Επιστροφή στο Forum : Ψάρια και μουσική!
Δεν ξέρω που πρέπει να μπει αυτό το θέμα, αν έχω κάνει λάθος ας με συχωρήσουν οι moderators και ας το μετακινήσουν!
Πιστεύετε ότι τα ψάρια ακούν την μουσική που ακούμε και εμείς;
Αντιδρούν σε αυτή;
Πολλές φόρες νομίζω ότι τα ψαράκια μου χορεύουν έτσι ρυθμικά που κολυμπάν όλα μαζί…
Έχετε παρατηρήσει κάτι παρόμοιο?
:smt109 :smt035
Σιγουρα αντιλαμβανονται τα ηχητικα κυματα. Υποθετω πως ειναι μαλλον ενοχλητικα.
κατι τετοιο τον εχουν επιχειρησει επιστημονικα.βρισκεται βεβαια σε πειραματικο σταδιο.αυτο που πιστευουν ή μαλλον που θελουν να πιστευουν ειναι οτι η με την μουσικη θα ζουν για μεγαλυτερο χρονικο διαστημα.καλα ετσι λενε τωρα δεν ξερω κατα ποσο ειναι εφικτο αυτο..............................
τι μουσικη ακουσ που αρεσουν και στα ψαρακια σού;
βαλτουσ λιγω :smt081 τιεστο:smt081 να δουμε τι θα κανουν
φιλικα πετροσ:smt030 :smt030 :smt030 :smt030
Εγώ πιστεύω ότι είναι και θέμα είδος μουσικής!
Στην κλασική μουσική θα ηρεμούν πχ… δεν πιστεύω ότι ενοχλούνται με όλα τα είδη μουσικής.
Άμα τους βάζω ραπ καπνίζουν χόρτο (Anoubia πάντα το χόρτο )και βαράνε στον πισινό τα αρσενικά τα θηλυκά!
Από είδος μουσικής βάζω τα πάντα , απλά αυτά που δεν είναι ήρεμα σε ρυθμό δεν την βάζω πολύ δυνατά
την ένταση για να μην συμβαίνει αυτό που είπε ο tolis
Δεν νοιώθω ότι κακοπερνάνε άλλα ότι το διασκευάζουν
Πέτρο θα το δοκιμάσω
το καθε ειδοσ ηχητικων κυμματων που προερχεται απο μουσικη πιστευω οτι τα στρεσαρει και οχι οτι τα ευχαριστει.η παρατηρηση σου ομωσ αξιζει να συζητηθει παιρετερω.
φιλικα πετροσ
Η μουσική ηρεμεί και τα άγρια θηρία, έτσι λένε!
Το θέμα είναι αν μπορούν να καταλάβουν τον ήχο όπως τα δελφίνια (αν δεν κάνω λάθος).
Αλλά ας ακούσουμε και άλλες γνώμες!
Πιστεύω πως αν η μουσική δεν είναι δυνατά και δεν έχει πολλά μπάσα, δεν τα ενοχλεί. Τα δικά μου η μουσική τα αφήνει μάλλον αδιάφορα, στην αρχή με κοιτάνε για λίγο γιατί όντως ακούν κάτι αλλά μετά συνεχίζουν να κάνουν ότι έκαναν πάντα... Με κλασική πάντως δεν έχω δοκιμάσει... ίσως να έχει ενδιαφέρον.
Τα ψαρια εχουν εντελως αλλες αντιδρασεις απο τα θηλαστικα. Η (οποιου ειδους) μουσικη μεταφραζεται απλως σε ηχους και κραδασμους που δεν γνωριζει το DNA τους και τα στρεσσαρει.
Διαβάστε λίγο αυτό το άρθρο που βρήκα.
