Επιστροφή στο Forum : Μεσογειακό νανο60λ δίχως ψάρια
Χαίρεται και καλώς σας βρήκα.
Όντας και εγώ λάτρης των θαλασσών μας αποφάσισα να προσπαθήσω την δημιουργία ενός μεσογειακό βιοτοπου. Από καιρό σκέφτομαι να μπω στο θαλασσινό απλώς πάντα φοβόμουν λόγω της απειρίας μου. Πλέον μετά από μπόλικο διάβασμα αποφάσισα να κάνω μια ορθή αρχή
Έχοντας αρκετή εμπειρία με την διατήρηση ενυδρειων γλυκού ,αλλά και με την καθοδήγηση της κοινότητας αποσκοπω στην διατήρηση ερημητων, αχινων, ανεμωνων ,γαριδων,κοχυλιών αλλά και αστεριών . Τώρα εύλογα θα πει κανείς γιατί όχι ψάρια? Αρχικα δεν θέλω να υπερφορτωσω το σύστημα και έπειτα δεν γνωρίζω κατά πόσο μπορώ να βρω συμβατά με τα λίτρα μου ψάρια
Το σύστημα που θέλω να διαθέσω ξεκίνησε πριν χρόνια να στεγάζει ένα ζεύγος ραμιρεζι και έπειτα το γύρισα σε κοχυλοψαρα.
Είναι 60 Λ με διαστάσεις 60x30x40
Από εξοπλισμό διαθέτω τις λάμπες
Τους κυκλοφορητες
Τον θερμοστάτη
Το φίλτρο
Θα αγοράσω σκιμμερ, αλάτι, μετρητή αλατοτητας
Αυτό που μένει είναι να βουτήξω για άμμο και τραγάνα
Θα χρειαστεί αμέσως να βάλω άνθρακα και αντιφωσφορο?
Τα ζωντανά που θέλω ποση ώρα μπορούν να αντέξουν σε σακούλες μεταφοράς ?
Ποιες τροφές προτίνεται?
Τι άλλο μου ξέφυγε από εξοπλισμο και αγορές?
Τέλος θα ήθελα να μάθω πως γίνεται να βάλω φυτά ή φυκη
Αυτά από εμένα τώρα επειδή είμαι παντελώς αρχαριος στο θαλασσινό θα ήθελα να με καθοδηγησετε . Ευχαριστώ εκ των προτέρων και συγνώμη αν σας κούρασα .
Στάλθηκε από το SM-J510FN μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Επιτελους και ενας συναδελφος ! (μεσογειακος)
Καλη αρχη ευχομαι, το ενυδρειο ειναι καπως μικρο και θα εχεις περιορισμο σε ψαρια , μπορεις μονο μικρα και λιγα
Πχ μπορεις 5-6 αθερινες ή 2-3 καλογριες μικρες (αμα μεγαλωσουν αλλες) ή 2-3 κεφαλοπουλα μικρα
Γαριδες , ανεμωνες ,ερημιτες βαλε αφοβα (αλλα ειπαμε με μετρο κι αυτα!)
Αν σκοπευεις να ασχοληθεις σοβαρα παρε τζαμια 0,8 σιλικονη και κανε ενα 150 λτ περιπου
Θα σου βγει κανενα 60αρι ευρω μονο και θα βαλεις οτι θελεις!
1μ χ 0,40 χ 0,40 ειναι καλες διαστασεις
Αλλιως σε τζαμα με +20 ευρω περιπου ,αρα με 100ευρω και λιγοτερο ισως θα βγει
Τα ψαρια σε ενα 4λιτρο δοχειο μπορουν να ζησουν καμια ωρα ανετα χωρις οξυγωνωτη κτλ
οι γαριδες ανεμωνες αχινοι ερημιτες πολλες ωρες
Ο ευκολος τροπος να πιασεις γαριδες και σαλιγκαρια ειναι με ενα κομμενο μπουκαλι να κανεις παγιδα με ψωμι σε μια ακρη με φυκια
αθερινες καλογριες κεφαλοπουλα με αποχη σηκωτη και δωλωμα (δες στο youtube)
δεν ειναι απαραιτητη ολος ο βραχος να ειναι τραγανα μπορει ο μισος να ειναι απλος
απο θαλασσα ζωντανος (πχ με φυκακια πανω)
Φυκια ειναι δυσκολα να συντηρηθουν θελουν πολυ φως ,εγω δεν εχω καταφερει να κρατησω καιρο φυκια
Στην αρχη μπορεις να γεμισεις το ενυδρειο με θαλασσινο νερο και να βαλεις τα ζωντανα (αν και οι περισσοτεροδω θα σου πουν να στρωσεις το ενυδρειο και μετα να βαλεις τα ψαρια και τα υπολοιπα (γαριδες ανεμωνες κτλ)
Ειναι πολυ ανθεκτικα τα μεσογειακα!
Ευχαριστώ πολύ συνάδελφε
Η αλήθεια είναι πως ήδη σχεδιάζω ιδιοκατασκευη τέρας για ένα ονειρεμένο μεσογειακό απλά πρώτα θέλω να πειραματιστώ στο μικρό.
Ψάρια δεν θα βάλω θα το αφήσω invertebrate only
Απλως θα κόβω βόλτες σε διάφορες παραλίες της Αργολίδας μέχρι να βρω τα πάντα.
Ως τώρα έχω βρει αχινούς ,ερημίτες και ένα περίεργο είδος μικρής σχετικώς πράσινης ανεμώνης
Όταν προχωρήσω θα ενημερώσω
τώρα όσον αφορά την μεταφορά πως θα καταφέρω να αντέξουν 2 ώρες σε αυτοκίνητο ?
Ευχαριστώ και πάλι
Αχινοι ανεμωνες γαριδες αν τις βάλεις σε κανενα μεγαλο σχετικά δοχειο;5_10 λίτρα δεν νομιζω να εχουν προβλημα 2 ωρες. Απλώς να μην τις εχεις στον ήλιο να εχεις ανοιχτα τζαμια να αεριζεται το αυτοκίνητο
Εγω τις μεταφερα 1ωρα χωρίς κλατισμο με 50 βαθμους μέσα στο αμάξι και παλι δεν ειχαν προβλημα
Αυτα να ξερεις αντεχουν ακομα και εξω απο το νερο στον ηλιο το καλοκαίρι καποια ωρα
Skimmer δεν ειναι απαραιτητο για τόσο μικρο μπορεις να κανεις 25% αλλαγες 2 φορες τον μηνα και οταν παρεις μεγαλο παιρνεις αναλογο skimmer
Εκτός και αν παρεις απο κινα boyu. 20 _25 ευρω εχει απο
AliExpress ειναι μεχρι 100 λιτρα λενε τέτοιο έχω εγώ στο 105 λίτρων και κανει δουλειά βγαζει 1 κυπελακι μουργα καθε 2 μέρες
Στάλθηκε από το Redmi 4X μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
Όμορφα! Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου
Τώρα όσο για την παγίδα-μπουκαλι υποθέτω πως είναι η ίδια που χρησιμοποιείται στο γλυκό για σαλιγκάρια απλώς σε μεγαλύτερες διαστάσεις . Θα πάω να την δοκιμάσω αύριο και θα σας πω
Τώρα όσον αφορά αντιφωσφορο Κ άνθρακα ποτέ πρεπει να βάλω?
Επίσης τι ταΐζω πέραν από άλγη ?
Πως εισαγω μακροαλγες ?
Ευχαριστώ και πάλι
Άνθρακα κ αντιφοσφωρο απο την αρχη
Παγιδα για γαριδες κάνεις με κομμένο μπουκάλι νερού και γυρισμενο το πανω μερος μεσα σαν κιουρτο δηλαδη και λιγο ψωμοτυρι
Απο φαι τρωνε τα παντα
Εγω δεν δινω μικροαλγες δίνω φυλλαρακι που τρωνε τα ψαρια στις γαριδες. Οι ανεμωνες λιγη γαριδα 2 φορές την εβδομάδα ταισμα με σωληνα (πατεντα μου), στην ακρη του μπηχνω ελαφρα το κομμάτι γαριδα και το τραβάνε
Οι αχινοι και τα σαλιγκαρια οτι αλγη υπαρχει στο ενυδρείο αλλα και υπολειματα τροφων
-------------------------
Επίσης ξέχασα να σιυ πω οι γαριδες ειναι σε μικρες λιμνουλες συνηθως που βρισκονται στις ακρες σε βραχάκια
Επίσης στις ακρες σε ρηχα νερα σε σκιερα μερη (στην σκιερη πλευρα του βραχου) βρισκονται οι κόκκινες ανεμωνες (ντοματες)
Καλη επιτυχια
Ευχαριστώ για τις πληροφορίες θα δοκιμάσω αύριο και θα ενημερώσω
Ωστόσο πόσες ώρες αφήνω την παγίδα μέσα?
Καλημερα , αν εχει αρκετες γαριδες εκει σε 10 - 15 λεπτα εχουν μπει
Καλησπέρα σήμερα τοποθέτησα μια παγίδα για δοκιμή δίπλα από έναν μόλο
Ωστόσο, επειδή έπρεπε να φύγω την άφησα εκεί. Θα επιστρέψω αύριο πρωί για τα αποτελέσματα
Λοιπόν η παγίδα πέτυχε τα αποτελέσματα :
4-5 στρογγυλά σαλιγκάρια
Δυο γκριζωποι καβουρες , ο ένας εκ των οποίων κατέληξε γεύμα ενός χοντρού χταποδιού που κρυβόταν στον διπλανό βράχο
Ερημίτες και γαρίδες δεν θα είχε .
ωραια!
Οι γαριδες πανε σε ρηχο νερο σαν λιμνουλες
αν υπαρχουν τις βλεπεις κ κολυμπανε χωρις να ριξεις κατι
αρα εκει μαλλον δεν ειχε
Εδω εκει που τις βρισκω ειναι τοσες πολλες που κραταω μερικες μονο τις αλλες τις γυριζω στην θαλασσα , μεσα σε 5 -10 λεπτα βαζω το μπουκαλι και ειναι φουλ
Ερημιτες υπαρχουν αλλα δυσκολο να πανε στις παγιδες
αυτους με βουτιες τους βρηκα (σε βραχωδη βυθο πανε), στην αρχη 1-2 μετα εχασα το μετρημα...
Μιλάμε έχω καταενθουσιαστει
Δεν έχασα χρόνο και τοποθέτησα Κ άλλη σε περιοχή βραχώδη με αχινούς
Ερημίτες Κ γω σε βουτιές έχω δει η κανέναν σε ρηχή περιοχή με βράχους
Τώρα επειδή πλησιάζουν οι μέρες που θα το στήσω θα ήθελα γνώμες για το εξοπλισμό μου
Λοιπόν επειδή καιροί δύσκολοι και ενυδρείο μικρό οπως έχω αναφέρει θα μπουν ασπόνδυλα θέλω κάτι σε στυλ γαριδαδικο αλα Μεσόγειο
Από σκιμμερ: Dophin Protein Skimmer 500L
Κυκλοφορητης: sun sun JVP-101AB ή τον αντίστοιχο επόμενο στα 5000λ/ω
Φίλτρο έχω ένα εσωτερικό 850 λ/ω που σκοπεύω να το τιγκαρω σε βιολογικό υλικό . Αυτό με σωλήνα θα ανεβαίνει ψηλά και θα φτάνει κάτω από το καπάκι του ενυδρείο όπου και υπάρχει διαμέρισμα στο οποίο θα τοποθετήσω αντιφωσφορο και άνθρακα (εδώ για να γίνω κατανοητός να πω πως το ενυδρείο ερχόταν με εσωτερικό φίλτρο το οποίο κάτω είχε την αντλία η οποία έστελνε το νερό στο εν λόγω διαμέρισμα το οποίο περιείχε το βιολογικό υλικό) .
Θερμοστάτη και ανεμηστηρια διαθέτω όπως και τα βασικά τεστ
Για μετρητή αλατοτητας θα ήθελα προτάσεις
Τα παραπάνω σκοπεύω να τα αναβαθμίσω καλώς εχόντων των πραγμάτων .
Να τονίσω πως το stock τουλάχιστον τώρα το σκέπτομαι ως εξής :
5 σαλιγκαρακια
7 κοχυλακια
5 γαριδουλες
1 αστερια
3 ανεμώνες
5 ερημίτες
1 αχινό
Και αν βρω κάναν σπειρογραφο
Για αυτά τα είδη που θέλω να φιλοξενήσω ο εξοπλισμός θα δουλέψει? Και αν όχι τι θέλει άλλαγμα .
Ευχαριστώ εκ των προτέρων .
Καλημερα , οι ερημιτες πολλες φορες ειναι σε καβουκι απλου σαλιγκαριου, οποτε οταν κανεις βουτιες κ βλεπεις σαλιγκαρια στον πατο συνηθως ειναι ερημιτες , οχι σαλιγκαρια,απλως πανε στον πατω (βραχωδη) συνηθως και οχι στο πλαι του βραχου που πανε τα απλα
Αν βαλεις ερημιτες, βαλε τους και "πουκαμισα" να αλλαζουν , οταν μεγαλωνουν θελουν μεγαλυτερα οστρακα αρα πρεπει να εχεις μερικα ευκαιρα γιατι αλλιως τσακωνονται ποιος θα παρει το οστρακο του αλλου!
Επισης οι γαριδες (αν υπαρχουν) για να μπουν στην παγιδα ειναι ζητημα λεπτων οχι ωρων, αρα θα σου ελεγα μην την αφηνεις πανω απο μιση ωρα για γαριδες, μετα γεμιζει καβουρια
Ο εξοπισμος μια χαρα ειναι , ο κυκλοφορητης 5000λτ/ω καπως μεγαλος ειναι αλλα δεν πειραζει , θα τον κρατησεις και για μεγαλυτερο ενυδρειο μετα
Μετρητη αλατοτητας: refactometer (ρεφακτομετρο) θελεις γα ακριβη μετρηση αλατοτητας ,αλλα στην Ελλαδα τα βαρανε μπορει να κανει 50 ευρω εδω, μπορεις ομως να παρεις φτηνο απο ιντερνετ ,12,5 ευρω:
https://www.banggood.com/2-In-1-0-28-Salinity-Meter-0-32-Brix-Refractometer-Marine-Water-Reader-Test-Tool-p-1251849.html?rmmds=search&cur_warehouse=CN
με αποστολη επιλεγεις priority direct mail +4,28 ευρω κανει, αλλα ερχεται σε μονο 10-15 μερες αντι για μηνα και βαλε γιατι ειναι αποστολη απο χωρα ΕΕ (ολλανδια συνηθως) , αρα ΔΕΝ εχει και τελωνειο.
Προσωρινα μπορεις να παρεις θερμομετρο- αλατομετρο με περιπου 4 ευρω απο Ελλαδα
http://www.petsupermarket.gr/8236/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/dophin-%CE%B8%CE%B5%CF%81%CE%BC%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CF%84%C F%81%CE%BF-%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%84%CF%8C%CE%BC%CE%B5%CF%84%C F%81%CE%BF.html
ειχα παρει και εγω τετοιο στην αρχη, αν βιαζεσαι μεχρι να ερθει το ρεφακτομετρο μια χαρα κανει δουλεια (μη σου πω και μονιμα)
Για αλατι δεν ειπαμε, αλλαγες νερου θα κανεις απο θαλασσα ή με νερο και αλατι?
