PDA

Επιστροφή στο Forum : Αρχή νέου ενυδρείου


betty
11-01-06, 11:51
Γειά σας,

θα ήθελα πάρα μα πάρα πολύ να με βοηθήσετε σε κάποιες ερωτήσεις που έχω σχετικά με ένα μικρό fish-only θαλασσινό ενυδρείο.
Κατ' αρχήν θα ήθελα να αναφέρω ότι ετοιμάζομαι για αγορά νέου μεγαλύτερου ενυδρείου και εδώ πάνω θα ήθελα να ρωτήσω αν συμφέρει κατά τη γνώμη σας η αγορά από aquaristic.net ενός ολόκληρου ενυδρείου. Χρεώνουν βέβαια 139 ευρώ μεταφορικά αλλά σχετικά με τα υπάρχοντα ενυδρεία που έχω βρει (Θεσσαλονίκη) είναι τουλάχιτον ομορφότερα (ψάχνω κάτι σε γωνία με ανοιχτόχρωμο ξύλο ή κερασιά).

Τώρα σχετικά με το υπάρχον ενυδρείο :
1. Έχω βάλει ένα εσωτερικό φίλτρο και ένα εξωτερικό eheim 2222 pro και ένα κυκλοφορητή. Έβαλα τριμμένο βράχο και stresszyme την πρώτη μέρα, μετά το αλάτι και κάθε μέρα stresszyme για μία εβδομάδα.
2. Μία εβδομάδα μετά έβαλα 2 damsel.

Τώρα τί γίνεται;
Έχω ελαφρώς μπερδευτεί σχετικά με :
- το πόσες ώρες οι λάμπες πρέπει να μένουν ανοιχτές;
- Πότε πρέπει να μετρήσω αμμωνία;
- Κάθε πότε μετράω nitrite, nitrate
- ποιά είναι η καλύτερη τροφή για τα damsell (κάτι μπιλλάκια που τους δίνω μου φαίνονται ελαφρώς μεγάλα).
- Το νερό δεν είναι τελέιως διάφανο αλλά πολύ ελαφρά άσπρο. Οφείλεται αυτό σε κάτι;
- Θερμοκρασία έχω 26 βαθμούς. Είναι εντάξει;
- Πρέπει να βάλω και βράχο για να στρώσει το νερό;

Θα με βοηθούσατε πάρα πολύ αν μου απαντούσατε αν και ξέρω ότι σας κούρασα.

accnt
11-01-06, 15:30
Κατ΄ αρχάς καλώς ήλθες στη …θάλασσα.

Όλες αυτές τις ερωτήσεις, θα έπρεπε να τις είχες κάνει προτού κάνεις οτιδήποτε.
Ότι έγινε έγινε βέβαια, αλλά παρόλα αυτά πρέπει να ξεκινήσεις ψιλο-διαβασματάκι και εδώ αλλά και γενικότερα στο net.

Δεν μας λες τα λίτρα ούτε του παρόντος ενυδρείου, ούτε και του νέου που θέλεις να πάρεις. Δεν κατάλαβα επίσης, αν θα μεταφέρεις το μικρό fish-only στο νέο που θέλεις να πάρεις.

Το αλάτι –για να λιώσει καλύτερα αλλά και για να μην εγκλωβιστεί αδιάλυτο στην άμμο- θα έπρεπε να το ρίξεις στο ενυδρείο σου πριν βάλεις οτιδήποτε άλλο. Τώρα για τις αλλαγές που θα κάνεις, θα πρέπει να προμηθευτείς ένα βαρελάκι πλαστικό και να ετοιμάζεις εκεί το θαλασσινό νερό σου, με μια αντλία και έναν θερμοστάτη. Όταν έχουμε ζωντανά δεν βάζουμε χύμα αλάτι στο ενυδρείο.

Τις λάμπες μπορείς να τις ανάβεις 8 με 10 ώρες τη μέρα. Τι είδους λάμπες έχεις όμως? Σίγουρα θα είναι Τ8 (απλές φθορίου). Μην τυχόν έχεις μέσα τίποτα ροζ για φυτά ε? Υπάρχουν οι marine σε λευκές και οι ακτινικές (μπλε). Ανάλογα με το ενυδρείο σου μπορείς να βάλεις 2 λευκές και μια ακτινική. Ανάβοντας και κλείνοντας την ακτινική πρώτη, έχεις και λιγότερο στρεσάρισμα στα ψάρια σου!