Βέβαια ξέρω ότι δεν ταιριάζει στην περίπτωση του ενυδρείου αλλά είναι και αυτό μια πληροφορία…
H μουσική «γιατρεύει» τα ψάρια
http://news.kathimerini.gr/kathnews/images/dot_clear.gif Πειράματα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο για ένα πιο γευστικό πιάτο με τη βοήθεια του... Mότσαρτ Tης Aλεξανδρας Kασσιμη
O απαλός φωτισμός και η ανάλογη μουσική παραπέμπουν συνήθως σε ρομαντικές βραδιές. Tην ερωτική αυτή ατμόσφαιρα εκτός από τους ανθρώπους απολαμβάνουν και τα ψάρια, όπως αποδεικνύουν τα πειράματα που πραγματοποιούνται στο Eργαστήριο Eφαρμοσμένης Yδροβιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Aθηνών. H δημιουργία ιδανικών συνθηκών διαβίωσης των οικόσιτων ψαριών είναι απαραίτητη για την «ψυχολογική» τους ανάταση. H ηρεμία των ψαριών που εκτρέφονται για εμπορικούς σκοπούς είναι ιδιαίτερα σημαντική καθώς όπως εξηγεί στην «K» ο διευθυντής του εργαστηρίου και καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου κ. Σωφρόνιος Παπουτσόγλου «τα ψάρια που βρίσκονται εκτός φυσικού περιβάλλοντος βρίσκονται εξ ορισμού υπό πίεση που δημιουργεί ανωμαλίες στην ανάπτυξή τους, ενώ παράλληλα αλλοιώνει την ποιότητα του κρέατος». Kαθώς όλοι μας ξεχωρίζουμε κυρίως γευστικά το προϊόν του ψαρά από αυτό του ιχθυοτροφείου, σκοπός της έρευνας είναι ο περιορισμός στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό της διαφοράς αυτής. «Tα ψάρια αντιδρούν καλύτερα σε συγκεκριμένα χρώματα και ήχους» αποφαίνεται ο κ. Παπουτσόγλου.
Aντίστοιχη προτίμηση φαίνεται να έχουν και στη μουσική. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν οι επιστήμονες όταν τοποθέτησαν ηχεία στις δεξαμενές των ψαριών τα οποία τους «έκαναν παρέα» παίζοντας συγκεκριμένη συμφωνία του Mότσαρτ επί δυόμισι μήνες. Oι κυπρίνοι «απόλαυσαν» Mότσαρτ τις τέσσερις πρώτες εβδομάδες ενώ στη συνέχεια μάλλον «τον βαρέθηκαν» όπως εξηγεί ο κ. Παπουτσόγλου: «Συμπεραίνουμε την ικανοποίηση των ψαριών από τις αυθόρμητες αντιδράσεις τους και από το ότι η όρεξή τους για φαγητό αυξήθηκε, βασικές ενδείξεις για την ψυχολογική κατάσταση ενός ψαριού». Παράλληλα, κατά τον πρώτο μήνα διεξαγωγής του πειράματος, συγκεκριμένοι βιολογικοί δείκτες ήταν σε επίπεδα που υποδηλώνουν ικανοποίηση του ψαριού. «Στη συνέχεια θα δοκιμάσουμε άλλα είδη μουσικής, μετάδοση με διαλείμματα σε πέστροφες και σε ένα ακόμη είδος θαλασσινού ψαριού», εξηγεί ο κ. Παπουτσόγλου. H παρακολούθηση των ψαριών γίνεται με κάμερες που βρίσκονται στα ενυδρεία ώστε να παρατηρούνται όλες οι κινήσεις τους. Παράλληλα όπως αποδεικνύεται, τα διαφορετικά χρώματα των δεξαμενών επηρεάζουν την ψυχολογία των ψαριών καθώς αυτά προσπαθούν να εναρμονιστούν με το περιβάλλον, προς αποφυγή του εχθρού. Xαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα ενός κοπαδιού από τσιπούρες που βρίσκονταν σε λευκές δεξαμενές. Tο χρώμα τους είχε γίνει «διάφανο» και διακρίναμε μόνο τα μάτια τους καθώς αυτές «αντιλαμβανόμενες ενδεχόμενο κίνδυνο έπρεπε να προφυλαχθούν» διευκρινίζει ο κ. Παπουτσόγλου. H προσπάθεια προσαρμογής στο περιβάλλον καθιστά το κρέας τους πιο σκληρό, με αποτέλεσμα να «χάνει» σε ποιότητα.
