PDA

Επιστροφή στο Forum : Αυτόματο σύστημα αλλαγών.


Μάγγος Θωμάς
22-02-06, 14:57
Αυτόματο σύστημα αλλαγών.

Αφορμή για την κατασκευή του εν’ λόγω συστήματος στάθηκε η ενασχόληση μου με τους δίσκους και η ανάγκη που έχουν αυτοί για καλή ποιότητα νερού.

Α. Παραγωγή αποθήκευση και προσαγωγή νερού στο ενυδρείο.

1. Κλέφτη νερού
2. Μηχανική τετράοδη βάνα
3. Αντίστροφη όσμωση (α/ο)
4. Μηχανικό φλοτέρ
5. Δεξαμενή 130 λίτρων
6. Ηλεκτρομαγνητική βαλβίδα
7. Ηλεκτρονικό φλοτέρ
8. Αεραντλία
9. Λάστιχο σιλικόνης
10. Χρονοδιακόπτης ηλεκτρονικός

Β. Απομάκρυνση νερού από το ενυδρείο.

1. Γυάλινη σωλήνα
2. Λάστιχο ποτίσματος
3. Αυτόματο σύστημα ποτίσματος
4. Λάστιχο σιλικόνης

Διάγραμμα συστήματος : (συννημένη εικόνα).

Παραγωγή αποθήκευση και προσαγωγή νερού στο ενυδρείο.

Από το κλέφτη νερού αυτό οδηγείται στην τετράοδη βάνα και από εκεί στην α/ο. Το παραγόμενο νερό από την α/ο διαμέσου της τετράοδης βάνας καταλήγει στην δεξαμενή αποθήκευσης.
Η λειτουργία της τετράοδης βάνας είναι η εξής : κλείνοντας το μηχανικό φλοτέρ στην δεξαμενή, σταδιακά αυξάνεται η πίεση στο σωλήνα που φέρνει το νερό από την α/ο και τελικά κλείνει την παροχή του δικτύου προς την α/ο.
Από την δεξαμενή το νερό καταλήγει στην ηλεκτρομαγνητική βάνα η οποία ελέγχεται από το ηλεκτρονικό φλοτέρ. Το κύκλωμα της ηλεκτρομαγνητική βάνας ελέγχεται τελικά από τον χρονοδιακόπτη.

Απομάκρυνση νερού από το ενυδρείο.

Η γυάλινη σωλήνα (δεν φαίνεται μέσα στο νερό), συνδέθηκε με το λάστιχο ποτίσματος αυτό με την σειρά του με το αυτόματο ποτιστικό και από εκεί στην αποχέτευση.

netblues
22-02-06, 15:09
Αν σου πω οτι το καταλαβα πληρως.. θα σου πω ψεματα.
Βασικη ερωτηση.. Πως συμπληρωνεις το νερό της Α/Ω με τα απαραίτητα αλατα ανασυστασης?

Μάγγος Θωμάς
22-02-06, 22:51
Αν σου πω οτι το καταλαβα πληρως.. θα σου πω ψεματα.
Βασικη ερωτηση.. Πως συμπληρωνεις το νερό της Α/Ω με τα απαραίτητα αλατα ανασυστασης?
Δεν γίνεται αυτόματα .......... ακόμη. Η σκέψη μου είναι με κάποιο liquid doser τοποθετημένο στο ενυδρείο.

Υγ. Θα ανεβάσω και φώτο σύντομα.

Pritanis
22-02-06, 23:07
Ρε Θωμα τοσοι αυτοματισμοι ειναι επικινδυνοι...... Μια καλη διακοπη ρευματος και ολο το συστημα αποπρογραμματιζεται..... Πειραματιστηκα με μια πολυ απλη υπερχειλιση και πιστευω οτι συντομα θα εχω αποτελεσματα να σου δειξω ωστε να λυσεις τις αναγκες για ολους τους αυτοματισμους..... Γιατι να χρησιμοποιησεις δεξαμενη αποθηκευσης και δεν ριχνεις κατευθειαν το νερο στο ενυδρειο απο την ΑΟ ???? Θα καταφερεις ετσι μια πολυ αργη αλλαγη νερου χωρις απαιτηση για θερμανση του νερου και χωρις στρεσσαρισμα των ψαριων.....