Αλατι χρησιμοποιω το tropic marin pro, ειναι πολυ καλο αλατι το 4κιλο εχει περιπου 15 ευρω
Εχω φιλτρο με αντιστρωφη οσμωση και βαζω νερο απο εκει, ειναι καλυτερο απο της βρυσης, αλλα για 2 χρονια εβαζα νερο βρυσης με αντιχλωριο το seasem prime ειναι πολυ καλο
Καλημέρα,
Και ευχαριστώ και πάλι για τις απαντήσεις
Ρεφρακτομετρο θα παραγγείλω όπως μου είπες και προσωρινά θα αγοράσω το αλατόμετρο
Α/ο θα αγοράσω ούτως ή άλλως λόγω του 200λ
Τώρα για αντιχλωριο το seachem prime έχω Κ γω
Σκοπεύω να πάρω δύο δεξαμενές 30 Λ η καθεμιά για να γεμίσω το ενυδρείο έπειτα βάζω άμμο-βράχο , aquascape και τον εξοπλισμό στην πρίζα μετά ρίχνω ένα καπάκι special blend και το αφήνω να κάνει την δουλειά του. πριν μπουν ζωντανά 2 βδομάδες με ένας μήνας νομίζω .
Τώρα για αλλαγές και αναπλήρωση επειδή μένω Πειραιά μέσα στον χειμώνα θα είναι πιθανώς δύσκολη η πρόσβαση σε NSW οπότε θα αναγκαστώ να φτιάξω .
Κάτι άλλο Τώρα τραγάνα ψάχνω και δεν βρίσκω. Ξέρει κανείς καμιά γνωστή τοποθεσία
Επισης αν γίνεται τα ήθελα να ξέρω αν είμαι σωστός στις βασικές ενδεικτικές τιμές λοιπόν
No3 15 και κάτω
Ph 7,8-8,3
Temp χειμώνα 16 -20
Temp καλοκαιριού 26-28
Φωτοπεριοδος 5-6 ώρες
Αλατοτητα 1027-1028
Ολα καλά είναι, η φωτοπεριοδος μπορει να παει 8ωρες λογω του οτι τα είδη που θέλεις ειναι απο πολυ ρηχα νερα που ειναι στο φως πολλές ώρες.
Οι ανεμωνες ντοματες μονο δεν θέλουν δυνατο φως, τα αλλα δεν εχουν προβλημα
Γενικα δεν χρειαζεσαι δυνατο φως μονο αν βάλεις φύκια το θέλεις δυνατό
Τις θερμοκρασίες αυτες ειχα το καλοκαίρι, το χειμώνα βαζω παραπανω λογω του οτι τα κλοουνακια θελουν πιο ζεστό νερό αλλα για μεσογειακα μια χαρα ειναι
Καλησπέρα,
Λοιπόν , η παγίδες μέχρι και ριγοσαλιαρα μου έπιασαν
Τώρα θα περάσω και από το Ιόνιο και αρχές εβδομάδας θα το στήσω.
Μια απορία, η παρακάτω Ανεμωνη καλύπτει τεράστιες εκτάσεις εδώ πέρα. Μπορώ να την αξιοποιησω. Είναι τοξική-συμβατη με τα ζωντανά μου?
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180822/26c56766673440245f98b03433599714.jpg
Ωραια!
Η φωτογραφια δεν ειναι πολυ καλη ,αλλα μου μοιαζει για κοινη μεσογειακη ανεμωνη .
Αν μπορεις βαλε καλυτερη φωτο
Αν ειναι η κοινη ανεμωνη που νομιζω, δεν εχει κανενα προβλημα
Ναι δεν αποκλείεται να είναι η sulcata απλά πρασινισμενη
Ωστόσο, γιατί υπάρχει η φήμη στην παραλία περί τοξικότητας της και ότι πρέπει να μην την πλησιάζουμε ?
Ξέρω, οι ανεμώνες για να τραφουν διαθέτουν κάτι σαν τοξινη στα πλοκαμια τους.
Ωστόσο μπορούν να προκαλέσουν ερεθίσματα στον άνθρωπο?
Κανονικα στα χερια δεν εχουν προβλημα γιατι ειναι πιο σκληρο το δερμα, στα αλλα σημεια πολλοι εχουν παθει ερεθισμους
Ο ανηψιος μου κολυμπουσε πολυ ρηχα και ακουμπησε το προσωπο του σε ανεμωνες τετοιες και εβγαλε κοκκινιλες
Καλου κακου βαλε γαντια για να εισαι σιγουρος!
Οι ανεμωνες ντοματες παντως που μαζευω στα χερια δεν μου κανουν τιποτα
Αλλα ειναι αλλο ειδος, οποτε οπως ειπα μη σε παρω στο λαιμο μου βαλε γαντια!
Ναι η αλήθεια είναι ότι έχω δει ανυποψίαστους περαστικούς που περνούν από πάνω της να κοκκινίζουν
Παρόλα αυτά έχουν διατηρηθεί με επιτυχία σε ενυδρεία
Έχω βρει ένα όμορφο βραχάκι με 3-4 μικρούλες πάνω μπορώ να το βάλω η θα έχω θέμα?
Μακάρι να έβρισκα και εγώ ένα με τετοιο ειδος ανεμωνης
Μονο κοκκινες βρισκω
Βαλε το βεβαια!
Εδώ (Ναύπλιο) είναι τίγκα από αυτές αντίθετα ντοματοανεμωνες ούτε δείγμα.
Μόλις προχωρήσω θα ενημερώσω
Ευχαριστώ για την βοήθεια.
Καλησπέρα
Τώρα που μπόρεσα θέλησα να κάνω μια ενημέρωση στο εγχείρημα.
Λοιπόν, αγοράστηκε ο εξοπλισμός όλος εκτός από τον Κυκλοφορητη που μου είπαν ότι δεν χρειάζεται (αληθεύει αυτό? Μάλλον όχι όποτε παρήγγειλα έναν) .
Έφτιαξα το φίλτρο που θα τρέξει το σύστημα όπως ήθελα
Το τοποθέτησα και ήδη έβαλα να φτιαχνεται νερό
Τώρα οι εξης απορίες
Τι τροφές ταΐζω(ονομα)
Το φίλτρο όπως φαίνεται από την φώτο θα ειναι Οκ? (δίπλα από το σακουλάκι άνθρακα θα μπει ο αντιφωσφορος)
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180828/26f7f051a0f39ba09af6b1a86dc61085.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180828/a80aa002c438da5d05f307acb850c803.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180828/3b4eebbe5c3a129d6b18ffd646d79936.jpg
Καλησπέρα, χαίρομαι που το ξεκινας, απο τροφη δινω φυλλαρακι με σπιρουλινα της ocean nutrition, ειναι απο τις Ν1 εταιρειες σε τροφες την
formula 1 flakes και πελλετ την formula 2 marine pellets της ιδιας εταιρείας.
Δεν εινναι απαραιτητο να παρεις και τις 2 απο την αρχη, το φυλλαρακι επιπλεει και ειναι ευκολοτερο για ψαρια που αναιβαινουν στην επιφανεια, τα πελλετ βουλιαζουν αν δεν εχεις ψαρια η ειναι μονο γοβιοι τα pellets θα σε βολεψουν καλυτερα που βουλιαζουν
Δεν ειπες τι έχεις απο ζωντανα μεχρι τωρα να σου πω, αλλα γαριδες αχινοι γοβιοι ερημιτες τρωνε τα παντα, οι ανεμωνες τρωνε τα παντα αλλα τις ταιζω με κομμάτι γαριδα η μυδι 2 φορές την εβδομάδα
Το φιλτρο οπως το βλεπω ειναι ιδιο με αυτο που ειχα στο δικο μου 60λιτρο reef ειναι ΟΚ.
Κυκλοφορητης χρειαζεται βεβαια στα θαλασσινά, τι είναι αυτός που πήρες;
Ποσο ανθρακα κ αντιφοσφωρο θα βαλεις; τσεκαρε την ποσότητα ανάλογα με τα λίτρα
Ευχαριστώ
Δεν έχω γεμίσει ακόμα το ενυδρείο απλώς το έστησα αύριο θα αρχίσω .
Από φυλλαράκι πράγματι έχω ocean nutrition αλλά για γλυκού υποθέτω πως δεν θα έχω πρόβλημα. Μένει να πάρω πελλετς για τους καθαριστές .
Κυκλοφορητη θα πάρω τον sunsun 3000lph
Έφτιαξα και background με φωτογραφίες από internet
Ετοίμασα το 15 Λ που θα φιλοξενήσει προσωρινά τα ψάρια και αύριο φεύγω για το εξοχικό μου όπου θα αρχίσω το ψάρεμα .
Ερώτηση το ενυδρείο έχει 2 λάμπες τ5 Νμζ
Εγώ έχω μια aquael leddy tube 8000k 6w να την βάλω ?
Απο φωτισμο χρησιμοποιω μονο diy με led modules οπωτε δεν ξέρω να σου πω
Εγω βαζω περιπου 2/3 μπλε led k 1/3 ψυχρό λευκο
Αν ξέρει κάποιος ας πει
pagokoftis
29-08-18, 09:04
Από τι υλικό είναι το φίλτρο???
Καλησπέρα
Στο φίλτρο έχω βάλει μέσα αρχικά το γνωστό βιολογικό μακαρονάκι, επάνω άνθρακα και θα μπει αντιφωσφορος και ακόμα πιο πάνω υαλοβαμβακα
Το περιβλημα είναι πλαστικό .
Σήμερα βρήκα τους πρώτους μου κατοίκους και τους τοποθέτησα στην προσωρινή 15λ δεξαμενή που θα τους φιλοξενησει για τις επόμενες 3 μέρες .
Το 15λ έχει ένα μικρό φιλτρακι για αναταραξη με λίγο μακαρονάκι, την λάμπα aquael και ανεμηστηρι.
4 σαλιγκάρια τα οποία τα βρήκα πάνω στους βράχους που κτύπα το κύμα και μερικές ενδιαφέρουσες πέτρες. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180829/c755a5bc1c8b1c1268a5878c4b44aa3b.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180829/de2acf9f9a5132c0d59b23a06574cd1e.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180829/02a34b182d5fdde8d2c45363cad25aac.jpg
Καλη αρχη, προχωρα καλα, θελει υπομονη για να φτασει σε καλο επιπεδο, εγω τα μεσογειακα εκανα 3 μηνες να τα μαζεψω
Ευχαριστώ πολύ
Λοιπόν σήμερα υπήρξε πρόοδος επιασα μια αχιβαδες έναν αμμοαστερια και έναν αρσενικό ανεμωνογοβιο
Μεταφέρθηκαν τα ζωντανά
Στήθηκε το ενυδρείο
Έριξε ένα καπάκι special blend ζωντανά άμμο και βράχο και νεκρό κορραλοβραχο
Ερωτήσεις
Τι ταΐζω τον γοβιο και τον αστερία
Τα σαλιγκάρια πως ξέρω ότι βρίσκουν τροφή
Οι Ποσειδώνιες τι απαιτούν , διάβασα θέλουν πλούσιο βυθό, να τοποθετησω κοντά τους υπόστρωμα για φυτά που εχω από το φυτεμενο μου?
Καλως τον! πανω που σκεφτομουν αν εχεις προχωρησει το project :)
Πως επιασες τον γοβιο? εγω δεν εχω καταφερει να πιασω, και ξερω 2 σε μια λακουβα που τους βρισκω καθε φορα εκει
Και πως ξερεις πως ειναι αρσενικός :confused:
O γοβιος κ ο αστεριας αλλα και τα σαλιγκαρια τρωνε τα παντα, οτι τροφη υπαρχει κατω θα την φανε
pellets ,φυλλαρακι γαριδες οτι παει στον πατο
Για τις ποσειδωνες δεν ξερω , δεν τα παω καλα με φυκια κτλ
Και χωρις φωτος?? απαραδεκτος!! :D
Ναι ναι προχωράω !!!
Λοιπόν τον γοβιο τον έπιασα με την μπουκαλοπαγιδα το φύλλο το αναγνώρισα από φώτο
Τώρα
Για πείτε πως με βλέπετε από άποψη τοποθετήσης και κυκλοφορίας
Τα ζωντανα που έπιασα είναι
12 σαλιγκάρια (7 μεγάλα πυραμιδοειδη, 4 μικρά μοιάζουν με αστρεα, 1 μικρό κωνοειδες)
1 ερημίτης
1 γοβιος
1 αστερίας άμμου
3 ανεμώνες κοινές μεσογειακές
Μερικές ρίζες Ποσειδωνίας
Παίζει να μπορώ να βάλω καμμία πεταλίδα και σαλιαριτσα? Η ο γοβιος δεν θα δεχθεί
Αλατοτητα 1027(το αραίωσα ολίγο ήταν 1029)
Θερμοκρασία 26 με ανεμιστηριhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180901/ebc4ca76ee2943ad323acf4f16d626a3.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180901/79e7d8aa189bcf8282df5ecf416295b2.jpg
Ωραιο το ενυδρειο, μπορει να γινουν καποιες βελτιωσεις στο aquascape
Οι βραχοι ειναι απλοι οπως βλεπω οχι τραγανες σωστα? οι πετρες με πορους οπως ειναι οι τραγανες κανουν βιολογικο φιλτραρισμα στο νερο ,αλλα εχεις βιολογικο υλικο στο φιλτρο οποτε δεν νομιζω να εχουν προβλημα
Η αλατοτητα καλυτερα 1029 , για μεσογειακο 1027 ειναι καπως λιγη
Δεν νομιζω να εχουν προβλημα οι σαλιαρες κ οι πεταλιδες με γοβιο
Ανεμωνες αν ξαναμαζεψεις και σου περισσευουν αν μπορεις να μου στειλεις με κουριερ κ θα πληρωσω τα μεταφορικα γιατι εδω δεν βρισκω με τιποτα
Στειλε μου pm αν βρεις και μπορεις να στειλεις να σου πω την διευθυνση μου
Ευχαριστώ πολύ
Η αλήθεια ειναι ότι η κάμερα μου το αδικεί
Τώρα μόλις ξαναπάω Ναύπλιο θα ενημερώσω για τις ανεμώνες
Οι βράχοι είναι απλοί με φύκη που μάζεψα και 1 κιλό νεκρό κορραλι που αγόρασα .
Απλά ο φωτισμός με προβληματίζει...
Φωτισμό τι εβαλες τελικά;
Το φασμα του φωτισμού νομίζω επρεπε να εχεις πιο πολυ μπλε αλλιώς θα έχεις αλγες, μπορείς να προσθέσεις μπλε με κάποιο led ισως η με led modules
Αν και τα μεσογειακα δεν εχουν τοσο αναγκη το μπλε φασμα οπως εχουν τα reef λογω κοραλλιών, αλλα παίζει αυτο με τις αλγες και επισης δειχνει πιο ωραίο.
Με τις ανεμώνες αν θέλεις οταν βρω και εγω ντοματες μπορώ να σου στείλω
Ευχαριστώ πολύ και για τις ανεμώνες αμέ
Τώρα άφησα τις λάμπες του ενυδρείου
Για μπλε φάσμα πως?
Μπορω να το προσθέσω μαζί με τις υπάρχουσες λάμπες?
Και κάτι ακόμη το σκιμμερ έχει ένα πορώδες σφουγγάρι παίζει να το βγάλω και να βάλω μακαρόνι η άνθρακα?
