PDA

Επιστροφή στο Forum : Νέο ενυδρείο


passenger
27-01-06, 13:11
Καταρχάς να χαιρετήσω όλους αφού πρώτη φορά γράφω στο Forum. Εδώ και λίγο καιρό μου έχει καρφωθεί η ιδέα να φτιάξω ένα γωνιακό ενυδρείο και όταν λεω γωνιακό εννοώ να έχει σχήμα Γ (όχι τρίγωνο), και να τοποθετηθεί σε γωνία. Το μέγεθος του το υπολογίζω γύρω στα 250 λίτρα. Τώρα, αυτό που με προβληματίζει είναι κατά πόσο θα μπορώ να βλέπω τα ψάρια μου μέσα στην γωνία του ενυδρείου (όπου θα είναι και το περισσότερο νερό), ή θα βλέπω μόνο όσα θα περιφέρονται στις δυο πλευρές:confused: . Έχει κάποιος κάτι υπόψιν του; Να το προχωρήσω ή να αρχίσω να σκέφτομαι πιο συμβατικά πράγματα;
Ευχαριστώ.

FIL241
30-01-06, 13:30
εισαι λιγο ασαφης, λες γωνιακο αλλα οχι τριγωνο!!! Αρα ορθογωνιο;; Εσυ καλα το χεις σκεφτει και το φανταζεσαι!! Εμεις ομως ΔΕΝ...! Δωσε διαστασεις και σχημα!! (τα μονα δεδομενα που καταλαβαινω ειναι τα 250λιτρα)

passenger
31-01-06, 14:48
Λοιπόν, θα προσπαθήσω να γίνω πιο συγκεκριμένος. Το σχήμα θα είναι όπως φαίνεται στο σκίτσο, σαν δύο ενυδρεία τα οποία θα είναι ενωμένα. Διαστάσεις της βάσης 1 μέτρο μήκος, 35 εκατοστά πλάτος και 50 εκατοστά ύψος.

FIL241
31-01-06, 20:55
τωρα ναι!!! Κατανοητος. Αν μπορουσες να κανεις μεγαλυτερες τις πλευρες των 65εκ θα ταν πιο ομορφο!! Αν εχεις το χωρο, καντο (αλλιως σε βλεπω να το μετανοιωνεις μελλοντικα)!!! Μπορει να γινει παντως!! λιγη προσοχη στα κοληματα και σωστη σειρα στη τοποθετηση απο τις κοντρες και πανω και κατω. κανε σωστο σχεδιακι απ ολα και ξεκινα!!
Ο γαυρος εχει σχετικο αρθρο στο site της γη & υδωρ...βρες και το πινακακι με το παχος των τζαμιων, σκεψου και το θεμα υπερχειλησης (αν θα κανεις μια τρυπα στο ενυδρειο) και εδω ειμαστε παλι!! Το μονο σημειο σκεψης ειναι οτι αν ηταν δυο ξεχωριστα ενυδρεια θα ειχαν μια πλευρα επιπλεον! Αρα για να εισαι απο την πλευρα της ασφαλειας βαλε 2χιλ επιπλεον στο παχος των τζαμιων. Επιπλεον δωσε λιγο περισσοτερο υψος (π.χ 6εκ) για να καλυψεις το χαμενο υψος απο τις κοντρες και να εχεις τα λιτρα που σκεφτεσαι!!
δηλαδη, αν βαλεις 2ζευγη κοντρας τοτε απο κατω προς τα πανω:1εκ κοντρα + 1εκ κοντρα +1εκ κοντρα + 1εκ κοντρα = 4εκ. και αλλα 4εκ οι επανω = 8εκ.
50εκ - 8εκ = 42εκ. και 5εκ πιο κατω η επιφανεια του νερου = 37εκ καθαρο υψος νερου θα εχεις. αρα αν βαλεις και τα επιπλεον 6εκ που λεω θα εχεις 43εκ καθαρο υψος νερου.
Δικη μου γνωμη βεβαια ολα αυτα και παντα προς την πλευρα της ασφαλειας!!
Φιλε Γαυρε ριξε και συ τα φωτα σου...

george
31-01-06, 23:23
Φιλε Γαυρε ριξε και συ τα φωτα σου...
Του χαλασε το κομπιουτερ και το laptop του ειναι απο εκεινα που δουλευουν με καρβουνο !

drakoulis
01-02-06, 12:30
Ωραίο σαν ιδέα αλλά τρομακτικό από άποψη ασφάλειας. ειδικά την γωνία την εσωτερική την φοβάμαι πολύ οτι θα........ (φοβάμαι και να το γράψω)