Προτίμησες να ξεκινήσεις την διαδικασία στρωσίματος, του ενυδρείου σου με ψάρια. Θα έπρεπε να είχες βάλει μέσα μόνο ένα ψάρι. Αμμωνία, ΝΟ2, πρέπει να μετράς για να διαπιστώσεις σε πιο σημείο βρίσκετε ο κύκλος σου. Προσοχή φειδωλά ταΐσματα. Και βέβαια –ανάλογα των μετρήσεων- αλλαγές νερού. Το ΝΟ3 δεν χρειάζεται να το μετρήσεις τώρα, αλλά αργότερα.

Μπορείς να τους δώσεις και φυλλαράκι. Τρώνε σχεδόν από όλα. Είπαμε όμως, τώρα στην αρχή νηστεία…..

Το νερό θα πρέπει να είναι διαφανές. Το ελαφρά άσπρο ίσως σημαίνει ότι δεν έλιωσε τα αλάτι σου καλά. Και αν συμβαίνει αυτό, είναι πολύ επικίνδυνο για όλα σου τα ζωντανά. Αλατότητα μετράς? Πως ξέρεις πόσο αλάτι έβαλες? Πρέπει να είναι γύρω στο 1,022.

Ναι η θερμοκρασία σου είναι ο.κ.

Το θέμα του βράχου είναι μεγάλο κεφάλαιο…. Τώρα έχεις βάλει τίποτα μέσα? Ο ζωντανός βράχος πάντα βοηθάει. Απλά να ξέρεις ότι αν βάλεις ξεχνάς τον χαλκό (φάρμακο)!

betty
12-01-06, 09:46
Σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την βοήθεια. Το παρών ενυδρείο είναι μικρό 60 Lt
αλλά όπως είπα είμαι σε φάση αγορά μεγαλύτερού. Αυτό που προσανατολίζομαι είναι 200 lt αλλά δεν αποκλείω και κάτι μεγαλύτερο.
Τώρα οσ' αναφορά το μικρούλι και τα προβλήματά του :
- Το νερό είναι πλέον crystal clear.
- Φυσικά έχω μία λάμπα φθορίου (δεν χωράει κάι άλλη). Αυτή πρέπει να είναι 8-10 ώρες ανοιχτή; Αυτό πως γίνεται όταν δεν είμαστε στο σπίτι τόσες ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας;
- Παρ' όλο που έχω διαβάσει όλα (ναι ΟΛΑ) τα Postings που αφορούν το θαλασσινό νερό, έχω λιγάκι μπερδευτεί. Πότε θα μετρήσω, τι και πότε θα κάνω την πρώτη αλλαγή νερού. ΑΠό το κατάστημα μου είπανε να κάνω αλλαγή σε δύο μήνες!!!
- Αλατότητα έχω 1023, θερμοκρασία 26 βαθμούς.
- Έχω βάλει στο ενυδρείο, σύμφωνα τη γνώμη του μαγαζάτορα και πορώλιθο που βγάζει μουρμπουλήθρες. Αυτό είναι απαραίτητο (το έχω στην απέναντι ακριβώς πλευρά από το εσωτερικό φίλτρο).
- Μήπως πρέπει άσχετα με την αλλαγή νερού να καθαρίσω το σφουγγάρι του εσωτερικού φίλτρου;
- Πρέπει να σταματήσω το stresszyme ή το συνεχίζω;

Ευχαριστώ πολύ και πάλι.

betty
12-01-06, 10:14
Please, help me.

george
12-01-06, 10:16
Please, help me.
Λιγη υπομονη ...η κατηγορια του θαλασσινου ειναι εξειδικευμενη και δεν μπορουν πολλα ατομα να δωσουν αξιοπιστη πληροφορηση.

accnt
12-01-06, 15:39
Ο φωτισμός σε οποιοδήποτε ενυδρείο, ρυθμίζεται με χρονοδιακόπτες. Πουλάνε απλούς και πιο σύνθετους σε καταστήματα ηλεκτρολογικού εξοπλισμού. Θα τον ρυθμίσεις να δίνει ρεύμα και να κλείνει, αντίστοιχα τις ώρες που θέλεις.

