Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Αντιμετώπιση Καυσωνα.... με Νερο


dialpistis
14-06-06, 07:57
Προτου η ανοδος της θερμοκρασίας γίνει επικαιρη... σε κουβέντα με φίλο που ασχολίτε με το χόμπι... σαν αντιμετώπιση του προβλήματος της ανωδου το καλοκαίρι πρότεινε το εξης απλο. Μπουκάλι εμφιαλομένο στην καταψυξη. και μετα στερεωμα του πάνω στις κόντρες ωστε να μπαινει μέρος του στο νερο. Σε 1-2 μέρες λιώνει και μετά απλα αλλάζεις το μπουκάλι... λαμβάνοντας υπόψην πάντα οτι η θερμοκρασία έξω σπάει θερμόμετρα.. ιούλιος-αυγουστος.
Σαν λύση την βρήκα.. πρακτική ..(αν και αντιαισθητική..) οικονομική σίγουρα.. και χωρις τις πατέντες που θα χρειαζόνταν σε περιπτώσεις εγκατάστασης ανεμιστήρων.
θέλω να ακούσω και τι δίκή σας άποψη.
:rolleyes:

accnt
14-06-06, 08:07
Το θέμα με το μπουκάλι είναι ότι δεν μπορείς να ελέγξεις πόσο θα πέσει η θερμοκρασία. Με έναν controller (ο οποίος για μένα θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε ενυδρείο) συνδεδεμένο με ένα – δύο ανεμιστηράκια, κάνουμε τη δουλειά μας, άψογα. Βέβαια έχουμε και εξάτμιση αλλά και αυτό λύνεται.

klaz
14-06-06, 08:35
συμφωνω με τον γιαννη.δεν νομιζω κατ'αρχας οτι ειναι πρακτικο,απο οτι ακουσα τουλαχιστο απο αυτους που το προσπαθησαν......δεν πιστευω οτι ειναι λυση κατι τετοιο.......

giannisg
14-06-06, 08:57
Θα έχεις σίγουρα απότομη πτώση της θερμοκρασίας, το οποίο δεν είναι καλό... Πριν καιρό με τις πολλές ζέστες με τον κολλητό μου , κάναμε το εξής πείραμα στο 120άρι του. Μέσα σε ένα σακουλάκι ναυλον βάλαμε 5-6 παγάκια και το βυθίσαμε στο νερό. Η θερμοκρασία μέσα σε 4-5 λέπτα έπεσε 0,4-0,5C!!!
Φαντάσου με ολόκληρο μπουκάλι παγωμένο νερό... Φυσικά μετα που θα λιώσει το μπουκάλι θα έχεις αντίστοιχα και απότομη άνοδο της θερμοκρασίας...
Επίσης μεγάλη προσοχή θέλει και το ανεμιστηράκι. Π.χ. στον κολλητό μου που έχει πρόβλημα θερμοκρασίας στο δωμάτιο που είναι το ενυδρείο (το θερμόμετρο χτύπαγε 31-31,5 άνετα!) με χρήση ενός ανεμιστήρα διαμέτρου 9cm ( μόνο κατα την διάρκεια της φωτοπεριόδου) η θερμοκρασία έπεσε στους 25,5 με ημερήσια εξάτμιση νερού 3lt!!!! (Aπαραίτητη χρήση controller)

dimitris21
14-06-06, 10:21
Σε 1-2 μέρες λιώνει

Εννοείς σε 1-2 ΩΡΕΣ

Για παραπάνω δεν το βλέπω…

KOKORAS
14-06-06, 10:32
To 1 -2 μερες που κάνει να λιώσει το ξεχνάς λόγω της θερμοκρασίας από τις λάμπες που είναι κοντά αλλά και χωρίς αυτές. Εαν θέλεις κάτι εναλακτικό και φτηνό κας σε μικρες παγοκύστες , αλλά πάντα υπο επιτήρηση. Το πιο οικονομικό πάντως είναι τα ανεμιστηράκια τα συνδέεις με τον χρονοδιακόπτη που έχεις για τις λάμπες και είσαι οκ.

Liolios
14-06-06, 10:34
Νομίζω πως η λύση με το ανεμιστηράκι είναι η καλύτερη όσον αφορά τη σχέση κόστους απόδοσης. Το πρόβλημα όμως είναι η εξάτμιση, όπου για τις αναπληρώσεις νερού χρειάζεται α.ο για να μην ανέβει η σκληρότητα στα ύψη. Φυσικά το ίδιο πρόβλημα θα αντιμετωπίσεις και με το μπουκάλι με το παγωμένο νερό (πέραν όλων αυτών που σου είπαν οι υπόλοιποι).