Ναι μπορεις να βαλεις με τις ηδη υπαρχουσες λαμπες εξτρα, απλως αν αυτες πους εχεις τωρα εχουν πολυ δυνατο φως δεν θα αλλαξει κατι βαζοντας κ μπλε
Παντως απο τις φωτο δεν μου φανηκε πολυ δυνατο φως οποτε με καποια πατεντα μπορεις να βαλεις led modules ή led ταινια κ τροφοδοσια με καποιο τροφοδοτικο 12v
Το σφουγγαρι στο σκιμμερ το εχει μαλλον για να κραταει τα χοντρα να μην μπαινουν μεσα στο σκιμμερ
Ειδα οτι ηδη εχεις βαλει μακαρονι κ ανθρακα στο φιλτρο σωστα? οποτε γιατι να βαλεις κι αλλο?
Δεν ξερω αν το ενυδρειο εχει πλατη στον τοιχο (μαλλον οχι απο τις φωτο) , τοτε θα σου ελεγα να βαλεις πλατη απο βυνιλιο μπλε χρωμα ,δειχνει πιο "3D" το ενυδρειο ,δινει βαθος δηλαδη κ επισης η αντανακλαση απο το φως στο μπλε δινει περισοτερο ακομα μπλε στο φασμα του φωτισμου
Εγω εχω βαλει παντως
Ευχαριστώ για τις συμβουλές λοιπόν
Αρχικά πλατη έφτιαξα με φωτογραφικό χαρτί και σχέδιο που βρήκα (στις φώτο δεν φαίνεται τπτ γιατί τραβήχτηκαν όταν το πρώτοεστησα οπότε υπήρχε θολούρα θα βάλω νέες σε λίγο)
Τώρα για led modules κάποιο λινκ παίζει? Αν όχι δεν πειράζει
Οι λάμπες που χρησιμοποιώ είναι 2 τ2 15w 6500κ κάνουν? https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180902/819c49b5da2cb3d7783cdfc8fe67a232.jpg
Το σίγουρο είναι ότι 6500k δεν είναι κατάλληλο 10.000 και βάλε χρειαζεται
Εγω θα εβγαζα τελειως τις λαμπες και θα εβαζα εκει led modules, απο τον χώρο που ειδα παιρνει 6 - 7 θα εβαζα 2-3 ψυχρό λευκο και τα υπολοιπα μπλε με τροφοδοτικό 12v
Αν εχεις βασικες ηλεκτρολογικες γνωσεις
Απο led in τα ειχα παρει νομιζω εγω, μπορεις να βρεις στο skroutz
Το φωτογραφικο χαρτι χαλάει με τον καιρο και δεν δειχνει τοσο καλα οσο το βυνιλιο που βεντουζαρει στο γυαλι και δειχνει πιο ζωηρο χρωμα
Λοιπόν πρέπει να αποφασίσω τι θα κάνω με τον φωτισμο.
Ωστόσο, μέχρι αυτό να γίνει λέτε να είναι καλύτερα να αφήσω τις 2x 6500k ή να βάλω μια λεδ 8000k, την aquael leddy tube plant που είχα αγοράσει
Να και η λάμπα λεδhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180902/b05f2746cc77d13f3971dd1f61e43013.jpg
Αυτες τις λάμπες δεν τις ξέρω λογικα θα κρατησεις την led
Σημερα εβαλα τις παγιδες με μπουκαλια και έπιασα 2 μωρα γυλους 1 μεγαλο περοπου 12 εκ 1 μεγαλο Γοβιο κ μια σαλιαρα
Το προβλημα ειναι οτι τα εβαλα στο ενυδρειο αλλα ο γυλος ειναι μεγαλος για αυτο που εχω και τωρα θελω να τον βγαλω αλλα δεν μπορω να τον πιασω γιατι τρυπωνει
Αντε βρε μπράβο καλώς τους δέχθηκες
Για να τον πιάσεις θα σου έλεγα να τον αφήσεις και το βράδυ στον ύπνο του...
Τώρα για τις λάμπες
Οι 2 έχουν φάσμα 13000κ
Ενώ η λεδ 8000κ
[emoji848][emoji848]
Φωτός
Παιδιά βοήθεια το τζάμι το καθαρίζω και μέρα από λίγο ξανά γίνεται χαλι μαύρο https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180902/eaf88b8e3fb966dd8ffe5edbf0ae5c58.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180902/3881437ea6d668f7a78abc43a2818731.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180902/2ff72ecce0acd75562e104d06df7b05f.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180902/389a4b56dcfc9386928be41feb71ec03.jpg
Καλημερα, τωρα αρχιζει και δειχνει ωραιο το ενυδρειο :)
Για τις λαμπες οπως ειπα χρησιμοποιω μονο led δεν ξερω τις αλλες
Ειναι γοβιος η σαλιάρα αυτη? ειναι σουπερ παντως!
Τα τζαμια εννοεις πιανουν αλγες? ειναι ενα θεμα που θα σε απασχολει ειδικα στην αρχη πολυ
Εξαρταται πρωτα απο τον φωτισμο που εχεις (ωρες - φασμα -ενταση ) και ισως δευτερον τις τροφες
Με προβληματιζουν τα ψαρια που εβαλα μεσα χθες , ισως δεν επρεπε να τα βαλω τα 2 μεγαλα το γυλο (thalasoma pavo) και τον μεγαλο γοβιο
Ο γυλος απο 12-15 εκ και το ιδιο και ο γοβιος
Οι γαριδες κρυφτηκαν μολις τα εβαλα ,ειδικα απο τα πανω - κατω του γυλου
Ελπιζω να μην τρωνε γαριδες !
Ακομα εχω το μεγαλο thalasoma pavo ,δεν ξερω ισως και να το αφησω, θελω να δω πως θα παει στην συνεχεια, χθες παντως ηταν ανησυχο και δεν ειχε ουτε ορεξη να φαει
Βεβαια αυτο το εχω δει πχ με τις καλογριες που την πρωτη μερα ηταν συνεχεια κρυμμενες κ μετα προσαρμοστηκαν και τωρα ειναι με πολυ ορεξη
Τα 2 μικρα thalassoma pavo ειναι γυρω στα 4 εκ, ειναι σουπερ, τρωνε εχουν ορεξη και τρυγυριζουν πανω κατω ,κυνηγιουνται , πολυ ομορφα ψαρια κ με ενδιαφερον χαρακτηρα
Ευχαριστώ και ακόμα δεν έχει ζωντανέψει και ο βράχος
Όχι δεν μιλώ για άλγες παρά για "βρωμιά" στα τζάμια που μόλις τα καθαρίζω εξαφανίζεται και μετά ξανά εμφανίζεται
Μήπως οι γαρίδες κρύφτηκαν από τον γοβιο?
Γενικά προτιμότερο νομίζω είναι να παίρνω ψάρια που θα τα κρατήσω και όταν μεγαλώσουν ...
Σημερα ταισα με μυδι και ο γυλος εκανε παρτυ!
Εφαγε και ειναι πιο κοινωνικος σημερα και ο γοβιος βγαινει λιγο αλλα δεν είδα να τρώει
Το σκεπτικο που τα κρατησα ειναι οτι σκεφτομουν το 150 λιτρων με κιχλιδες να το κανω μεσογειακο με λιγο μεγαλυτερα ψαρια οπως γυλους περκες χανους και να τα κρατησω σ αυτο μεχρι τοτε
Αλλιως θα ελευθερωσω τα μεγαλα
Οι γαριδες ζουν ολες αλλα δεν βγαινουν τοσο οσο πριν
Το θεμα που προκυπτει ειναι το σκαλισμα αμμου, καποιο μαλλον ο γυλος σκαβει και εχει γεμισει λακουβες την αμμο
Πολυ σωστο αυτο που ειπες για οταν μεγαλωνουν τα ψαρια που κραταμε, αλλα παρασυρομαστε απο τον ενθουσιασμο για ψαρια που βρησκουμε, αλλα και η σαλιαρα που βρηκες γινεται μεγαλη κι αυτη να ξερεις
Παιδιά ξέρετε γιατί τα σαλιγκάρια ανεβαίνουν στα τζάμια? Βρήκα δυο στο πάτωμα σήμερα ευτυχώς τα πρόλαβα
Ναι οι Ριγοκσαλιάρες γίνονται 20 εκ
Η σαλιάρες πάλι parablenious incognitous φθάνουν τα 7 εκ.
Όπως και να έχει εγώ ανεμογοβιο έχω σίγουρα που φθάνει 12 εκ και έχει όλο το ενυδρείο για την πάρτι του (προς το παρόν)
Κατά τα άλλα ένα 150 Λ θα ήταν τέλειο
Αλήθεια τι κιχλιδες έχεις?
Μήπως να βγάλω τον Αμαζόνιο από το 200λ και να βάλω μέσα την μεσόγειο? [emoji57]
Εχω Malawi labido και mainango αλλα ειναι πολυ ντροπαλα την μερα, μόλις βραδιάσει βγαινουν
Κατα τα αλλα ειναι πολυ όμορφα ψαρια αλλα προτιμω τα μεσογειακα
Τα σαλιγκαρια το κανουν αυτο και εγω τα μαζευω πριν βγουν τελειως εξω
Προτιμότερος αυτός http://www.petsupermarket.gr/5976/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/fluval-sea-aquarium-circulation-pump-cp2-4w.html
ή αυτός?
http://www.petsupermarket.gr/2896/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/sunsun-%CE%BA%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%C E%B7%CF%84%CE%AE%CF%82-%CE%B8%CE%B1%CE%BB%CE%B1%CF%83%CF%83%CE%B9%CE%BD%C E%BF%CF%8D-%CE%BD%CE%B5%CF%81%CE%BF%CF%8D-jvp-101.html
Τον πρωτο δεν τον εχω δουλεψει, ξερω την μαρκα
Τον δευτερο εχω sunsun πιο μικρο τον 2500λ/ω και ειναι αθορυβος
Τα λ/ ω που λενε οι κινεζοι ειναι εικονικα πολλες φορες αρα μπορει ο πρωτος να ειναι και ιδια λ/ ω με τον δευτερο
Ο μαγνήτης ειναι πιο βολικος γιατι δεν ξεκολαει οπως συμβαοναι με βεντουζα
Ωραία ευχαριστώ
Σήμερα παρατήρησα ότι οι 3 ανεμώνες γίνανε 4
πολλαπλασιαζονται με διαιρεση ?
Ελπιζω να μην γινει και αυτο με τις δικες μου Actinia equina γιατι θα γεμισει το ενυδρειο
pagokoftis
04-09-18, 13:44
Οι συγκεκριμένες διπλασιάζονται όταν βρεθούν σε κακές συνθήκες νερού, ή στρεσαριστούν, όπως προφανώς έγινε στην περίπτωσή σου...
Οι ντομάτες δεν πολλαπλασιάζονται έτσι...
Μάλιστα ενδιαφέρον αυτό ,μπορεί πράγματι να στρεσαρηστηκαν κατά την μεταφορά τους η οποία κράτησε αρκετη ώρα...
Αυτος ο τυπος τι ειναι? τον μαζεψα και ειναι μεγαλοσωμος
92023
και εβαλα και ενα thalossoma pavo 10-12 εκ , οι γαριδες κρυφτηκαν τωρα βγαινουν παλι αν και ειναι καπως μεγαλες 4-5 εκ
Προσωπικα μου φαινεται για καποιο ειδος σαλιαρας ...
τωρα ας πουν οι εμπειροτεροι ...
Ο γοβιος και η απογευματινή του λιχουδιά https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180904/ed71615f21bde9d3e1fec63714ca3aea.jpg
Τι τρωει? Εγω τους ξεκινησα να δινω μυδι και του αλλαζουν τα φωτα
παιρνω μυδια κατεψυγμενα καθαρισμενα και τα κοβω κοματακια
ενα μυδι φτανει για να φανε ολα τα ζωντανα μου (και εχω πολλα) γιατι οπως πεφτει το κομματι στο νερο διαλυεται σε μικροτερα κομματακια και τα τσιμπολογανε ολα , οι καλογριες προπαντως ειναι το καλυτερο τους γευμα
αλλα και καποιο να μεινει στον πατο το τρωνε οι γαριδες τα καβουρια και τα υπολοιπα
εγω τον ταιζω κατεψηγμενες διαφορες πελλετς και φλακες
αλλα παντως ειναι φαγανας τρωει συνεχεια τον εχω παρατηρησει να προσπαθει να ανοιξει κοχυλι!!!
καβουρια εννοεις ερημητες ?
για πες αν θες πληροφοριες για το δικο σ ζωντανα ρουτινες κλπ
Καλημερα, αυτο εδω ειναι το ενυδρειο ,τα βηματα με το στησιμο απο την αρχη
http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=100289
τωρα εχω βαλει κ νεους κατοικους καλογριες γυλους , φαινονται στο τελευταιο βιντεο:
https://www.youtube.com/watch?v=SHAFR5JBEJc
Ναι καβουρια εχω 3 ερημιτες, αλλαγη νερου καθε 20- 30 μερες 15% , καθαρισμος ενυδρειακου βαμβακιου καθε 3-4 μερες, αδειασμα ποτηριου skimmer καθε μερα (κανει wet skimming) ,αλατι tropic marin pro, νερο αντ. οσμωσης
ταιζω 2 φορες την μερα λιγο φυλαρακι, μικρα πελλετς και μυδι, τις ανεμωνες τις ταιζω 2 φορες την εβδομαδα με γαριδα
Τωρα δηλαδη απο ζωντανα εχω 6 ανεμωνες ντοματες, 2 κλοουνακια, 8 γαριδες, 8 αθερινες, 3 ερημιτες, 5 σαλιγκαρια, 4 καλογριες, 2 σαλιαρες (10-12 εκ), 1 thalassoma pavo μεγαλο (10-12εκ)- 2 μικρουλια ...αυτα πολυ κοσμος εχει μαζευτει και προβληματιζομαι ,παντως μεταξυ τους τα πανε καλα, ανυσυχουσα πολυ για τον μεγαλο γυλο και τις γαριδες, τις βλεπω ολες ζωντανες απλως κρυβονται πιο πολυ απο πριν μολις εβαλα τις σαλιαρες και το γυλο
Σκεφτομαι παντως αν μπορω να ελευθερωσω το μεγαλο γυλο κ 1 σαλιαρα γιατι εχουν μεγαλο μεγεθος για το ενυδρειο.Το προβλημα ειναι πως να τα πιασω τωρα που τρυπωνουν
edit
φιλτραρισμα μηχανικο με σφουγγαρι κ ενυδειακο βαμβακι, ανθρακα -αντιφοσφωρο 40γρ περιπου απο καθε ενα - στο sump ολα
Πολυ ωραιο το ενυδρειο σου
το θεμα σου πρεπει να το ειχα διαβασει οταν ξεψαχνιζα την κατηγορια Μεγογειακα
τωρα να τα πιασεις ισως με παγιδα και υπομονη αλλιως αποχη...
pagokoftis
05-09-18, 09:22
Σαν ophioblennius atlanticus μου μοιάζει, είδος του ατλαντικού που συναντάται πλέον συχνά και στην μεσόγειο...
Το παραπάνω μάλλον είναι ένα μικρό parablennius incognitus..