Σωτηρη δοκιμαζω την εξης υπερχειλιση. Μπετονακι εξω απο το ενυδρειο με ενα χωρισμα και σωληνα αποχετευσης. Μια αλλη σωληνα θα ξεκινα απο το διαμερισμα του μπετονιου και θα καταληγει με ανεπιστροφο στο ενυδρειο.... Οταν ανεβαινει η σταθμη στο ενυδρειο το νερο θα φευγει απο τη σωληνα στο διαμερισμα του μπετονιου και απο κει με υπερχειλιση θα χυνεται στο δευτερο διαμερισμα που θα το παραλαμβανει η αποχετευση..... Τι λες???.... Η σταθμη του νερου θα ανεβαινει πολυ αργα στο ενυδρειο αφου το νερο θα ερχεται απευθειας απο την ΑΟ (γυρω στα 70-80 λιτρα /24ωρες) και η υπερχειλιση θα παραλαμβανει ανετα το πλεονασμα.....

Fonamstel
22-02-06, 23:21
Νίκο, η ίδια ερώτηση...

Οκ με το νερό ΑΟ... αλατα, ιχνοστοιχεία κλπ ? :confused:

Pritanis
22-02-06, 23:53
σιγα το προβλημα καθε 15 μερες μια αμπουλα με ιχνοστοιχεια ή κεντ ντισκους και τελειωσε η υποθεση.... ΑΚομα ακομα και 10 λιτρα νερο βρυσης την εβδομαδα δεν ειναι και τιποτα....Μην κολλαμε σε απλα πραματα..... Ειπαμε αυτοματα αλλα και λιγο χερι χρειαζεται....

netblues
23-02-06, 03:07
Ειναι γνωστο οτι δεν κολλαμε πουθενά, αλλα καλό είναι να αναφερουμε ολες τις λεπτομεριες, γιατι μετα θα εμφανιστει κανεις που θα γεμισει κανα ενυδρειο με νερο απο Α/Ω, θα βαλει μεσα δισκους και μετα θα αναρωτιεται γιατι ψοφανε...

Απο την άλλη, ειδικοτερα αν υπαρχει διοξειδιο κατι πρεπει να κανει κανεις με το KH. Τα ιχνοστοιχεια δεν το ανεβαζουν σιγουρα, (για το κεντ discus δεν ξερω).. Μην εχουμε κανενα αυτοματο Ph crash.. :o
Αλλα αν η αλλαγη γινεται αυτοματα ας πουμε καθε μερα (τι το φτιαξαμε...) 10% σε 15 μερες τοσο το KH οσο και το GH θα εχουν κατεβει μαλλον επικινδυνα. Σιγουρα δεν θελουμε να μεταβαλλονται οι συνθηκες τοσο πολυ. Γιαυτο δεν φτιαξαμε εξαλλου και τον αυτοματισμό?
Η ιδεα με το liquid doser ειναι σαφως καλυτερη. Καποιος πρεπει να την δοκιμασει και να μας πει τι γινεται στην πραξη.

Μάγγος Θωμάς
23-02-06, 09:56
Καλή σας ημέρα.

Ρε Θωμα τοσοι αυτοματισμοι ειναι επικινδυνοι...... Μια καλη διακοπη ρευματος και ολο το συστημα αποπρογραμματιζεται.....

