PDA

Επιστροφή στο Forum : Το δισκοενυδρείο μου


cutter
04-04-06, 19:30
Καλησπέρα σε όλους. Όχι πως είναι τίποτα σπουδαίο, αλλά είπα να ανεβάσω τις φωτογραφίες μου έβγαλα από το ενυδρείο μου. 5 δίσκοι και 1 μονομάχος, σε ένα Rio 180, φυτεμένο, 140W Τ5, 2xHagen CO2 και αλλαγές νερού 40% κάθε 2 μέρες.

Αλεξης
04-04-06, 21:36
Καλησπέρα cutter.Πρώτα από όλα θα ήθελα να σου πω πως τα 180λ που έχεις είναι πολύ λίγα για 5Δίσκους.Αν λάβεις υπόψη σου ότι κάθε Δίσκος θέλει 50-60λ χρειάζεσαι 250-300λ καθαρά.Όσο αφορά τη διαρρύθμιση του ενυδρείου σου,δεν έχεις καθόλου ρίζες που αρέσουν στους Δίσκους και είναι όμορφες,επίσης έχεις την πλευρά του φίλτρου τελείως άδεια.

Theokyr
05-04-06, 11:34
Επειδή το φάγατε το παιδί, εγώ να πω ότι το ενυδρείο του μου αρέσει...

Προτάσεις:
- Όντως αν προσέθετες κάποια ωραία ρίζα να αποκτούσε θέμα το ενυδρείο κα να γινόταν πιο εντυπωσιακό. Από την άλλη θα μειωνόντουσαν τα λίτρα.
- Όντως τα ενυδρείο είναι περιορισμένου μεγέθους για 5 ΕΝΗΛΙΚΑ ψάρια οπότε με τον καιρό θα πρέπει να πας σε μεγαλύτερο ή να δώσεις κάποια από αυτά (καλύτερα το πρώτο).
- Στα θετικά ότι αλλάζεις πολύ συχνά νερό αν και θα πρότεινα ότι 2 αλλαγές την εβδομάδα είναι υπέραρκετες (εγώ κάνω μία).
- Θα προσέθετα κάποια γατόψαρα για να τρώνε το φαγητό που δεν τρώνε οι δίσκοι.

Συνεχίζω να μην μπορώ να καταλάβω γιατί οι δίσκοι δεν θέλουν φως!!! ΤΙ ΕΙΝΑΙ, ΝΥΧΤΕΡΙΔΕΣ??? :-)

Φιλικά

Θεόφιλος

waylander
05-04-06, 13:12
...5 δίσκοι και 1 μονομάχος...
Να ρωτήσω κατι παιδιά ο μονομάχος στο ενυδρείο του cutter δεν βλάπτει?
θα μπορούσε να γίνει επιθετικός?

PascM
05-04-06, 13:15
Να ρωτήσω κατι παιδιά ο μονομάχος στο ενυδρείο του cutter δεν βλάπτει?
θα μπορούσε να γίνει επιθετικός?
Δεν βλάπτει αλλά δεν θα αντέξει μάλλον για πολύ καιρό ακόμη εκεί μέσα. Διότι η θερμοκρασία για τους δίσκους είναι το ανώτατο όριο για τον μονομάχο.
edit Αν και στην φωτό φαίνεται οτι η θερμοκρασία είναι 26-27 βαθμούς. κάτι που σημαίνει οτι η θερμοκρασία δεν είναι κατάλληλη για τους δίσκους!?

smoof
05-04-06, 13:23
Δεν νομιζω οτι υπαρχει προβλημα στα 180 λιτρα με τον μονομαχο. Εγω εχω αλλες αποριες..
Οι δισκοι σου πανε οπου εχει σκια? αν οχι νομιζω οτι δεν τους ενοχλει το φως.
Το καπακι σου ειναι πανω απο το ενυδρειο,αρα εχεις αρκετη εξατμιση,σωστα? αρα ανεβενει η σκληροτητα.
Πες μας καμια πληροφορια για το νερο σου.
Τοσα λιπασματα που τα ριχνεις?? :D

Tolis
05-04-06, 15:47
Οι μονομαχοι οπως κι ολες οι Αναβαντιδες (εκτος των Paradise fish) αντεχουν μια χαρα υψηλες θερμοκρασιες.

johnny98130
05-04-06, 18:25
Να ευχηθώ κι εγώ καλή αρχή στο ξεκίνημα με το ενυδρείο σου.
Ομορφο το ενυδρείο σου αλλα όντως ειναι λίγα τα 180 λιτρα για 5 ενυλικους δίσκους. Καλή συνέχεια

mikele
05-04-06, 21:31
και μενα μου αρεσε το ενυδρειο σου καλη αρχη καποια πραματα θα τα δεις στην πορεια μονος σου και με συνεργασια με ολα τα παιδια.....καθε ψαρι εχει τις ιδιοτροπιες του....χεχεχε πλακιτσα ......καλη συνεχεια

halvas69
05-04-06, 21:35
Μία προτροπή, αν μπορείς να καλύψεις την μία πλευρά (πίσω) με μαύρο χαρτόνι θα δείξει περισσότερο το ενυδρείο σου.