CASPER
14-06-06, 21:33
απο οτι ακουσα τουλαχιστο απο αυτους που το προσπαθησαν......δεν πιστευω οτι ειναι λυση κατι τετοιο....... άκου το και από έναν ακόμα... ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΛΥΣΗ !!!
το προηγουμενο καλοκαίρι το προσπάθησα στο 160άρι, και το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικότατο !!!
Ο πάγος κρατούσε για ελάχιστο χρόνο, και η θερμοκρασία κατέβαινε επίσης ελάχιστα.
Η καλύτερη (και πολύ οικονομική) λύση είναι τα ανεμιστηράκια. Φαίνεται λίγο μπελάς αν σκεφτείς ότι έχεις να κάνεις συνδέσεις, να τα στερεώσεις κλπ, αλλά πίστεψέ με είναι πολύ λιγότερο μπελάς απ'ότι ακούγεται. Και το αποτέλεσμα πολύ καλο.
Αν κατάφερα εγώ (με βοήθεια βέβαια, έστω και από τηλεφώνου) να τα εγκαταστήσω, που με κατσαβίδια καλώδια και ρεύματα είμαι τσακωμένη από τα γεννοφάσκια μου, μπορεί πολύ εύκολα οποιοσδήποτε!!
Είναι πολύ λίγο το παίδεμα , και μόνο στην αρχή, αλλά μετά θα ησυχάσει το κεφαλάκι σου (και το ενυδρείο σου), έστω κιαν όπως λέει και ο Liolios έχεις απώλεια νερού.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
14-06-06, 22:05
Με έναν [/FONT]controller[FONT=Verdana] (ο οποίος για μένα θα πρέπει να υπάρχει σε κάθε ενυδρείο)

Για θυμηστε μου κανεναν αξιοπιστο,και σε καλη τιμη.

CASPER
14-06-06, 22:21
Για θυμηστε μου κανεναν αξιοπιστο,και σε καλη τιμη.
eliwell IC915
τιμή περίπου 40 με 45 ευρώ

filoxenos
14-06-06, 22:51
Θα συμφωνήσω με όλους τους προλαλήσαντες, σχετικά με τα ανεμιστηράκια, παρ' όλο που χρησιμοποιώ τη μέθοδο με τα... μπουκάλια! Θα σου πω λοιπόν τα συμπεράσματά μου:
Τα μισά ενυδρεία που έχω, είναι μονωμένα με φελιζόλ παντού, πλην μπροστά και επάνω. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην μεταβάλλεται εύκολα η θερμοκρασία ("βαστάνε" δηλαδή...). Μόλις ξεπεράσει το 28- 28,5 η θερμοκρασία, ξεκινάω με τον πάγο (σε διάφορα μπουκάλια, δοχεία, μικρά τάπερ κλπ), με τα οποία έχω κάνει διάφορα ψαξίματα και δοκιμές και έχω βρει τις ρέγουλες που χρειάζονται (ποσότητα, χρόνος, συχνότητα πάγου), όπου είναι για κάθε ενυδρείο διαφορετική (ανάλογα το μέγεθος, τη μόνωση, τη θέση του κλπ). Καταλαβαίνεις ότι έτσι κάνω δουλειά, αλλά με κόπο και χρόνο, που σημαίνει ότι σε παρατεταμένο μεγάλο καύσωνα είναι μεγάλος μπελάς και το κυριώτερο, όταν λείπεις, κανείς δεν μπορεί να σε αντικαταστήσει...
Συμπέρασμα:...ανεμιστηρακια, συμπλήρωμα νερό και τελείωσε! (ετοιμάζω κι εγώ για τα δικά μου...) ;)

Tkagem
14-06-06, 23:41
Αυτο είναι ένα απο τα πολλά λάθη που κανουν ορισμένοι το καλοκαίρι και μετά αναρωτιούνται γιατί τους ψωφάναι τα ψάρια.Με αυτή τη μέθοδο είναι σαν ενας άνθρωπος να μπαινοβγαίνει σε ένα δωμάτιο με κλιματιστικό,έτσι κάποια στιγμή θα αρρωστήσει,και βαρια μάλιστα.Φανταστείτε τα ψάρια που είναι σαφώς πιο ευαίστητα απο τους ανθρώπους.
Η γνώμη μου είναι να μήν τοποθετούνται στα ενυδρεία ούτε μπουκάλια από κατάψυξη,ούτε ανεμιστηράκια,ούτε να ρίχνουμε μέσα παγάκια που είχα ακούσει απο κάποιους οτι το έκαναν και κόντεψα να καραφλιάσω.Τα τροπικά ψάρια είναι ανθεκτικά σε υψηλές θερμοκρασίες το καλοκαίρι,εξάλλου στα μέρη απ'όπου προέρχονται οι θερμοκρασίες τα καλοκαίρια χτυπάνε 35άρες μέσα στο νερό,οπότε καλο θα ΄ηταν να αφήναμε τα κακόμοιρα τα ψαράκια στις φυσιολογικές θερμοκρασίες της εποχής αυτής και να μήν προσπαθούμε να παρέμβουμε στη φύση νομίζοντας πως θα διευκολύνουμε την κατάσταση.Μόνο πρόβλημα θα δημιουργήσουμε.

