PDA

Επιστροφή στο Forum : Φίλτρο για 100άρι ενυδρείο με γκάππυς


filoxenos
26-12-05, 23:33
Θα φτιάξω ένα καινούριο 100λιτρο για να μεγαλώνω (τελικό στάδιο, 60+ ημερών) επιλεκτικές γέννες από την εκτροφή γκάππυς που κάνω. Αυτό σημαίνει ότι κάποιες φορές θα έχει υπερβολική ιχθυοφόρτιση για κάμποσο καιρό, μέχρι να μεταφερθούν-δοθούν τα τελικά ψάρια.
Ποιο ή ποια φίλτρα μου προτείνετε για σίγουρο αποτέλεσμα χωρίς προβλήματα (μιλάω πάντα για εσωτερικό...) και χωρίς αναγκαστικές διαταραχές της ρουτίνας αλλαγών (25% εβδομαδιαίως) ?
Και κάτι που δεν έχω καταφέρει να καταλάβω ακριβώς τελικά, είναι πόσα λίτρα τελικά πρέπει να βγάζει/ώρα σε ένα τέτοιο ενυδρείο?

klaz
26-12-05, 23:47
FLUVAL,θα σου προτεινα,γιατι ειναι πολυ φτηνα και πρακτικα,δεν θυμαμαι μοντελο συγκεκριμενα,αλλα αν το ψαξεις θα βρεις......εκτος αν πας κλασσικα σε eheim......με περισσοτερα ευρωπουλακια βεβαια...........;)

bluetiger
27-12-05, 00:07
Συνηγορώ για Fluval. Κάποιες κριτικές υπάρχουν εδώ (http://www.aquahobby.com/products/e_fluvalplus.php).
Για τη σχέση απόδοσης φίλτρου / χωρητικότητας ενυδρείου το καλύτερο είναι να ακολουθήσεις τις προτάσεις του κατασκευαστή. Αν όμως αυξήσεις την ιχθυοφόρτωση στα όρια ή βάλεις ψάρια που παράγουν άφθονα απόβλητα τότε καλό είναι να ανέβεις ένα σκαλί για να έχεις περιθώρια ασφάλειας.

ahar
28-12-05, 13:10
o ανθρωπος σαφεστατα λεει "εσωτερικο"!!!

Μπορεις να δοκιμασεις το εσωτερικο της juwel που είναι και εύκολο στις αλλαγες του και σχετικα σταθερο στην αποδοση του. Αντεχει σε ιχθυοφορτίσεις και τα γκαπακια αλλωστε δεν βγαζουν τοσο πραγμα ...
Ξερω τι σου λεω... το ιδιο σπορ εκανα επι 8 χρόνια.....(ειναι όντως φανταστικο!) .

Μετα θα περναγα στα eheim (2006 -2009 ) ή την σειρα aquaball. Οτι και να βάλεις βεβαια θα πρεπει να προσεξειςτις εξοδος για αυτη την απαισια συνηθεια τους να κολυμπανε κοντρα το ρευμα της εξόδου.... Μπορεις να βαλεις ενα ακροδεκτη που να το πεταει με πιέση ή ακομα καλύτερα να βαλεις την έξοδο πανω απο την επιφανεια αν δεν σε ενοχλει ο (σχετικος) ηχος

Οσον αφορα το ποσοστο αποδοσης προς λιτρα.... χμμμμ ειμαι γνωστος γιατις υπερβολες μου οποτε ενα 6Χ το ογκο σου την ώρα έινια μια χαρα! νερο παντα κρυσταλλινο...
βεβαια στο μεγαλο ενυδρειο εγω είχα και 1 εσωτερικο με ποιο αργη ροη που περναγε απο διαμερισματα στο πισω μερος του ενυδρειου με ανθρακα και λοιπα ματζουνια.... Αυτο το έιχα στο 1Χ με 2Χ για να έχει και ποιο μεγαλη διάρκεια επαφης με το υλικο...

Αντε αντε... θα με πορώσεις παλι και βλεπω να ξαναγεμιζω καμια 30ρια 15λιτρα παλι!!!! συν 13 τώρα ...χμμμ 43 ενυδρεια.... χμμμ θα με χώρισει η γυναικα μου...:D:D:D:D

bluetiger
28-12-05, 13:58
o ανθρωπος σαφεστατα λεει "εσωτερικο"!!!