Αλλαγές νερού θα κάνεις το λιγότερο μια φορά το μήνα και βέβαια ανάλογα με την ιχθυοφόρτιση και το τάισμα! Θα σου συνιστούσα και περισσότερο π.χ. ανά 20 μέρες.
Τώρα που στρώνει το ενυδρείο σου ακόμα, θα πρέπει να μετρήσεις Αμμωνία και Νο2 για να δεις πώς πας με τον κύκλο. Αν υπάρχει πολλή Αμμωνία θα πρέπει να κάνεις αλλαγή νερού, για να μην πάθουν ζημιά τα ψάρια σου. Δες εδώ (http://www.tsamisaquarium.com/periechomena.htm) περισσότερες λεπτομέρειες γύρω από το στρώσιμο και όχι μόνο.

Αν μπορείς να γυρίσεις λίγο την έξοδο του φίλτρου σου, έτσι ώστε να αναταράσσει την επιφάνεια του νερού, δεν θα χρειάζεσαι τον πωρόλιθο.

Το σφουγγάρι, αργότερα, θα το ξεπλένεις απαλά με νερό από το ενυδρείο σου, στις αλλαγές νερού που θα κάνεις.

Και προσοχή μην τυχόν βάλεις άλλο ψάρι μέσα πριν να ολοκληρωθεί ο κύκλος και πριν διαβάσεις προσεκτικά τα περί θαλασσινού….

betty
12-01-06, 19:51
Καταρχήν σε ευχαριστώ πάρα πολύ για την βοήθειά σου.
Θα ήθελα επίσης να σε ρωτήσω τα εξής:
Έκανα σήμερα μετρήσεις και έχω Ph 8,3 Αμμωνία 0, αλατότητα 1023 σε 26 βαθμούς.
Πότε πρέπει να περιμένω να αρχίσει ο κύκλος της αμμωνίας; Θα παρατηρήσω κάτι στο νερό ή θα πρέπει να κάνω καθημερινές μετρήσεις;
Μήπως γνωρίζεις τίποτε σχετικά με το αν συμφέρει η αγορά ενυδρείου από το Internet;
Επίσης μπορώ να βάλω για διακοσμητικά κοράλλια και άλλα από τη θάλασσα που έχω μαζέψει (τα έχω πλύνει και τα έχω εδώ και πολύ καιρό σε βάζο).

Σε ευχαριστώ για ακόμη μία φορά.

accnt
13-01-06, 09:09
Αγαπητή Betty, κύκλος του αζώτου λέγεται και είναι το στρώσιμο του ενυδρείου.
Εφόσον έχεις Αμμωνία 0 μέτρα και το ΝΟ2. Είναι εξίσου τοξικό. Όταν αυτό πάει ή είναι 0, μετράς τα ΝΟ3 τα οποία δεν είναι τοξικά αλλά πρέπει να τα κρατάς όσο το δυνατότερο χαμηλά. Αυτό θα το πετύχεις με τις αλλαγές νερού που θα κάνεις. Στο νερό δεν φαίνεται τίποτα, μόνο με μετρήσεις.
Η αγορά του ενυδρείου από το net, δεν είναι και δύσκολη υπόθεση. Το ενυδρείο που θα παραγγείλεις να το ασφαλίσεις βέβαια. Εγώ πάντως στη θέση σου δεν θα έμπαινα σε αυτή τη διαδικασία και θα αγόραζα ή θα έφτιαχνα ένα από εδώ.
Μπορείς να βάλεις διακοσμητικά που έχεις βρει από τη θάλασσα, αλλά θα πρέπει πρώτα να τα βράσεις, για να είσαι σίγουρη ότι δεν θα μπει στο ενυδρείο σου κάποιος απρόσκλητος επισκέπτης.
Επίσης θα σου πρότεινα στο φίλτρο σου, να έχεις και άνθρακα. Πρέπει σιγά σιγά να σκεφτείς (ιδίως για το μεγάλο ενυδρείο), την χρήση ενός protein skimmer. Σχεδόν επιβάλλεται!
Και προσοχή! Πριν την αγορά του νέου σου ενυδρείου, διάβασε προσεκτικά τι ακριβώς χρειάζεται για να λειτουργήσει σωστά ένα θαλασσινό ενυδρείο (και από θέμα εξοπλισμού) για να ελαχιστοποιήσεις τις πιθανότητες μιας αποτυχίας.