Το μόνο σημείο του συστήματος που εξαρτάται απο την ΔΕΗ είναι η ηλεκτρομαγνητική βάνα. Για να ''απεξαρτηθώ'' λιγάκι απο την ΔΕΗ η ηλεκτρομαγνητική παίρνει ρεύμα απο τον ηλεκτρονικό χρονοδιακόπτη (που κρατάει και το πρόγραμμα). Απο ότι μπορώ να υπολογίσω ακόμη και σε διακοπή ρεύματος το ποτιστικό θα αδειάσει και η στάθμη απλώς θα μείνει χαμηλά μέχρι τον επόμενο ''ανεφοδιασμό'' όσο για το ποτιστικό αυτό είναι μπαταρίας.

Γιατι να χρησιμοποιησεις δεξαμενη αποθηκευσης και δεν ριχνεις κατευθειαν το νερο στο ενυδρειο απο την ΑΟ ???? Θα καταφερεις ετσι μια πολυ αργη αλλαγη νερου χωρις απαιτηση για θερμανση του νερου και χωρις στρεσσαρισμα των ψαριων.....

Η δεξαμενή σε αυτό το σύστημα είναι αναγκαία γιατί έχω πολύ μικρή α/ο. Μου παράγει περίπου 2,5 λίτρα την ώρα .............. τίποτα. Για να κάνω μια μικρή αλλαγή ας υποθέσουμε 10% (20 λίτρα) θα χρειαζόμουν 10 ώρες και σε περίπτωση που χρειαστώ πολλές και μεγάλες αλλαγές ......... ?? Δεν μπορώ να κάνω τίποτα. Θα έτρεχα με τα μπετονάκια απο το super market ....... δεν λέει.
Επίσης στο δικό μου σύστημα υπήρχε η ανάγκη το νερό να περάσει ''τρέξει'' ουσιαστικά απο όλο το σπίτι. Αυτό έγινε με σωλήνα (λάστιχο) μικρής διατομής (σαν αυτή που έχουν οι α/ο). Η ροή είναι μικρή (περίπου 15 λίτρα/ώρα) και από ότι είδα δεν θα χρειασθεί να θερμανθεί παρά μόνο σε κάποια μεγάλη αλλαγή (50%). Σε αυτή την περίπτωση τοποθετώ ένα μικρό θερμαντήρα στη δεξαμενή αποθύκευσης.

Μιά ακόμη ιδιαιτερότητα που αντιμετωπίζω. Το ενυδρείο μαζί με τα ''συστήματά" του πρέπει να είναι όσο ποιό συμμαζεμένο γίνεται, αυτό το επιβάλουν τα δυο μου πιτσιρίκια :) .............................. μαθαίνουν πειράζοντας όπως όλα τα παιδιά :D .

Απο την άλλη, ειδικοτερα αν υπαρχει διοξειδιο κατι πρεπει να κανει κανεις με το KH. Τα ιχνοστοιχεια δεν το ανεβαζουν σιγουρα, (για το κεντ discus δεν ξερω).. Μην εχουμε κανενα αυτοματο Ph crash..


Δεν έχω εγκαταστήσει co2, συμπληρώνω όμως μαγειρική σόδα μια φορά την εβδομάδα για να κρατώ το KH ανάμεσα στο 3 & 4.

Αλλα αν η αλλαγη γινεται αυτοματα ας πουμε καθε μερα (τι το φτιαξαμε...) 10% σε 15 μερες τοσο το KH οσο και το GH θα εχουν κατεβει μαλλον επικινδυνα.

7% κάθε μέρα. Έτσι είναι προγραμματισμένο τώρα. Το KH το έχω το GH το ψάχνω ..... :( ακόμη.

lasal
23-02-06, 10:12
Η λειτουργία της τετράοδης βάνας είναι η εξής : κλείνοντας το μηχανικό φλοτέρ στην δεξαμενή, σταδιακά αυξάνεται η πίεση στο σωλήνα που φέρνει το νερό από την α/ο και τελικά κλείνει την παροχή του δικτύου προς την α/ο.
Θωμά εμένα με προβλημάτισε ενα σημείο.
Οταν αυξάνεται η πίεση στον σωλήνα της Α/Ο για να κλείσει την παροχή του δικτύου μήπως αυτό έχει αρνητικό αποτέλεσμα στην απόδοση της Α/Ο?