:confused:
Όντως, σε εσωτερικό αναφέρομαι!!! Το ίδιο νομίζω οτι κάνει και το μέλος klaz...

klaz
28-12-05, 14:23
ναι,ναι...και εγω για εσωτερικο μιλουσα.........:confused:

filoxenos
28-12-05, 22:50
Σας ευχαριστώ για τις απαντήσεις και έχω άλλη μία ερώτηση:
Μέχρι πόσα λίτρα ενυδρείο, μπορεί να υποστηριχθεί με 2 εσωτερικά φίλτρα? Η ερώτηση αποσκοπεί στην πιθανότητα να γίνει τελικά 350άρι το ενυδρείο και υπάρχει η σκέψη να βάλω ένα 1000άρι, ένα 700άρι και αεραντλία (θέλω να αποφύγω το εξωτερικό, για διάφορους λόγους...)

bluetiger
29-12-05, 00:57
Αρθροίζουμε τις ικανότητες φιλτραρίσματος κάθε φίλτου μέχρι να καλύψουμε τα λίτρα του ενυδρείου.

Αν το ενυδρείο είναι μεγάλο τότε καλό θα ήταν να βάλουμε από ένα φίλτρο σε κάθε άκρο του ώστε να υπάρχει καλύτερη ανακύκλωση του νερού.

Επίσης, η αεραντλία δεν θα συνεισφέρει κάτι στη φίλτρανση.

filoxenos
29-12-05, 01:17
Αρθροίζουμε τις ικανότητες φιλτραρίσματος κάθε φίλτου μέχρι να καλύψουμε τα λίτρα του ενυδρείου...

Αυτό τελικά, δεν θα καταφέρω να το μάθω ποτέ!
ΠΧ:Σε ένα κατοστάρι νορμάλ (από ψάρια και φυτά) πόσες φορές πρέπει να "γυρίζει" το νερό?
Αλλοι μου λένε Χ3, άλλοι λένε Χ5 και άλλοι Χ8 φορές/ώρα... Ποιο είναι το σωστό τελικά? Κανόνας υπάρχει?

...Επίσης, η αεραντλία δεν θα συνεισφέρει κάτι στη φίλτρανση.

Λάθος!
Γιατί: Θα έχουμε περισσότερο οξυγόνο, άρα τα ψάρια θα αναπνέουν καλύτερα, άρα θα νοιώθουν καλύτερα, θα είναι υγιή => θα έχουν περισσότερη όρεξη => θα τρώνε όλο το φαγητό τους => θα πέφτει λιγότερο κάτω να σαπίζει => όλα Μέλι-Γάλα... (!) :D :D :D ;)
Άσε που μου αρέσουν οι μπουρμπουλίθρες... :smt081 :smt081 :smt081

netblues
29-12-05, 08:21
Οι φορες καταρχας εξαρτωνται απο το αν ειναι εσωτερικο η εξωτερικό το φίλτρο. Απο κει και περα ειναι πολυ "μπακαλικος" ο τροπος του Χ5, Χ10 κλπ. Ουσιαστικά είναι δυο πραγματα που θελουμε να συμβαινουν. Το πρωτο ειναι να περναει το νερο οσες φορες περισσοτερες γινεται για να επιτυγχανεται μηχανικο φιλτραρισμα. Εδω ο περιορισμος ειναι η δυνατη ροή που φτανει να ενοχλει τα ψαρια. Σε ενα ενυδρειο με γκαπακια (που ειναι αργοι κολυμβητες) πρεπει να εχουμε χαμηλοτερη ροή απο οτι ας πουμε σε ενα ενυδρειο με bala sharks.
Το δευτερο εχει να κανει με το βιολογικο φίλτρο. Εδώ θελουμε το νερο να περνάει αργά ωστε να γινεται καλυτερη διάσπαση της αμμωνιας. Περιοριστικος παράγοντας ειναι οτι αν η ροη ειναι πολυ αργη μπορει να βουλώσει το φιλτρο.
Στη συνεχεια παιζει ρόλο και η ιχθυοφορτιση του καθε ενυδρείου.
Αν συνδιασουμε ολα αυτά μαζί καταληγουμε σε ροες που απεχει η καθε μια κατα πολυ χωρις να ειναι καποια λαθος.
Εμπειρικα, για ενα εσωτερικο φιλτρο το να γυριζει το νερο 8-10 φορες την ωρα θεωρειται ικανοποιητικό.