betty
13-01-06, 20:20
Καλησπέρα, το ένα damsell κολυμπάει εδω και ώρα ψηλά σχεδόν στην επιφάνεια. Μετρήσεις pH 8,3 NO2 0,3, Αμμωνία 0.
ΣΟΣ τι να κάνω?

accnt
14-01-06, 08:39
Τι να πω τώρα. Ίσως αν ανέβαζες λίγο τη θερμοκρασία σταδιακά στους 27 και στους 28. Ίσως και να έκανες μια προσεκτική αλλαγή νερού. Έχει κάποια εξωτερικά σημάδια? Διακρίνεις κάτι? Μάλωναν καθόλου μεταξύ τους?
Ίσως τελικά να είναι και το προφανές, ότι δηλ, το ψαράκι σου δηλητηριάστηκε από Αμμωνία κατά τη διάρκεια του στρωσίματος.

george
14-01-06, 10:52
Betty καλωσηρθες...σε περιμενουμε την Κυριακη στην συναντηση μας για να σε γνωρισουμε και να τα πουμε απο κοντα.
Λεπτομερειες εδω :
http://www.greekaquarist.com/vb/showthread.php?t=10221

betty
14-01-06, 19:23
Ετοιμάζομαι για αλλαγή νερού. Ερώτηση : το νερό που εξατμίζεται από το ενυδρείο πως το αναπληρώνουμε; Αν δεν αναπληρωθεί δεν ανεβάζει την αλατότητα; Το ψαράκι εξακολουθεί να είναι πάνω αλλά τρώει κανονικά.
Πως να δηλητηριάστηκε απο αμμωνία αφού έχω μηδέν. Μήπως έχω αρκετά υψηλό pH (σήμερα 8,6). Τι να κάνω σε αυτή την περίπτωση;
Οι λάμπες να παραμένουν ανοιχτές τόσες ώρες (8-10) ή όχι.

Ευχαριστώ πολύ και πάλι για τη βοήθεια.
Ελπίζω να τα καταφέρω αύριο.

accnt
14-01-06, 23:54
Το νερό που εξατμίζεται το αναπληρώνουμε με νερό από R.O. ή με 100% καθαρό νερό. Ναι σωστά η αλατότητα θα ανέβει, ανάλογα με τα λίτρα σου και την ποσότητα του εξατμισμένου νερού. Την αναπλήρωση θα την κάνεις πριν την αλλαγή νερού. Άλλο το ένα και άλλο το άλλο.
Αμμωνία τώρα έχεις μηδέν. Κατά το στρώσιμο δεν είχες. Αλλά και πάλι υποθέσεις κάνουμε….
Το Ph με τι το μετράς? Είσαι σίγουρη ότι είναι τόσο?
Και βέβαια πρέπει να μένουν τόσες ώρες. Άλλωστε και στη φύση κάπως έτσι δεν είναι? ;)

betty
15-01-06, 19:03
Καλησπέρα και πάλι.
Μετά από αλλαγή νερού 10 lt έχουμε τις εξής μετρήσεις :
Αλατότητα 1023, pH=8, NO2= λιγότερο από 0,3, αμμωνία περίπου 0,25, ΝΟ3 ανάμεσα σε 25 και 50. Οι μετρήσεις γόνονται με τεστ της Tetra, οπότε τα αποτελέσματα είναι στο περίπου. Πως να ξεχωρίσεις ακριβώς τη διαφορά ανάμεσα στα χρώματα; Υποθέτω με την εμπειρία.
Το ένα damsell εξακολουθεί να είναι στην επιφάνεια, τρώει όμως κανονικά και μόλις λέει να κατέβει καμιά βόλτα το άλλο το παίρνει στο κυνήγι. Τιγίνεται λοιπόν;
Όσο για την εξάτμιση, το νερό εξατμίζεται πιο συχνά από τις αλλαγές νερού. Οπότε ρίχνω απλά νερό της βρύσης ; Υπάρχει νερό R.O. έτοιμο για αγορά ή είναι απαραίτητη η αγορά της ειδικής συσκευής; Πόσο περίπου κοστίζει μία τέτοια συσκευή;
Παρεπιπτόντως, πήγε ο άντρας μου στην συνάντηση και έμεινε ενθουσιασμένος. Ελπίζω να ακολουθήσουνε και άλλα events.