cutter
05-04-06, 22:36
Καταρχάς, να σας ευχαριστήσω όλους για τα σχόλιά σας, θετικά και αρνητικά.
Φίλε halvas69, δεν ξέρω γιατί αλλά από την πρώτη μέρα που έπιασα στα χέρια μου το πρώτο μου ενυδρείο (πάνω από 1μιση χρόνο πριν), το πρώτο πράγμα που έκανα ήταν να πετάξω στα σκουπίδια το background! Δεν ξέρω γιατί, πες το παραξενιά μου, αλλά μου φαντάζει εξαιρετικά άσχημο το να κολλήσω ένα κομμάτι χαρτί στο ενυδρείο μου. Γούστα είναι αυτά!
Φίλε johnny98130, ναι το ξέρω πως είναι λίγα τα λίτρα για 5 ενήλικους δίσκους, αλλά επειδή είναι η πρώτη φορά που κρατάω δίσκους, από όσα έχω διαβάσει, κατά πάσα πιθανότητα οι υπόλοιποι 4 δίσκοι θα αρχίζουν να κολλάνε στον μικρότερο της παρέας, με άμεση συνέπεια να στρεσάρεται, να μην τρώει κλπ, και θεωρώ δεδομένο ότι δυστυχώς θα χάσω έναν δίσκο και θα μείνω με 4, όποτε θα είμαι και οριακά για τα λίτρα μου.
Φίλε smoof, σωστά το ενυδρείο μου είναι ανοιχτό κι έχω αρκετή εξάτμιση. Αυτό το "οι δίσκοι δεν ενοχλούνται από το πολύ φως", από πολλούς το διάβασα κι εγώ, αλλά το αντίθετο ακριβως διαπίστωσα. Με τα μισά φώτα ανοιχτά (νωρίς το πρωί και αργά το απόγευμα) οι δίσκοι φαίνονται νωχελικοί και ψιλοκρύβονται. Με το που ανάβω όλα τα φώτα βγαίνουν μπροστά στο τζάμι και κόβουν βόλτες από την μια άκρη ως την άλλη, είναι πολύ ζωηροί. Όσο για το που ρίχνω τόσα λιπάσματα, έχω όλη την σειρά της Seachem και την χρησιμοποιώ με επιτυχία (νομίζω!), καθώς τα φυτά μεγαλώνουν σαν τρελά! Με εξαίρεση το glossostigma, που το σκασμένο επιμένει να φυτρώνει προς τα πάνω!!! Είχα ένα πρόβλημα με green water algae, όταν μια μέρα ξέχασαν να κλείσουν την μπαλκονόπορτα κι όταν γύρισα σπίτι είδα ένα νερό καταπράσινο :smt021, το οποίο και έλυσα όταν απλά έβαλα κι ένα εξωτερικό eheim 2215.
Φίλοι waylander, PascM, όπως σας είπε κι ο Tolis, ο μονομάχος ούτε επιθετικος γίνεται, ούτε οι Δίσκοι τον ενοχλούν και αντέχει άνετα στους 28-29 βαθμούς που συνήθως έχω στο ενυδρείο. Αν ανυσηχώ για κάτι, είναι για ορισμένα φυτά που ίσως δεν αναπτυχθούν όπως πρέπει σε τέτοιες θερμοκρασίες. Ίσως για αυτό και το glossostigma να έχει μουλαρώσει!
Φίλε Theokyr, αλλάζω τόσο συχνά το νερό επειδή πρώτον, ξέρω πως οι δίσκοι είναι πολλοί για το ενυδρείο, και δεύτερον επειδή ταίζω 2 φορές την ημέρα beefheart κι άλλες 2 tetra bits. Κι αν τα tetra bits δεν μολύνουν το νερό ιδιαίτερα, οι καρδιές δημιουργούν απερίγραπτη κατάσταση αν μείνει έστω κι ένα μικρό κομματάκι αφάγωτο. Στο κάτω-κάτω, δεν υπάρχει τίποτα σαν την εμφάνιση ενός ενυδρείου στο οποίο ΜΟΛΙΣ έχει αλλαχθεί το νερό!!!
Όσο για την επιλογή των φυτών, κατά πάσα πιθανότητα δεν θα είναι και η τελική, ορισμένα θα φύγουν (βλέπε τα stems), απλά ήταν η αρχή και ήθελα να ξεκινήσω το ενυδρείο χωρίς να με πνίξει η άλγη. Το σημείο αριστερά, μπροστά από το φίλτρο που σωστά παρατήρησε ο Αλέξης πως χτυπάει άσχημα, δεν πρόκειται να μείνει έτσι, να είστε σίγουροι!
Όσον αφορά τέλος την θερμοκρασία που σωστά έπιασε ο PascM πως είναι χαμηλή, είχε χαλάσει ο ένας από τους 2 θερμοστάτες και ευτυχώς το κάτάλαβα εγκαίρως και τον έβγαλα από μέσα αλλιώς θα είχα για βραδινό Δίσκους Φλαμπέ!!! Για αλλαγή είπα να μην πάρω τους συνιθισμένους JBL αλλά να πάρω κάτι πραγματικά καλό για μεγαλύτερη ασφάλεια, κι έτσι αγόρασα 2 Jager από aquaristic. Μέχρι όμως να έρθουν, ο άλλος θερμοστάτης του ενυδρείου δουλεύει υπερωρίες (κι από ότι φαίνεται, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία...)
Σας ευχαριστώ και πάλι όλους.