Εβγαλα λιγα βραχακια σημερα και επιασα το μεγαλο γυλο και την σαλιαρα και τα πηγα στην θαλασσα που πηγα βολτα
Οι γαριδες ξαναβγηκαν εξω και τωρα υπάρχει ηρεμια
Κρατησα την μαυρη σαλιαρα που εβαλα στην φωτο
Αυτη ειναι υσηχη και δεν την φοβούνται τα αλλα και οι γαριδες
Δεν εχω βγαλει ακρη ακριβως ποιο ειδος ειναι
Σαν ophioblennius atlanticus μου μοιάζει, είδος του ατλαντικού που συναντάται πλέον συχνά και στην μεσόγειο...
Το παραπάνω μάλλον είναι ένα μικρό parablennius incognitus..Ναι απο τις φωτο που ειδα στο Internet ειναι σιγουρα ophioblennius atlanticus
Ήσυχο ψαρι ειναι παρα το μεγέθους του
Μια απορια που μου δημιουργειται ειναι εαν οι γοβιοι ειναι ερμαφροδητοι η οχι
γνωριζει καποιος ?
ευχαριστω εκ των προτερων
pagokoftis
06-09-18, 08:48
Όχι δεν είναι!!
Το αρσενικό είναι μεγαλύτερο από το θηλυκό και κατά την περίοδο ζευγαρώματος γίνεται ο χαμός από αλλαγές χρωμάτων και στα δύο...
Γενικά έχουν την ικανότητα να αλλάζουν χρώματα, συνήθως ανάλογα με το περιβάλλον, αλλά την περίοδο ζευγαρώματος... ζωγραφίζουν...
Μμ ενδιαφέρον
Ενδιαφέρομαι να πιάσω άλλον ένα και να κάνω ενυδρείο ζευγαρωματος
Μπορεί κάποιος από τις φώτο που ακολουθούν να αναγνωρισει το φύλλο του γοβιού μου ?
ΥΓ. Να και ο αστερίας. Astropecten jonstoni? https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180906/750a269a317c3d7a6fef3001ebad6f47.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180906/81caecc8b7d6f434ba326c9bda3e4553.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180906/cbaf9f18a259662bdb1d3f8383a05565.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180906/cb4af6b1ff645bf88610f214395f7ec7.jpg
pagokoftis
06-09-18, 11:57
Από τις φωτος αυτές, gobius bucchichi είναι ο δικός σου τελικά...
Δεν έχω ιδέα να ξεχωρίζω φύλο.. Αν είναι αρσενικό όμως την περίοδο ζευγαρώματος θα σκουρίνει αρκετά.. γενικά το χρώμα τους είναι αυτό, της άμμου και δεν αλλάζει...
Χρησιμοποιούν σαν τα κλοουνάκια την anemonia viridis και sulcata για "σπιτάκι/προστασία"
Ο αστερίας εκπληκτικός!!! Νομίζω αυτό είναι το ονοματάκι του!!
Τρώει κοχύλια που κολλάνε στα τζάμια/βράχους και αν το πετύχεις να γευματίζει είναι απίστευτη εμπειρία... Πως τα ξεκολλάει και τα βάζει στο στόμα του... Χρειάζεται μεγάλη δύναμη, που δεν πιστεύεις οτι έχει αυτό το ζωάκι...
Ναι πράγματι και έχει και ενδιαφέρουσα συμπεριφορά... Από τροφές πολλές φορές ορμά και βουτάει την τροφή από την λαβιδα, άλλες πάλι σκάβει στην άμμο για τυχόν πελλετς κλπ...
Λογικά αν μπορεσω θα πιάσω άλλον ένα και θα ελπίσω να ζευγαρώσουν ... Ειδάλλως ίσως να ολοκληρώσω με μια parablenious incognitous και καμμία γαρίδα αν βρω...
Κατα τα άλλα στην Ποσειδωνία να προσπαθήσω να χορήγησω υπόστρωμα για φυτεμενο ενυδρείο και σκευάσματα όπως κάλλιο, ιχνοστοιχεια και co2 που έχω από το φυτεμενο ή δεν θα έχω αποτελέσματα ?[emoji848]
Ναι πραγματι ειναι φοβερος ο αστεριας τυχαια τον πετυχα στην αμμο (εκει περνα την μερα του) καθε πρωι που ταιζω βγαινει απο την αμμο και "σκαναρει" την περιοχη για πελλετσ ...
ωραια μουτρακλα ο ανεμογοβιος!
ξερω κατι λακουβες σε ακποιο μερος στην θαλασσα με τετοιους μεσα
αλλα δεν εμπαιναν στις παγιδες
τις αφηνα λιγη ωρα ομως 10 λεπτα , ισως θελουν περισοτερη ωρα
οι γαριδες εμαιναν αμεσως ,προσπαθουσα με αποχες αλλα ξεφευγαν
Ειχα τετοιο αστερια (ισως οχι ιδιο ) τον ειχα αγορασει απο pet shop στο 60λιτρο που ειχα το προυγουμενο καλοκαιρι μαζι με zoanthus και την εχασα και τα zoantus επισης απο την ζεστη (33 - 34 βαθμους ) δεν ειχα ανεμιστηρια τοτε
Φετος ειχα max 28 βαθμους
pagokoftis
07-09-18, 11:57
Το parablenious incognitous είναι το αγαπημένο μου ψάρι... Μόνο ψάρι δεν θυμίζει, συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος... Κάνει λες και περπατάει, γυρίζει το κεφάλι του μένοντας ακίνητο, ψάρι γεμάτο περιέργεια!! Εκπληκτικο!!
ΜΗΝ βάλεις ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα, από ότι έχεις στο φυτεμένο στο θαλασσινό... Όλα τα σκευάσματα αντιδρούν με το θαλασσινό νερό άσχημα!!
CO2 ούτε για αστείο, θα σου κατεβάσει πρώτα απ' όλα το ph με άσχημα αποτελέσματα, εκτός των άλλων...
Η άμμος πιάνει αυτή τη μούργα από μόνη της στον πάτο, αλλά θέλει καιρό!! Η Ποσειδωνία, δυστυχώς θέλει αρκετό φως αλλά και πολύ χαμηλά νιτρικά και χαμηλή ροή για να μη σου γεμίσει άλγες και μοιραία σαπίσει, εκτός του θρεπτικού υποστρώματος... Μπορείς να βρεις ποσότητες άμμου/λάσπης τέτοιες, αλλά είναι μπελάς να την βγάλεις, με σωλήνες και αναρρόφηση και επίσης βάζοντάς της στο ενυδρείο θα σου βγάλει πολύ αμμωνία, οπότε είναι κάτι που δεν γίνεται όταν έχουμε ήδη ζωντανά μέσα...
Συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να την διατηρήσεις... Θέλει ώριμο ενυδρείο, αρκετό φως και περιοχές χωρίς μεγάλη ροή...
Το parablenious incognitous είναι το αγαπημένο μου ψάρι... Μόνο ψάρι δεν θυμίζει, συμπεριφέρεται σαν άνθρωπος... Κάνει λες και περπατάει, γυρίζει το κεφάλι του μένοντας ακίνητο, ψάρι γεμάτο περιέργεια!! Εκπληκτικο!!
ΜΗΝ βάλεις ΑΠΟΛΥΤΩΣ τίποτα, από ότι έχεις στο φυτεμένο στο θαλασσινό... Όλα τα σκευάσματα αντιδρούν με το θαλασσινό νερό άσχημα!!
CO2 ούτε για αστείο, θα σου κατεβάσει πρώτα απ' όλα το ph με άσχημα αποτελέσματα, εκτός των άλλων...
Η άμμος πιάνει αυτή τη μούργα από μόνη της στον πάτο, αλλά θέλει καιρό!! Η Ποσειδωνία, δυστυχώς θέλει αρκετό φως αλλά και πολύ χαμηλά νιτρικά και χαμηλή ροή για να μη σου γεμίσει άλγες και μοιραία σαπίσει, εκτός του θρεπτικού υποστρώματος... Μπορείς να βρεις ποσότητες άμμου/λάσπης τέτοιες, αλλά είναι μπελάς να την βγάλεις, με σωλήνες και αναρρόφηση και επίσης βάζοντάς της στο ενυδρείο θα σου βγάλει πολύ αμμωνία, οπότε είναι κάτι που δεν γίνεται όταν έχουμε ήδη ζωντανά μέσα...
Συνεπώς είναι πολύ δύσκολο να την διατηρήσεις... Θέλει ώριμο ενυδρείο, αρκετό φως και περιοχές χωρίς μεγάλη ροή...
Μμμ μαλιστα σε ευχαριστω φιλε μου
ετσι οπως το βλεπω θα αφησω τον βυθο να ωριμασει στο ενυδρειο και επειτα θα προσπαθησω την Ποσειδωνια παντως ειναι μοναδικο(ισως το μοναδικο) θαλασσιο φυτο και θα ηθελα να το φιλοξενω. Τωρα κατα τα αλλα, φυκη ελπιζω η υπαρχουσα να διατηρηθει και να προκυψει νεα αν ειναι φυσικα δυνατον.
Τωρα οσον αφορα τον parablenious incognitous επιδη με εχει κερδισει και εμενα αναρωτιομουν εαν θα παιξει η συνυπαρξη του με τον επισης εκπληκτικο ανεμογοβιο ...
δεν το λεω τοσο απο αποψης ιχθυοφορτωσης,φιλτρανσης κλπ
οσο απο αποψη μοιρασματος του βυθου....
ευχαριστω
ωραια μουτρακλα ο ανεμογοβιος!
ξερω κατι λακουβες σε ακποιο μερος στην θαλασσα με τετοιους μεσα
αλλα δεν εμπαιναν στις παγιδες
τις αφηνα λιγη ωρα ομως 10 λεπτα , ισως θελουν περισοτερη ωρα
οι γαριδες εμαιναν αμεσως ,προσπαθουσα με αποχες αλλα ξεφευγαν
Ειχα τετοιο αστερια (ισως οχι ιδιο ) τον ειχα αγορασει απο pet shop στο 60λιτρο που ειχα το προυγουμενο καλοκαιρι μαζι με zoanthus και την εχασα και τα zoantus επισης απο την ζεστη (33 - 34 βαθμους ) δεν ειχα ανεμιστηρια τοτε
Φετος ειχα max 28 βαθμους
Ναι ειναι μουτρο
εγω για να τον πιασω στερεωσα παγιδα με μια πετρα στον ενα μετρο βαθος διπλα απο πετρες τιγκα στην ανεμωνη στις οποιες κρυβεται
τον αστερια τι τον ταιζες??
Οχι κατι ιδιαιτερο για αυτον, τρωει οτι μενει στο βυθο στην αμμο. Πολλες φορες χωνοταν στην αμμο 1-2 μερες και τον εψαχνα να τον βρω
pagokoftis
11-09-18, 11:02
Μμμ μαλιστα σε ευχαριστω φιλε μου
ετσι οπως το βλεπω θα αφησω τον βυθο να ωριμασει στο ενυδρειο και επειτα θα προσπαθησω την Ποσειδωνια παντως ειναι μοναδικο(ισως το μοναδικο) θαλασσιο φυτο και θα ηθελα να το φιλοξενω. Τωρα κατα τα αλλα, φυκη ελπιζω η υπαρχουσα να διατηρηθει και να προκυψει νεα αν ειναι φυσικα δυνατον.
Τωρα οσον αφορα τον parablenious incognitous επιδη με εχει κερδισει και εμενα αναρωτιομουν εαν θα παιξει η συνυπαρξη του με τον επισης εκπληκτικο ανεμογοβιο ...
δεν το λεω τοσο απο αποψης ιχθυοφορτωσης,φιλτρανσης κλπ
οσο απο αποψη μοιρασματος του βυθου....
ευχαριστω
H Ποσειδωνία είναι όντως εκπληκτική... Έχω καταφέρει να την διατηρήσω αλλά θέλει τα παραπάνω... Ιδανικά, ένα χώρισμα/βράχο ώστε να κόβει την ροή του νερού αρκετά και περισσότερο φως πάνω στο μέρος αυτό...
Τα ψαράκια δεν θα έχουν προβλήματα μεταξύ τους.. Απλά προσπάθησε να δημιουργήσεις τρύπες/σχισμές για να φτιάξει φωλιά ο parablenious incognitous
Τελευταια λιγοστευαν οι γαριδες και ανακαλυψαν οτι πηδουσαν εξω απο το ενυδρειο (χωρις καπακι ειναι) , τις εβρισκα καθε πρωι στο πατωμα
Θεωρησα οτι πηδουσαν λογω ζορισματος εξω και υπευθυνο θεωρησα τη σαλιαρα (την μαυρη που ειχα)
Την ελευθερωσα προχθες για να δω αν θα μεινει τελικα καμια μεσα ,ειχα 10 περιπου τωρα μετρησα μολις 4
Γενικα αυτες πηδανε πολυ , δεν ειμαι τελικα σιγουρος να ελυσα το προβλημα βγαζοντας την σαλιαρα, που μονιμα καθοταν ή μεσα σε μια τρυπα ή εβγαζε εξω το κεφαλι της λιγο και μολι πλησιαζα εξαφανιζοταν
Παντως βλεπω οτι περνανε ψαρια διπλα απο τις γαριδες (οι καλογριες ,τα κλοουνακια) και δεν φοβουνται να φυγουν ,μαλιστα ακουμπουν με τις κεραιες τους τα ψαρια σαν να τα ψηλαφιζουν
Εχω και 2 μικρουλια thalasoma pavo γυρω στα 3-4 εκ , και κυνηγιουνται συνεχεια , μαλιστα το ενα οταν το κυνηγησει πολυ το αλλο παει στην πανω μερια σε μια γωνια και καθεται .Ειναι στο ιδιο μεγεθος και τα 2
Ειναι οι ανταρτες του ενυδρειου , και οι καλογριες μεταξυ τους εχουν καποιες μικρες αψιμαχιες αλλα καμια σχεση με τα pavo που οταν κυνηγιουνται τρεχουν σαν το διαολο πανω κατω
pagokoftis
12-09-18, 12:43
Οι γαρίδες πηδάνε και χωρίς να τις κυνηγάει κάποιο ψάρι... και στην φύση το ίδιο κάνουν και βρίσκονται αρκετό χρόνο πάνω σε βράχους, δίπλα στις φυσικές λεκάνες που ζουν...
Οπότε καπάκι ή διχτάκι..
Κανένα από τα υπόλοιπα ψάρια που έχεις δεν είναι εχθρός μιας γαρίδας, καθώς έχουν μικρά στόματα, σε αντίθεση με τους γοβιούς/σαλιάρες κλπ... Ξέρουν και ξεχωρίζουν...
Εχω βαλει led φωτισμο ,2 led μπλε ταινιες (moonlight) τα οποια εχω αναμμενα απο 08:00-14:00 κ 21:00-22:00 δηλ 8 ωρες , και κανονικο φωτισμο λευκο-μπλε -μωβ + moonlight (για να ειναι το φασμα προς μπλε) 14:00 - 21:00 δηλ. 9 ωρες
Ειναι πολλες ωρες που τα εχω ανοικτα?