Aντίστοιχα πειράματα διεξάγονται με γνώμονα το φωτισμό των ενυδρείων και προς το παρόν παρακολουθείται η αντίδρασή τους σε ερυθρό, γαλάζιο, πράσινο και κίτρινο φωτισμό.
apo: http://rds.yahoo.com/_ylt=AhJzHomUhKLAiTooR_Tc5.VXNyoA;_ylu=X3oDMTE2M2t rdGUxBGNvbG8DdwRsA1dTMQRwb3MDMwRzZWMDc3IEdnRpZANpM DIyXzQ4/SIG=12tiqamje/EXP=1136811232/**http%3a//news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_340652_07/05/2004_102920
Ενδιαφέρον το άρθρο, αλλά είμαι της γνώμης ότι αν βάψουν σκουρόχρωμες (Ακόμα και μαύρες) τις δεξαμενές και πετάξουν τα ηχεία στα σκουπίδια, θα έχουν τις ποιό χαλαρουά τσιπούρες στην Μεσόγειο !
Βρε κάτσε να δεις πως την λέγανε την παροιμία με το σεξ και το ψάρεμα.
Αλήθεια το "Γεωπονικό Πανεπιστήμιο" τι σχέση έχει με τα ψάρια ?
Αλήθεια το "Γεωπονικό Πανεπιστήμιο" τι σχέση έχει με τα ψάρια ?
?????????????????
Έλα μου ντε!
ο κ.Παπουτσόγλου πήγε στη Βρετανία όπου ειδικεύθηκε στην Ωκεανολογία και στην Yδροβιολογία και στη συνέχεια έκανε το διδακτορικό του στην Iχθυολογία στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Επιστρέφοντας, έγινε γρήγορα Eκτακτος και μετά Τακτικός Καθηγητής Εφηρμοσμένης Υδροβιολογίας στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
εκ τησ καθημερινησ
τωρα για τα περαιτερω,οντωσ ισχυουν αυτα που λεει αλλα η ερευνα βρισκεται σε πειραματικο σταδιο.
Eπειδή με τον γραπτό λόγο δεν περνάει εύκολα το συναίσθημα θα ήθελα να διευκρινήσω ότι δεν έχω καμμία πρόθεση να θίξω την έρευνα ή τον Πέτρο που το πόσταρε, απλά εκφράζω αυτά που μου υπαγορεύει η λογική μου.
Είναι γνωστό το ότι οι δονήσεις (πχ σεισμοί,χτύπημα τζαμιού στα ενυδρεία κλπ) όπως είναι και τα κύματα του ήχου, προκαλούν στρές στα ψάρια, ανάλογα με την ένταση τους.
Όσο μικρότερη είναι τόσο λιγότερο γίνεται αντιληπτή από τα ψάρια και αν είναι δε και συνεχής (Πχ κυκλοφορητής) με την πάροδο του χρόνου την συνηθίζουν.....νομίζω.
Και να μην ξεχνάμε ότι τα ψάρια δεν έχουν αυτιά αλλά τα αντιλαμβάνονται όλα αυτά με την πλευρική τους γραμμή.
Με είχε απασχολήσει και εμένα το θέμα αυτό αλλά δεν είναι και τόσο απλό...
Πάντως σε καμία περίπτωση δεν νομίζω τα ψάρια να αντιλαμβάνονται την μουσική όπως εμείς.
Ο τρόπος που ακούμε τους ήχους-μουσική αλλάζει κατά πολύ όταν τους ακούμε στο νερό. Το μέσο διάδοσης (νερό) παίζει σημαντικό ρόλο, η ταχύτητα (χ3 σχεδόν) όπως και η θερμοκρασία και αλλάζει αρκετά από τον τρόπο που έχουμε μάθει να ακούμε στον αέρα.
Μπορείς να προσδιορίσει την πηγή του ήχου στο νερό ; (για τους ψαροντουφεκάδες).
Οι ιδιότητες του ήχου αλλάζουν, αλλά και αυτό να βρεις (δηλαδή το πως-συμπεριφορά) δεν ξέρουμε τα ψάρια πως λειτουργούν και κυρίως πως είναι το αντίστοιχο αισθητήριο τους. (πχ φάσμα συχνοτήτων για τα θηλαστικά έστω) Το δελφίνι πχ νομίζω ότι μπορεί και νατιλαμβάνεται υπέρηχους που δεν μπορούμε εμείς (με το αυτί).
Επειδή λοιπόν το θέμα είναι να μην τα ενοχλούμε πρέπει να αναζητήσουμε αν 'περνάει' ήχος στο ενυδρείο και πως (κυρίως την ένταση). Το τζάμι που μεσολαβεί είναι πολύ καλό από θέμα ανάκλασης και βοηθάει και το νερό που είναι πιο πυκνό από τον αέρα.