Takis
14-06-06, 23:45
Ξεχνας οτι πολλα φυτα ομως σε τετοιες θερμοκρασιες δεν αντεχουν και για πολυ..

filoxenos
14-06-06, 23:54
...και μετά αναρωτιούνται γιατί τους ψωφάναι τα ψάρια.Με αυτή τη μέθοδο είναι σαν ενας άνθρωπος να μπαινοβγαίνει σε ένα δωμάτιο με κλιματιστικό...Η γνώμη μου είναι να μήν τοποθετούνται στα ενυδρεία ούτε μπουκάλια από κατάψυξη,ούτε ανεμιστηράκια...οι θερμοκρασίες τα καλοκαίρια χτυπάνε 35άρες μέσα στο νερό,οπότε καλο θα ΄ηταν να αφήναμε τα κακόμοιρα τα ψαράκια στις φυσιολογικές θερμοκρασίες της εποχής αυτής και να μήν προσπαθούμε να παρέμβουμε στη φύση νομίζοντας πως θα διευκολύνουμε την κατάσταση.Μόνο πρόβλημα θα δημιουργήσουμε.
Εγώ πάντως δεν είχα πρόβλημα απότομων αλλαγών, γι αυτό γράφω ότι έχω βρει τις ρέγουλες. Για να γίνεται αργά το κατέβασμα και να διαρκεί και όχι σε λίγο να ξανα-ανεβαίνει. Απλά είναι μεγάλος μπελάς...
Οσο για τις 35άρες...έχεις δοκιμάσει να αφήσεις τα ψάρια σου σε τέτοιες θερμοκρασίες? Δοκίμασε και μετά τα ξαναλέμε... Τα δικά μου πάντως μία φορά που είχε φτάσει 31, κόντεψα να τα χάσω! Ισα που τα πρόλαβα με τον πάγο (αργά-αργά και σταδιακά, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα και η μόνωση που ανέφερα, κρατάει αρκετά τη θερμοκρασία).
Για να μην αναφερθώ και στα φυτά που λέει και ο Τάκης, που από τους 29 αρχίζεις και τους βράζεις... κόλυβα!

Tkagem
15-06-06, 00:13
Για θερμοκρασίες έψαξα πολύ και ρώτησα.'Αλλος μου έλεγε το ένα.άλλος το άλλο.Ο καθένας το μακρύ του και το κοντό του.
Για φυτά δε ξέρω,ίσως να έχετε δίκιο,αλλά για τις θερμοκρασίες έχω πιστεί ότι τα τροπικά αντέχουν σε υψηλές θερμοκρασίες.Πρίν 3 εβδομάδες με τις ζέστες το θερμόμετρο στο μεγάλο ενυδρείο έλεγε 31 και συνέχισε για μία εβδομάδα περίπου.Τα ψάρια ήταν φυσιολογικότατα,Δραστήρια και με πολύ όρεξη για τροφή.Τώρα είναι στούς 29,και ξαναέβαλα θερμοστάτη μέσα για να κρατάει αυτή τη θερμοκρασία λόγω του ότι εχει κρυ΄ωσει ο καιροός την τελευταία εβδομάδα.
Αυτο με το μπουκάλι και τα παγάκια παιδια είναι μέγα λάθος.Επιδιώκεται απότομη αλλαγή θερμοκρασίας και αυτο δεν είναι καλο.Τη γνώμη μου λέω,δε σημαίνει οτι είναι και στάνταρ το σωστό.Απλα εγώ αυτά εφαρμόζω και μέχρι στιγμής δώξα το Θεό δέν εχω αντιμετωπίσει πρόβλημα.