Μεχρι τωρα ανοιγα μονο το μεσημερι μεχρι το βραδυ πληρη φωτισμο (14:00 - 22:00) , δεν ειχα καθολου moonlight
Ο λογος που εβαλα moonight ειναι οτι το πρωι που λειπω ειναι σχεδον σκοτεινο το δωματιο
Καλησπέρα, σήμερα πήγα για μπανακι στην θάλασσα πάντα με τον κουβά Κ τις παγίδες ευκαιρες έτσι έπιασα άλλο έναν ανεμογοβιο έναν parablenious incognitous ,πεταλίδες αρκετούς ερημίτες ένα περίεργο μεγάλο σαλιγκάρι. Έπιασα και ένα στρείδι αλλά επειδή το φοβήθηκα το ελευθέρωσα..
Επίσης είδα πολλά είδη μπαρμπούνια τιγρολαπενες γύλους θαλασσομα παβο
Μια περίεργη μαύρη σαλιάρα και κάτι άλλες σαλιάρες και έναν σωλήνα....
Πιθανολογω πως όλα αυτά τα είδη φάνηκαν τώρα αφού αποσύρθηκε ο κόσμος από τις παραλίες....
Καλημερα, και εγω πηγα με παγιδες για γαριδες ,επιασα αρκετες ,μπηκαν επισης και 1 thalassoma pavo , 1 σαλιαρα και ενα μαυρο ψαρακι σαν μωρο ροφακι μου εμοιαζε που τα ελευθερωσα ομως αυτα γιατι δεν εχω χωρο και κρατησα μονο τις γαριδες
Εδω η λιμνουλες που ψαρευω ζωντανα ,οι παγιδες με τα ψαρακια που μπαινουν μεσα και οι γαριδες που επιασα
92134
92135
92136
92137
Εγώ μάλλον έχω δυο αρσενικούς γοβιους
Ο νέος και μεγαλύτερος την πέφτει στον παλιό και μικρότερο στην αρχή άνοιγαν και οι δυο και φούσκωναν τα στόματα τους μετά κουναγαν τις ουρές τους...
Επίσης o parablenious incognitous για κάποιο λόγω άλλαξε χρώμα μετατρέποντας το ασήμι σε μαύρο... Τι στο καλό....
Επίσης ένας μεγάλος ερημίτης γατζωσε τον αστερία χθες για λίγο ....
Αυτά... Ααα αυτό που δεν περίμενα να δω ήταν ένας ερημίτης να βάζει μια μικρή ανεμώνη στο κέλυφος του.... Το έχω δει στην φύση αλλά σε ενυδρείο δεν το περίμενα....
Αν ξέρει κανείς αν θα δουλεψει το πράγμα και γενικά κάποια συμβουλή θα ήταν εξαιρετικά χρήσιμη ...
Ευχαριστώ
pagokoftis
18-09-18, 09:27
:) :) :)
Θα δεις πολλά ωραία... αυτή είναι η μαγεία του θαλασσινού ενυδρείου...
Μια χαρά θα τα πάνε, απλά τσακώνονται για να οριοθετήσουν την περιοχή τους... Μην αγχώ...
Εχω βαλει led φωτισμο ,2 led μπλε ταινιες (moonlight) τα οποια εχω αναμμενα απο 08:00-14:00 κ 21:00-22:00 δηλ 8 ωρες , και κανονικο φωτισμο λευκο-μπλε -μωβ + moonlight (για να ειναι το φασμα προς μπλε) 14:00 - 21:00 δηλ. 9 ωρες
Ειναι πολλες ωρες που τα εχω ανοικτα?
Μεχρι τωρα ανοιγα μονο το μεσημερι μεχρι το βραδυ πληρη φωτισμο (14:00 - 22:00) , δεν ειχα καθολου moonlight
Ο λογος που εβαλα moonight ειναι οτι το πρωι που λειπω ειναι σχεδον σκοτεινο το δωματιο
Η φωτοπερίοδος είναι οκ, περίπου όπως και στην φύση, αν υπολογίσουμε το άμεσο ανοιγοκλείσιμο...
Το moonslight δεν εξυπηρετεί κάτι, είναι μόνο για σένα...
:) :) :)
Θα δεις πολλά ωραία... αυτή είναι η μαγεία του θαλασσινού ενυδρείου...
Μια χαρά θα τα πάνε, απλά τσακώνονται για να οριοθετήσουν την περιοχή τους... Μην αγχώ...
Η φωτοπερίοδος είναι οκ, περίπου όπως και στην φύση, αν υπολογίσουμε το άμεσο ανοιγοκλείσιμο...
Το moonslight δεν εξυπηρετεί κάτι, είναι μόνο για σένα...Ναι πραγματικά έχω τόσες συμπεριφορές να δω...
Τώρα φωτο
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180918/296aad1e28ebf355b196e247899738f1.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180918/b2e58ed3ef354a3cf560914e1521adeb.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180918/d5e80eec7de7ad74e4bfb31237d21671.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180918/190e3a9bfa63bbafeebfdf1303aa1690.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180918/405be9127cb6943189b4d8d422179e4e.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180918/cf376fd7f16cf9ba9d71d8c0bcff3098.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180918/1238fc0f361bd01c191887340a203d25.jpg
Λοιπόν σήμερα κατόρθωσα να βγάλω φωτογραφία την σαλιάρα και θα ήθελα να την αναγνωρίσετε
Ευχαριστώ https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180919/fc9d7556a081514665787e96e1ae53a5.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180919/31e1cafb7469ecc33ebb3a41806040ea.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180919/39e3d6d67992d32f3b0e90f35ff2c964.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180919/307cd7ed378bb30c65cbc7f09c32b5d3.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180919/54a2bf31fa516214a86cff3e66a26e97.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180919/ff7cdc4f93d922e8f8edc08d5e4903a6.jpg
pagokoftis
20-09-18, 08:50
Parablennius κάτι, μου κάνει, πιο καθαρή φωτό??
Καλησπέρα,
Φώτο πιο καθαρή λίγο δύσκολο γιατί μόλις βλέπει άνθρωπο κοντά εξαφανιζεται
Αυτό που πρέπει να πω είναι ότι όταν τον πρώτοειδα μέσα στην παγίδα ήταν χρώματος γκρι τώρα έχει γίνει μαύρο.....
Στην αρχή νόμισα πως ήταν parablenious incognitous . .
Τώρα τι να πω πάντως σκάβει πολλά λαγούμια μέσα στο ενυδρείο και τον φοβούνται και οι δυο γοβιοι..
Ελπίζω να μην μεγαλώνει πολύ...
Κατάφερα να τραβήξω μερικές ελπίζω να βοηθούν... https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180922/13b743edb127f8b5806c58fa2e6813f2.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180922/7ec7264fdbaeaed929177e99aa47ec33.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180922/19a2ac7418a56fc3a6b8353a5e5d96b9.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180922/46f08a433737b1655321399c1006074c.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180922/f254dd03a2c3c8718732100506721b4c.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180922/7324094ca085b5e2dc1e380f8900965f.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180922/e0bea87d81d03e3756ab8af0f7855b5c.jpg
Ο ιδιος ο δικος μου τυπος με τα μαυρα μου φαινεται να ειναι :D
Ο δικος μου ηταν μεγαλος γυρω στα 12 εκ
Ηταν πολυ φοβιτσιαρης σπανια εβγαινε αν ηταν καποιος στο δωματιο και μολις πλησιαζα το ενυδρειο κρυβοταν ,μονο το κεφαλι εβγαζε απο την τρυπα καμια φορα
Εσκαβε την αμμο και ειχε μια τρυπα στο βραχο για παρτη του που κρυβοταν εκει μονιμα
Xμμ κοιτα να δεις....
παντως λεω να τον κρατησω....
οντως κρυβεται μεσα στα βραχια, πετωντας μονο το κεφαλι του εξω
τελικα κατεληξες τι ηταν ??
τον εχεις ακομα??
Τον ελευθερωσα γιατι φοβοταν οι γαρίδες και κρυβοταν, αν και αυτες κρύβονται απο πολλα ψαρια ακομα και τωρα με τις καλογριες
Ισως ξεφοβηθει με τον καιρο και σε συνηθισει και βγαινει, εκεινο που παρατηρω ειναι οτι οσο πιο μικρό είναι το ψαρι τοσο πιο ευκολα προσαρμοζεται στο ενυδρειο.
Αρα λιγο υπομονη και θα ελεγα να το κρατησεις αφου ειναι μικρό
Αν ηταν πιο μικρος και να βγαίνει πιο πολυ εξω να το βλεπω θα τον κρατουσα
Οι καλογριες ειναι απιθανα ψαρια απο την πιο ωραια συμπεριφορα που εχει ψαρι, κολυμπανε σε ολο το υψος και πλατος του ενυδρείου, κυριως πανε χαμηλα στα βραχια εκει δηλαδη που βρισκονται και οι γαριδες.
Παντως να φανε γαριδα δεν υπαρχει περπτωση αλλα ειναι το ταμπεραμέντο τους που διαρκως κυνηγιουνται, κολυμπανε πανω κατω που κανει πιστευω τις γαριδες να μην πολυβγαινουν
Οι αθερινες απο την αλλη υσηχασαν απο τις γαριδες που τους εκαναν επιθεσεις ειδικα στις νεοφερμενες και πιο μικρες, μου ειχαν σκοτωσει καμποσες οσο κι αν ακουγεται παραξενο.
Και το thalassoma pavo επίσης εκτος απο ομορφο ειναι ψαρι με απιστευτη προσωπικοτητα και συμπεριφορα, σαν κουταβι εχει γινει μολις με βλεπει παει στο τζαμι και περιμενει για τροφη
Σε ευχαριστώ πολυ φίλε μου για τις συμβουλές
Μια ερώτηση μόνο τις καλόγριες πως τις έπιασες....
Είναι μεγάλες για παγίδα....
Αυτό που παρατηρώ είναι ότι έχει μαύρο σώμα με λευκά στίγματα και κόκκινη ουρά και πτερυγια...
Οι καλογριες βρισκονται ειτε σε λιμανια ,μαρινες κτλ ειτε σε μερη με αποτομο βαθος
Τις πιανεις με αποχη"σηκωτή" , δηλ με αποχη μεγαλη διαμετρου 1μ περιπου
Την εχεις δεσει με σχοινί και την κατεβαζεις στα μεσονερα και μετα πετας απο πανω ψωμοτυρι, μολις μαζευτουν τα ψαρια την σηκωνεις
Μπορεις να πιασεις ετσι καλογριες, αθερινες , κεφαλοπουλα γοπες κτλ
Αθερινες θα μπορουσαν να μπουν στο ενυδρειο σου αφου ειναι μικρα ψαρακια
Ο τοπος που θα ριξεις πρεπει να ειναι κοφτος να ριξεις καθετα δηλαδη γιατι πρεπει να σηκωσεις προς τα επανω οχι λοξα και το πιο ευκολο ειναι απο προβλητα λιμανιου ή μαρινας
Υπαρχει ετοιμη να αγορασεις αλλα μπορεις να φτιαξεις και χειροποιητη (το ιδιο σχεδον θα κοστισει) με 2 σιδερα φτιαγμενα κυκλο διαμετρο 1μετρο το καθε ενα και σιτα για κουνουπια ή καλυτερα με διχτυ οπως αυτοι οι τυποι:
https://www.youtube.com/watch?v=LO72-pfqmMg
Κλεόβουλος
24-09-18, 06:04
Πολύ ωραίο το θέμα σας!
Το παρακολουθώ με ενδιαφέρον :)
Πωπω φίλε σε ευχαριστώ κατατοπιστικότατο το post σου και από ότι είδα δεν ειναι Κ πολύ ακριβές τέτοιες αποχές...
Τέλεια γιατί την χρειάζομαι την κίνηση και στις άλλες ζώνες εκτός του βυθού....
Να ρωτήσω κάτι άλλο όμως
Τις προάλλες στην παραλία βρήκα ένα στρείδι και έναν σωλήνα καφέ σφινομενο σε βράχια (δεν μιλώ για Σπειρογράφο).
Έχει κανείς καμιά εμπειρία με αυτά?
Μάλιστα όσον αφορά το στρείδι βρήκα Κ κράτησα το κέλυφος ενός άδειου Κ ειναι αυτό ...https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180924/cab705a50e8c2ca7312abeeeb86934f5.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180924/71ad7b3f71425e4608b4c271542e5d4b.jpg
pagokoftis
25-09-18, 08:57
Στρείδι μην βάλεις... πρέπει να έχεις πολύ καλές τιμές νερού και αν σου ψοφήσει, ετοιμάσου για ντράβαλα...
Σωλήνα τι εννοείς?
Ναι πραγματι αυτό φοβήθηκα Κ γω για το στρείδι
Τώρα σωλήνας που λέω ήταν ένας καφέ σωλήνας σφινομενος σε βράχια ...τωρα δεν νομίζω να ήταν βρωμιά ανθρώπου η κάτι τέτοιο.... κάποιο σκουληκοειδες υπέθεσα..
Κορώνα δεν είχε η τουλάχιστον δεν φαινόταν...
Συχνα βλεπω λευκους σωληνες στην θαλασσα κολλημενοι σε βραχια αλλα ειναι αδειοι ή μηπως δεν ειναι?
Μαλλον πρεπει να αρχισεις να ψαχνεις για μεγαλυτερο ενυδρειο ,οχι οτι δεν εχουν 60αρια μεσογειακα διατηρηθει πανεμορφα με διαφορα ψαρια μεσα αλλα πιστευω με 120 λτ και πανω θα εισαι πιο ανετος και σε ψαρια να βαλεις και σε παραμετρους του νερου δεν θα αλλαζουν τοσο ευκολα οσο το 60αρι, και οπτικα ειναι κλασεις ανωτερο το μεγαλυτερο ,απο τζαμα κατασκευη ειναι φτηνο μεχρι 80 -100 ευρω πιστευω θα βγει ενα 150 λτ
Το μονο εξοδο που θα σκεψτεις με το μεγαλυτερο ειναι το σκιμμερ, εχεις χειροποιητο νομιζω ειπες?
Όσον αφορά την αναβάθμιση σε νέο από την Μια θέλω μεγάλο από την άλλη έχω περιορισμό χώρου...
Οπότε σκοπεύω να αγοράσω ένα juwel vision 260 με σταντ
Και από εξοπλισμό να χρησιμοποιήσω
Δυνατό κρεμαστό σκιμερ
Ένα fluval 406 για βιολογική φιλτρανση που ήδη έχω ή όχι στηρίζοντας την βιολογία μου αποκλειστικά σε νεκρό κοραλλοβραχο...
Κυκλοφορητες
Φωτισμο hydra 26 red sea ( ν το ξέρω είναι overkill)
Αυτόματη αναπληρωση
Και τώρα αυτό που θέλω να ρωτήσω κιόλας
Το υπάρχων ενυδρείο θα ήθελα να το κάνω refugium για κοπηποδα και άλγη και ίσως για να βάλω Κ κάποιο είδος που δεν ταιριάζει στο κυρίως ενυδρείο. Έχω σκεφτεί να αποτελείται από DSB 13 εκ βράχο και με ως αντλία επιστροφής να χρησιμοποιήσω την αντλία του ενυδρείου ( η juwel συνηθίζει να βάζει στα ενυδρεία της ενα μεγάλο μαύρο φιλτροκουτο στη αριστερη γωνία του ενυδρείου. το φιλτροκουτο περιέχει θερμοστάτη αντλία και σφουγγάρια.)
Εγώ λοιπόν σκέπτομαι αρχικά να ξεκολλήσω το φιλτροκουτο, να το βάλω στο Σάμπ για να χρησιμοποιηθεί ως χημικό φίλτρο αλλά και παράλληλα να επιστρέφει το νερό στο ενυδρείο ...