klaz
09-04-06, 15:13
1 ερωτηση φιλε μου σχετικα με το φωτιστικο σου,καποιες πληροφοριες θα ηθελα να μου δωσεις σχετικα,οπως τη τιμη του,πως προσαρμοζεται ,που το προμηθευτηκες κλπ.......ευχαριστω.

cutter
10-04-06, 19:06
Φίλε klaz, το φωτιστικό είναι το arcadia overtank luminaire με 4 freshwater t5 λάμπες (4x39w). Προσοχή στην διάσταση μόνο για να μην σου βγει κοντό ή μακρύ. Τελικά το πήρα από aquaristic.net με τελική τιμή 350 ευρώ, μέσα και τα μεταφορικά. Στην Ελλάδα δυσκολεύτηκα να το βρω. Για την ακρίβεια στο Pet City μου είπαν τιμή πάνω από 500 ευρώ, ενώ στην αντιπροσωπεία της Ελλάδας, αφού μου έκαναν την χάρη να μου μιλήσουν (από το ύφος του υπαλλήλου στο τηλέφωνο), μου είπαν πως το συγκεκριμένο μοντέλο (με τις λάμπες για freshwater αντί για marine), δεν είναι διαθέσιμο! Αν θέλεις λοιπόν να το αγοράσεις, κάνε μια βόλτα στο www.aquaristic.net (http://www.aquaristic.net) και θα δεις εκεί ό,τι χρειάζεσαι. Όσο για την συναρμολόγηση μην το σκέφτεσαι καθόλου, είναι παιχνιδάκι.

Και δράττομαι της ευκαιρίας να πω το εξής: Η κατάσταση με τις τιμές στα ελληνικά καταστήματα έχει ξεφύγει τελείως. Εκτός από το παραπάνω παράδειγμα, έχω άπειρα άλλα. Με αποκορύφωμα 3 μήνες πριν που σκεφτόμουν να γκρεμίσω το ενυδρείο μου και να το γυρίσω σε marine. Παιδιά, έχω φτάσει στο συμπέρασμα πως για να έχεις στην Ελλάδα marine ενυδρείο, πρέπει να οδηγείς από Cayenne και πάνω, αλλιώς δεν βγαίνεις!!! Προσωπικά, σταμάτησα τις αγορές από την Ελλάδα (και αισθάνομαι υπέροχα γι αυτό), σε σημείο που ακόμα και μισό ευρώ φθηνότερα να το βρω στο Internet, το αγοράζω από έξω. Εμένα προσωπικά, αρκετά με άρμεξαν. Ας ψάξουν να βρουν αλλού για μ****. Κι αν το κάνουμε αρκετοί αυτό, ίσως να βάλουν μυαλό κάποιοι και να σοβαρευτούν. Ή να κλείσουν. Εμένα πάντως, ελάχιστα με νοιάζει...

Takis
10-04-06, 19:20
Επιδη φανταζομαι οτι απο μαγαζι σε μαγαζι θα υπαρχουν διαφορες και μερικες φορες μεγαλες, καλο θα ηταν να κοιταζουμε τι εναλλακτικες υπαρχουν, αφου βεβαιωθουμε οτι ολα τα μαγαζια (ή σχεδον ολα) εχουν μεγαλες τιμες.
Το λεω γιατι καποια μαγαζια εχουν πολυ καλες τιμες σε πολλα ειδη.

cutter
10-04-06, 19:59
Φίλε Τάκη, επέτρεψε μου να αμφιβάλλω. Βλέπεις, πιστεύω πως η ρίζα του κακού είναι ο κάθε αντιπρόσωπος/εισαγωγέας στην Ελλάδα. Όπως μου είπαν και σε ένα κατάστημα που έκανα παράπονα για την τιμή, πως να πουλήσουν σε τιμές Ευρώπης όταν η τιμή που κι αυτοί αγοράζουν από τον αντιπρόσωπο είναι ήδη πιο ακριβή από αυτό που αγοράζω εγώ σαν τελικός καταναλωτής μέσω Internet?
Επίσης, γιατί πρέπει να τρέχω δεξιά-αριστερά σπαταλώντας τον χρόνο μου για να βρω τον φθηνότερο από τους ακριβούς? Αγορά online, χωρίς καθόλου τρέξιμο, σε πολύ καλύτερες τιμές και με άψογη αντιμετώπιση. Σε 3 online καταστήματα από τα οποία αγοράζω ό,τι χρειάζομαι (δεν τα αναφέρω για να μην θεωρηθεί πως κάνω διαφήμιση, στο κάτω-κάτω, το topic ξεκίνησε με φωτογραφίες για δίσκους!), οι άνθρωποι πραγματικά τσακίζονται να σε εξυπηρετήσουν. Από το πότε θα έρθει η παραγγελία μου, μέχρι το πόσο πρόθυμοι είναι να δεχθούν επιστροφές προϊόντων, ακόμα κι αν έχει ανοιχθεί η συσκευασία τους! Με το χέρι στην καρδιά, πόσοι μπορείτε να πείτε τα ίδια για 3 καταστήματα στην Ελλάδα που έχετε επισκευθεί?
Δεν θέλω να πείσω κανέναν με το ζόρι, ούτε και να διαφωνήσω με κανέναν φίλε Τάκη. Αλλά το να παίρνεις τους δρόμους (ειδικά αν δεν μένεις στο κέντρο της Αθήνας που έχει πληθώρα καταστημάτων) για να βρεις αυτό που χρειάζεσαι σε λογική τιμή, καλή ποιότητα και ανθρώπινη συμπεριφορά, όταν μπορείς να το έχεις με το πάτημα μερικών πλήκτρων στον υπολογιστή, δεν έχει νόημα. Προσωπικά, αρνούμαι να διαιωνίσω και να επιβραβεύσω άρρωστες καταστάσεις από καταστήματα και αντιπρωσώπους που με βλέπουν σαν αγελάδα που θα αρμέξουν. Μακάρι να κάνουν κι άλλοι το ίδιο για να καταλάβουν μερικοί-μερικοί πως παίζεται το παιχνίδι.
Ευχαριστώ.