filoxenos
15-06-06, 00:24
...Αυτο με το μπουκάλι και τα παγάκια παιδια είναι μέγα λάθος.Επιδιώκεται απότομη αλλαγή θερμοκρασίας και αυτο δεν είναι καλο...
Λάθος! Φοβάμαι ότι το έχεις πάρει στραβά το πράγμα... Δεν επιδιώκεται απότομη αλλαγή θερμοκρασίας αλλά ΣΤΑΔΙΑΚΗ ΠΤΩΣΗ και προσπάθεια ΔΙΑΤΗΡΗΣΗΣ μετά στα φυσιολογικά/συνηθισμένα επίπεδα. Και αυτό λέω ότι είναι το δύσκολο και ο μπελάς... Είναι ακρίβώς το ίδιο (από την ανάποδη) με αυτό που λές ότι έκανες τώρα με τον θερμοστάτη, που τον χρησιμοποιείς/ούμε για να ανεβάσουμε, λόγω κρύου. Απλά, είναι πολύ δύσκολο και θέλει πολύ δουλειά και συνεχώς "από πάνω" με τον πάγο, καθώς και καλό υπολογισμό των ποσοτήτων πάγου. Με λίγα λόγια, δουλειά για... αργόσχολους! ;)

KOKORAS
15-06-06, 00:28
Παίδες να υπενθυμίσω και τη λύση του κλιματιστικού.!!!
Κάποιος το είχε προτείνει σε άλλο ποστ αλλά δεν θυμάμαι ποιος κα σε πιο ποστ και συγκεκριμένα τόνισε ότι το κλιματιστικό προσφέρει ευχαρίστηση στα ψαράκια αλλά και στον μπαμπά χομπίστα !!!!

Tkagem
15-06-06, 00:29
Κοίτα,άν είναι να κατεβάζεις τη θερμοκρασία σταδιακά και όχι απότομα,κρατώντας την μετα εκεί,τοτε ίσως να κάνεις δουλειά.Το δύσκολο είναι να την κρατήσεις όμως αμετάβλητη.Αυτό πώς το κάνεις με ακρίβεια?Πρέπει να είσαι 24 ώρες το 24ωρο πάνω από το ενυδρείο.

Tkagem
15-06-06, 00:33
Αυτό με το κλιματιστικό είναι όντως πολύ καλή λύση,το πρόβλημα όμως είναι ο λογαριασμός της ΔΕΗ πόσο θα έρθει?Θα πρέπει παρομοίως και το κλιματιστικό να είναι συνεχώς αναμένο σε μια συγκεκριμένη θερμοκρασία.Άν όμως το βαστάει η τσέπη σου είναι πολύ καλή ιδέα...Και πρακτικότατη,ούτε που θα αγχώνεσαι για τη θερμοκρασία...

KOKORAS
15-06-06, 00:38
και δεν θα ιδρώνεις μπροστά στο ενυδρείο/α σου και ειδικότερα στις ρουτινοδουλειές του !!!!
Επίσης το συνέχεια αναμένο ειναι σχετικό πιστεύω εάν λειτουργει ανά τετράωρο για 2 ώρες δεν θα υπάρχει προβλημα σταθερότητας θερμοκρασίας.
Θα σας ενημερώσω με τον πρώτο καυσωνα που θα έρθει.
Αυρι τοποθετώ την μονάδα στο δωμάτιο. Οπότε έπαιται συνέχεια

Tolis
15-06-06, 00:47
Στο φυσικο περιβαλλον με ελαχιστες εξαιρεσεις (πολυ μικρες γουρνες νερου), στις λιμνες και τα ποταμια, η θερμοκρασια δεν χτυπαει 35ρια - ο ογκος νερου ειναι τεραστιος κι εξισορροπειται.

Πολυ λιγα ψαρια δε, αντεχουν 35ρες ΜΟΝΙΜΑ για κανα δυο μηνες το καλοκαιρι.

Η λυση του ανεμιστηρα δε, ειναι σταθεροτατη.

Tkagem
15-06-06, 01:00
Τolis το ανεμιστηράκι είναι μια λύση,αλλά δέν είναι φυσιολογικό να εξατμίζεται τόσο πολύ νερο ημερησίως.Όσο για την θερμοκρασία που σου φαίνεται υψυλή,σκέψου πως στήν Ασία απ'όπου προέρχονται πολλά τροπικά,η θερμοκρασία τα καλοκαίρια ξεπερνα κατά πολύ τη δικιά μας.Και στα ποτάμια το νερό είναι σα κάτουρο απο τη θερμοκρασία.