Παίζει να δουλέψει ?
Όσον αφορά την υπερχείλιση δεν σκοπεύω να τρυπησω το ενυδρείο...
ΥΓ:το ενυδρείο στο οποίο αναφέρομαι είναι αυτό https://www.juwel-aquarium.co.uk/Products/Aquariums/Vision-Line-LED/Vision-260-LED/
Παρατηρήσεις,συμβουλες επιθυμητες...
Εγω δεν θα αγοραζα ετοιμο αλλα diy απο τζαμα, ή ετοιμο μεταχειρισμενο , αυτο που ειπες το ειδα στο skroutz 400-500 euro ...
Με αυτα τα χρηματα θα επαιρνα ενυδρειο, βαση , σκιμμερ ,εξοπλισμο (φωτισμο - κυκλοφορητες ) . βραχο,αραγωνιτη και θα μου εμεναν και ρεστα
οπως ειπα απο τζαμα ή μεταχειρισμενο 250λτ αντε να κανει 150 ευρω το πολυ
Αν εχει προβλημα χωρου μην το παρεις τοσο μακρυ, 1μετρο χ 50 χ50 ειναι 250 λιτρα
Απο ανυτοματη αναπληρωση δεν εχω κ δεν ξερω, εγω εκανα αναπληρωση μονος μου , γυρω στα 3 λτ καθε μερα το καλοκαιρι με ανεμιστηρες κ εξατμιση, το χειμωνα θα εχει πολυ λιγοτερη
Επισης η αντλια που θα εχει το ενυδρειο δεν ξερω ποσο υψος ανεβαζει το νερο ,γιατι δεν αρκει μονο να ειναι δυνατη αντλια αλλα και να εχει καλο μανομετρικο, αλλιως θα τρεχει πολυ λιγο ή και καθολου νερο
pagokoftis
27-09-18, 08:29
Συμφωνώ κι εγώ!!!
Αν θες να πας πιο πάνω να το κάνεις DIY!!
Το τρύπημα πιστεύω είναι μονόδρομος, θα βασανιστείς διαφορετικά..
Γνώμη μου είναι να κρατήσεις το υπάρχων για sump αν γίνεται...
Αναπαραγωγή κωπήποδων πάλι είναι λίγο μπελάς, πρέπει να φτιάχνεις "τροφή", μπορεί από μια αναποδιά να σου ψοφήσουν όλα.. γενικά είναι μπελάς, αλλά αν θες να πειραματιστείς οκ!!
Πιο εύκολα μπορείς να κάνεις αναπαραγωγή μεγάλων ειδών αμφιπόδων, τα οποία είναι και μια χαρά τροφή, αλλά μπλέκεις πάλι :grin:
Ευχαριστώ και πάλι για τις συμβουλές,
Όσον αφορά το DIY ομολογώ πως πρέπει να το ψάξω...
Τώρα κατά τα άλλα ο εξοπλισμός κατά κύριο λόγο θα είναι hang on back συνεπώς το τωρινό ενυδρείο θα το μετατρέψω σε refugium ελεύθερα αφού δεν θα χρειαστεί να βάλω εξοπλισμό μέσα . Στην ουσία θέλω να το τρέχω σαν δεύτερο ενυδρείο, άρα θα έχει aquascape ώστε να είναι εμφανίσιμο... Μέσα θα ήθελα να υπάρχει αρχικά κάποια άλγη,chaeto μάλλον η οποία θα φωτίζεται από το ενσωματωμένο φωτιστικό του ενυδρειου.
Για τα κοπηποδα γνωρίζω ότι θέλουν καλή προσαρμογή... Κατά τα άλλα αυτό που με ενδιαφέρει είναι να υπάρχουν αποικίες τέτοιων οργανισμών. Βασικά έλεγα να δοκιμάσω και αμφιποδα και κοπηποδα...
Τέλος στο ιδιότροπο αυτό refugium θα ήθελα να τοποθετηθούν οργανισμοι όπως αχινοί ή μεγάλοι ερημίτες κλπ που θα προκαλούσαν αναστάτωση στο κυρίως ενυδρείο...
Τώρα άμα πάω με έτοιμο ενυδρείο θα αγοράσω έτοιμο overflow . Αν πάλι φτιάξω μόνος μου ενυδρείο τότε θα το τρυπήσω ...
Τώρα για την αντλία επιστροφής τελικά αυτό που έλεγα μάλλον δεν θα δουλεψει άρα θα πρέπει να αγοράσω..
Ερώτηση, ξέρει κανείς αν όσον αφορά την άλγη και τα αμφιποδα του refugium υπάρχει Κ μεσογειακή λύση? Υπάρχουν τέτοια στην θάλασσα μας και που συναντώνται?
Αν πας σε diy που σου το προτεινω για πολλους λογους μπορει ολη την δουλεια (κολλημα ,τρυπημα) να στην κανει ο τζαμας με μια επιβαρυνση γυρω στα 20 ευρω ηταν σε μενα και εβαλε και την σιλικονη, αν σκεφτεις οtι κοστιζει 5-10 ευρω η σιλικονη τοτε δεν υπαρχει λογος να το κολλησεις εσυ
Με το diy εχεις το πλεονεκτημα επισης οτι το καλοκαιρι μπορει να το εχεις τελειως ξεσκεπαστο για να μην ζεσταινεται (το ετοιμο εχει καπακι αρα δεν ειναι 100% ξεσκεπαστο) και επισης μπορεις και πιο ευκολα να βαλεις και να στερεωσεις ανεμιστηρες
Με το diy εχεις μεγαλυτερη ευκολια να βαλεις οτι led φωτισμο θελεις απο αγοραστο μεχρι diy
Ωραια ιδεα να εχεις το παλιο σαν ενυδρειο ενω θα ειναι refugium
αλλα δεν ξερω αν ειναι απαραιτητο να υπαρχει refugium ,την μεγαλυτερη χρησιμοτητα του εγω βρισκω οπως και στο sump την αυξηση των λιτρων του ενυδρειου (το sump επισης κρυβει τον εξοπλισμο που ειναι παρα πολυ καλο αυτο)
Το τρυπημα πιο απλο , πιο οικονομικο και πιο αποτελεσματικο θα ελεγα
pagokoftis
28-09-18, 09:59
Θα σου συνιστούσα να μην βάλεις τίποτα hang on, εκτός αν τον έχεις έτσι τον εξοπλισμό σου ήδη αγορασμένο...
Αν το κάνεις refugium το τωρινό σου ενυδρείο, αναγκαστικά θα πρέπει να βάλεις εξοπλισμό μέσα, που θα σου κυκλοφορεί το νερό στο κυρίως ενυδρείο.. εκτός αν το έχεις δίπλα στο κυρίως ενυδρείο και έχουν την ίδια ακριβώς στάθμη νερού...
Γενικά με μπερδεύεις λιγάκι στο πως το σκέφτεσαι... Πες αναλυτικά τι σκέφτεσαι να φτιάξεις για να σε βοηθήσουμε...
Chaeto δεν ευδοκιμεί στο μεσογειακό.. υπάρχουν μεσογειακές άλγες που μπορούν να ευδοκιμήσουν, αλλά χρειάζονται ισχυρό φωτισμό, χαμηλές θερμοκρασίες και όχι απότομες αλλαγές.. Μπορείς να βάλεις τα ζωντανά αυτά που λες και να γίνει όμορφο... Επίσης αν μπορείς να κρατήσεις τις παραπάνω παραμέτρους, θα έχεις και τον πιο εύκολο τρόπο για μηδέν νιτρικά/φωσφορικά, όσο και να ταΐζεις...
Οκ λοιπον θα σας το περιγραψω ακριβως οπως το σκεπτομαι
Ας αρχισουμε απο πανω προς τα κατω
αρχικα εστω ενυδρειο 260λ το οποιο θα αποτελειται
απο αμμο μαζεμενη απο θαλασσα
πετρες με αλγη κλπ απο Μεσογειο και πανω σε αυτες μπολικος νεκρος κοραλλοβραχος για βιολογια...
Επειτα,
Α.κρεμασμενα απ΄εξω αυτα:
1. σκιμμερ http://www.petsupermarket.gr/2930/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/boyu-skimmer-%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%C F%8C-%CE%BC%CE%B5-%CE%BA%CF%85%CE%BA%CE%BB%CE%BF%CF%86%CE%BF%CF%81%C E%B7%CF%84%CE%AE--1850-lh.html
2. ανεμηστηρια (ηδη υπαρχει)http://www.petsupermarket.gr/2892/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/sunsun-%CE%B1%CE%BD%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CF%83%CF%84%CE%B7%C F%81%CE%AC%CE%BA%CE%B9-7w-large.html
Β.εξοπλισμος εντος:
1. Φιλτρο-αντιδραστηρας (ηδη υπαρχει)
http://www.petsupermarket.gr/3102/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/fluval-g3-%CF%86%CE%B9%CE%BB%CF%84%CF%81%CE%BF-%CE%B3%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CE%BD%CF%85%CE%B4%CF%81%CE%B5%CE%AF%CE%B1-%CE%B5%CF%8E%CF%82-300lt.html
2. Κυκλοφορια
http://www.petsupermarket.gr/9317/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/wavemaker-jebao-rw15.html
αυτος + αυτον που τωρα χρησιμοποιω τωρα http://www.petsupermarket.gr/5976/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/fluval-sea-aquarium-circulation-pump-cp2-4w.html
3.θερμομετρο http://www.petsupermarket.gr/9821/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/fluval-wireless-2-in1-digital-thermometer.html
τωρα προχωραμε στο υπαρχων 60λ που θα χρησιμοποιηθει ως ρεφυγιουμ
διαθετει φωτισμο κ σκιμερ. Θα μπουν
http://www.petsupermarket.gr/9320/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/a%CE%BD%CF%84%CE%BB%CE%B9%CE%B1-%CE%B5%CF%80%CE%B9%CF%83%CF%84%CF%81%CE%BF%CF%86%C E%AE%CF%82-jebao-dcs5000.html
http://www.petsupermarket.gr/9400/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/tunze-osmolator-nano-3152.html
Εντος αυτου θα υπαρχει αμμος,νεκρος κοραλλοβραχος .
Θα τοποθετηθει απο κατω απο το ενυδρειο.
Σκοπος ειναι να διατηρηθουν τα ακολουθα:
Clean up Crew
Astropecten jonstoni 1
Patella caerulea 5
clibanarius erythropus 9
Palaemon elegans 9
Στρείδι 1
Snails for the wall 5
Snails for the rock 5
Algae Snails 2 εννοω τα μεγαλα που βρισκονται εντος θαλλασης καλυμμενα με αλγη
Kοχυλια
Bottom Zone
actinia equina 5
Anemonia viridis 4
parablennius incognitus 2
Sabellastarte spp 1
Gobius Bucchichi 5
Mid-upper Zone
symphodus roissali 1
Thalasoma pavo 3
Coris julis 4
Chromis chromis 5
Serranus hepatus 1
Diplodus annularis 3
Sand smelt 9
Other
Posidonia Oceanica
Sump Inhabitants
Arbraxia lixula 1
chaeto algea,mangroves η κατι μεσογειακο ??
copipods n amphipods
YΓ: αν το παραεκανα πειτε το μου.
ΥΓ2:λεω μετα της κακοκαιριας να περασω μια βολτα απο την θαλασσα να δω τι καλουδια βγηκαν στα ρηχα...
ΥΓ3:Τελικα η σαλιαρα μου δεν ειναι σιγουρα parablenius incognitous....ωστοσο ουτε ophioblennius atlanticus μου κανει ....
Ο,τι μπορειται να μου πειτε,προτινεται,ρωτησετε....
pagokoftis
28-09-18, 22:09
Λοιπόν, ξεκινάω... :D
Πέτρες με άλγη βάλτες από πάνω γιατί διαφορετικά θα λιώσει η άλγη και θα γεμίσεις αμμωνία/νιτρικά.. Πέτρες με άλγες, ανάλογα και τις άλγες, βάλε μόνο αν έχεις καλό φωτισμό και η θερμοκρασία του ενυδρείου σου είναι παραπλήσια της περιοχής που μάζεψες τις πέτρες.. Μην μαζέψεις πέτρες που έχουν σφουγγάρια, γιατί αν τις βγάλεις έστω και για λίγο σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα, τα σφουγγάρια θα ψοφήσουν και θα έχεις θέεεεμα...
Το σκίμερ δεν το ξέρω, αλλά η ροή του είναι τεράστια για σκίμερ!!! Επίσης καίει αρκετά!! Δεν νομίζω να σε καλύψει!! Αν θες κοίταξε κάποια bubble magus, που είναι οικονομικά και αποδοτικά..
Το φίλτρο θα έλεγα να μην το βάλεις καθόλου, αλλά να φτιάξεις ένα διαμέρισμα στην αρχή με ενυδρειακό σφουγγάρι/βαμβάκι.. Η ροή του φίλτρου είναι πολύ μεγάλη για να βάλεις άνθρακα ή αντιφώσφορο μέσα!!! Βιολογικό υλικό δεν χρειάζεται να έχεις, οπότε δεν έχει κάποια χρησιμότητα...
Μην αγοράσεις κρεμαστά εξαρτήματα από την στιγμή που θα έχεις sump!!
Με τόση ροη από την αντλία, πρόσεξε την άμμο στο sump γιατί την βλέπω να μετακινείται προς το ενυδρείο!!!
Το σημαντικότερο κομμάτι του ενυδρείου, μιας και πας σε 260 λίτρα, θεωρώ οτι είναι πάντα η υπερχείλιση!! Θέλει την μεγαλύτερη σκέψη!! Αν τρυπήσεις το ενυδρείο υπάρχουν σχέδια ώστε να την φτιάξεις ασφαλή, λειτουργική και ΑΘΟΡΥΒΗ!!!
Αν πας σε εξωτερική, προσωπικά την θεωρώ ρίσκο και αν δεν έχει αυτόματο σύστημα να ρουφάει τον εγκλωβισμένο αέρα, θα κάνει και θόρυβο κάθε λίγο και λιγάκι...
Από τα 60 λίτρα, αν βγάλεις ένα διαμέρισμα που θα δέχεται το νερό στην αρχή και ένα διαμέρισμα που θα είναι η αντλία επιστροφής, θα σου μείνει ελάχιστος χώρος για refugium!! Αν θες να έχεις refugium, θα πρέπει να πας σε μεγαλύτερο sump
Τα ζωντανά που θες να βάλεις είναι πάρα πολλά!!! Οι ανεμώνες, μετράνε σαν ένα ανάλογα μεγάλο ψάρι να έχεις στο νου σου!! Με το σκίμερ αυτό και χωρίς ικανό refugium, ή θα λιμοκτονούν, ή θα πρέπει να πηγαίνουν οι αλλαγές νερού σύννεφο!!
Ποσειδωνία θα σου πρότεινα να μην βάλεις ακόμα!!
Η chaeto, το πολύ πολύ να σου διατηρηθεί μερικούς μήνες, δεν κάνει στο μεσογειακό, όπως και οι mangroves..
Μεσογειακές άλγες μπορείς να διατηρησεις ή και να σου αναπτυχθούν ανάλογα το φάσμα και την ένταση του φωτός σου..
Τα κωπήποδα θέλουν κλειστό σύστημα για να αναπτυχθούν και στο ενυδρείο δεν θα προλαβαίνουν από τα ψάρια σου καν...