Ευχαριστώ ξανά πολύ για τη βοήθεια και για τις ανόητες ερωτήσεις.

Tolis
16-01-06, 01:41
Συγνωμη που επεμβαινω στα θαλασσινα σας - αν ομως το damsel κολυμπαει κανονικα, τρωει, και ειναι απλως στην επιφανεια επειδη το κηνυγανε οι κατω, το προβλημα ειναι καθαρα επιθετικοτητας κι οχι καποια αρρωστεια.

accnt
16-01-06, 09:40
Έτσι ακριβώς…..
Τα damsel δεν είναι καθόλου ήρεμα ψάρια. Απεναντίας είναι πολύ επιθετικά!!!
Επειδή ακόμη δεν έχουν μηδενιστεί η Αμμωνία και το ΝΟ2, θα σου πρότεινα μεγάλη προσοχή στο τάισμα και συχνές αλλαγές νερού. Είναι ανθεκτικά βέβαια ψάρια, αλλά δεν παίζουμε με αυτό….
Το σωστό είναι να ρίχνεις μόνο νερό από R.O. και ίσως –ιδίως αν πας σε μεγαλύτερο ενυδρείο- να σου χρειαστεί. Αλλά εφόσον είναι fish-only, μπορείς και με κατάλληλα επεξεργασμένο νερό βρύσης….Έτοιμο όχι δεν υπάρχει.

betty
16-01-06, 21:37
Αν όλα πάνε καλά πότε περίπου θα έχουμε μηδενική αμμωνία και ΝΟ2; Μπορώ τότε να βάλω ζωντανό βράχο και πόσο μεγάλο; Πόσο περίπου στοιχίζει;
Με τα damsell τι θα γίνει; Θα παραμείνουν έτσι ορκισμένοι εχθροί;
Ευχαριστώ ξανά.

accnt
17-01-06, 09:19
Αυτό δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς και ο χρόνος στρωσίματος είναι διαφορετικός από ενυδρείο σε ενυδρείο.
Ζωντανό βράχο μπορείς να βάλεις όποτε θέλεις. Τώρα το μέγεθος είναι θέμα γούστου, αλλά για το μικρό ενυδρείο μάλλον θα πας σε μικρά σχετικά κομμάτια. Στοιχίζει από 17 έως 30 € το κιλό ανάλογα με την περιοχή προέλευσης και την εκάστοτε εισαγωγή.
Τώρα σχετικά με τα damsels δεν μπορεί να σου πει κάποιος στα σίγουρα. Το σίγουρο είναι ότι η επιθετικότητά τους θα μειωθεί με νέους ενοίκους, πράγμα δύσκολο βέβαια σε τόσο μικρό ενυδρείο.

betty
17-01-06, 13:17
Σύμφωνα με υπολογισμούς από το site nano-reef.com, χρειάζομαι περίπου
6-7 κιλά ζωντανό βράχο, σωστά; Τώρα τι άλλο μπορώ να βάλω εκτός ψάρια
που να ομορφύνουν το ενυδρείο, αλλά να είναι και χρήσιμα;Π.Χ. γαριδούλες, σαλιγκάρια κ.λ.π. Αυτά φαντάζομαι τα αγοράζουμε από Ελλάδα, έτσι;Πρώτα βάζουμε το βράχο και μετά τα υπόλοιπα ή δεν υπάρχει πρόβλημα;
Οι εκπτώσεις που ισχύουν για τα μέλη του συλλόγου ισχύουν;

Επίσης θα ήθελα να παρακαλέσω μέσω του φορουμ τον φίλο που συναντήσαμε
την Κυριακή στο "Λόφος" να μας στείλει το τηλέφωνο του ενυδρειά από την Περαία Θεσσαλονίκης, αν είναι εύκολο.

accnt
17-01-06, 14:58
Μετά την προσθήκη του βράχου, μπορείς να βάλεις μερικά σαλιγκάρια, να τρώνε και τις άλγες και καμιά γαριδούλα cleaner. Πάντα από Ελλάδα βέβαια.