Πολλές κόντρες και χοντρά τζάμια για να είσαι σίγουρος.

passenger
01-02-06, 14:45
Ευχαριστώ για τις απαντήσεις σας. Με πάχος τζαμιών 1 εκατοστό και φυσικά τις κόντρες πάνω κάτω θα είμαι εντάξει; Για το ύψος του ενυδρείου φίλε FIL241 έχεις δίκαιο αλλά η αλήθεια είναι ότι φοβάμαι να το βγάλω πιο ψηλά:rolleyes: (πρόκειται άλλωστε για την πρώτη μου προσπάθεια για DIY κατασκευή και δεν είμαι σίγουρος για το αποτέλεσμα). Διόρθωσέ με αν έχω λάθος αλλά από ότι ξέρω το ύψος του νερού επηρεάζει πολύ τις πιέσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό του ενυδρείου και επειδή είναι και κάπως περίεργη αυτή η γωνιά όπως είπε και ο φίλος drakoulis μάλλον θα το αφήσω στα 50 εκατοστά ύψος.
Τώρα για την υπερχείλιση την έχω υπόψιν μου σύμφωνα με το άρθρο του Γαύρου.

FIL241
01-02-06, 15:25
Μη το φοβασαι και δωσε παραπανω υψος!! Εισαι μακρια ρε γαμωτο αλλιως θα κανονιζαμε να σου δινα ενα χερι βοηθειας.
Το δικο μου εχει διαστασεις 1,8μ (μηκος ή πλατος) x 0,5μ (βαθος) x 0,7μ (υψος)....... ηταν το ΠΡΩΤΟ που εφτιαξα με μονη βοηθεια το αρθρο του Γαυρου (και ακομα τον ευχαριστω!!του χρωστω μπυριτσες..ακους Θοδωρα), του site που μιλαμε αυτη τη στιγμη και τα μελη αυτου!!!! Απο τα 70εκ υψος τα 58εκ ειναι καθαρο νερακι ητοι επιπλεον λιτρα για τα ψαρια.
Α, σοβαρο! ο πατος σου να εχει δυο με τρια χιλιοστα επιπλεον απο καθε μερια/πλευρα διοτι οι τζαμαδες ειναι λιγο απροσεκτοι που και που. Αρα αν ο πατος ειναι 1μ x 0,35μ τοτε εσυ θα το παραγγειλεις 1,04μ x 0,39μ (2χιλ απο καθε πλευρα). Στο λεω γιατι το επαθα και τα ''χρειαστηκα''. Ειχα 12αρι τζαμι (το 1,8μ) το οποιο δε πατουσε ολοκληρο στο πατο..παρα 2χιλιοστα. Βεβαια ακομη ετσι ειναι... αλλα εβαλα επιπλλεον κοντρες κατω και πανω!!
Αν αποφασισεις παντως και δωσεις το υψος.. για να εξαλειψεις καθε πιθανοτητα καντο με 12αρια.
Οσο για τις πιεσεις, εχουν τριγωνικη μορφη (σε τομη) και το κεντρο βαρος βρισκεται στο 1/3 απο το πυθμενα προς τα επανω. Δηλ αν το νερο ειναι 60εκ το υψος τοτε η συνισταμένη δύναμη βρισκεται 20εκ πανω απο το πατο ή 40εκ κατω απο την επιφανεια του νερου.
αρα το πιο πιθανο αν ανοιξει'' καποιο ενυδρειο, θα ειναι μαλλον απο κατω. Κανενας παθων ή πιο εμπειρος να μας λυσει την απορια;;;

george βλεπω να τα παιξε το μηχανακι του γαυρου απο τα σχεδια που ετοιμαζει για το καπακι...!!

passenger
06-02-06, 11:56
Τελικά η επιχείρηση ξεκίνησε το Σαββατοκύριακο. Αρκετά ενθουσιασμένος με την όλη διαδικασία μπορώ να πω. Τελείωσα το κόλλημα των τζαμιών και στις επόμενες μέρες θα μπουν οι κόντρες. Τελικά το ύψος του περιορίστηκε στα 50 εκατοστά και επιφυλάσσομαι για το μέλλον. Και ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε, ελπίζω όχι πολύ σοβαρό, υπάρχουν μικρές φουσκαλίτσες αέρα σε ορισμένα σημεία στις κολλήσεις της σιλικόνης (στις κάθετες κολλήσεις). Οι φουσκαλίτσες αυτές έχουν μέγεθος περίπου 1 χιλιοστό. Είναι κάτι που πρέπει να ανησυχώ; Με δεδομένο το ότι δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα οι κόντρες θα μπορούσα να κάνω κάτι για αυτό; Τελικά η κατασκευή ενυδρείου είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα από ότι περίμενα, ελπίζω μόνο να μην μου βγει σε κακό και καταλήξω με σφουγγαρίστρες στα χέρια και ωτοασπίδες στα αυτιά!!! :smt081 :smt081