Μάλλον η μετατροπή την ενέργειας (από κύμα σε μηχανική-κραδασμούς), νομίζω είναι το ζητουμενό μας, όπως είπατε και παραπάνω. ;)
Επειδή λοιπόν το θέμα είναι να μην τα ενοχλούμε πρέπει να αναζητήσουμε αν 'περνάει' ήχος στο ενυδρείο και πως (κυρίως την ένταση). ;) Εχω ασχοληθεί λιγο με το θέμα αυτό
Η ένταση του ήχου μειώνεται κατα πολύ μέσα στο νερό.
Απο ερευνες που εχουν γίνει η μείωση ειναι κοντά στα 60 dB.
Αυτό φυσικά εξαρτάτε και απο το βάθος του νερού την θερμοκρασία.
Το ίδιο το νερό κάνει απόσβεση ενα μέρος του ακουστικού κύματος.
Ακόμη και η συχνότητα αλλάζει στο νερό και η ταχύτητα μετάδοσης του ήχου.
Το ενυδρείο εχει κάποια μάζα και παρουσιάζει κάποια αδράνεια.
Οπότε και δεν επηρεάζεται εύκολα απο ήχους.
Εχει επίπεδες επιφάνειες όπου αντανακλάτε ο ήχος.
Ομως σίγουρα εχει κάποιες συχνότητες συντονισμού.
Μεγαλύτερες πιθανότητες εχει να περάσει ενας ήχος στην επιφάνεια του νερού και απο εκεί μέσα στο νερό παρά μέσα απο το τζάμι.
Ενυδρεία χωρίς καπάκια ειναι ποιο επηρρεπή στον ήχο-θόρυβο.
Φυσικά μην περιμένουμε να εχουμε αρμονικούς ήχους μέσα στο νερό.
Οπότε τα περί κλασικής μουσικής μέσα στο νερό μου φαντάζουν σχεδόν μπουρμπουλήθρες.
Οι συχνότητες που επηρεάζουν ποιο εύκολα τα ψάρια στο νερό ειναι ηχοι χαμηλής συχνότητας και οι απότομες μεταβολές της έντασης του ήχου μπορουν να επηρεάσουν τα ψάρια.
Ο συνεχής ήχος μπορεί και να συνηθιστεί.
Εχω κάνει πειράματα με ροζ και λευκό θόρυβο και παρατήρησα στα ψάρια μια σχεδόν απάθεια στις υψηλές συχνότητες.
Τα πρόχειρα συμπεράσματα μου ειναι οτι γενικά ο ήχος επηρεάζει αρνητικά τα ψάρια.
Το πείραμα μου ηταν ευκαιριακό και δεν έκανα τότε αναλυτικές μετρήσεις.
Ισως τις επαναλάβω στο μέλλον και προσθέσω περισσότερα στοιχεία στο gab.
ΥΓ.
Η ταχύτητα τπου ήχου στον αέρα ειναι περίπου 340 m/sec ενώ στα υγρά απο 1.500 m/sec
Ευχαριστώ
Μου δώσατε ενα θέμα για περισσότερη έρευνα ;)
.....
......
Εχω κάνει πειράματα με ροζ και λευκό θόρυβο και παρατήρησα στα ψάρια μια σχεδόν απάθεια στις υψηλές συχνότητες.
Τα πρόχειρα συμπεράσματα μου ειναι οτι γενικά ο ήχος επηρεάζει αρνητικά τα ψάρια.
Το πείραμα μου ηταν ευκαιριακό και δεν έκανα τότε αναλυτικές μετρήσεις.
Ισως τις επαναλάβω στο μέλλον και προσθέσω περισσότερα στοιχεία στο gab.
.....
ΥΓ.
Ευχαριστώ
Μου δώσατε ενα θέμα για περισσότερη έρευνα ;)
Και εμένα με ενδιαφέρει Γιάννη και θα ψάξω ...
Πάντως αν είχαμε ένα υδρόφωνο (νομίζω το λένε) θα μπορούσαμε να κάνουμε πείραμα. Μπας και έχει κανείς ;
Νομίζω ότι υπάρχει η δυνατότητα από γνώσεις και (λοιπών)μηχανημάτων από την παρέα ...:smt109:smt020
Ρε αφήστε κάτω τα ψαράκια αλλιώς θα έρθω εγώ με Subwooferόφωνο να σας ρίχνω μερικές ψιλές την ώρα που κοιμάστε.