Την γυάλινη σωλήνα την πήρες απο τον ίδιο που πήρες και την τετραοδη βάνα?

harris
23-02-06, 10:23
Οι R/O έχουν έναν ρυθμιστή αναλογίας καθαρού προς ‘σκάρτου’ νερό. Όσο μικρότερος ο λόγος τόσο καθαρότερο το νερό. Αν μεγαλώσουμε τον λόγο δεν θα καταλήξουμε να παίρνουμε το νερό που θέλουμε, π.χ. 3 kh ?.

Ερώτηση κάνω. Δεν το έχω δοκιμάσει γιατί δεν κάνω αυτόματες αλλαγές. Επίσης δεν γνωρίζω μήπως έχει επιπτώσεις στην μεμβράνη αλλά δεν το νομίζω. Θα πρεπει σε αυτήν την περίπτωση να προηγηθεί της R/O ένα καλό προφίλτρο άνθρακα για το χλώριο.

Μάγγος Θωμάς
23-02-06, 10:30
Θωμά εμένα με προβλημάτισε ενα σημείο.
Οταν αυξάνεται η πίεση στον σωλήνα της Α/Ο για να κλείσει την παροχή του δικτύου μήπως αυτό έχει αρνητικό αποτέλεσμα στην απόδοση της Α/Ο

Η ''οικιακή'' α/ο που δουλεύει με το ίδιο σύστημα και την έχω ''μετρήσει'' δεν έχει πρός το παρών πρόβλημα. Ελπίζω το ίδιο να συμβαίνει και με την ''ενυδρειακή'' α/ο μου. ??

Την γυάλινη σωλήνα την πήρες απο τον ίδιο που πήρες και την τετραοδη βάνα?

Όχι. Το πήρα (μου το έδωσε, είναι ένα ρετάλι) απο εργαστήριο που κάνει επιγραφές νέον. Εκεί έχουν και διάφορες διατομές (δεν τις γνωρίζω ακριβώς) Μελλοντικά σκέφτομαι να αντικαταστήσω και τις εισόδους-εξόδους των φίλτρων μου. Πολύ πρασινίλα αυτά τα Eheim ......... :D

lasal
23-02-06, 10:42
Οι R/O έχουν έναν ρυθμιστή αναλογίας καθαρού προς ‘σκάρτου’ νερό. Όσο μικρότερος ο λόγος τόσο καθαρότερο το νερό. Αν μεγαλώσουμε τον λόγο δεν θα καταλήξουμε να παίρνουμε το νερό που θέλουμε, π.χ. 3 kh ?.

Ερώτηση κάνω. Δεν το έχω δοκιμάσει γιατί δεν κάνω αυτόματες αλλαγές. Επίσης δεν γνωρίζω μήπως έχει επιπτώσεις στην μεμβράνη αλλά δεν το νομίζω. Θα πρεπει σε αυτήν την περίπτωση να προηγηθεί της R/O ένα καλό προφίλτρο άνθρακα για το χλώριο. Η αναλογία ρυθμίζεται απο το είδος της μεμβρανης.
Ο περιοριστής που εχει (αν έχει) δεν αρκεί για οποιαδήποτε ρύθμιση.
Δεν μπορούμε να ρυθμίσουμε τον "λόγο".
Αντε το πολύ πολύ απο 5/1 να γίνει 3/1.
Αυτό που ουσιαστικά μπορουμε να ρυθμίσουμε ειναι το TDS.
Αλλιώς για ποιον λόγο να αναμιγνύουμε νερό βρύσης και νερό απο Α/Ο.
ΚΗ=3 δεν μπορουμε να πάρουμε απο Α/Ο γιατί απλά βγάζει λιγότερο απο ΚΗ=1.
Ολες οι οσμώσεις έχουν φίλτρο άνθρακα αλλιώς θα καταστρεφόταν στην πρώτη επαφή με το χλώριο.
Επειτα δεν ειναι μόνον τα άλατα που θέλουμε να απομακρύνουμε αλλα και πλήθος άλλων στοιχείων.
Μπορούμε όμως να ρυθμίσουμε την απόδοση με την προσθήκη πιεστικού.
ΥΓ.
Η αναλογία ειναι σκάρτου προς καθαρού και οχι καθαρού προς σκάρτου.
Εχεις οσμώσεις με 94% καθαρότητα και άλλες με 98% καθαρότητα
Αυτό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις καλύτερα
http://www.ro-man.com/ro-facts.html
Και κάτι που ίσως ενδιαφέρει όσους έχουν Α/Ο ;)
http://www.ro-man.com/shop/product_info.php/products_id/102

