Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Ιδέα για ψύξη με ανεμιστηράκια

genetix
21-06-06, 01:49
Καλησπέρα σε όλους!

Μετά από την απότομη, για άλλη μία φορά, άνοδο της θερμοκρασίας, και αφού βαρέθηκα να συμπληρώνω(με απεσταγμένο) το νερό που εξατμίζεται από την ψύξη με το ανεμιστηράκι, σκέφτηκα κάτι σε απλή ιδιοκατασκευή για ψύξη.
Το όλο πρόβλημα με το ανεμιστηράκι είναι ότι χτυπάει πάνω στην επιφάνεια του νερού του ενυδρείου και το εξατμίζει(αρκετά:().
Η ιδέα μου είναι ένα ξεχωριστό δοχείο με νερό στο οποίο θα μπορούμε να ανεμοδέρνουμε την επιφάνειά του με όσα ανεμιστηράκια θέλουμε. Με έναν κυκλοφορητή θα περνάμε το νερό του ενυδρείου μας μέσα από αυτό το δοχείο(εννοείται χωρίς να ανακατεύεται με το νερό του δοχείου, απλά θα περνάει με κάποιο σύστημα σωληνώσεων). Το νερό του ενυδρείου θα παίρνει σιγά-σιγά τη θερμοκρασία από το νερό του δοχείου(που λόγω ανεμιστήρων είναι πολύ χαμηλότερη). Ένας τρόπος για να περνάει αρκετή διαδρομή το νερό του ενυδρείου μέσα στο δοχείο(αυτόν σκέφτηκα στα γρήγορα) είναι αλφαδολάστιχο τυλιγμένο σε κάτι(σαν πηνίο δηλαδή). Δεν έχω χρόνο αυτή τη στιγμή για να κάνω σχεδιάγραμμα αυτού που έχω στο μυαλό μου. Ελπίζω να καταλάβατε την γενική ιδέα της κατασκευής. Ο σκοπός της είναι να μην επιρρεάζεται η χημεία του μερού του ενυδρείου από τη εξάτμιση του νερού. Το νερό που είναι στο δοχείο ας ανεβάσει και 500 βαθμούς σκληρότητα, δεν μας ενδιαφέρει, απλά μία φορά την ημέρα συμπληρώνουμε με νερό βρύσης.
Έχει δοκιμάσει κανείς κάτι παρόμοιο? Εγώ λέω αύριο να κάνω ένα πειραματάκι να δω αν δουλεύει. Καλές ζέστες!!

melitropos
21-06-06, 02:11
μου αρεσει και το βρισκω εξυπνο!
μονο που νομιζω πως δεν θα ριχνει πολυ ευκολα την θερμοκρασια...
επισης κι αλλη σωληνα?
και κυκλοφορητη προφανως
δεν μου αρεσει το παραφορτωμα...
επιμενω πως ειναι καλη ιδεα παντως!!!:p

liquid
21-06-06, 06:39
Στην υλοποίηση δεν το βλέπω πολύ εύκολο αν δεν έχεις υπερχείλιση. Σε διακοπή του ρεύματος που θα σταματήσει να λειτουργεί ο κυκλοφορητής έχεις σκεφτεί τι θα γίνει?

accnt
21-06-06, 07:41
Δυστυχώς δεν θα γίνει τπτ.
Το είχα δοκιμάσει και μάλιστα όχι σε δοχείο με ανεμιστηράκια αλλά σε ψυγείο. Μάλιστα!
Στο ψυγείο είχα βάλει σχετικά λεπτό λάστιχο, το είχα σαν σερπαντίνα και το τροφοδοτούσα με μια αντλία. Έπειτα από 2 μέρες δεν είχε ρίξει καθόλου την θερμοκρασία και το ψυγείο το είχα στο φουλ!
Πιο εύκολο είναι να πάρεις ένα συστηματάκι top off και έτσι δεν θα ασχολείσαι καθημερινά με την «χειροκίνητη» προσθήκη νερού.

genetix
21-06-06, 17:02
Καλησπέρα και πάλι.
Και εγώ το ψάχνω το ζήτημα για να δω αν θα δουλέψει(τουλάχιστον θεωρητικά).