Μου θέλετε και πειράματα........βρε ουστ κόπροι !
θα έρθω εγώ με Subwooferόφωνο να σας βοηθήσω την ώρα που θα κοιμούντε τα ψάρια Νομίζω πως βρηκαμε άξιο συνεργάτη και Subwooferόφωνο
Αυτό μας έλειπε για τα πειράματα
ts ts ts
(halvas is known as meggele)
:smt045:smt039:smt060
Ρε αφήστε κάτω τα ψαράκια αλλιώς θα έρθω εγώ με Subwooferόφωνο να σας ρίχνω μερικές ψιλές την ώρα που κοιμάστε.
Μου θέλετε και πειράματα........βρε ουστ κόπροι !
:smt035:smt035:smt034:smt035:smt035
Την 'φασαρία' μπορούμε να την κάνουμε και σε ένα ενυδρείο, χωρίς ψαράκια στην αρχή.
Υπάρχει κανείς τουλάχιστον να μπεί σε καμία 'μπανιέρα' και να μας πει τι ακούει ; :smt015:smt072
Κάποιοι κάνουν ψαροντούφεκο έχω μάθει.... θα έχουν και το εξοπλισμό !
Αυτό το πείραμα θα έχει σίγουρα επιτυχία... με photos και τα λοιπά :smt037
Εμπρος συνδρομοι!!!
Ζητουνται εθελοντες!!!
Ποσα ντεσιμπελ αντεχετε αραγε?
Υπάρχουν όργανα που μετράνε στον νερό ντεσιμπελ;
Και αν υπάρχει μου φαίνεται ότι θα είναι ο εξοπλισμός του κουστό!
Κάνω εγώ ψαρ***(Μπιιιιπππ) ---Απαγορευμένη λέξη--- και είναι γεγονός ότι οι θόρυβοι πχ από κινητήρα έσω-έξω κλπ ακούγονται πολύ δυνατά και ταξιδεύουν σε μεγάλη απόσταση επίσης δεν έχεις και την δυνατότητα προσανατολισμού του ήχου.
Κοινώς δεν ξέρεις πόσο κοντά είναι το σκάφος που περνάει και ούτε από που έρχεται ο θόρυβος-που βρίσκεται το σκάφος.
Η μόνη λύση είναι να βγάλεις το κεφάλι από το νερό και να δεις με τα μάτια σου που είναι μην φας καμμιά προπέλα στο κεφάλι.
Στην περιοχή της Πάτρας που πάμε καμμιά φορά τυχαίνει να ακούω βουητό απο κινητήρα να βγάζω το κεφάλι έξω να να βλέπω το πλοίο να είναι μεσοπέλαγα σε μεγάλη απόσταση (1-2 χλμ) από εμένα....τόσο χάλια αλλά πάντα φυλάγομαι.
Η μόνη λύση είναι να βγάλεις το κεφάλι από το νερό και να δεις με τα μάτια σου που είναι μην φας καμμιά προπέλα στο κεφάλι. :smt031
Γιώργο για να το λές αυτό σίγουρα θα σου λείπει εξοπλισμός.
Μην παίζεις το παιχνίδι "it can be only one"
Κοίτα τι σου βρήκα.
http://www.scienceadventures.com/summercamp/RF%20periscope%20copy.gif
:)-+5
Κοινώς δεν ξέρεις πόσο κοντά είναι το σκάφος που περνάει και ούτε από που έρχεται ο θόρυβος-που βρίσκεται το σκάφος.
Η μόνη λύση είναι να βγάλεις το κεφάλι από το νερό και να δεις με τα μάτια σου που είναι μην φας καμμιά προπέλα στο κεφάλι.
Στην περιοχή της Πάτρας που πάμε καμμιά φορά τυχαίνει να ακούω βουητό απο κινητήρα να βγάζω το κεφάλι έξω να να βλέπω το πλοίο να είναι μεσοπέλαγα σε μεγάλη απόσταση (1-2 χλμ) από εμένα....τόσο χάλια αλλά πάντα φυλάγομαι.
Μια παρά πολύ μικρή συμβουλή (που θα ξέρεις μάλλον)
Μεσοπέλαγα (και σχεδόν πάντα και παντού) ψάρεμα μόνο με σημαδούρα!!!!!!!