manosdr
17-01-06, 20:26
Καλωσόρισες στα αλάτια Betty.:D
Νομίζω ότι βιάστηκες λίγο με το στήσιμο του ενυδρείου σου.:(
Το στήσιμο και η διατήρηση ενός nano reef είναι δύσκολη υπόθεση γιατί όσο πιό μικρό είναι το ενυδρείο τόσο πιό ασταθές σαν οικοσύστημα.Μην βιάζεσαι για να μην πάθεις ζημιές. http://www.marineaquarium.gr/forum/images/smiles/icon_wink.gif Ζημιές=στενοχώρια, παραπάνω έξοδα και καθυστέρηση πραγματοποίησης του ονείρου. http://www.marineaquarium.gr/forum/images/smiles/icon_rolleyes.gif
Στην αρχή φτιάχνουμε το νερό κατά προτίμηση από R.O.,με πυκνότητα 1025, εχουμε σε λειτουργία δύο φίλτρα ένα χημικό με υαλοβάμβακα,αντιφώσφορο και καλό ενεργό άνθρακα και το άλλο με ένα καλό βιολογικό υλικό άπως το siporax της Sera και υαλοβάμβακα φυσικά και 2 κυκλοφορητές,θερμαντικό σώμα και Skimmer. http://www.marineaquarium.gr/forum/images/smiles/icon_exclaim.gif
Αφού τα λειτουργήσουμε 2-3 μέρες βάζουμε κατά προτίμηση ζωντανό ή 50-50 ζωντανό-ψόφιο αραγωνίτη με πάχος 5-6 εκ. και μετά από 6-7 μέρες βάζουμε τον πρώτο βράχο.Κάτω μπορείς να βάλεις νεκρό και από πάνω ζωντανό. http://www.marineaquarium.gr/forum/images/smiles/icon_wink.gif Τα φώτα αφού βάλουμε βράχο για 6-7 μέρες κλειστά και μετά αρχίζουμε να τα ανάβουμε 1 ώρα την ημέρα και αυξάνουμε την φωτοπερίοδο κατά μία ώρα κάθε 6-7 μέρες έως να φτάσουμε τις 12 ώρες.
Αυτό γίνεται για να μην πνιγούμε στην άλγη. http://www.marineaquarium.gr/forum/images/smiles/icon_lol.gif
Αφού λοιπόν βάζουμε λίγα φυλλαράκια τροφής για να επιταχύνουμε τον κύκλο του αζώτου, μετράμε Αμμωνία,ΝΟ2 και ΝΟ3 κάθε βδομάδα και αφού τα δύο πρώτα μηδενίσουν εντελώς τότε μπορούμε να βάλουμε το πρώτο ψαράκι όπως ένα clown που είναι και ανθεκτικό. http://www.marineaquarium.gr/forum/images/smiles/icon_wink.gif
Οπως θα διαπιστώσεις από τα παραπάνω έκανες πολλά λάθη.:-|
Τέλως πάντων προχώρα με βήματα όπως τα περιγράφω.Επειδή δεν έχεις skimmer βάλε μπόλικο ενεργό άνθρακα.Αν μπορείς γύρνα πίσω τα ψάρια
και μόλις ολοκληρωθεί ο κύκλος του αζώτου βάζεις το πρώτο ψάρι αλλά όχι
damsel λόγω μεγάλης επιθετικότητας.
Καλή συνέχεια.;)

Νίκος
18-01-06, 02:46
Betty οπως σου είπε ο Μάνος το καλύτερο είναι να δώσεις πίσω τα ψαράκια. Πoιος είναι αυτός που σου πρότεινε damsel και μάλιστα για τόσο μικρό ενυδρείο? Yπάρχουν όμορφα ψαράκια αλλά θα πρότεινα σκίμερ να προλαβαίνεις βρωμιές πριν φτάσουν στον κύκλο και να μας πεις τι έχεις στα φίλτρα. Καλά κάνεις και σκέφτεσε μεγαλύτερο ενυδρείο, φαντάσου και μόνο η εξάτμιση που έχεις πόσο αλλάζει στα εξήντα λίτρα τις παραμέτρους του νερού όταν μιλάμε για ένα από τα πιο σταθερά οικοσυστήματα στον πλανήτη. Κράτα μας ενύμερους :smt045

accnt
18-01-06, 09:27
Σωστά όλα τα παραπάνω που είπε ο Μάνος, αλλά γίνονται επί το πλείστον σε ενυδρεία reef. Εδώ μιλάμε για ένα μικρό fish-only, οπότε δεν χρειάζονται απαραίτητα.
Επίσης τα damsel εκτός της επιθετικότητάς τους, αρέσουν σε πολλούς και μπορεί να τα κρατήσει αν της αρέσουν. Πάντως και εγώ δεν θα τα έβαζα.