Μάγγος Θωμάς
23-02-06, 12:39
Ψάχνοντας στο forum για το GH ξαναείδα τα φυσικοχημικά χαρακτηριστικά του νερού : http://www.greekaquarist.com/vb/showthread.php?t=6988.

Με δεδομένο ότι το GH ''πέφτει'' λόγω συχνών αλλαγών με νερό απο α/ο θα μπορούσα να βάλω λίγες ασβεστολιθικές πέτρες ( :smt030 σε ενυδρείο με δίσκους) για να διατηρείται σταθερό ???

Ξεφεύγω ................. λίγο απο το αρχικό θέμα.

netblues
23-02-06, 12:48
Οι ασβεστολιθικες πετρες θα σου ανεβασουν κυριω το ΚΗ και κατεπεκταση και το Ph, και ειναι δυσκολο να το ελεχγεις..
Θα συνιστουσα αυτό..
http://www.aquaristic.net/app/details.php?shop=1,460,0,0,id2509,,0,
Διαλυμενο σε ενα διλιτρο δοχειο θα μπορουσε να αυτοματοποιηθεί, με μια περισταλτική αντλία.
Αν ειχε και λιγη σοδα μεσα.. θα μπορουσε να φτιαχτει ενα συστημα που να μετραει συνεχως την αγωγιμοτητα και να την κραταει πρακτικως σταθερη..
προσθετωντας οσο χρειαζεται απο το πυκνο διαλυμα στο δοχειο.

Ιδεες βαζω..

lasal
23-02-06, 14:54
Θα συνιστουσα αυτό..
[/URL]Ιδεες βαζω..
Αυτό δεν κάνει?
[url]http://www.seachem.com/products/product_pages/DiscusTrace.html (http://www.aquaristic.net/app/details.php?shop=1,460,0,0,id2509,,0)
:rolleyes:

netblues
23-02-06, 17:00
Εχω την αισθηση οτι επειδη μιλαμε για νερο απο A/Ο οτι ενα στερεο παρασκευασμα θα ειναι οικονομικοτερο απο ενα διαλυμα σε νερό.
Απο κει και περα η seachem δεν δινει δοσολογιες και τετοια οποτε θελει πειραμα. Κατα ταλλα.. ολα κανουν.

Pritanis
23-02-06, 19:16
Πλακωσανε οι ινστρουκτορες και η συζητηση εχει παρει διαστασεις..... Καταρχην σε ενυδρειο με δισκους ξερετε καλα οτι το KH ειναι κοντα στο 2 οποτε το κατεβηκε επικινδυνα εχει ηδη γινει...... Για να μηδενισει τωρα με λιγες ασβεστολιθικες πετρες και με μια συμπληρωση νερου βρυσης καθε εβδομαδα ο κινδυνος αυτος απομακρυνεται.....