@ zoyzoynidio:

Όπως το έχω σκεφτεί εγώ, θα βάλω μία σωλήνα(αλφαδολάστιχο) στην έξοδο του εσωτερικού μου φίλτρου. Αυτό το αλφαδολάστιχο θα βγαίνει έγω από το ενυδρείο, θα κάνει τη διαδρομή του μέσα στον κουβάκαι θα επιστρέφει και θα ρίχνει το νερό πάλι μέσα στο ενυδρείο. Άρα δεν χρειάζεται και άλλο κυκλοφορητή με αυτόν τον τρόπο. Βασικά και εμένα δεν μου αρέσει το παραφόρτωμα, αλλά στις τροπικές συνθήκες που επικρατούν πια τα καλοκαίρια στην Ελλάδα, κάνω μία υποχώρηση( να κάνω το ενυδρείο μου καραγκιόζη για κανα 3μηνο:D) ώστε να το κρατήσω σε μια σχετική φόρμα και να μην πάει χαμένη όλη η δουλειά που έγινε το χειμώνα(και περισσότερο αναφέρομαι στα φυτά,όχι ότι τα ψάρια γουστάρουν θερμοκρασίες στους 30 βαθμούς, αλλά μέχρι τώρα δεν είχα απώλειες από αυτό τον λόγο, ενώ τα φυτά με 30 βαθμούς: bye-bye!!).
@ liquid:

Μάλλον δεν έχεις καταλάβει τη γενική ιδέα της κατασκευής. Ο κυκλοφορητής απλά θα παίρνει νερό από το ενυδρείο με ένα λάστιχο-σωλήνα και θα το επιστρέφει στο ενυδρείο, άρα δεν χρειάζεται υπερχείληση;). Οπότε σε περίπτωση διακοπής απλά δεν υπάρχει ψύξη και δεν υπάρχει πρόβλημα αδειάσματος του ενυδρείου(και μακάρι να ήταν αυτό το πρόβλημα σε περίπτωση διακοπής...:smt088 καλύτερα να μην τύχει σε κανέναν)Καταλαβαίνω τι εννοείς λέγοντας κατασκευή με υπερχείληση, αλλά εγώ δεν εννοώ αυτό. Με καταλαβαίνεις ή σε μπέρδεψα περισσότερο?:)

@ accnt:

Συμφωνώ μαζί σου ότι πιθανότατα δεν θα δουλέψει(ψύξει το νερό) όπως το λέω και όπως συνέβη και σε σένα. Και ξέρω που είναι το λάθος... το λάστιχο. Το λάστιχο είναι πολύ κακός αγωγός της θερμότητας(από τους χειρότερους που υπάρχουν) οπότε και από ψυγείο να το περάσεις, και λεπτό να είναι δεν θα κάνει δουλειά. Ψάχνοντας στο internet για διάφορους καλούς αγωγούς της θερμότητας κατέληξα στον χαλκό. Αν γίνει ένα σπιράλ από λεπτή χαλκοσωλήνα(η οποία θα βυθιστεί στον κουβά) και περνάει από εκεί το νερό που θέλουμε να ψύξουμε πιστεύω(ή μάλλον ελπίζω:)) να υπάρξει αποτέλεσμα. Τώρα όσο για την τοξικότητα της χαλκοσωλήνας πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού αυτού του τύπου τις σωληνώσεις έχουμε στα σπίτια μας και με το νερό από το σπίτι μας γεμίζουμε τα ενυδρεία μας;). Αρκεί βέβαια να γίνει ένα καλό πλύσιμο της χαλκοσωλήνας πριν χρησιμοποιηθεί, και αυτό γίνεται αν την αφήσουμε για κάμποσο διάστημα να τρέχει από μέσα της νερού του δικτύου.

Κάπως έτσι το φαντάζομαι:
3423

Nrgman
21-06-06, 17:16
Ρε παιδιά πόσους βαθμούς μπορει να κατεβάσει την θερμοκρασία ένα ανεμιστηράκι? Πιστεύω οταν αυτο το σύστημα δεν θα είναι αποδότικό.
Ισως αν ρίχνουμε τίποτα παγάκια στον κουβα θα γινόταν τίποτα.