Takis
10-04-06, 20:29
Καταλαβαινω τι εννοεις και φυσικα δεν εχεις αδικο, αλλα η γνωμη μου ειναι πως πρεπει να βοηθησουμε και τα καταστηματα εδω, για πολλους λογους.
Ο πιο απλος ειναι οτι οταν χρειαστουμε κατι εκτακτως, καποιο φαρμακο κλπ θα τρεξουμε σε ενα καταστημα. Πρεπει λοιπον να υπαρχουν τα καταστηματα και να εχουν ποικιλια προιοντων για να μας εξηπηρετησουν.
Φυσικα, θα κοιταξουμε καταστηματα που φροντιζουν να εχουν λογικες τιμες.
Αρα καποια καλα καταστηματα ειναι απαραιτητα, αλλα και εμεις πρεπει να εχουμε ιδεα για τις τιμες που κυκλοφορουν, για να μπορουμε να κανουμε τις συγκρισεις μας.

γαυρος
10-04-06, 20:30
Παντως εχει φανει ενα φως στον οριζοντα...

θα συμφωνησω στα περισσοτερα κιεγω, αλλα
μαλλον εχει αρχισει η ...κατιουσα.

αλλα επειδη καννιβαλισαμε το τοπικ, ας τα πουμε εκει που πρεπει αν θετε.

ανοιγει καποιος νεο ποστ και το κουβεντιαζουμε!!

PascM
12-04-06, 08:50
Πριν πάμε σε επόμενο ποστ τοπικ για τα μαγαζιά θελω να πω κατι, δεν είπα οτι ο μονομάχος θα γίνει επιθετικός με τους δίσκους όμως στις θερμοκρασίες που κρατάμε τους δίσκους (29-30) βαθμούς βάζουμε τον μονομάχο όταν τον προετοιμάζουμε για αναπαραγωγή και όχι για να τον έχουμε μόνιμα. Θεωρώ οτι δεν είναι οτι καλύτερο γι'αυτόν οι συνεχείς υψηλές θερμοκρασίες, οι εμπειρότεροι ας με διορθώσουν. (καταλληλότερες θεωρούνται οι θερμοκρασίες 26-27 βαθμοί)
Παρεπιπτόντως έχω το ίδιο ενυδρείο (μόνο που το έχω σε μαύρο) και με έναν θερμοστάτη (rena 300w) η θερμοκρασία είναι μια χαρά, σε εσένα φίλε μου προφανώς δεν τα καταφέρνει ο ένας θερμοστάτης λόγω του οτι το καπάκι είναι ανοιχτό ή έχεις μέσα τώρα τον θερμοστάτη τον εργοστασιακό τον οποίο εγώ τον "πέταξα" την δεύτερη εβδομάδα αγοράς του ενυδρείου, επίσης να προσθέσω οτι έχω μια αμφιβολία για το θερμόμετρο το οποίο έχω και γώ είναι της Marine αν είδα σωστά, εγώ παρατήρησα οτι αν βυθίσω λίγο ποιο κάτω το καλώδιο του βλέπω διαφορά τρεις βαθμούς κελσίου. Πες μου και εσύ την άποψή σου γι'αυτό.

cutter
12-04-06, 14:00
PascM, με έβαλες σε σκέψεις για το θερμόμετρο! Θα το δοκιμάσω το πείραμα με το καλώδιο κι αν δω διαφορά, τότε πάει στα σκουπίδια κι επιστροφή στα παραδοσιακά θερμόμετρα. Όσο για τον θερμοστάτη, έχεις δίκιο για τον εργοστασιακό, δεν αξίζει μία, τουλάχιστον όχι αν θέλεις να έχεις μόνο έναν μέσα. Παλιότερα χρησιμοποιούσα τον εργοστασιακό κι έναν jbl, τώρα έβαλα τον jager που παρήγγειλα απ'έξω και κάνει μια χαρά δουλειά μόνος του.

PascM
13-04-06, 08:55
Εγώ πάντος το άφησα έτσι και έχω και ένα παραδοσιακό γυάλινο σε άλλο σημείο του ενυδρείου και πιστεύω πως έχω το κεφάλι μου κάπως ποιο ήσυχο.


edit - Το θερμόμετρο εννοώ.

mikele
14-05-06, 08:52
τελικα τι εκανες με το ενυδρειο και τους δισκους σου....εκανες καμια αλλαγη που σε ειπαν........ κανα κομματι κορμου να βαλεις παντως σε συνδιασμο με τα φυτα σου....βαλε νεα φωτο να δουμε τι εκανες.....

melitropos
15-05-06, 17:36
εγω -ΘΕΛΩ- :smt026 να βγαλεις τα μπουκαλια απο τα ραφακι κατω ...και να βαλεις ποτα!!!αντε γιατι ...ολοι θελουν... να μην θελω κι εγω?!:D

melitropos
15-05-06, 17:41
Παντως αν θες στο φωτογραφιζω και το παιρνω και βιντεο για το συλλογο του συλλογου ο συλλογος........

mikele
15-05-06, 19:04
....θα γινουν αλκολια τα ψαρακια ρεεεε.........