Ως προς τις φυσαλιδες μεσω αεραντλιας υπαρχουν μερικές ενστασεις.
Η πρωτη ειναι οτι ο αερας περιεχει κυριως αζωτο. Μολις το 20% ειναι οξυγονο. Επιπλεον η επιφανεια της φυσαλιδας και η διαρκεια που ερχεται σε επαφη με το νερο ειναι μικρή, με αποτελεσμα η διαχυση του οξυγονου να ειναι ελαχιστη. Αντιθετα η οξυγονωση που προκαλειται απο την αναταραξη της επιφανειας (πχ απο τις φυσαλιδες) ειναι σαφως μεγαλυτερη.
Το ιδιο ομως γινεται και με την επιστροφη του φιλτρου.
Η συνεχης κινηση των φυσαλιδων μαλλον κρατανε τα ψαρια στην "τσιτα"

Επισης οι φυσαλιδες καταφερνουν να διωξουν το οποιο διοξειδιο υπαρχει στο νερό, κατι που δεν κανει καλο στα φυτά.
Κατα τη γνωμη μου ενα grow out tank θα πρεπει να ειναι γεματο με ευκολα φυτά γρηγορης αναπτυξης (ακομα και επιπλεοντα). Τα πλεονεκτηματα ειναι παρα πολλά. Υποβοηθηση του φιλτρου (τα φυτα προτιμουν την αμμωνια απο τα νιτρικα), εκλυση οξυγονου (κατα την ημερα), φυσικη κρυψωνα για τα ψαρια, απορροφηση νιτρικων, αρα αραιοτερες αλλαγες και ετοιμη φυτική τροφή (τα φρεσκα φυλαρακια ειναι ενας εκλεκτος μεζες..)
Τελος στη φυση δεν υπαρχουν αεραντλιες...

ahar
29-12-05, 12:42
Λάθος!
Γιατί: Θα έχουμε περισσότερο οξυγόνο, άρα τα ψάρια θα αναπνέουν καλύτερα, άρα θα νοιώθουν καλύτερα, θα είναι υγιή => θα έχουν περισσότερη όρεξη => θα τρώνε όλο το φαγητό τους => θα πέφτει λιγότερο κάτω να σαπίζει => όλα Μέλι-Γάλα... (!) :D :D :D ;)
Άσε που μου αρέσουν οι μπουρμπουλίθρες... :smt081 :smt081 :smt081

Απο όλο το σχολιο θα κρατησω μονο την τελευταια προταση . Ειναι αλλωστε το μονο επηχείρημα . Οπως είπε και ο Αγαπητος ΒενετοΔυκτιος "οι φυσαλλιδες" δεν προσφερουν και πολλα απο πλευρας οξυγονωσης του νερου. Η αναταραξη της επιφανειας οπου επιτελειται η ανταλλαγη των αερίων ναι... Για να έχεις αντιστοιχη ανταλλαγη αεριων με φυσσαλιδα θα έπρεπε να έχεις ένα σκιμμερ με μια βαρβατη αντλια να σπαει το αερα μεσα στο νερο. Αρα παλι κατι που είναι εκτος της κατηγορίας του ενυδρειου που θέλεις να φτιάξεις.

Θα ειναι προτιμοτερο να γεμισει το ενειδρειο με φυτα και να έχεις απλα μια επιστροφη απο το φιλτρο να κτυπαει την επιφανεια... και για βιολογικο-χημικο μην απορίπτεις την πιθανότητα εσωτερικου φιλτρου διαμερισμάτων....

filoxenos
29-12-05, 13:06
...Εδω ο περιορισμος ειναι η δυνατη ροή που φτανει να ενοχλει τα ψαρια. Σε ενα ενυδρειο με γκαπακια (που ειναι αργοι κολυμβητες) πρεπει να εχουμε χαμηλοτερη ροή απο οτι ας πουμε σε ενα ενυδρειο με bala sharks...

-Βάζω φωτό του ενός ενυδρείου (50 λτρ. καθαρά, με 3 γκαππίνες, 9 μικρά, 2 πλάτυς, 1 cae, 2 κόρυς) και του φίλτρου που έχω σε αυτό (400 λίτρα/ώρα, με δυνατότητα περιστοφής). Το πρόβλημά μου είναι ότι πράγματι έχω παρατηρήσει πολύ δυνατή ροή και τα ψάρια μάλλον ενοχλούνται. Μπορείς να μου πεις ένα πρακτικό τρόπο να ελλατώσω τη ροή στο συγκεκριμένο φίλτρο, χωρίς να δημιουργηθεί πρόβλημα στη φίλτρανση? (δεν φαίνεται γιατί είναι μαύρο σε μαύρο, αλλά έχω βάλει 2 εξόδους για να την "σπάσω" - η μία κοιτάει προς την επιφάνεια - αλλά πάλι είναι πολύ...)