Ιδέα
Να βάλουμε το εξωτερικό φίλτρο μεσα σε σαμπανιέρα με παγακια!!!:D :D :D

Takis
21-06-06, 17:31
Τώρα όσο για την τοξικότητα της χαλκοσωλήνας πιστεύω ότι δεν υπάρχει πρόβλημα, αφού αυτού του τύπου τις σωληνώσεις έχουμε στα σπίτια μας και με το νερό από το σπίτι μας γεμίζουμε τα ενυδρεία μας;). Αρκεί βέβαια να γίνει ένα καλό πλύσιμο της χαλκοσωλήνας πριν χρησιμοποιηθεί, και αυτό γίνεται αν την αφήσουμε για κάμποσο διάστημα να τρέχει από μέσα της νερού του δικτύου.
Χαλκοσωληνας ειναι οτι χειροτερο για το ενυδρειο. Γενικα αποφευγουμε μεταλα, αλλα ο χαλκος απαγορευεται. Αυτος ειναι και ο λογος που τα τελευταια χρονια και στα σπιτια βαζουν πλεον πλαστικους σωληνες!!!!
Γενικα ομως δεν νομιζω οτι θα δουλεψει το συστημα που σκεφτεσαι να φτιαξεις..... Βεβαια ισως μια δοκιμη να σε πεισει.

Strahos
21-06-06, 17:40
περίπου το ίδιο σύστημα σκέφτομαι από εχθές και βρήσκω συνεχώς προβλήματα... πιστεύω όμως πως κάπου θα με οδηγήσουν οι σκέψεις.... 8)

KOKORAS
21-06-06, 18:56
Φιλε μου να μην σε απογοητεύσω αλλά και χαλκο να βάλεις πάλι δεν θα γίνει τπτ.
Το νερό στον κουβά ,δοχείο ή ότι χρησημοποιήσεις με τα fan θα το καυεωάσεις βία μέχρι τους 26 - 27 βαθμούς. Η ροή που θα έχεις ακόμη με κυκλοφοργτή 300 L/h θα είναι τόσο μεγάλη που δεν θα προλαβαίνει να κρυώσει το νερό. Εκτός β΄βαια και βάλεις Βαρέλι 500L δίπλα από τη γυάλα σου και βάλεις μερικά χιλιόμετρα σωλήνα μέσα και έναν τεράστιο ανεμιστήρα από πανωγια πιο πολή εξάτμιση.
Όχι ότι θα δουλέψει σίγουρα και αυτό απλά κουβέντα να κάνουμε.

Tolis
21-06-06, 18:59
To (τα) ανεμιστηρακια στο δοχειο ψυξης αντε να χαμηλωσουν 2-3 βαθμους τη θερμοκρασια - διαφορά αποδεκτη οταν γινεται κατευθειαν στο ενυδρειο, αλλά δεν προκειται να κανει τιποτα για να χαμηλωσει τη θερμοκρασια μεσα στον σωληνα που θαρχεται απο το ενυδρειο, οσα χιλιομετρα να περνανε απο μεσα.

KOKORAS
21-06-06, 19:06
Τόλη φάνηκα λίγο υπερβολικός γιατί πιστεύω ότι ο φίλος μας δεν θα με ακούση και θα δοκιμάσει να βάλει βαρέλι στο σαλόνι του. Άλωστε τόνισα ότι ούτε και αυτό πρόκειτε να δουλέψει.
Φίλε έαν θές να δοκιμάσεις την κατασκευή σου έχει καλώς. Μήν βάλεις πάντως βαρέλι!!!!!!

netblues
21-06-06, 19:22
Και καποιος αλλος ετοιμαζεται να δοκιμασει... με καταψυκτη.. Ονοματα δεν λεμε.
Για να μην το κουραζουμε παρα πολυ, το πρωτο ειναι θεμα ψυκτικης ισχυος που μπορει να δωσει ενα ψυγειο/καταψυκτης.. οι οποιοι ειναι γενικα πολυ μικροι για ενα ενυδρειο.
Το δευτερο, αν υποθεσουμε οτι υπαρχει αρκετη ψυκτικη ισχυς, ειναι πως θα την μεταφερουμε στο ενυδρειο.
Το συστημα με το λαστιχο ειναι σαν να εχεις μια πορσε με λαστιχα ποδηλατου και να θες να πιασεις κατω απο 8sec τα 0-100km/h..