Και όχι ότι θα σε σώσει γιατί υπάρχουν και ηλίθιοι, γι’ αυτό καλύτερα να το αποφεύγεις ! Έκανα και εγώ κάποτε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα αλλά παρατήρησα ότι είμαι καλύτερος στο να παρατηρώ τα ψάρια παρά να τα χτυπάω με το ψαρο******!
:smt031
Γιώργο για να το λές αυτό σίγουρα θα σου λείπει εξοπλισμός.
Μην παίζεις το παιχνίδι "it can be only one"
Κοίτα τι σου βρήκα.
http://www.scienceadventures.com/summercamp/RF%20periscope%20copy.gif
:)-+5
XAAXAXAXXAXAXAXAXa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :p
Με χάζεψες Γιάννη χααχαχαχαχα :)
Δεν ξέρω για ψάρια αλλά οι χελώνες μου μόλις ακούσουν μουσική ή καποιον άλλον μελωδικό ήχο μένουν ακίνητα και τεντώνουν το λαιμό τους όσο πιο πολύ μπορούν...
:smt040
mikrosaquaristas
03-05-09, 10:40
Μια παρά πολύ μικρή συμβουλή (που θα ξέρεις μάλλον)
Μεσοπέλαγα (και σχεδόν πάντα και παντού) ψάρεμα μόνο με σημαδούρα!!!!!!!
Πολύ γερό τόπικ
Πάντως
ναι μεν οφ τόπικ τώρα
αλλά ζήτημα ζωής και θανάτου
οπότε συμπαθάτε με
Ψαροντούφεκο πάντα με ζευγάρι
ή
Ψαροντούφεκο ποτέ μόνος
και βέβαια σημαδούρα γιατί οι λιμενικοί αφορμές ψάχνουν
αλλά το ζευγάρι σώνει ζωές και βλέπει και τις βάρκες και σε κρατάει στην κράμπα και αν πιαστείς σε καμια πετονιά κανα δίχτυ βοηθάει την κατάσταση κι αν βγείς μισοζαλισμένος απο καμιά ταρζανοβουτιά σε προλαβαίνει πρίν την αναστολή των λειτουργιών σου
Επι του ήχου (ώς ηχολήπτης) και επιφυλασσόμενος να ρωτήσω τον φίλο ιχθυολόγο
το πάχος του τζαμιού και οι διαστάσεις του ενυδρείου παίζουν μεγάλο ρόλο
η πλευρική γραμμή λαμβάνει μετατοπίσεις νερού
τα μπάσσα σίγουρα γίνονται αντιληπτότερα των πρίμων τα οποία κατα
πάσα πιθανότητα δεν περνάνε καν το πάχος του τζαμιού
σίγουρα στρεσάρονται τα ψάρια με τους όχι βιοτοπικούς ήχους
π.χ. μότορχεντ απο ηχοσύστημα με σαμπγούφερ ή έστω μπετόβεν σε φορτίσιμο
αλλά μάλλον τελικά (κι αφού ανακαλύπτουν σταδιακά ότι τελικά επιβιώνουν της επίθεσης-τρώνε το φαγάκι τους και κοιμούνται ήσυχα το βραδάκι) εξοικιώνονται και δεν τα απασχολεί
μήπως κιόλας αν τα ταίζουμε κάθε φορά μετά την μουσική αρχίσουν να ψάχνουν φαί μόλις κλείνει ο ήχος???
το ψάρι του παβλόφ ένα πράμα δηλαδή...:smt033:smt033:smt033
σίγουρα στρεσάρονται τα ψάρια με τους όχι βιοτοπικούς ήχους
π.χ. μότορχεντ απο ηχοσύστημα με σαμπγούφερ
Φαντάσου να δουν και τον Lemmy από κοντά τι έχουν να πάθουν :D
http://headbangersblog.mtv.com/wp-content/uploads/2007/12/lemmyy.gif
mikrosaquaristas
03-05-09, 18:57
όχι φαντάσου εσύ τύπο με το ενυδρείο παραμασχαλα σε λάιβ των μότορχεντ για να μην χάσουν τα ψαράκια την εμπειρία:)
όχι φαντάσου εσύ τύπο με το ενυδρείο παραμασχαλα σε λάιβ των μότορχεντ για να μην χάσουν τα ψαράκια την εμπειρία:)
:smt043:smt043:smt043
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.