...Η συνεχης κινηση των φυσαλιδων μαλλον κρατανε τα ψαρια στην "τσιτα"
-Φαίνεται η έξοδος της αεραντλίας τέρμα δεξιά (φυσαλίδες στο δεξί πλαΙνό). Πίστεύεις ότι αυτό μπορεί να κάνει κακό στο συγκεκριμένο ενυδρείο? (δεν έχω co2).

...Κατα τη γνωμη μου ενα grow out tank θα πρεπει να ειναι γεματο με ευκολα φυτά γρηγορης αναπτυξης (ακομα και επιπλεοντα). Τα πλεονεκτηματα ειναι παρα πολλά. Υποβοηθηση του φιλτρου (τα φυτα προτιμουν την αμμωνια απο τα νιτρικα), εκλυση οξυγονου (κατα την ημερα), φυσικη κρυψωνα για τα ψαρια, απορροφηση νιτρικων, αρα αραιοτερες αλλαγες και ετοιμη φυτική τροφή (τα φρεσκα φυλαρακια ειναι ενας εκλεκτος μεζες..)
-Νομίζω ότι σε αυτό είμαι εντάξει, έτσι δεν είναι? (70Χ25Χ35 ύψος)

...Τελος στη φυση δεν υπαρχουν αεραντλιες...
-Πολλά δεν υπάρχουν στη φύση, αλλά υπάρχουν στα ενυδρεία ΟΛΩΝ μας... ;) (Αλήθεια, οι καταρράκτες δεν λειτουργούν σχεδόν σαν "φυσικές" αεραντλίες?)

filoxenos
29-12-05, 13:11
[QUOTE=ahar] Αρχική Δημοσίευση από filoxenos: Λάθος! Γιατί: Θα έχουμε περισσότερο οξυγόνο, άρα τα ψάρια θα αναπνέουν καλύτερα, άρα θα νοιώθουν καλύτερα, θα είναι υγιή => θα έχουν περισσότερη όρεξη => θα τρώνε όλο το φαγητό τους => θα πέφτει λιγότερο κάτω να σαπίζει => όλα Μέλι-Γάλα... (!) Άσε που μου αρέσουν οι μπουρμπουλίθρες...
Απο όλο το σχολιο θα κρατησω μονο την τελευταια προταση . Ειναι αλλωστε το μονο επηχείρημα... QUOTE]

-Παιδιά, εννοείται ότι έκανα πλακίτσα! Σαφώς και ο λόγος που θέλω αεραντλία είναι προσωπική αισθητική... 8)

netblues
30-12-05, 11:50
Δεν βλεπω δυο εξοδους, αλλα ενα venturi που ρουφαει αερα απο την επιφανεια...
Μπορεις να φτιαξεις ενα spray bar και να το προσαρμοσεις στην εξοδο.
Σιγουρα θα ελλατωσει τη ροη. Χρησιμοποιησε πλαστικο σωληνα διαφανη με ταπα στην μια ακρη και ανοιξε του τρυπες.. Ευκολο ειναι.

Αν ενοχλουνται τα συγκεκριμενα ψαρια δεν ξερω.. ρωτα τα.. Στα φυτα παντως σιγουρα δεν αρεσει οτι διωχνεις και το ελαχιστο co2 που υπαρχει.

Στους καταρρακτες ζουν μονο πεστροφες και σολωμοι..
:D

filoxenos
30-12-05, 13:46
Δεν βλεπω δυο εξοδους, αλλα ενα venturi που ρουφαει αερα απο την επιφανεια... Μπορεις να φτιαξεις ενα spray bar και να το προσαρμοσεις στην εξοδο. Σιγουρα θα ελλατωσει τη ροη. Χρησιμοποιησε πλαστικο σωληνα διαφανη με ταπα στην μια ακρη και ανοιξε του τρυπες.. Ευκολο ειναι... Στους καταρρακτες ζουν μονο πεστροφες και σολωμοι.. :D