Για τα αμφίποδα, περίπου το ίδιο θα έλεγα...
Τελειώνω λέγοντας οτι πλέον θα έχεις καμια 300ριά λίτρα νερού που διακαώς θα επιθυμούν να βρεθούν στο πάτωμά σου!!! Πρόσεξε την υπερχείλιση που θα βάλεις/φτιάξεις και την κατασκευή του sump!! Να μεριμνήσεις για την ασφάλεια, για να μην έχεις πλημμύρες... Ένα σαλιγκάρι να σου φράξει για δευτερόλεπτα ένα σωλήνα, με τα λίτρα νερού που μεταφέρουν οι αντλίες αυτές, σίγουρα θα υπαρχουν θέματα...
SweepingFish
28-09-18, 22:35
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα σας το παρακολουθώ εδώ και καιρό. Να ρωτήσω, θα υπάρξει πρόβλημα εάν χρησιμοποιήσω αντιφώσφορο ψιλής κοκκομετρίας σε σαμπ; Γιατί δεν ξέρω αν θα προλάβω να τους πάρω τηλέφωνο αύριο το πρωί πριν μου έρθει η παραγγελία (συγγνώμη αν βγαίνω εκτός του θέματος)
Λοιπον ευχαριστω για την απαντηση τα καλυψες ολα:)
παμε λοιπον ,
για τις πετρες με αλγη κυριως κοραλλινη,padovina pavonica k acetabularia acetabulum βρισκω....
σφουγγαρια δεν εχω δει
οσον αφορα τα ψαρια ειναι αφενος πραγματι πολλα , αφετερου αντε να τα βρεις κ να τα πιασεις....
τωρα για το 60λ , δεν σκοπευα να βαλω μεσα εξοπλισμο.... το θελω μονο refugium για να αποικησουν κυριως τα αμφιποδα.... Τωρα αν δεν ¨πιασουν¨.....
για chaeto δεν πολυψηνομουν ουτως η αλλως ....
πιο πιθανο να κανω ενα diy algae scrubber...
Τωρα παλι γιατι δεν θα κανει την δουλεια του το φιλτρο ως προς τον ανθρακα κ τον αντιφωσφορο??
η υπερχειλιση λγκ με τρυπα θα ειναι εκτος κ αν λειτουργησω ως display tank κ το 60λ...οποτε κ δεν θα χρειαζεται ...
Οσον αφορα τον εξοπλισμο θα το ψαξω περισσοτερο ...
Αν εχετε να μου προτινετε κατι για ανλτια επιστροφης,σκιμμερ, καλοδεχουμενο
ευχαριστω κ παλι για τις συμβουλες
Πολύ ενδιαφέρον το θέμα σας το παρακολουθώ εδώ και καιρό. Να ρωτήσω, θα υπάρξει πρόβλημα εάν χρησιμοποιήσω αντιφώσφορο ψιλής κοκκομετρίας σε σαμπ; Γιατί δεν ξέρω αν θα προλάβω να τους πάρω τηλέφωνο αύριο το πρωί πριν μου έρθει η παραγγελία (συγγνώμη αν βγαίνω εκτός του θέματος)
Ευχαριστουμαι...:grin:
Τωρα για την ερωτηση σου ,φανταζομαι πως οχι αλλα καλυτερα να μιλησουν οι εμπειροτεροι :)
εγω το μονο θεμα που βλεπω με ψιλη κοκομετρια ειναι αν θα φευγει απο τις τρυπες της καλτσας ,γιαυτο αγοραζω χοντρη ,δεν βλεπω αλλο λογο
@ Dimae:
Σε θεματα sump k refugium δεν ειμαι ειδικος , αν και εχω sump που εφτιαξα με συμβουλες αλλων κι εγω , ο pagokoftis ξερει πολυ καλυτερα
Ψαρια θα βρισκεις ατελειωτα πιστεψε με με την μεγαλη αποχη (μπορει σε 10 λεπτα για πλακα να βγαλεις 20-30 ψαρια) κ παγιδες και θα πρεπει να διαλεγεις αμεσως ποια θα κρατας κ ποια θα ελευθερωνεις στην θαλασσα , γιατι αν μπουν στο ενυδρειο και τρυπωνουν αντε να τα βγαλεις μετα
Προσωπικα δεν μου αρεσουν ο κρεμαστος εξοπλισμος γιατι εκτος του οτι φαινεται πιο πολυ εχει αποδειχθει οτι ειναι λιγοτερο πρακτικος απ οτι τα εσωτερικα ,αλλα αυτα ειναι γουστα εσυ αποφασιζεις τελικα
Αθερινες δεν ειδα η κανω λαθος? Ειναι πολυ ωραια ψαρακια που πανε ολες μαζι κοπαδι και αστραφτουν οταν πεφτει φως πανω τους με μια ασημι λαμψη
Εχουν ενα ελαφρως πρασινοπο χρωμα με ασημι ,ειναι πολυ ομορφα
Πανε μονο στην επιφανεια, οποτε δεν κινδυνευουν απο αλλα μεγαλυτερα ψαρια που πανε στο βυθο
Μπορει να τις πιασεις με σηκωτη αποχη και μπορεις ανετα να βαλεις μια 20αρια αφου ειναι μικρα ψαρακια
Οι γαριδες απο πειρα οταν υπαρχουν γοβιοι, γυλοι αλλα κυριως καλογριες θα κρυβονται γιατι τις πειραζουν το κυνηγητα που κανουν οι καλογριες καποιες φορες και οι υπερκινιτικοι γυλοι που δεν αφηνουν τρυπα να μη ψαξουν και επισης οι γοβιοι αν τους βολεψει θα φανε και καμια εχουν μεγαλο στομα
Επισης οι γαριδες πηδανε καμια φορα εκτος ενυδρειου (μαλλον περισσοτερο οταν υπαρχουν ολοι αυτοι οι αλητες στο ενυδρειο)
Σκιμμερ οπως ειπε κ pagokoftis τα bubble magus ειναι πολυ καλα απο κριτικες που εχω δει στο ιντερνετ και δεν ειναι και τοσο ακριβα σε σχεση με αλλα
pagokoftis
29-09-18, 08:51
Και 3-4 μέρες να μείνεις χωρίς αντιφώσφορο δεν υπάρχει πρόβλημα!! Πρόβλημα δεν θα έχεις, ίσα ίσα κάνει καλύτερη δουλειά, αλλά εξαρτάται από την κατασκευή των ριακτόρων σου...
Η αντλία επιστροφής που έγραψες, είναι μια χαρά!! Σκίμμερ θα σου πρότεινα τα παραπάνω, αν αποφασίσεις να δούμε μοντέλο..
Δεν καταλαβαίνω πως θα το λειτουργήσεις χωρίς sump, δεν χρειάζεται η αντλία τότε... Αν τα έχεις όλα κρεμαστά στο ενυδρείο είναι περιττή.. Μόνο αν βάλεις το refugium δίπλα στο ενυδρείο και πάιξεις με τις στάθμες μπορεί να λειτουργήσει!! Αν βάλεις την αντλία μέσα στο refugium, τότε θα χρειαστείς χώρο αρκετό!!
Μπορείς να κάνεις ένα σχεδιάγραμμα πώς το σκέφτεσαι για να βοηθήσουμε??
Μήπως θες κύριο ενυδρείο και refugium να είναι ξεχωριστά συστήματα?? να μην επικοινωνούν??
SweepingFish
29-09-18, 10:13
Καλημερα, ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις. Προλαβα να το αλλαξω τελικα και θα μου ερθει η χοντρη κοκκομετρια.
Αθερινες εχω βαλει στο στην λιστα (sand smelt) απλως πρεπει τωρα να δω τι θα αφαιρεσω για να μην υπερφορτωσω το συστημα ....
Αποχη θα παω να αγορασω .. εχω βρει κ το καταλληλο σημειο για ψαρεμα..
Τωρα, γαριδες ουτως η αλλως δεν βρισκω στην περιοχη που παω παροτι υπαρχουν rockpools.....
Τωρα το σκιμμερ αυτο πολυ μαρεσε αν ωστοσο που το βρισκουμαι τωρα αυτο εντος η εκτος Ελλαδος??...(καποιο λινκ καταστηματος η ιστοσελιδας πωλησης αν γινεται)
Ομολογω πως το να εχω ξεχωριστα τα συστηματα δεν το ειχα σκεφτει.
Μου αρεσε σαν ιδεα απο την αποψη οτι γλιτωνω το αγχος πλυμμηρας....
Ωστοσο μεσα σε αυτο θα μπορω απλως να διατηρω μερικα ειδη οπως ο αχινος που δεν τα θελω στο κυριως και να κανω καλλιεργεια αμφιποδων...
Επισης δεν θα μπορουν τα αμφιποδα να διοχετευονται στο κυριως ενυδρειο...
Μμ τελικα μηπως δεν το χρειαζομαι το ρεφυγιουμ?? μμμ
Ψαρια μπορεις να ξεκινησεις να βαζεις απο καθε ειδος μερικα λιγα λιγα και μετα βλεπεις τι μπορεις να συμπληρωσεις
250 λιτρα ειναι μεγαλο ενυδρειο, δεν τα βλεπω υπερβολικα αυτα που θελεις να βαλει
Serranus hepatus ειναι η περκα ή χανος? και τα 2 ειναι κυνηγοι που τρωνε μικροψαρα και γαριδες αρα 100% δεν θα μεινει γαριδα με αυτο μεσα
Οι γαριδες βρισκονται σε καποια μερη που γεννανε κ μεγαλωνουν , ισως εκει να μην ειναι καλες οι συνθηκες για αυτες αρα πρεπει να ψαξεις και αλλου
Αν κανεις sump και το φτιαξεις σωστα ο κινδυνος πλημμύρας ειναι πολυ μικρος
Μερικοι κανουν sump στην πλατη του ενυδρειου ( εχουν ενα διαμερισμα πισω ή στο πλαι ) που ειναι 100% ασφαλες απο πλημμύρες και δεν φαινεται κιολας αφου χρησιμοποιουν αδιαφανες τζαμι για χωρισμα
Εχεις σκεφτει να το κανεις στην πλατη?
Τον αχινο πολυ τον φοβασαι! αν βαλεις καποιο μικρο ισως καποια μετακινηση σε μικρες πετρουλες να μπορει να κανει τιποτα αλλο!
Αν και τον περισσοτερο καιρο θα τον βλεπεις να κρυβεται σε καποια σπηλια ή κατω βραχους
Για τις καλλιεργειες να πω την γνωμη μου εγω δεν θα εκανα, πολυ μπελας για το τιποτα
Εγω θα κρατουσα το μικρο οπως ειναι και εκανα και το μεγαλο ή θα ειχα το μικρο σαν sump,αλλα οπως ειπα το sump στην πλατη ειναι 100% ασφαλες και σε γλιτωνει επισης απο δυνατες αντλιες αφου το νερο ειναι στο ιδιο υψος και επικοινωνουν με μια τρυπα στο διαχωριστικο τζαμι
Το μονο που θελει ειναι μεγαλυτερο πλατος (ή μηκος αν μπει στο πλάι κ οχι πισω) περιπου +15 εκατοστα
Σκεψου και αυτη την ιδεα, αν εχεις χωρο σε πλατος
Καλημερα,
ο σερανους που γραφω ειναι ο χανος αλλα δεν θα μπει οπως κ να εχει
Τον αχινο δεν τον θελω στο κυριως επειδη τρωει κορραλινη ....
Τωρα για σαμπ πλατης το ειχα σκεφτει αλλα τρωει χωρο στο ενυδρειο....
κατεληξα η να βαλω το υπαρχων ενυδρειο πισω του 260λ κ να παιξω με συγκοινωνουντα δοχεια...η να το βαλω στο ντουλαπι κ να τελειωσει η υποθεση ...
Το θεμα μου ειναι για την περιπτωση 1 ειναι το κατα ποσο γρηγορα θα κυκλοφορει το νερο...
Τις καλλιεργειες τις θελω επειδη αφενος βοηθουν στο καθαρισμα του νερου και αφετερου ειναι πηγη τροφης των ψαριων
Όμορφη κατάσταση ετοιμάζεις φίλε! Αναμένω για την εξέλιξη!
Όμορφη κατάσταση ετοιμάζεις φίλε! Αναμένω για την εξέλιξη!
Σε ευχαριστω πολυ :):), προσπαθω να το κανω οσο καλυτερο γινεται!!!]
Μια απορια ποια αποχη ειναι καλυτερη για την περιπτωση μου:
https://www.e-campi.gr/alieia/apohes-kai-anemes/apohi-strogguli-me-konto-herouli-mastro.html
https://www.e-campi.gr/alieia/apohes-kai-anemes/apohi-ptussomeni-me-kontari-alouminiou-kai-stefani-inox-ptussomeno-eval-03558.html
http://www.captainhook.gr/index.php?route=product/product&path=60_141_144&product_id=1519
pagokoftis
30-09-18, 20:25
Καλημερα,
ο σερανους που γραφω ειναι ο χανος αλλα δεν θα μπει οπως κ να εχει
Τον αχινο δεν τον θελω στο κυριως επειδη τρωει κορραλινη ....
Τωρα για σαμπ πλατης το ειχα σκεφτει αλλα τρωει χωρο στο ενυδρειο....
κατεληξα η να βαλω το υπαρχων ενυδρειο πισω του 260λ κ να παιξω με συγκοινωνουντα δοχεια...η να το βαλω στο ντουλαπι κ να τελειωσει η υποθεση ...
Το θεμα μου ειναι για την περιπτωση 1 ειναι το κατα ποσο γρηγορα θα κυκλοφορει το νερο...
Τις καλλιεργειες τις θελω επειδη αφενος βοηθουν στο καθαρισμα του νερου και αφετερου ειναι πηγη τροφης των ψαριων
Αν το βάλεις πίσω δεν έχει νόημα, καλύτερα να φτιάξεις πιο πλατύ το ενυδρείο και να κάνεις ένα χώρισμα με μαύρο τζάμι ή καλύτερα με μαύρο πλέξιγκλας, παρά να τρυπήσεις δύο ενυδρεία και να βασανιστείς με τις στάθμες...
Πρέπει να αποφασίσεις αν θα βάλεις όλον τον εξοπλισμό μέσα στο ενυδρείο ή αν θα κάνεις sump ή έστω φίλτρο πλάτης...
Τροφές θα ταίζεις αρκετές τα ψάρια οπότε δεν θα έχουν θέμα... Αν περιμένεις να καλλιεργείς αμφίποδα για να ταΐζεις τόσα ψάρια, θες 600λιτρο, όχι 60λιτρο... Νόμιζα ότι ήθελες από περιέργεια να δοκιμάσεις καλλιέργεια...
Όταν λες καθάρισμα του νερού τι εννοεις??
Αν το βάλεις πίσω δεν έχει νόημα, καλύτερα να φτιάξεις πιο πλατύ το ενυδρείο και να κάνεις ένα χώρισμα με μαύρο τζάμι ή καλύτερα με μαύρο πλέξιγκλας, παρά να τρυπήσεις δύο ενυδρεία και να βασανιστείς με τις στάθμες...
Πρέπει να αποφασίσεις αν θα βάλεις όλον τον εξοπλισμό μέσα στο ενυδρείο ή αν θα κάνεις sump ή έστω φίλτρο πλάτης...