filoxenos
06-02-06, 18:31
...Και ένα πρόβλημα που παρουσιάστηκε, ελπίζω όχι πολύ σοβαρό, υπάρχουν μικρές φουσκαλίτσες αέρα σε ορισμένα σημεία στις κολλήσεις της σιλικόνης (στις κάθετες κολλήσεις). Οι φουσκαλίτσες αυτές έχουν μέγεθος περίπου 1 χιλιοστό. Είναι κάτι που πρέπει να ανησυχώ; Με δεδομένο το ότι δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα οι κόντρες θα μπορούσα να κάνω κάτι για αυτό;...

Σε αντίστοιχο δικό μου πρόβλημα, το ενυδρείο άρχισε να δακρύζει από το σημείο αυτό, μετά από 21 ημέρες λειτουργίας. Καταλαβαίνεις τι συνέβη...!
Εάν οι φυσαλίδες είναι πολλές και μεγάλες, ναι, υπάρχει πρόβλημα. Εγώ πάντος στις επόμενες κατασκευές που έκανα και που κάνω τώρα, το αντιμετώπισα ως εξής: έβαλα 2ο τζάμι "καπάκι" εξωτερικά, έτσι ώστε να επικαλύψει τις κολλήσεις και τα πάχη των πλευρών, με πολύ καλό κόλλημα (αναφέρομαι στις μικρές πλαϊνές πλευρές και με την προϋπόθεση ότι είναι μέσα από τις μεγάλες). Μετά, επίσης με καλό και σχολαστικό κόλλημα, εξωτερικές γωνίες αλουμινίου, που αγκαλιάσανε όλες τις γωνίες.
Ετσι, νομίζω, το σιγουρεύεις...

passenger
08-02-06, 10:31
Μετά, επίσης με καλό και σχολαστικό κόλλημα, εξωτερικές γωνίες αλουμινίου, που αγκαλιάσανε όλες τις γωνίες.

Αποφάσισα να προσθέσω εξωτερικές γωνιές όπως λες αλλά ξύλινες όχι αλουμίνιο. Θα προσπαθήσω να τις βάλω με τρόπο ώστε να φαίνετε σαν συνέχεια του επίπλου που θα τοποθετηθεί το ενυδρείο. Απλά για ομορφιά δηλαδή αφού πιστεύω την ίδια δουλειά κάνει η ξύλινη γωνιά με την αλουμίνιο. Σκέφτομαι να τις κάνω 3 εκατοστά πλάτος (το πάχος του τζαμιού είναι 1 εκατοστό) για να κρατάει καλά, με το ανάλογο κόστος φυσικά στην οπτική επαφή με το εσωτερικό του ενυδρείου.

FIL241
08-02-06, 14:49
αν οι φουσκαλιτσες ειναι διαμπερες τοτε θα χεις σιγουρα προβλημα, οπως επισης και αν ειναι πολλες στο ιδιο σημειο. Αν και νομιζω οτι με την τριγωνικη διατομη σιλικονης που θα βαλεις στο τελος θα σαι οκ

passenger
10-02-06, 11:22
Έτοιμο το ενυδρείο. :smt038 Μένει τώρα να γίνει το “crash test” (γέμισμα με νερό), μάλλον μέσα στο σαββατοκύριακο και αν όλα πάν καλά μπαίνουν οι εξωτερικές γωνιές και το σπιτώνουμε για τα περαιτέρω.

Ευχαριστώ όσους ασχολήθηκαν μαζί μου και ελπίζω να μην σας χρειαστώ για τυχόν προβλήματα. :smt023 :smt109

filoxenos
10-02-06, 11:43
Έτοιμο το ενυδρείο. Μένει τώρα να γίνει το “crash test” (γέμισμα με νερό), μάλλον μέσα στο σαββατοκύριακο και αν όλα πάν καλά μπαίνουν οι εξωτερικές γωνιές και το σπιτώνουμε για τα περαιτέρω...
Εγώ πάντος, πρώτα θα ολοκλήρωνα ΟΛΑ τα κολλήματα, μετά θα περίμενα 3 24άωρα και μετά θα έβαζα νερό...
Καλή επιτυχία!

mikenuke
10-02-06, 12:10
Βγαλε μερικες φωτογραφιες να δουμε γιατι εχω μεγαλη περιεργεια να δω την εμφανιση του.

