινα σε πρώτη φάση να εστιάσουμε περισσότερο σε μια λίστα Ψαριών υπο εξαφάνιση (κυρίως στην Ελλάδα?) και σε δέυτερη φάση στις αιτίες που αποτελούν απειλή γι'αυτά τα είδη...

caverman
02-08-06, 10:02
Ελληνιστί "Γκιζάνι". Ένα μικρόσωμο ψάρι που συναντάται στην Ρόδο.
Περισσότερα μπορείται να διαβάσεται εδώ:
http://www.life-gizani.gr/pages/gr/gizani/index.htm

Νομίζω είναι μια καλή ιδέα να προωθήσουμε την συντήρηση του ψαριού αυτού σε ενυδρεία χρηστών μιας και απ' ότι διαβάζω τόσο σε σχέση με το μέγεθος όσο και σε σχέση με το εύρος θερμοκρασιών δεν υπάρχουν μεγάλες απαιτήσεις. Τι λέτε;

Tolis
02-08-06, 16:46
Εγω εχω ηδη 5 κομματια - περιμενω να φτιαξουμε το μεγαλο ενυδρειο κρυου νερου στο συλλογο για να τα παω εκει - και ελπιζω να βρουμε μερικα ακομα για να κανουμε ενα κοπαδακι με πιθανοτητες αναπαραγωνγης.

caverman
03-08-06, 15:05
Tolis,
μακάρι να καταφέρουμε την αναπαραγωγή. Υπάρχει επικοινωνία με το ΕΚΘΕ για την παροχή πληροφοριών; Πιστέυω ότι θα υπήρχε ανταπόκριση εάν το ζητούσε ο σύλλογος...

Υ.Γ :Ελπίζω οι Ροδίτες χομπίστες να δείξουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον...

Tolis
03-08-06, 15:27
Οι πληροφοριες υπαρχουν ηδη

pet
21-08-06, 12:29
Πριν μερικές μέρες πήγα στη λίμνη των Νάνων, (περιοχή Έμπωνας Ρόδου). Δυστυχώς πήγα τελείως ανοργάνωτη.

Στη λίμνη νομίζω το γκιζάνι δεν επιβιώνει, και σίγουρα όχι αυτή την εποχή. Το καλοκαίρι η στάθμη της λίμνης πέφτει, όχι μόνο από από την εξάτμιση, αλλά και από την άντληση νερού από αυτήν για άρδευση καλλιεργειών, παρότι αυτό είναι παράνομο. Υπάρχει παροχή νερού από την ΔΕΥΑΡ, αλλά εξακολουθούν (είδα δύο μοτεράκια) να αντλούν νερό, ως λύση φθηνότερη.
Είδα δύο άλλα είδη ψαριών σε μεγάλους αριθμούς. Δυστυχώς δεν είχα μαζί μου τη φωτογραφική. Το ένα από αυτά έχει χρυσό στο σώμα, και μαύρες γραμμές, και είχε μουστάκια για να σκάβει το βυθό.
Το δεύτερο έχει σώμα που μοιάζει με αυτό της γλώσσας και χρώμα ρόζ. Δεν είχα μαζί μου ούτε τεστ, ούτε θερμόμετρα. Αν τα γνωρίζετε αυτά τα ψάρια, θα μπορούσατε να μου δώσετε λινκ με φωτογραφίες για να συγκρίνω?
έχω την εντύπωση πως ανήκουν και αυτά στα προστατευόμενα είδη, και πως
η λίμνη είναι προστατευόμενο τοπίο.
Αν είναι σπάνια, θα μπορούσα μέχρι την άνοιξη να στήσω ένα ενυδρείο στη Ρόδο, που να τα φιλοξενεί. Το θεωρώ δύσκολο να μεταφέρω τα ίδια στην Αθήνα, και πιο εύκολο να μεταφέρω τα αυγά τους. Είναι πολύ εύκολο να πιάσει κανείς μερικά ζωντανά, γιατί, όταν η λίμνη υπερχειλίζει, αυτά παγιδεύονται σε μικρές λακούβες νερού.(Αυτά τα ψάρια είναι γενικά καταδικασμένα, εκτός αν κάποιος τα ρίξει ξανά πίσω στη λίμνη).

Είχα πάει για αναζήτηση υδρόβιων φυτών, αλλά δε βρήκα τίποτα. Το γκιζάνι ζεί σε ποτάμια, από φυτά βρήκα μόνο βούρλα.