liquid
21-06-06, 19:46
Δεν έχω καταλάβει 2 πράγματα σχετικά με την κατασκευή:
1. πως θα ανεβαίνει το νερό από το δοχείο πίσω στο ενυδρείο? Εδώ δεν μιλάμε για ένα κλειστό κύκλωμα όπως τα εξωτερικά φίλτρα αλλά για ένα ανοικτό (από πάνω) κύκλωμα.
2. σε περίπτωση διακοπής του ρεύματος τι θα εμποδίσει το νερό να συνεχίσει να περνάει από τον κυκλοφορητή και να χύνεται στο δοχείο εφόσον το δοχείο είναι κάτω από το ενυδρείο;

Πάντως ακόμη και να λειτουργήσει η κατασκευή και να μην γίνει το σπίτι πισίνα, χρειάζεται πάααρα πολύ μικρή ροή νερού για να καταφέρει να κρυώσει πριν επιστρέψει στο ενυδρείο.

netblues
21-06-06, 19:52
.....
Mε έναν κυκλοφορητή θα περνάμε το νερό του ενυδρείου μας μέσα από αυτό το δοχείο(εννοείται χωρίς να ανακατεύεται με το νερό του δοχείου, απλά θα περνάει με κάποιο σύστημα σωληνώσεων). Το νερό του ενυδρείου θα παίρνει σιγά-σιγά τη θερμοκρασία από το νερό του δοχείου(που λόγω ανεμιστήρων είναι πολύ χαμηλότερη).

Ειπε ο ανθρωπος...
Η ροη δεν ειναι τοσο κρισιμη.. προκειται για κλειστο κυκλωμα.

Tolis
21-06-06, 20:02
Επειδη το συνεχιζετε, ή εμενα μου εχει ξεφυγει κατι, η δεν εξηγησα καλά. Ασχετως διαδρομης νερου κλπ. Θελετε να ψυξετε ενα ξεχωρο δοχειο με ανεμιστηρακια, και μεσα σε αυτο το ξεχωρο δοχειο να περασει ενας σωληνας με νερο του ενυδρειου, για να κρυωνει το νερο.
Το νερο στο ξεχωρο δοχειο με τα ανεμιστηρακια, το πολυ να κατεβει (με πολλα ανεμιστηρακια) 3-4 βαθμους. Αποκλειεται αυτο το νερο στο ξεχωρο δοχειο να κρυωσει το νερο του ενυδρειου. Εδω σε ψυγεια (με θερμοκρασια σχεδον 0) θελουμε να περναμε σωληνες απο το ενυδρειο κι ακομα πειραματιζομαστε και δεν μας καθεται.

halvas69
21-06-06, 20:21
Nα το πω εγώ πιό απλά..........ΔΕΝ θα κάνει τίποτα - Ξεχάστε το συγκεκριμένο.
Μου αρέσει να βλέπω ιδέες πάντως, ασχέτως αποτελέσματος.
Η προσπάθεια μετράει, που λένε :)

γαυρος
21-06-06, 20:23
κυριε νετ, ασε τα σαπια και το συστημα με μια μικρη αλλαγη θα πεταει.

στο προκειμενο.

γιατι κουραζοσαστε ηθελα να ηξερα,:smt100
για να καταλαβετε οτι δεν γινεται, φανταστειτε ,
ενα ψυκτη νερου που τον ανοιγουμε να τρεξει,
τα πρωτα 200 μλ θαναι παγωμενα, τα δευτερα λιγο κρυα,
και τα επομενα ζεστα!
αυτο με σερπατινες χαλκινες μεσα στον ψυκτη και με ολα τα εχεγγυα
να κρυωνει το νερο.