Θωμα προσεχε ιδιαιτερα το ποτιστικο μπαταριας ειναι πολυ αναξιοπιστο και επισης ειναι με μπαταρια.... Οι μπαταριες τελειωνουν παντα οταν λειπεις απο το σπιτι για καιρο.......

froso
23-02-06, 19:16
Oι αμπούλες με ιχνοστοιχεία που λες Pritanis τις έχεις δοκιμάσει και ποιάς εταιρείας είναι?Εγω βάζω discus trace.:rolleyes:

Pritanis
23-02-06, 19:47
Χρησιμοποιω για φθηνη λυση το μιναρολ της εσχα και καθε 15 μερες μια αμπουλα που θα σου πω το ονομα αυριο.....

Μάγγος Θωμάς
23-02-06, 19:54
Διαλυμενο σε ενα διλιτρο δοχειο θα μπορουσε να αυτοματοποιηθεί, με μια περισταλτική αντλία.
Αν ειχε και λιγη σοδα μεσα.. θα μπορουσε να φτιαχτει ενα συστημα που να μετραει συνεχως την αγωγιμοτητα και να την κραταει πρακτικως σταθερη..
προσθετωντας οσο χρειαζεται απο το πυκνο διαλυμα στο δοχειο.

Φαντάζομαι οτι εννοείς κάτι τέτοιο : http://www.aquaristikshop.com/cgi-bin/neu/webshop.pl?f=GRUPPE&c=Pumpeniks&t=e_temgroup&start=1&dif=20&userid=KrVIuZfH2let3XWogTu6I2I49JHT8einQkC&G_menu63=1&uhaupt=1&G_menu62=1 το ηλεκτρονικό κομάτι δεν γνωρίζω ............. είναι μια πολύ καλή ιδέα παρόλο που φτάνει την βαλίτσα στα σύνορα Πακιστάν - Κίνας μέσω Καράκορουμ ... :D όχι τόσο η ανλτία όσο ο αυτοματισμός και βέβαια εκτόοοοοοοοοοοος προυπολογισμού πρός το παρών.

Σκέψη μου είναι να βάλω όρο στον ''ασθενή'' και εξηγώ. Το σύστημα του γνωστού ιατρικού ορού με τα ''πρόσθετα'' τα ενυδρειακά σταγονίτσα-σταγονίτσα, μετράω ........ αυξάνω ή μειώνω αντίστοιχα την ροή.

Θωμα προσεχε ιδιαιτερα το ποτιστικο μπαταριας ειναι πολυ αναξιοπιστο και επισης ειναι με μπαταρια.... Οι μπαταριες τελειωνουν παντα οταν λειπεις απο το σπιτι για καιρο.......

Το γνωρίζω pritanis γιαυτό το έχω υπό στενή παρακολούθηση

netblues
23-02-06, 21:41
Καταρχην σε ενυδρειο με δισκους ξερετε καλα οτι το KH ειναι κοντα στο 2 οποτε το κατεβηκε επικινδυνα εχει ηδη γινει...... Για να μηδενισει τωρα με λιγες ασβεστολιθικες πετρες και με μια συμπληρωση νερου βρυσης καθε εβδομαδα ο κινδυνος αυτος απομακρυνεται.....



Αμα δεν υπαρχει προσθετο co2 μια χαρα ειναι το kh2.. αμα υπαρχει ομως γινεται απλα λιγο πιο κρισιμο το ολο θεμα.
Για τη συμπληρωση με νερό βρυσης εχω διαφορες αντιρρησεις, αλλα ας μεινουμε on-topic.
Το συστημα με τον ορό καλό είναι ΑΛΛΑ μεχρι αν ισορροπησει το συστημα θελει δουλειά. Για την περισταλτικη εχω καποιες σχετικά φτηνές ιδέες.
Θα πειραματιστω και θα σας πώ. Παντως η φτηνοτερη περισταλτική ειναι της aquamedic γυρω στα 65 ευρώ...
(ψαχτε το στο γερμανικο aquaristik)