Βάζω επεξεργασμένη τη φωτό για να καταλάβεις πως είναι.
Δοκίμασα το σπρέι, αλλά μου χάλαγε τα φυτά από κάτω και "άδειαζε" την άμμο που υπάρχει ακριβώς από κάτω...
Τελικά τι έκανα: Εκοψα το μισό σφουγγάρι που έχει μέσα (ίσα-ίσα να καλύπτει τις εγκοπές εισόδου νερού του πλαστικού που το καλύπτει) και στη θέση του έβαλα διπλό ψιλό τούλι, γεμάτο με μακαρόνι και από πάνω ένα μικρό στρώμα λεπτού αφρολέξ που το έχω στρώσει εδώ και 6 μήνες και το χρησιμοποιώ για "μπολιάσματα" νέων φίλτρων. Ολα αυτά τώρα είναι πολύ στριμωγμένα (σφουγγάρι κάτω, μακαρόνι μέση, λεπτό αφρολέξ πάνω).
Αποτέλεσμα: Η ροή έπεσε σχεδόν στο μισό. Μπορείς να μου πεις αν θα έχει κάποια αρνητική επίπτωση το όλο εγχείρημα?

netblues
30-12-05, 19:46
Οχι κανενα προβλημα.. Το spraybar μειωνει κιαλλο την ροη , δεν την αυξάνει.
Η αργη ροη του νερου κανει καλυτερη διασπαση στην αμμωνια...

filoxenos
30-12-05, 22:43
Ισως δεν το είπα εγώ καλά. Το σπρέι μπαρ το δοκίμασα παλιότερα (και όντως είχε μειώσει πάρα πολύ τη ροή), αλλά είχα ρυθμίσει τη έξοδο προς τα κάτω, με αποτέλεσμα να χαλάει τα φυτά που βρισκόντουσαν ακριβώς εκεί. Επίσης ανακάτευε την άμμο που έχω σε εκείνο το σημείο και γινόταν χαμός. Η αλήθεια είναι ότι δεν σκέφτηκα να το ρίξω οριζόντια (καλη ιδέα αυτή!).
Θέλω να ρωτήσω:
Ολα αυτά τα "κολπάκια" μειώνουν τη ροή και γλυτώνουμε λίγο περισσότερο co2, δεν χαλάνε τα φυτά και τα ψάρια δεν τρελλαίνονται από τα ρεύματα... Ομως ταυτόχρονα, μειώνεται και η απόδοση δυναμικότητας του φίλτρου - αναφέρομαι σε λίτρα/ώρα. Αυτό δεν μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα? Πχ: εάν το φίλτρο είναι ας πούμε σε 60 λίτρα ενυδρείο ένα 400άρι, με τη μείωση της ροής που πετύχαμε (περίπου στο μισό?) έχουμε 60 λίτρα ενυδρείο με έξοδο φίλτρου 200 λίτρα/ώρα (σχέση 1:3,3). Αυτό δεν είναι πρόβλημα?

netblues
30-12-05, 23:20
και ναι και οχι..
αν η ροη ειναι τοση ωστε να ξεφυτευει τα φυτα και να σηκωνει το υποστρωμα, τοτε αν τη μειωσουμε δεν υπαρχει προβλημα.
απο την αλλη η πολυ χαμηλη ροη ειναι επιρρεπης σε βουλωματα.
επιλεγουμε μια μεση οδό...

filoxenos
31-12-05, 00:34
Να συμπεράνω λοιπόν, ότι δεν υφίσταται τελικά κανείς κανόνας, ότι σε ένα ενυδρείο πχ. 100 λίτρα πρέπει να μπει το τάδε φίλτρο με ροή 400 ή 700 λίτρα/ώρα ? Και ότι όλα είναι σχετικά?

netblues
31-12-05, 11:20
Ο κανονας για τα λιτρα/ωρα εμπεριεχει και τον όγκο του φίλτρου.

Ο πιο σημαντικός παράγοντας σε ενα φίλτρο ενυδρείου ειναι τι επιφάνεια διαθέτει για να γινει ο βιολογικός εποικισμός.. Ολα τα άλλα οπως πολυ σωστα λες ειναι δευτερεύουσας σημασίας.


Ειναι πιο εύκολο να μιλάς με λιτρα/h παρά με διαθέσιμα κυβικά εκατοστά..
:p (εξαλλου λιτρα ανα ώρα γράφονται στο 99% των περιπτώσεων, ενω κυβικα εκατοστα/λιτρα σπανιως)