αν λοιπον ολοκληρος ψυκτης ΔΕΝ μπορει, να το κανει αυτο,
πως ρε παιδια θα το κανει ενα δοχειο με 3 βαθμους
διαφορα απο το νερο του ενυδρειου?
η εθελοτυφλουμε, η δε θελουμε να το καταλαβουμε.
και στις 2 των περιπτωσεων ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΤΠΤ !!!
Και 5 χλμ λαστιχο ναχει δεν προκειται να κανει τπτ.

stratos111
21-06-06, 21:22
Ολα γινοντε. Μια ιδεα ειναι αυτη.
http://www.tsamisaquarium.com/Selides/5tee/psyksi.htm

netblues
21-06-06, 21:28
Απο τα ανεμιστηρακια μεχρι ψυκτικη μηχανη με μοτερ 1/4 του ιππου υπαρχει μια τεραστια διαφορά, τοσο στην πολυπλοκότητα όσο και στην απόδοση.
Απο τη στιγμή που αρχιζουμε να παιζουμε με φρεον τοτε μιλαμε για κατασκευή chiller.

Ενα ετοιμο εργοστασιακο chiller για 200 λιτρα ενυδρειο κανει γυρω στα 400 ευρώ... Για να μην χανουμε και το μετρο και τη σκοπιμοτητα του DIY...

KOKORAS
21-06-06, 23:22
Να ξανά προτείνω και την περίπτωση του κλιματιστικού? !!!!:confused:

Takis
22-06-06, 00:48
Ολα γινοντε. Μια ιδεα ειναι αυτη.
http://www.tsamisaquarium.com/Selides/5tee/psyksi.htm
Παντως αυτο το συστημα, ολο το περασμενο καλοκαιρι, σε χωρο που οι θερμοκρασιες ηταν 35 βαθμοι τουλαχιστον, κρατησε το ενυδρειο 450 λιτρων σταθερα απο 26 μεχρι 26,3 βαθμους!!!
Καποια chiller εχουν κλαταρει σε τετοιες συνθηκες!!! (μην σχολιασετε το αισθητικο μερος μονο ε;)
Αυριο ολοκληρωνεται και η αυτοματη αλλαγη νερου 2 φορες την βδομαδα....
Πεταει το εργαλειο!!!! :smt064 :smt064

genetix
22-06-06, 00:49
Χμμμ....
Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα προτιμήσω τον χαλκό για να δοκιμάσω την κατασκευή(δεν με πείσατε ακριβώς, το χειρότερο, με τρομοκρατήσατε:)). Μια σίγουρη λύση είναι σωλήνας από ασήμι. Είναι ευγενές μέταλλο και πολύ καλός αγωγός της θερμότητας... Πλάκα κάνω, μη βαράτε!:D

Ωραία ιδεά το βαρέλι! Αν δεν δουλέψει η κατασκευή μπορεί κάποιος μετά να το κάνει ενυδρείο:D.

Μπορώ να πω ότι με πείσατε όλοι ότι δεν θα δουλέψει. Αλλά θα το δοκιμάσω με ένα άλλο τρόπο που μόλις σκέφτηκα(όχι με σωλήνες από μέταλλο), αφού είναι πολύ εύκολη σαν κατασκευή.Αν δεν φάω τα μούτρα μου δεν μαθαίνω:smt118!

Πάντως έχω και μία άλλη ιδεά για ψύξη και όσο και αν βαράτε εγώ θα σας την πω: τις πλάκες peltier. Χρησιμοποιούνται για την ψύξη Η/Υ με πολύ καλά αποτελέσματα. Το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν χωρίς την χρήση κάποιου είδους μεταλλικού σωλήνα δεν μπορώ να το σκεφτώ ακόμα, αλλά το επεξεργάζομαι...

accnt
22-06-06, 07:44
Χμμμ....Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα προτιμήσω τον χαλκό για να δοκιμάσω την κατασκευή(δεν με πείσατε ακριβώς, το χειρότερο, με τρομοκρατήσατε:)). Μια σίγουρη λύση είναι σωλήνας από ασήμι. Είναι ευγενές μέταλλο και πολύ καλός αγωγός της θερμότητας... Πλάκα κάνω, μη βαράτε!:D