PascM
02-06-06, 12:19
Ντίρλα τα ψαράκια έτσι και ξεχαστείς μετά και ρίξεις βότκα αντί για flourish :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D

cutter
05-06-06, 13:48
Λοιπόν, αυτό που έχω να πω εγώ είναι πως κάτι έχετε όλοι προσωπικά με τα ψαράκια μου κι έχετε βαλθεί να μου τα ξεκάνετε! Μια το zouzounidio με το αλκοόλ, μια ο PascM με την καινούρια, πρωτοποριακή σύνθεση Absolut Seachem, μια η πρώην μου που επιμένει να μου λέει πως θα μου κάνει το τραπέζι με δίσκους, δεν ξέρω από που να κρυφτώ πια!

PascM
05-06-06, 13:51
Κρύψου από την πρώην είναι ποιο ανθυγεινό:D :D :D :D :D :D

klaz
05-06-06, 13:53
Λοιπόν, αυτό που έχω να πω εγώ είναι πως κάτι έχετε όλοι προσωπικά με τα ψαράκια μου κι έχετε βαλθεί να μου τα ξεκάνετε! Μια το zouzounidio με το αλκοόλ, μια ο PascM με την καινούρια, πρωτοποριακή σύνθεση Absolut Seachem, μια η πρώην μου που επιμένει να μου λέει πως θα μου κάνει το τραπέζι με δίσκους, δεν ξέρω από που να κρυφτώ πια!μην στεναχωριεσαι συναδελφε στηντρελλα(των δισκων ...)εχεις την δικη μου αμεριστη συμπαρασταση-κατανοηση...και μονο με 100 ευρω πιστωση και ενα φιλικο χτυπημα στην πλατη...:rolleyes: :D :D :D

cutter
05-06-06, 14:12
μην στεναχωριεσαι συναδελφε στηντρελλα(των δισκων ...)εχεις την δικη μου αμεριστη συμπαρασταση-κατανοηση...και μονο με 100 ευρω πιστωση και ενα φιλικο χτυπημα στην πλατη...:rolleyes: :D :D :D

100 ευρώ? Τσάμπα πράμα! Αν σκεφτείς αλλιώς πόσα θα πρέπει να σκάσω σε ψυχίατρους με εσάς που έχω μπλέξει!!! :D :D :D Κάτω τα χέρια σας από τους δίσκους μουυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ!!!

mikele
08-06-06, 19:30
ασε εμας και εχε το νου σου στην πρωην αν εχει ακομα κλειδια απο το σπιτι σου..............τους δισκους και τα ματια σου...........

george
08-06-06, 19:47
:D :D :D Κάτω τα χέρια σας από τους δίσκους μουυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυυ!!!

Nα σου στείλω τους φίλους μου ;;;

mikele
08-06-06, 20:49
αντε αμα ειναι ετσι να κερασεις και κανα μεζε............

cutter
22-08-06, 15:46
Λοιπόν, μετά από καιρό, αποφάσισα να επαναφέρω το topic στο θέμα του γιατί τελευταία είχαμε ξεφύγει με καννιβαλισμούς και φαγώματα! Είχα καιρό να στείλω φωτογραφίες και ανεβάζω μερικές μαζεμένες. Στις παρατηρήσεις που έχω να κάνω εγώ είναι: 1) Όσοι το σκέφτεστε για δίσκους, ετοιμαστείτε για πολλούς κουβάδες νερό αδέρφια! 2) Τα περισσότερο φυτά δεν είναι συμβατά λόγω υψηλής θερμοκρασίας που απαιτούν οι δίσκοι (γύρω στους 30). 3) Μετά από έναν περίπου χρόνο, εξακολουθώ να μην έχω βρει τον ιδανικό συνδιασμό μεταξύ υψηλού φωτός, DIY CO2 και υγρών μικρο και μακροστοιχείων, με αποτέλεσμα να έχω άλγη (αλλά ελεγχόμενη) παρόλες τις 3 εβδομαδιαίες αλλαγές νερού 35%. 4) Έφυγα για διακοπές 1 περίπου βδομάδα. Αποφάσισα να μην αφήσω κανέναν να ταίσει τα ψάρια, να βάζει υγρά και να ανάβει φύτα. Μόνο με τα φίλτρα λοιπόν στο ρεύμα, χωρίς καθόλου φως για μια βδομάδα, γύρισα βρίσκοντας ένα ενυδρείο λαμπίκο, όλη την άλγη εξαφανισμένη, τα ψάρια και τα φυτά υγιέστατα! Λυπόμουν να κάνω αλλαγή νερού! Δεν μπορώ να το εξηγήσω αλλά αυτή είναι η αλήθεια...
Όπως πάντα, σχόλια και προτάσεις ευπρόσδεκτα!