passenger
10-02-06, 13:32
Δίκιο έχεις ας μην είμαι ανυπόμονος, αν και μόνο οι κόντρες μπήκαν την Πέμπτη, ας περιμένω μέχρι την Δευτέρα. Θα προσπαθήσω να βρω ψηφιακή φωτογραφική και θα ανεβάσω φωτογραφίες το συντομότερο.

passenger
11-05-06, 19:02
Μετά από αρκετό καιρό κατάφερα να βρω ψηφιακή φωτογραφική και να τραβήξω μερικές πρόχειρες φωτογραφίες. Δυστυχώς λόγο επαγγελματικών υποχρεώσεων η δουλειά έμεινε λίγο πίσω (θα μπούνε ακόμα ξύλινες γωνιές και το έπιπλο είναι ακόμα ατέλειωτο). Το καπάκι επίσης θα σουλουπωθεί λίγο ακόμα μιας και το αυτοκόλλητο που έβαλα άρχισε να ξεφτίζει, σκέφτομαι να το βγάλω και να το βάψω. Να πω εδώ ότι είναι εξολοκλήρου από γυαλί και οι πόρτες από καθρέφτη ανηγόμενες προς τα πάνω. Ο «πύργος» στη γωνιά είναι ξεχωριστό κομμάτι και από κάτω είναι η αυτόματη ταίστρα. Βασικά ο λόγος ύπαρξής του είναι καθαρά αισθητικός.

γαυρος
11-05-06, 19:44
μαλιστα,
να σου πω μπραβο πρωτα, μονο και μονο που τολμησες να το κανεις,
μια και απο οτι ξερω εδω δεν εχει αναφερθει τετοιο ενυδρειο DIY.

πρωτοτυπησες δηλαδη.
απο κει και περα, εχω ενα μικρο ενδοιασμο για αυτη την εσωτερικη γωνια,
στην οποια νομιζω περιττη ηταν η φασα αυτη η καθετη,
κατα ποσον εξυπηρετει οπτικα.
αν δεν σου <κοβει> τα ψαρια στη μεση εχει καλως.

ξανα μπραβο για την προσπαθεια και για το αποτελεσμα.:smt041

ολα τα υπολοιπα τωρα φτιαχνονται...το αλμα ηταν δυσκολο, το περπατημα ειναι ευκολο...;)

passenger
12-05-06, 07:47
Ευχαριστώ φίλε γαύρε. Όσον αφορά την εσωτερική γωνία που λες, αν ξανάφτιαχνα το ενυδρείο δεν θα την έβαζα σίγουρα. Η αλήθεια είναι ότι το φοβήθηκα από άποψη ασφάλειας και υπερέβαλα λίγο, υπάρχουν οι κόντρες πάνω και κάτω που τελικά νομίζω θα ήταν αρκετές. Δεν πειράζει όμως, μαθαίνουμε...
Πάντως αυτό που φοβόμουνα αρχικά, ότι δηλαδή δεν θα έβλεπα τα ψάρια που θα ήταν στην μέσα γωνιά του ενυδρείου (λόγο διάθλασης), ισχύει μεν όχι σε μεγάλο βαθμό δε. Για να το εκμεταλλευτώ λίγο αυτό και προς όφελος μου έβαλα ένα βουνό από πέτρες εκεί δημιουργώντας πολλές κρυψώνες για τις κιχλίδες μου αφήνοντας λιγότερο φορτωμένες με πέτρες τις δύο οθόνες του ενυδρείου. Έτσι όταν κρύβονται στις σπηλιές τους που ούτως η άλλως δεν θα τις έβλεπα, είναι στην μέσα γωνιά, και όταν δεν κρύβονται φέρνουν βόλτες στις πλευρές του ενυδρείου.;)

Takis
12-05-06, 13:21
Γενικα ειναι πολυ πρωτοτυπη κατασκευη.
Και διακοσμητικη για τον συγκεκριμενο χωρο.
Μπραβο!!

passenger
15-05-06, 07:34
Ευχαριστώ +-3 :smt023

mikenuke
15-05-06, 11:52
μπραβο πολυ ωραιο!

Σχετικα με το σχημα θα ελεγα οτι ειναι ενα πολυ ηπιο σχημα σε σχεση με ενα ενυδρειο που ειχα ανακαλυψει στο ιντερνετ πριν απο μερικα χρονια οταν εψαχνα ακομη πως θα φτιαξω το ενυδρειο μου, αυτο που λετε το ενυδρειο ειχε τεθλασμενη οθονη απο τζαμια ισια, δηλαδη εκανε οχι Γ αλλα κεραυνο περιπου! και ηταν και τεραστιο. DIY κατασκευη φυσικα!