netblues
15-06-06, 08:04
Δεν καταλαβα τι σχεση εχει το φυσιολογικο με τα ενυδρεια. Χωρις τεχνητο φωτισμο. θερμαντηρες, φιλτρα και κυκλοφορητες δεν θα ζουσε τιποτε ακομα και σε 1000 λιτρα νερο.
Περα απο αυτό τωρα, η μεγαλη εξατμιση οταν συμπληρωνεται αυτοματα με νερό απο ΑΟ δεν έχει απολυτως καμμια επιπτωση στα ψαρια/φυτά (ενω εχει μια χαρακτηριστικη μυρωδια στο χωρο αν δεν εξαερίζεται καλα...)
Η αυξηση της θερμοκρασιας ομως έχει. ΚΑΠΟΙΑ ειδη (πχ Δισκοι, ραμιρεζι) αντεχουν και σε ψηλοτερες θερμοκρασιες. Μην ξεχναμε ομως οτι την εποχη της ξηρασιας μερικες φορες τα ψαρια πεθαινουν κατα χιλιαδες.. παγιδευμενα σε νερολακκους...
Ελαχιστα φυτά αντέχουν σε θερμοκρασιες ανω των τριάντα ακόμα και τα ασιατικής προέλευσης. Στη φυση, λογω του τεραστιου ογκου του νερού οι οποιες αλλαγες στη θερμοκρασια γινονται πολυ αργά και σπανιως ξεπερνουν τους 2-3 βαθμους αναλογα με την εποχή. Σε περιπτωση μεγαλης ζεστης στη φυση αντιμετωπιζεται με μεγαλη εξατμιση νερου και μετα με τροπικες καταιγιδες. :p
Συνοψιζοντας με σειρά πρακτικότητας.
α. Chiller η καλυτερη αν και λιγο ακριβη λυση.
β. Ανεμιστηρακια με θερμοστατη, φλοτερ και αυτοματη συμπληρωση νερου απο ΑΟ
γ. Λυσεις βασισμενες σε ανεμιστηρα χωρις αυτοματισμους. Οταν σφιξουν οι ζεστες το ανεμιστηρακι απλα κραταει τη θερμοκρασια λιγο χαμηλοτερα χωρις πρακτικα να μεταβαλει τη θερμοκρασια ακομα και αν δουλευει σε 24 ωρη βαση.
δ. Κλιματιστικό. Με 2-3 ωρες δεν γινεται δουλεια οταν εχει ζεστη... Το ενυδρειο εχει 1-2 βαθμους πανω απο την θερμοκρασια περιβαλλοντος.
ε. Μονωση με φελιζολ, και χρηση παγου. Καταλληλο λυση για αργοσχολους. :D

Liolios
15-06-06, 08:43
Τη λύση με το κλιματιστικό σκέφτομαι να ακολουθήσω και εγώ.
Κάθε καλοκαίρι το δουλεύω επί περίπου 3 μήνες αδιάκοπα και δεν έχω τόσο φουσκωμένους λογαριασμούς ΔΕΗ. Υπάρχει όμως και ένα κόλπο σε αυτό: Ανάβουμε το κλιματιστικό πριν ζεστάνει πολύ ο καιρός. στην επιθυμητή θερμοκρασία (π.χ 26 βαθμοί). Μόλις η θερμοκρασία δωματίου ανέβει λίγο πάνω από την επιθυμητή θερμοκρασία τότε το κλιματιστικό δουλεύει για λίγο μέχρι να την ρίξει και πάλι στους 26 κ.ο.κ. Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνουμε σωστή ψύξη του χώρου, που σημαίνει ότι όχι μόνο ο αέρας αλλά και το δάπεδο και οι τοίχοι και όλα τα αντικείμενα του χώρου έχουν σταθερά θερμοκρασία 26 βαθμών. Έτσι το κλιματιστικό δουλεύει κατά το δυνατόν λιγότερο. Εξάλλου ας μην ξεχνάμε πως η εξωτερική μονάδα "καίει" περισσότερο στο ξεκίνημά της και κατα συνέπεια με το συνεχές "άναψε - σβήσε" από εμάς.

netblues
15-06-06, 08:49
προφανως ο χωρος σου ειναι πολυ καλά μονωμενος και πρεπει να βοηθαει και ο προσανατολισμος του δωματιου. εαν καταφερνεις να εχεις σταθερα 26 βαθμους χωρις συνεταιρο την δεη, τοτε και το ενυδρειο δεν θα ξεπερασει τους 28 και εισαι αρχοντας!.