panousojet
22-08-06, 17:24
Πανεμορφα τα δισκακια σου και πεντακαθαρο το νερο σου τελικα οι συχνες αλλαγες νερου ειναι απαραιτητες.Οσο για κανα κορμο θα σου προτεινα και εγω με την σειρα μου να βαλεις θα δεις ποσο διαφορετικα θα νιωσουν τα δισκακια σου καθως κανουν και καλο και για το νερο τους

caverman
23-08-06, 08:27
Αγαπητέ cutter,

(αν και δεν έχω ιδέα από δίσκους) θα είχα να παρατηρήσω ότι με ένα μάυρο μάτ χαρτόνι πίσω (όπως ήδη σου είχαν γράψει) θα δείξει πολύ ομορφότερο το ενυδρείο σου.
Για τις συνθήκες τώρα για να καταφέρεις μια ισοροπία θα πρέπει αναγκαστικά να πάς σε μπουκάλα διοξειδείου CO2. Είναι κρίμα όταν έχεις δώσει τόσα χρήματα για το φωτιστικό να μην διασφαλίζεις μια σταθερότητα και στην παράμετρο του CO2. Ακόμη και χωρίς controller θα δείς σημαντική διαφορά. Όσο ποιό πολλές παραμέτρους σταθεροποιήσεις τόσο ποιό εύκολα θα αντιμετωπίσεις την άλγη και θα έχεις επιτυχία και με τα φυτά σου. Σταθεροποιόντας το CO2 θα έχεις πλέον να βρείς την σωστή ρουτίνα για τα λιπάσματα και τα αλάτια που βάζεις.
Επίσης θα διαπιστώσεις ότι πλέον δεν θα είναι απαραίτητες 3 αλλαγές την εβδομάδα αλλά μόνο μια κάπως μεγαλήτερη.

Φιλικά,
Caverman.

lasal
23-08-06, 08:41
Στις παρατηρήσεις που έχω να κάνω εγώ είναι: 1) Όσοι το σκέφτεστε για δίσκους, ετοιμαστείτε για πολλούς κουβάδες νερό αδέρφια! 2) Τα περισσότερο φυτά δεν είναι συμβατά λόγω υψηλής θερμοκρασίας που απαιτούν οι δίσκοι (γύρω στους 30). 3) Μετά από έναν περίπου χρόνο, εξακολουθώ να μην έχω βρει τον ιδανικό συνδιασμό μεταξύ υψηλού φωτός, DIY CO2 και υγρών μικρο και μακροστοιχείων, με αποτέλεσμα να έχω άλγη (αλλά ελεγχόμενη) παρόλες τις 3 εβδομαδιαίες αλλαγές νερού 35%. "Τα λέει στην νύφη για να τα ακούει η πεθερά"
klaz ακούς? ;)
GP250381 ακούς? ;)

εξακολουθώ να μην έχω βρει τον ιδανικό συνδιασμό μεταξύ υψηλού φωτός, DIY CO2 και υγρών μικρο και μακροστοιχείων,
Και δύσκολα θα βρείς τέτοιο συνδιασμό οταν οι δίσκοι θέλουν λιγοστό φώς ή σκιερά μέρη.
Λοιπόν φίλε cutter ρίξε μια ματιά εδώ.
http://www.greekaquarist.com/vb/showthread.php?t=5209
Θα σου πρότεινα να ρίξεις και μια ματιά εδώ
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2005.cgi?&Scale=258&op=showcase&category=0&vol=2&id=28
Και ενα παράδειγμα προς αποφυγήν
http://showcase.aquatic-gardeners.org/2005.cgi?&Scale=258&op=showcase&category=0&vol=2&id=9
Για το DIY co2 δεν το σχολιάζω μια και πήρες ήδη την απάντηση. :)

cutter
23-08-06, 11:45
[quote=lasal]
Και δύσκολα θα βρείς τέτοιο συνδιασμό οταν οι δίσκοι θέλουν λιγοστό φώς ή σκιερά μέρη.

Φίλε lasal, πριν ξεκινήσω το εγχείρημα με τους δίσκους σε φυτεμένο ενυδρείο, έκανα και την απαραίτητη μελέτη. Γνωρίζω καλά πως σοβαρός χομπίστας δύσκολα κρατάει 6 δίσκους σε 180άρι ενυδρείο με τόσο φως και φυτεμένο.
Σκέφτηκα όμως αν μπορώ να αφοσιώσω χρόνο για 3 αλλαγές νερού την εβδομάδα (που κι αυτό λίγο είναι), έβαλα επιπλέον εξωτερικό φίλτρο, και πάνω απ'όλα, τι είδους ενυδρείο θα ήθελα να δημιουργήσω και να βλέπω κάθε πρωί στο σαλόνι μου εγώ! Και ένα ενυδρείο γυάλινο, γυμνό για να μπορώ μεν να το καθαρίζω πιο εύκολα και να προσφέρω την ποιότητα νερού που θέλουν στην πραγματικότητα οι δίσκοι, είναι ό,τι πιο αποκρουστικό έχω δει στην ζωή μου! Ακόμα και το link που έστειλες, δείχνει ένα δισκοενυδρείο 200άρι αν θυμάμαι καλά, φυτεμένο με echinodorus tenellus μεταξύ άλλων, πράγμα το οποίο σημαίνει απαραιτήτως ψηλό φως. Όταν λοιπόν ακόμα και άνθρωποι με σαφώς μεγαλύτερη εμπειρία στο χόμπυ από εμένα (τέτοια ομορφιά όπως αυτό το link που έστειλες ούτε στα όνειρά μου δεν θα την έφτιαχνα εγώ νομίζω!), φτιάχνουν φυτεμένα hi-light δισκοενυδρεία και κυρίως παίζουν με τις βασικές συμπεριφορές των δίσκων (που απαιτούν κοπάδι αντί για απλά ένα ζευγάρι), νομίζω ότι και τα δικά μου λαθάκια μπορώ να τα παραβλέψω, ειδικά όταν ξέρω ποια είναι και έχω το νου μου να μην μου δημιουργήσουν πρόβλημα...
Αυτά απλά σαν σκέψεις... Μπορεί και πάλι να το έχω δει στραβά το θέμα και να το πληρώσω σύντομα με κάποια ασθένεια λόγω stress επειδή έχω πολλά φώτα ή σχετικά λίγα λίτρα, αλλά με το χέρι στην καρδιά, νομίζω πως γενικά τα φροντίζω πολύ τα δισκάκια μου και η συνολική εικόνα του ενυδρείου δείχνει περισσότερο υγεία παρά έλλειψη φροντίδας.