Βάλε τιτάνιο. Τέτοιο υλικό έχουν τα chiller :D

Καλά είναι τα Diy projects αλλά πρέπει να είναι υλοποιήσιμα και να αποδώσουν. Δεν κάνουμε ένα πλάνο έτσι για να το κάνουμε. Και ευτυχώς υπάρχουν πολλά τέτοια στο net για το θέμα ψύξης.

filoxenos
22-06-06, 08:22
...Μια σίγουρη λύση είναι σωλήνας από ασήμι. Είναι ευγενές μέταλλο και πολύ καλός αγωγός της θερμότητας... ...
11 χρόνια είχα εργαστήριο χρυσοχοϊας... Ξέρεις τι περιέχει το ασήμι του εμπορίου? Χαλκό, λίγο μπρούτζο και λίγο ψευδάργυρο, σε συνολικό ποσοστό συνήθως 7,5%. Γι αυτό και "μαυρίζει" μετά από καιρό...
Τα ίδια σχεδόν (και χειρότερα) περιέχει και ο χρυσός, σε μεγαλύτερες αναλογίες.
Μόνο σε απόλυτα καθαρή μορφή θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν, αλλά και πάλι θα υπήρχαν άλλα προβλήματα.
Πλαστικά και πάλι πλαστικά (και αυτά αφού είμαστε σίγουροι για το τι πλαστικό είναι...) ή τιτάνιο που λέει και ο accnt.

george
22-06-06, 08:30
Πάντως έχω και μία άλλη ιδεά για ψύξη και όσο και αν βαράτε εγώ θα σας την πω: τις πλάκες peltier. Χρησιμοποιούνται για την ψύξη Η/Υ με πολύ καλά αποτελέσματα. Το πώς θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν χωρίς την χρήση κάποιου είδους μεταλλικού σωλήνα δεν μπορώ να το σκεφτώ ακόμα, αλλά το επεξεργάζομαι...

Kαι ο netblues το εχει πει αυτό σε παλαιότερα ποστ.
Βρείτε τα μεταξύ σας...και φτιάξτε μια καλή πατέντα !!

netblues
22-06-06, 09:32
Εκτος από τιτάνιο, μια αλλη λυση θα ηταν ανοξειδωτο. Ειναι το μοναδικο υλικό, που χρησιμοποιειται ευρέως στις βιομηχανιες φαρμάκων και τροφίμων για να έρχεται σε επαφή με ευάισθητες ουσίες. (Σε λιγοτερη κλιμακα εχουμε καποια πλαστικα και γυαλύ.)
Σε ενυδρειο γλυκου νερου δεν προκειται να οξειδωθει ποτέ. Εχω μια ραβδο για γειωση καπου 2 χρονια. Δεν εχει χασει καθολου ουτε απο την αρχικη γιαλάδα.
(αλγη επιασε κατα καιρους ομως.. :D )
Σε θαλλασινο ενυδρειο, θα υποστει στην αρχη μια μικρη οξειδωση μεχρι να πιασει πανω μια "πατίνα" και θα μεινει εκεί. Βεβαια αυτή η πατίνα μειώνει λίγο την θερμικη του αγωγιμότητα..
Επισης το ανοξειδωτο ειναι βαρυτερο, και θελει πολυ χοντροτερα τειχώματα.
Για ολους αυτούς τους λογους τα επαγγελματικα chiller χρησιμοποιουν εναλλακτες θερμότητας απο τιτάνιο.
Ομως σε DIY επιπεδο, με δεδομενο οτι το ανοξειδωτο βρισκεται ευκολα, τριπιεται και κολλιεται ισως να αξιζει τον κοπο για οσους εχουν προσβαση σε μηχανουργειο...

Και για να μην νομιζετε οτι το ψυκτικο μέρος ειναι δυσκολο... δείτε τι κάνουν εδώ τα παλιόπαιδα...

http://www.thelab.gr/showthread.php?threadid=10342

Δειτε και την 5η σελιδα του thread με λεπτομεριες για τον εναλλακτη..
(και αν το αποφασισετε.. μην ξεχασετε να βολεψετε καπου και την τριχοειδη.. (οχι αλγη.. σωληνα... ! )

ΥΓ.. Οι ψυκτικοι του forum να κανουν ενα βημα μπροστά.