Liolios
15-06-06, 09:01
Η αλήθεια είναι ότι το σπίτι είναι βορινό και αυτό βοηθάει αρκετά. Όμως έχει σκεφτεί κανείς πόσα watt καίνε 4 θερμοστάτες το χειμώνα; (για τους κατέχοντες αρκετά ενυδρεία) περίπου όσο και ένα κλιματιστικό το καλοκαίρι (τουλάχιστον το δικό μου καταναλώνει 900 watt/ώρα) και οι θερμοστάτες μου καταναλώνουν 1Χ300w + 1X200w + 2X100w = 700w! Οι θερμοστάτες δουλεύουν περίπου για 7 μήνες, ενώ το κλιματιστικό το πολύ για 3. Με αυτό θέλω να πω πως η διαφορά στο κόστος τελικά δεν είναι και τόσο τραγική.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
15-06-06, 11:02
Βρηκα αυτον εδω στα 15 ε,γερμανικος,

http://www.leitenberger.de/mess_e/rtc-01.htm

αλλα φοβαμε το ''πουρο'' ειναι απο αλουμινιο και να μη βγαζει τιποτα μεσα στο νερο.Τι λετε ?

dialpistis
15-06-06, 11:26
οταν ξεκινουσα αυτο το ποστ να πω την αληθεια πιστευα πως ο μονος λόγος να μη χρησιμοποιηθει τελικα το μπουκάλι θα ήταν αισθητικός και το πολυ πολυ η περιπτωση της απουσίας μου απο το σπίτι για πολλές ώρες....

πλέων και γω προσανατολίζομαι στη λύση του κλιματιστικου. Είναι ακριβως απεναντι απο το ενυδρειο και έχοντας σαν δεδομένο οτι για 30-40 μέρες καιει σχεδον συνεχεια, και οτι μένω στον πρώτο οροφο το αποτέλεσμα θα είναι ικανοποιητικο.
στις ζέστες που πέρασαν είδα θερμοκρασία 27 βαθμών ελπιζω το καλοκαιρι που έρχετε να μη δω πάνω απο 28.
Οι ανεμιστήρες είναι όντως η καλύτερη λύση. :rolleyes:

boardman
15-06-06, 15:01
Είδα σε κατάλογο προσφορών των Plus κάτι ψυγειάκια δωδεκάβολτα για camping κλπ. στην τιμή των 29 ευρώ.

Σκεφτόμουνα την λύση να ανοίξω 2 τρύπες στο ψυγειάκι και να βάλω λάστιχο να κάνει κύκλους σαν σπιραλ όπου θα περνάει το νερό του ενυδρείου με την βοήθεια από έναν μικρό κυκλοφορητή. Πως σας φαίνεται σαν πατέντα? :D

caverman
15-06-06, 15:11
Δυστυχώς δεν...

και για να το εξηγήσω απλά σκέψου ότι το ψυγειάκι αυτό κρατάει δροσερά μερικά λίτρα (το πολύ 5) ενώ το ενυδρείο σου είναι πολύ περισσότερα....Αν κάνεις τον κόπο να βάλεις κάτω...και τις εξισώσεις τότε είναι που θα βεβαιωθείς.

giannisg
15-06-06, 15:29
Είδα σε κατάλογο προσφορών των Plus κάτι ψυγειάκια δωδεκάβολτα για camping κλπ. στην τιμή των 29 ευρώ.

Σκεφτόμουνα την λύση να ανοίξω 2 τρύπες στο ψυγειάκι και να βάλω λάστιχο να κάνει κύκλους σαν σπιραλ όπου θα περνάει το νερό του ενυδρείου με την βοήθεια από έναν μικρό κυκλοφορητή. Πως σας φαίνεται σαν πατέντα? :D

Εγώ πάλι πιστεύω οτι ίσως να δουλέψει αυτή η πατέντα. Σίγουρα δεν θα έχει μεγάλη απόδοση αλλά γιατί όχι? Ίσως θα ήταν συνετό να μονώσεις και το κομμάτι της σωλήνας που θα φεύγει απο το ψυγειάκι προς το ενυδρείο...

halvas69
15-06-06, 21:11
Μπορεί να δουλέψει αλλά με μικρά ενυδρεία.
Να πω και εγώ για τα κλιματιστικά.
Τι να πω δηλαδή τον οβολόν μου θα δώσω, ο Liolios τα είπε όλα.
Το κλιματιστικό για να είναι οικονομική η χρήση του δεν το αναβοσβήνουμε κατά βούληση, αλλά επιλέγουμε μία σταθερή θερμοκρασία και το αφήνουμε στην ησυχία του.
Το καλό είναι ότι σε περίπτωση που ανέβει η θερμοκρασία του χώρου κατά 1 βαθμό θα χρειαστεί ελάχιστο χρόνο να δουλέψει το κομπρεσέρ του και να την κατεβάσει, σε σχέση με το να έχει να κάνει το ίδιο με 5-6 βαθμούς διαφοράς που θα δαπανήσει μεγάλο έργο και με σημαντικό κόστος.
Στην πράξη ναι είναι οικονομικό, μάρτυρας μου οι λογαριασμοί που είναι στα ίδια επίπεδα με τον χειμώνα.
Πρόσφατα ενεργοποίησα και το νυχτερινό ρεύμα όπότε σίγουρα θα υπάρξει και κάποια, μικρή πιστεύω, μείωση.