betty
18-01-06, 09:29
Kalimera,

efcharisto gia tin yperpolytimi voitheia sas.
H paroimia opoios viazetai skontaftei tairiazei akrivos stin periptosi mou.
Tora omos kai mexri tin agora megalyteroy enydreioy:
Ta damsell ta agorasa apo katastima. Den nomizo pos ta pairnei piso. Opote
mporo na valo toulaxiston ton vraxo esto kai tora. An omos anavo tis lampes stadiaka mipos tha dimiourgiso provlima sta psaria?
Vraxo poulane ta katastimata tis Thessalonikhs h xreiazetai paraggelia?

Sorry gia ta greeklish alla grafo apomakrysmena kai exo provlima me ta ellinika.

betty
18-01-06, 10:55
Episis tha ithela na rotiso to eksis:
Sto esoteriko filtro exo sketo sfouggari. Mipos prepei na prostheso kai kati akomi?

accnt
18-01-06, 12:21
Υπάρχει περίπτωση να τα πάρει και πίσω αν το μετάνιωσες…..Ρώτα τον να μάθεις.
Τα ψάρια θέλουν φως. Δεν μπορείς λοιπόν να το κάνεις αυτό. Η παραπάνω διαδικασία που σου περιέγραψε ο Μάνος, είναι η σωστή ειδικά όμως για ενυδρεία τύπου reef. Ο ζωντανός βράχος στην δικιά σου περίπτωση, δεν είναι απαραίτητος. Ναι θα βοηθήσει αρκετά, αλλά μπορείς να λειτουργήσεις μόνο με φίλτρα. Πολλοί άλλωστε με fish only το κάνουν.
Εγώ θα σου πρότεινα να αγοράσεις μικρά κουραρισμένα κομμάτια ζωντανού βράχου, τα οποία θα τα βάζεις σιγά σιγά μέσα και θα είσαι ο.κ. Πρέπει να ξέρεις όμως ότι μετά την προσθήκη του ζωντανού βράχου, ξεχνάς για πάντα τις θεραπείες (μακριά από μας) με βάση τον χαλκό (που χρησιμοποιείται από όλα σχεδόν τα φάρμακα). Ο ζωντανός βράχος θα γίνει νεκρός….
Παραγγελία δεν μπορείς να κάνεις. Απλά ρώτα όλα τα καταστήματα πότε θα φέρουν και πες τους να σε ειδοποιήσουν. Επαναλαμβάνω όμως ότι δεν είναι απαραίτητος.

betty
18-01-06, 14:17
θα ρωτήσω μήπως μπορεί να μας τα κρατήσει τα ψάρια. Τον βράχο τον θέλω και για ομορφιά γιατί τώρα είναι πολύ άδειο. Δηλαδή τα μαγαζιά δεν έχουν
αν δεν παραγγείλει κάποιος να πάρεις εκείνη την ώρα?

χοχλακας φωτης
18-01-06, 15:49
για βραχο απο θεσσαλονικη μην περιμενεις,και να βρεις θα ειναι πολυ ακριβος και παιζεται αν θα ειναι ζωντανος,αλλα απο αθηνα ειναι πολυ ευκολο να βρεις σε καλες τιμες και να στον στειλουν με κτελ ή με μεταφορικη!και ζωντανα απο αθηνα να κοιταξεις,εδω εκτος απο τα πολυ κοινα ψαρια δεν ερχεται τπτ,και αν ερθει θα το χρυσοπληρωσεις!για κοραλια και γαριδες δεν το συζηταω καν(αν και πριν 2 μηνες εκαναν 1 εισαγωγη με acro και lps)!ενυδρειο απο ιντερνετ μην παρεις μπορεις να φτιαξεις ενα, συμφωνα με τις αναγκες σου!

betty
18-01-06, 20:21
Απογοητεύτηκα σχετικά με τον βράχο. Πως θα βρω από Αθήνα. Έχουν site τα μαζαζιά εκεί; Πως θα βρω τέτοιο μαγαζί. Αν ξέρει κανένας ας με πληροφορήσει, please έστω και με e-mail (kakali@uom.gr). O βράχος δεν παθαίνει τίποτα κατά την μεταφορά;

betty
18-01-06, 20:23
To ένα φίλτρο είναι εσωτερικό eheim 2080 μόνο με σφουγγάρι.
Το άλλο είναι εξωτερικό eheim 2222 pro με μακαρόνι, και αστερία.
Χρειάζομαι κάτι άλλο;