Μάγγος Θωμάς
24-02-06, 09:45
Για την περισταλτικη εχω καποιες σχετικά φτηνές ιδέες.
Θα πειραματιστω και θα σας πώ. Παντως η φτηνοτερη περισταλτική ειναι της aquamedic γυρω στα 65 ευρώ...
(ψαχτε το στο γερμανικο aquaristik)

take your time netblues. Εμείς θα περίμενουμε να δούμε τί θα βγάλει πάλι ο μάγος απο το καπέλο του ............ :D

Pritanis
24-02-06, 13:08
Εγω παντως ξαναρωταω .... Τι θα γινει αν τελειωσει η μπαταρια απο το αυτοματο συστημα ποτισματος και δεν το παρεις χαμπαρι;;;;;;Πως θα ελεγχεις την κατασταση της μπαταριας;;; Θα σε φαει η αβεβαιοτητα..... Δες την λυση για ενα ηλεκτρονικο φλοτεροδιακοπτη ως επιπλεον ασφαλεια... Δεν μιλαω να το πειραξει καποιο παιδακι και να το αποπρογεμματισει ή να το χαλασει.......

lasal
24-02-06, 13:39
Εγω παντως ξαναρωταω .... Τι θα γινει αν τελειωσει η μπαταρια απο το αυτοματο συστημα ποτισματος και δεν το παρεις χαμπαρι;;;;;; Πές ενα σενάριο για να συμμεριστούμε τις ανησυχίες σου

Μάγγος Θωμάς
24-02-06, 13:47
Αν τελειώσουν οι μπαταρίες δεν αδειάζει και δεν γεμίζει, σταματάει τελείως το σύστημα. Όσο για τις μπαταρίες μια αλλαγή κάθε τρίμηνο θα είμαι ΟΚ λέω εγώ τώρα .....................
Σε βάθος χρόνου τελικά θα δείξει πόσο εύκολο και αξιόπιστο είναι το σύστημα ??? Θετικό είναι ότι απο τώρα και μέχρι το καλοκαίρι θα μπορώ να το ελέγχω σε καθημερινή βάση.

Μάγγος Θωμάς
10-03-06, 10:41
Σκέψη μου είναι να βάλω όρο στον ''ασθενή'' και εξηγώ. Το σύστημα του γνωστού ιατρικού ορού με τα ''πρόσθετα'' τα ενυδρειακά σταγονίτσα-σταγονίτσα, μετράω ........ αυξάνω ή μειώνω αντίστοιχα την ροή.

Το σύστημα με τον ορό ήταν απλό στην χρήση αλλά πολύ δύσκολο στο να ρυθμιστεί σωστά και έτσι άρχισε το ψάξιμο .............

που κατέληξε σε μια παλμική αντλία : http://www.cemeeng.com/index_en.htm (Ε300) ελεγχόμενη απο χρονικό το οποίο δίνει εντολή για μερικά δευτερόλεπτα στην αρχή κάθε "ανεφοδιασμού" με φρέσκο νερό.

Για ιχνοστοιχεία : θα γίνει διάλυση του sera mineral salt (http://www4.sera.de/site/main.php?language=en) με προσθήκη και λίγης σόδας σε 4λίτρο δοχείο. Θεωρητικά το πυκνό διάλυμα θα "πάει" περίπου 8 μήνες !!

Υπολόγισα την ρύθμιση να είναι 5ml σε κάθε αλλαγή ........ μελοντικά μπορεί αυτό να αλλάξει σε λιγότερα ή περισσότερα ml.

Μειονέκτηματα : πρός το παρών το μόνο μειονέκτημα που έχω εντοπίσει είναι ότι η αντλιούλα κάνει πολύ θόρυβο όταν λειτουργεί.

Πλεονεκτήματα : κόστος αγοράς της αντλίας & του χρονικού σύνολο 30€