ΥΓ Εκτός των άλλων και το δωμάτιο απόλαυση για εμένα

filoxenos
15-06-06, 22:44
Είδα σε κατάλογο προσφορών των Plus κάτι ψυγειάκια δωδεκάβολτα για camping κλπ. στην τιμή των 29 ευρώ.Σκεφτόμουνα την λύση να ανοίξω 2 τρύπες στο ψυγειάκι και να βάλω λάστιχο να κάνει κύκλους σαν σπιραλ όπου θα περνάει το νερό του ενυδρείου με την βοήθεια από έναν μικρό κυκλοφορητή. Πως σας φαίνεται σαν πατέντα? :D
Εχει συζητηθεί εκτενώς και ισχύει αυτή η λύση αλλά μόνο με κανονικό ψυγείο, πολλά μέτρα σπείρα και αρκετή προσοχή στην όλη κατασκευή & διαδικασία μεταφοράς του νερού.

george
15-06-06, 23:01
Μια που το πιάσετε το θέμα και για όσους δεν το έχουν δει έχει εδώ μια κατασκευή :
http://www.tsamisaquarium.com/Selides/5tee/psyksi.htm

Liolios
16-06-06, 08:45
Εχει συζητηθεί εκτενώς και ισχύει αυτή η λύση αλλά μόνο με κανονικό ψυγείο, πολλά μέτρα σπείρα και αρκετή προσοχή στην όλη κατασκευή & διαδικασία μεταφοράς του νερού.

Για να δουλέψει αυτή η πατέντα όπως λέτε, χρειάζεται πολλάαααα μέτρα λάστιχο. Σκεφτήκατε όμως και τι κυκλοφορητή χρειάζεστε για να σπρώξει το νερό με αρκετή πίεση μέσα στο ενυδρείο;;;; Εν ολίγοις και κατά τη γνώμη μου το κολπάκι αυτό δε γίνεται να εφαρμοστεί πρακτικά...

boardman
16-06-06, 09:45
Σκεφτήκατε όμως και τι κυκλοφορητή χρειάζεστε για να σπρώξει το νερό με αρκετή πίεση μέσα στο ενυδρείο;;;;

Λογικά θέλει πολύ αργή ροή για να μένει περισσότερη ώρα το νερό να ψύχεται. :rolleyes:

netblues
16-06-06, 09:53
Αφου προκειται περι κλειστου κυκλωματος η ταχυτητα κυκλοφοριας του νερου μεσα στη σωληνα δεν ειναι τοσο κρισιμη. Δεν πρεπει να ειναι πολυ αργή για να μην παγωσει και για να εχει τη μεγαλυτερη δυνατη διαφορα θερμοκρασιας σε ολο το μηκος του.
Πρακτικά μπορει να εφαρμοστεί σε μικρα ενυδρεια καθοτι η ψυκτικη ισχυς του ψυγειου δεν ειναι αρκετή για μεγαλα ενυδρεια και οι απωλειες ειναι μαλλον μεγαλες...
Ομως ογκος, πολυπλοκοτητα, νερα, κυκλοφορητες, λαστιχα, καταναλωση ρευματος.. Οχι και πολυ πρακτικη λυση. Καλυτερα να πειραματιστει καποιος με στοιχεια Peltier σε μικρα ενυδρεια..

george
16-06-06, 09:58
Καλυτερα να πειραματιστει καποιος με στοιχεια Peltier σε μικρα ενυδρεια..

Και για όσους (σαν εμένα) τα παραπάνω σας φαίνονται Κινέζικα :
http://www.digit-life.com/articles/peltiercoolers/

+-3 +-3 +-3

dimitris21
16-06-06, 10:25
Και για όσους (σαν εμένα) τα παραπάνω σας φαίνονται Κινέζικα :
http://www.digit-life.com/articles/peltiercoolers/

+-3 +-3 +-3

Μετά από αυτό μου φαίνονται αραβικά.:)
Δεν μπορείς να πεις είναι ένα βήμα και αυτό.:smt041

caverman
16-06-06, 12:52
Θα μπορούσε άραγε να μπεί ολόκληρο το εξωτερικό φίλτρο μέσα στο ψυγείο;
Έτσι γλιτώνεις και λάστιχα και έξτρα κυκλοφορητές. Βέβαια θα ύπαρχουν άλλα προβλήματα. Τα βακτηρίδια μέχρι τι θερμοκρασία αντέχουν;

netblues
16-06-06, 12:56
Θα μπορούσε άραγε να μπεί ολόκληρο το εξωτερικό φίλτρο μέσα στο ψυγείο;
Έτσι γλιτώνεις και λάστιχα και έξτρα κυκλοφορητές. Βέβαια θα ύπαρχουν άλλα προβλήματα. Τα βακτηρίδια μέχρι τι θερμοκρασία αντέχουν;