χοχλακας φωτης
18-01-06, 20:47
εαν βαλεις βραχο νομιζω οτι δεν θα χρειαστεις κατι αλλο για κυκλοφορια!το μονο ευκολο ειναι να βρεις βραχο απο αθηνα,εγω εχω παρει απο υδροκοσμο και απο ωκεανο,αλλα απο οτι ξερω απο βδομαδα θα φερει και ο καρχαριας και ο ταρεκ βραχο απο fiji,ο οποιος θεωρηται ο καλυτερος και σιγουρα στελνουν θεσ/νικη!

manosdr
18-01-06, 22:06
Ουσιαστικά δεν έχεις χημικό φιλτράρισμα που είναι απαραίτητο.Θα χρειαστείς στο εσωτερικό φίλτρο να βγάλεις το σφουγγάρι και να βάλεις ενεργό άνθρακα,αντιφώσφορο και λίγο υαλοβάμβακα στην είσοδο του νερού.;)

betty
19-01-06, 12:19
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σχετικά με τον βράχο. Επικοινώνησα ήδη με Υδρόκοσμο που στέλνει και με αντικαταβολή. Δεν φαντάζομαι ο βράχος να πάθει τίποτα κατά την μεταφορά, έτσι; Πρέπει να προσέξω κάτι σχετικά με την αγορά του βράχου;
Το ένα νταμσελ αποδήμησε. Το άλλο το είχε ταράξει στο τσίμπησα στην κυριολεξία.
Το σφουγγάρι από το εσωτερικό το βγάζω τελείως; Τον ενεργό άνθρακα και το αντιφώσφορο πως τα βάζω;
Μόλις έρθει ο βράχος πρέπει να ακολουθήσω καμία διαδικασία συγκεκριμένη εκτός από τον φωτισμό;
Ρωτάω μην κάνω καμία βλακεία γιατί από ότι βλέπω έχω κάνει ήδη αρκετές.

accnt
19-01-06, 13:40
Σε αυτή τη περίπτωση πριν βάλεις τον βράχο, πιάσε το damsel, επέστρεψέ το στο μαγαζί και κάνε ένα σωστό στρώσιμο στο ενυδρείο σου, όπως περιγράφτηκε παραπάνω.
Σφουγγάρι βγάλε τόσο, όσο να χωράνε τα χημικά σου.
Βάζεις πρώτα να δέχεται το νερό ο άνθρακας και μετά το αντιφώσφορο, ανάλογα με το φίλτρο σου δηλαδή.
Η διαδικασία είναι να δώσεις χρόνο στο ενυδρείο σου να στρώσει σωστά και μετά να προχωρήσεις στην εισαγωγή κάποιου ψαριού.

lasal
19-01-06, 14:33
Ρωτάω μην κάνω καμία βλακεία γιατί από ότι βλέπω έχω κάνει ήδη αρκετές.
betty δες τα pm σου

betty
20-01-06, 22:15
Επανέρχομαι δριμύτερη. Φως φαίνεται στον ορίζονται μετά από συνάντηση με τον Φώτη, ο οποίος είναι παραπάνω από διευκρινιστικός.
Θα κάνουμε νέο στρώσιμο με αραγωνίτη, ζωντανό βράχο, αναμονή κ.λ.π.
Θα σας ενημερώσω σχετικά...

lasal
21-01-06, 01:52
Επανέρχομαι δριμύτερη.
Αντε με το καλό betty
Και ευελπιστούμε να σας δούμε στην κοπή της πίτας ;)

manosdr
22-01-06, 12:51
Μπράβο Betty :smt038 έτσι σε θέλω δυναμική και αισιόδοξη και όλα θα πάνε καλά.:D

betty
26-01-06, 21:47
Έγινε ένα μικρό βήμα σήμερα. Επιστρέψαμε το δεύτερο νταμσελ. Έρχεται και αρχή της άλλης εβδομάδας η παραγγελία από aquaristic καθώς και ο ζωντανός βράχος και ξεκινάμε δυναμικά και ελπίζω σε μια πιο σωστή αρχή.
Θα σας ενημερώσω σχετικά.