lasal
23-08-06, 13:13
Ακόμα και το link που έστειλες, δείχνει ένα δισκοενυδρείο 200άρι αν θυμάμαι καλά, φυτεμένο με echinodorus tenellus μεταξύ άλλων, πράγμα το οποίο σημαίνει απαραιτήτως ψηλό φως. Ακριβώς γιαυτό το λόγο σου έδωσα το συγκεκριμένο λινκ για να μπορέσεις να κάνεις εναν συνδυασμό με το tennellus ;)
Μάλλον με παρεξήγησες. :)
Δεν σε κατακρίνω. Ολα τα σχόλια ειναι καλοπροαίρετα.
Τι ακριβως λιπάσματα βάζεις?
Ρωτάω μήπως και βρούμε την αιτία απο την οποία δεν εχεις βρεί ακόμη τις ισορροπίες. (εκτός απο το DIY co2 που γνωρίζεις ήδη)
Το νερό της αλλαγής ειναι απο Α/Ο σε συνδιασμό με βρύσης ή σκέτο Α/Ο
Φιλικά πάντα
lasal

cutter
23-08-06, 13:41
Δεν υπάρχει θέμα παρεξήγησης, ενοείται. Συζήτηση κάνουμε, ελπίζω κι εμένα να μην με παρεξήγησες...

Τα λιπάσματα που βάζω και το πρόγραμμα είναι το εξής:
Δευτέρα: Seachem Excel 21mL, Seachem Iron 4,2 mL, Seachem Flourish 3,5 mL, Seachem Phosphorus 2,6 mL, Seachem Nitrogen 2,6 mL
Τρίτη: Excel 4,2 mL, Iron 4,2 mL, Trace 10,5 mL
Τετάρτη: Excel 4,2 mL, Iron 4,2 mL, Potassium 7 mL
Πέμπτη: Excel 4,2 mL, Iron 4,2 mL, Phosphorus 2,6 mL, Νitrogen 2,6 mL, Trace 10,5 mL
Παρασκευή: Excel 4,2 mL, Iron 4,2 mL, Potassium 7 mL
Σάββατο: Excel 4,2 mL, Iron 4,2 mL, Flourish 3,5
Κυριακή: Τίποτα

Αλλαγές Νερού: Τρίτη, Πέμπτη, Κυριακή περίπου 35%. Μετά από κάθε αλλαγή 5 mL Seachem Prime και 20 mL Seachem Stressguard.
Το νερό είναι πάντα της βρύσης. Δεν χρησιμοποιώ Α/Ο. Γι αυτό βαζω το Prime και προσεύχομαι! :)

caverman
23-08-06, 14:14
Μόλις βρήκα και μια παλαιότερη σχετική ... κουβέντα...
http://www.greekaquarist.com/vb/showthread.php?t=10699

Οπότε αν μας γράψεις τις μετρήσεις που έχεις μετά από τις αλλαγές και την φωτοπερίοδο θα έχουμε μια πλήρη εικόνα.

cutter
23-08-06, 14:20
Οπότε αν μας γράψεις τις μετρήσεις που έχεις μετά από τις αλλαγές και την φωτοπερίοδο θα έχουμε μια πλήρη εικόνα.[/quote]

Μετρήσεις? Από την στιγμή που το έστρωσα το ενυδρείο, δεν έχω ξαναμετρήσει για οτιδήποτε!:D
Όσο για την φωτοπερίοδο, 8 ώρες με τα 160W και άλλες 4 με τα μισά.

SpyrosK
23-08-06, 18:24
Πρόσεχε όταν κάνεις χρήση του "phosphorous" και του "Iron" της Seachem,χρειάζεται οποσδήποτε να κάνεις και τις αντίστοιχες μετρήσεις σε PO4 και Fe,η υπερδοσολογία θα σου δημιουργήσει προβλήματα.Επίσης δεν χρειάζεται να ακολουθείς ευλαβικά τις οδηγίες,βάζε λιγότερο απ'ότι σου ζητάει μέχρι να δείς που είναι το σωστό.αυτό όμως θα γίνει μόνο με μετρήσεις.