Αδιαφορο.. Οσο κυκλοφορει νερο ενυδρειου το φιλτρο (αρα και τα βακτιριδια) θα εχουν την θερμοκρασια του ενυδρειου. Το φιλτρο ομως ειναι ενας πολυ κακος εναλλακτης θερμοτητας και ψυξη δεν θα δεις.

KOKORAS
17-06-06, 00:37
FIRSTLINE 9000BTU 179 ευρώ
FIRSTLINE 12000BTU 189 ευρώ
Στο carrefoure και Μαρινόπουλο.
Την πέφτετε και στον καναπέ με τη φραπεδιά στο τραπεζάκι και απολαμβάνετε τα pet σας cooooollllllll !!!!!!:cool::cool::cool::cool::cool:

γαυρος
17-06-06, 08:51
πειραματιστειτε εσεις μετα στοιχεια του...πελτέ+-6, και εγω θα κανω αλλο πειραμα.!!!

πειραμα εν τη λειτουργια ομως...
το σχεδιο ειναι το εξης.
(προυποθετει χωρο εξω απο το σπιτι).
μια που εχω ακριβως απ εξω το μπαλκονι, απο το ενυδρειο μισο μετρο,
ενας μικρος καταψυκτης με 2 τρυπες 20αρες σε μια πλευρα.
θα ειναι η εισοδος και η εξοδος του νερου.
μεσα 20 μετρα περιπου λαστιχο δικην σπειρωματος,
και φυσικα το σαμπ θα ειναι η πηγη αλλα και η καταληξη του
νερου. μια αντλια που αναλογα του μανομετρικου της, θα δουμε ποια μπορει
να κανει σωστο παιχνιδι !!
το συστημα θα ελεγχεται απο θερμομετρο κοντρολλερ, που θα ανοιγοκλεινει τον καταψυκτη .
μια χαρα στη θεωρια εεε??
αντε να δουμε τι λαγο θα βγαλουμε...
ελπιζω μεσα στην βδομαδα ναχουμε και ...φωτογραφικο υλικο !!!

Tolis
17-06-06, 11:24
O καταψυκτης θα ανοιγοκλεινει? Απ οτι ξερω για να παγωσει η να ερθει σε φυσιολογικη θερμοκρασια θελει παρα πολυ ωρα.

Nrgman
17-06-06, 11:56
Οταν θα κλήσει ο καταψύκτης θα αργήσει πολύ να μην παγώνει το νερό που θα περνα απο μέσα.
Πιο σωστό θα ειναι να έχεις ενα μπαιμπας πριν τον ψύκτη για να αφήνει να περναει το νερό απο τον ψύκτη ή όχι.

mikenuke
30-06-06, 18:25
Γαυρε θα μας τρελανεις?
ο πιο φθηνος καταψυκτης εχει περιπου 200€ και θες να τον τρυπησεις?
Τι κανει ο ανθρωπος για να σωσει το reef του!

Εγω τοσο καιρο εχω σκεφτει την ιδεα-εφαρμογη του Τακη, με τη διαφορα οτι οι χαλκοσωληνες θα βρισκονται αυτουσιοι μεσα στο νερο του ενυδρειου, και πριν βιαστειτε να βρισετε-γελασετε-γιουχαρετε δειτε λιγο τους νεους χαλκοσωληνες CuSmart (http://www.halcor.gr/online/products.aspx?mid=2&smid=32&smid2=187)της Χαλκορ, με πλαστικη μονωση γυρω απο το σωληνα. Το θεμα ειναι ποσο θερμομονωση κανουν?
Σε pdf http://www.stern.si/prospekti/cusmart_halcor.pdf

stratos111
30-06-06, 21:45
Υπαρχουν και τα 12V ψυγεια αυτοκινητου, που κατεβαζουν 0 C (σε καποια ωρα βεβαια) περιπου 50 ευρω.Εγω εχω βαλει το fluval 404 μεσα και εχω σταθερα 26c(οταν το δουλευω το μεσημερι). Βεβαια θελει δουλεια ακομα. Θελει κοντρολερ που οταν φτασει κατω απο χ βαθμους να κλεινει το ψυγειο και να ανοιγει ενα βεντιλατερ με γριλιες(τουαλετας)