GP250381
23-08-06, 22:07
"Τα λέει στην νύφη για να τα ακούει η πεθερά"
klaz ακούς? ;)
GP250381 ακούς? ;)
Και δύσκολα θα βρείς τέτοιο συνδιασμό οταν οι δίσκοι θέλουν λιγοστό φώς ή σκιερά μέρη.
ακουω ακουω.το θεμα ειναι οτι εγω δεν θα θελω κουβαδες αλλα λεκανες και απο τις μεγαλυτερες

lasal
24-08-06, 07:37
Μετρήσεις? Από την στιγμή που το έστρωσα το ενυδρείο, δεν έχω ξαναμετρήσει για οτιδήποτε!:D
Όσο για την φωτοπερίοδο, 8 ώρες με τα 160W και άλλες 4 με τα μισά. Νομίζω πως ήρθε ο καιρός να συμπληρώσεις μερικά συστήματα που σου λείπουν, όπως σταθερη παροχή co2 απο μπουκάλα.
Και σε αυτό το ποστ ειχαμε πεί τα ίδια πριν λίγους μήνες
http://www.greekaquarist.com/vb/showthread.php?t=10699
Νομίζω πως πρεπει να το ξαναμελετήσεις :)
Βλέπω οτι ακουλουθάς την ρουτίνα που προτείνει η seachem με την διαφορά οτι εσυ κάνεις 3 φορές την εβδομάδα αλλαγή νερού ενώ η seachem πρότεινε μια φορά την εβδομάδα γιαυτές τις δοσολογίες.
Αυτό σημαίνει πεταμένα χρήματα σε λιπάσματα αφού δεν προλαβαίνει να τα απορροφήσει το tennellus, σκαμπανεβάσματα λόγω αλλαγών νερού μέρα παρα μέρα.
Με λίγα λόγια ναι μεν εχεις σταθερές ρουτίνες όμως δεν εχεις σταθερές συνθήκες.
Για την ώρα θα σου πρότεινα να μειώσεις λίγο τα λιπάσματα και τον φωτισμό μέχρι να προσθέσεις μπουκάλα co2 για να εχεις και σταθερό και ελεγχόμενο co2.
Και αλλαγή νερού 2 φορές την εβδομάδα.
Επίσης ενα μαύρο χαρτόνι για background θα μας έκανε ευτυχισμένους ;)

caverman
24-08-06, 08:34
O Netblues στο παλαιότερο post (στο τέλος) ήταν αρκετά σαφής.
Mε το σύστημα που έχεις αν και η παροχή είναι σταθερή λογικά το διοξειδίο δεν επαρκεί. Στις πόσες φυσαλίδες το έχεις ρυθμίσει; Έχεις αλάξει μπουκάλα από τότε που το εγκατέστησες;
Οπότε όπως σου έγραψε και ο Lasal μειώνεις φωτισμό και λιπάσματα για να μην περισεύει τίποτα για την άλγη. Θα πρόσθετα ότι οι μεταβολές θα πρέπει να γίνουν σταδιακά και όχι απότομα.

Πάντα καλά,

Caverman

cutter
24-08-06, 11:10
Από την εποχή του προηγούμενου link που αναφέρετε, αρκετά άλλαξαν. Πράγματι παρήγγειλα το εν λόγω σύστημα, αλλά μόλις είδα το πόσες μπουκάλες (μπουκαλάκια για την ακρίβεια, καθώς είναι τόσο μικρά!) θα χρειαζόμουν και το κόστος της κάθε φιάλης (10 λίρες Αγγλίας το κάθε μπουκαλάκι!) το οποίο αν θυμάμαι καλά σύμφωνα με το chart με τις μετρήσεις, για τα δικά μου δεδομένα θα κρατούσε 2 βδομάδες ή κάτι τέτοιο, το έκανα πάλι πακέτο και πήρε τον δρόμο για την Αγγλία! Στην θέση του αγόρασα και ένα δεύτερο Hagen, τα οποία και διαχέω στο ενυδρείο όχι από την σκάλα τους αλλά βάζοντας την εξοδό τους στην είσοδο του εξωτερικού φίλτρου. Όσο για το μαύρο ματ χαρτόνι, αμάν φαγωθήκατε :D, παραδίνομαι θα πάω να αγοράσω με την πρώτη ευκαιρία! Για να μου το λέτε όλοι, κάτι θα ξέρετε...
Φίλε lasal, με όλο τον σεβασμό, αν πρέπει να επιλέξω μεταξύ της λίγης άλγης που έχω (είχα για την ακρίβεια, γιατί μετά το blackout 10 περίπου ημερών λόγω διακοπών όπως είπα, ούτε ίχνος τώρα), και να ριψοκινδυνεύσω την υγεία των δίσκων, θα επιλέξω το πρώτο. Όπως προείπα, έχω φέρει τον εαυτό μου σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση με το συγκεκριμένο setup, και νομίζω πως με τον συγκεκριμένο αριθμό δίσκων σε τόσο μικρό ενυδρείο δεν έχω την πολυτέλεια να κόψω μια ακόμα αλλαγή νερού την εβδομάδα. Κρατάω όμως αυτό για τον λιγότερο φωτισμό. Σε περίπτωση επανεμφάνισης άλγης, θα μειώσω την φωτοπερίοδο ή/και την ένταση. Σας ευχαριστώ και πάλι όλους για τις ιδέες και τις συμβουλές σας.