Τροφές θα ταίζεις αρκετές τα ψάρια οπότε δεν θα έχουν θέμα... Αν περιμένεις να καλλιεργείς αμφίποδα για να ταΐζεις τόσα ψάρια, θες 600λιτρο, όχι 60λιτρο... Νόμιζα ότι ήθελες από περιέργεια να δοκιμάσεις καλλιέργεια...
Όταν λες καθάρισμα του νερού τι εννοεις??
Εχεις δικιο...τωρα που το ξανασκεφτομαι δεν θα ειχε νοημα να εχω αμφιποδα κ κοπηποδα...
Υποθετω πως απλως μου ειχε μεινει η λοξα απο τοτε που ηθελα να κανω ρεεφακι με μανδαρινους μεσα:rolleyes:...
Στην δικια μου την περιπτωση θα ηταν σχεδον ανωφελο και κοστοβορο ...
Οσον αφορα το καθαρισμα του νερου ειχα διαβασει σε ξενη ιστοσελιδα οτι τρεφονται εκτος του φυτοπλαγκτον κ με detritus ... ξερω δεν ειναι ακριβως καθαρισμος του νερου ....
Λοιπον για το 60λ αποφασισα να το βαλω στο επιπλο κ μεσα να υπαρχουν:
DSB
Βραχος
σκιμμερ μαλλον buuble magus ποιο ομως και απο που ??
Α/Α
καποια πατεντα για algae scrubber (θα το δουμε αυτο)
και αντλια επιστροφης αυτην που ειχα πει
Για χημικη φιλτρανση αν οπως μου ειπατε να μην βαλω το εξωτερικο φιλτρο τοτε μπορω να χρησιμοποιησω το ενσωματωμενο κρεμαστο φιλτρο του 60λ
Ωστοσο απο φιλτρανση θα ειμαι καλα??
ποσο νεκρο βραχο να παρω (γιατι τραγανα γιοκ)
τωρα τα παραπανω απαιτουν διαμερισματα η μπορω και χωρις ????
Και τελος απο τα λινκ που εστειλα πριν ποια αποχη να αγορασω ?
Ευχαριστω και συγνωμη που γινομαι κουραστικος
pagokoftis
01-10-18, 11:40
Εχεις δικιο...τωρα που το ξανασκεφτομαι δεν θα ειχε νοημα να εχω αμφιποδα κ κοπηποδα...
Υποθετω πως απλως μου ειχε μεινει η λοξα απο τοτε που ηθελα να κανω ρεεφακι με μανδαρινους μεσα:rolleyes:...
Στην δικια μου την περιπτωση θα ηταν σχεδον ανωφελο και κοστοβορο ...
Οσον αφορα το καθαρισμα του νερου ειχα διαβασει σε ξενη ιστοσελιδα οτι τρεφονται εκτος του φυτοπλαγκτον κ με detritus ... ξερω δεν ειναι ακριβως καθαρισμος του νερου ....
Λοιπον για το 60λ αποφασισα να το βαλω στο επιπλο κ μεσα να υπαρχουν:
DSB
Βραχος
σκιμμερ μαλλον buuble magus ποιο ομως και απο που ??
Α/Α
καποια πατεντα για algae scrubber (θα το δουμε αυτο)
και αντλια επιστροφης αυτην που ειχα πει
Για χημικη φιλτρανση αν οπως μου ειπατε να μην βαλω το εξωτερικο φιλτρο τοτε μπορω να χρησιμοποιησω το ενσωματωμενο κρεμαστο φιλτρο του 60λ
Ωστοσο απο φιλτρανση θα ειμαι καλα??
ποσο νεκρο βραχο να παρω (γιατι τραγανα γιοκ)
τωρα τα παραπανω απαιτουν διαμερισματα η μπορω και χωρις ????
Και τελος απο τα λινκ που εστειλα πριν ποια αποχη να αγορασω ?
Ευχαριστω και συγνωμη που γινομαι κουραστικος
Αφού θα το κάνεις sump σου προτείνω τα παρακάτω...
DSB θέλει μεγάλη επιφάνεια για να λειτουργήσει.. έχω δει να το βάζουν ακόμα και σε γλαστράκια, αλλά πιστεύω οτι δεν προσφέρει κάτι, παρά θα σου πιάνει χώρο.. Επίσης όπως σου είπα είναι επικίνδυνο με την ροή αυτή που θα έχεις να φεύγει άμμος στην επιστροφή και να καταστρέφεις και την αντλία μεταξύ των άλλων...
Βράχο, πάλι ποτέ δεν κατάλαβα γιατί βάζουν στο sump, εκτός αν δεν είναι επιθυμητός στο κυρίως ενυδρείο... Βάλε στο κυρίως ενυδρείο όσο βράχο θες και θα είσαι κομπλέ... Αν θες να βάλεις πολύ λίγο, τότε βάλε κάποιο τούβλο στο sump, π.χ. Xport Bio, ώστε να κάνει δουλειά και να μη σου πιάνει και χώρο... Αν μπορείς, βρες μερικά πορώδη/ελαφριά κομμάτια και βάλε.. Θεωρώ περιττό να βάλεις νεκρό βράχο για reef ενυδρεία.. Αν έχεις αρκετό βράχο και ιδανικός να μην είναι δεν θα έχεις κανένα πρόβλημα...
Σκίμμερ θα σου πρότεινα, Bubble Magus Curve A5 ή το Bubble Magus Curve 5.. το πρώτο είναι το τελευταίο μοντέλο και η διαφορά στην τιμή τους είναι πάρα πολύ μικρή... Από fish-street έχω αγοράσει δύο φορές, που έχει στοκ από Αγγλία, ώστε να γλιτώσεις φόρους, κόστος εκτελωνισμού κλπ...
Η αντλία επιστροφής σου είναι μια χαρά..
Μικρά φιλτράκια κάνουν για ενεργό άνθρακα.. για αντιφώσφορο καλύτερα κάποιο ριακτοράκι, αλλά αν πιάνουν τα χέρια σου, φτιάχνεις και ένα μόνος σου με μηδαμινό κόστος... Αν πας σε algae scrubber ή μινι refugium δεν θα χρειαστείς... Δεν έχω βάλει ποτέ σε ενυδρεία μου, μέχρι και 400 λίτρα και δεν είχα ποτέ τιμές φωσφορικών που να μου δημιουργούν πρόβλημα...
Α/Α -> άνθρακας, αντιφώσφορο?
Στο sump θα πρέπει να κάνεις διαμερίσματα.. Δεν ξέρω αν έχει γωνίες το ενυδρείο σου και σου είναι δύσκολο να κολλήσεις επιπλέον τζάμια.. Αλλά η γνώμη μου είναι να το αφήσεις για κάτι άλλο το έτοιμο το 60άρι και να φτιάξεις ένα καινούριο.. όσα sump γύρω στα 60-80 λίτρα έχω φτιάξει, δεν κόστισε κανένα πάνω από 20 ευρώ, οπότε πιστεύω από το να βασανιστείς, είναι ένα μηδαμινό κόστος..
Θα σου πρότεινα τα παρακάτω διαμερίσματα..
1ο μικρο διαμέρισμα όπου θα κατεβάινουν οι σωλήνες από το κυρίως ενυδρείο και θα χύνεται αθόρυβα το νερό..
2ο μικρό διαμέρισμα όπου θα υπερχειλίζει το νερό από το πρώτο και θα βάλεις σφουγγάρια και μια λεπτή στρώση από ενυδρειακό βαμβάκι για να σου καθαρίζει το νερό.. Ιδανικά σε ένα καλαθάκι, ώστε να μπορέις να το καθαρίζεις έυκολα.. Μπορείς να παίξεις και με κάλτσες στο πρώτο διαμέρισμα, αλλά δεν το πολυπροτείνω..
3ο διαμέρισμα το σκίμμερ.. και τα φίλτράκια
4ο διαμέρισμα ένα χώρο με βράχο και ισχυρό φως από πάνω του, όπου θα είναι για δημιουργία και ανάπτυξη άλγης, κάτι σαν μικρό refugium.. Ιδανικά θα αποκλείσεις το φως από τα υπολοιπα διαμερίσματα καθώς και από πάνω για να μη σου γεμίζει όλο το sump με άλγες.. Αν το φτιάξεις θα σου πω πως να το κάνεις.. Είναι ο πιο τεμπέλικος τρόπος να αποκτήσεις άλγες και να ξεχάσεις νιτρικά και φωσφορικά.. Μπορείς φυσικά να φτιάξεις σε αυτό τον χώρο algae scrubber ή κάτι άλλο...
5ο διαμέρισμα αρκετό χώρο για την επιστροφή, καθώς τα λίτρα που θα κατεβάζεις θα είναι αρκετά...
Αν κάνεις αλλαγές νερού τακτικά και ταίζεις συνετά, μπορεί να μην χρειάζεσαι το μινι refugium.. Αν έχεις ισχυρό φωτισμό στο κυρίως ενυδρείο, μοιραία θα σου γίνουν οι βράχοι λίγο σαν refugium :D Προσωπικά μου αρέσει.. Αν φωτίζεις απλά ικανοποιητικά δεν θα έχεις θέμα.. Αν φτιάξεις το μινι refugium, ότι ωσφορικά/νιτρικά θα απορροφούνται εκεί και θα είσαι κομπλέ.. Το refugium θέλει χαμηλές θερμοκρασίες, το πολύ μέχρι 24-25.. αν μπορέις να τις κρατήσεις εκεί θα είσαι κομπλέ όλο τον χρόνο, αν σου ξεφύγουν παραπάνω τους ζεστούς μήνες, θα σταματήσει να αναπτύσσεται και θα αρχίσει να λιώνει, με αποτέλεσμα νιτρικά/φωσφορικά και δημιουργία άλλων αλγών, κυρίως στα τζάμια κλπ κλπ..
Επίσης έχω διατηρήσει μεγάλα ενυδρεία, μόνο με refugium, χωρίς σκίμμερ, είτε στο sump είτε στο κυρίως ενυδρείο, όπου όσο και να τάιζα νιτρικά/φωσφορικά ήταν πάντα μηδέν... Εσύ επιλέγεις...
Αποφάσισε επίσης τι υπερχείλιση θα κάνεις, κρεμαστή ή τρύπημα..
Αυτά.. ελπίζω να σου ξεδιάλυνα λίγο το τοπίο :confused:
καλή συνέχεια..
Η αποχη πρεπει να ειναι σηκωτη δηλ δεμενη με σχοινι (οχι χοντρο, λεπτο κ σχετικα δυνατο) καλυτερα κ οχι με κονταρι για να μην φοβουνται τα ψαρια και επισης οσο μεγαλυτερη σε πλατος τοσο καλυτερα για να μην προλαβαινουν να φευγουν εξω μολις αρχιζεις και την τραβας
Η Νο 3 ειναι η καλυτερη , την δενεις με σχοινι και ριχνεις στα μεσονερα, πετας ψωμοτυρι ή οτι εχεις μυδια , ψαρι κτλ και μολις μαζευτουν απο πανω σηκωνεις
Αλλα και με τις αλλες υπαρχει περιπτωση να πιασεις ειδικα αθερινα αλλα καλογριες και κεφαλοπουλα πολυ δυσκολα μονο με την Νο 3 πιστευω
@ pagokoftis
Νιτρικα με λιγη ζαχαρη εχω ακουσει οτι τα ριχνει ισχυει ?
Παντως 3 χρονια τωρα με θαλασσινα μονιμα εχω νιτρικα περιπου 50
pagokoftis
01-10-18, 22:16
Έχω δοκιμάσει τα πάντα για νιτρικά σε ενυδρείο χωρίς άλγες!! Ζάχαρη, ξύδι, βότκα, NoPoX, συνδιασμούς κλπ...
Έχω καταλήξει οτι όλα δουλεύουν, αρκεί να μην γίνονται γρήγορες κινήσεις...
Αυτό είναι που δημιουργεί προβλήματα με κυανοβακτήρια κλπ.. Δεν είναι απόλυτο φυσικά...
Προσωπικά και με απλή ζαχαρίτσα, έχω διατηρήσει νιτρικά μηδέν και φωσφορικά πολύ χαμηλά.. Όταν έπιασαν οι ζέστες, στο ενυδρείου του ανηψιού μου, οι πράσινες άλγες σταμάτησαν να αναπτύσσονται, και άρχισαν να αποκολλώνται από τους βράχους... Άρχισα να τις βγάζω σιγά σιγά, ξεκινώντας σιγά σιγά προσθήκη ζάχαρης.. Δεν παρατήρησα ποτέ νιτρικά μέχρι τώρα.. Ίσως να έφτασαν για μία δυο βδομάδες 2-3ppm maximum!!
Έχω μια αυτόματη ταΐστρα που έχει 25 θέσεις για φαγητό και μια φορά το μήνα περίπου ξαναγεμίζω δόση ζάχαρης...
Ελπίζω τα βακτήρια να την καταναλώνουν όλη και να μην μένουν τίποτα επιβλαβή στοιχεία μέσα στο νερό... Επίσης σε σχέση με τα υπόλοιπα ματζούνια, θεωρώ την ζάχαρη πιο φυσικό υλικό...
Λοιπον παιδια πραγματικα ευχαριστω για την υπομονη σας . Οι απαντησεις με βοηθησαν παρα πολυ ...
Αναλυτικοτερα,σκιμμερ,αντλια επιστροφης οπως τα ειπαμε
τωρα για σαμπ θα ηθελα διαστασεις για να παω να φτιαξω ενα. Το ενυδρειο θα ειναι 120 μηκος με 46 ποντους πλατος....
Τα διαμερισματα θα τα κανω οπως ειπαμε, μπορει να παιξει καμμια αλλαγη θα το δω αυτο στην πορεια...
σκεφτομουν επειδη θελω να αξιοποιηθει το ενυδρειο να μπει ενα σαμπ για εξοπλισμο οπως ειπαμε και διπλα το ενδρειο μονο για refugium. Λογικα πρωτα θα περνα το νερο απο το ρεφ κ υστερα θα μπαινει στο εξοπλισμο... θελω αποψεις εδω...
υπερχειληση μαλλον κρεμαστη αλλα δεν το βεβαιωνω κιολας
τωρα αυτο με την ζαχαρη αν γινεται μπορουν να παρατεθουν πληροφοριες για το πως δουλευει , πως φτιαχνεται κλπ...
Φιλε @pagokoftis αυτο που προτινεις για την αλγη ακουγεται κ ευκολο και χρησιμο πολυ μου αρεσε.....
ΥΓ: Α/Α=Αυτοματη Αναπληρωση
Η αποχη πρεπει να ειναι σηκωτη δηλ δεμενη με σχοινι (οχι χοντρο, λεπτο κ σχετικα δυνατο) καλυτερα κ οχι με κονταρι για να μην φοβουνται τα ψαρια και επισης οσο μεγαλυτερη σε πλατος τοσο καλυτερα για να μην προλαβαινουν να φευγουν εξω μολις αρχιζεις και την τραβας
Η Νο 3 ειναι η καλυτερη , την δενεις με σχοινι και ριχνεις στα μεσονερα, πετας ψωμοτυρι ή οτι εχεις μυδια , ψαρι κτλ και μολις μαζευτουν απο πανω σηκωνεις
Αλλα και με τις αλλες υπαρχει περιπτωση να πιασεις ειδικα αθερινα αλλα καλογριες και κεφαλοπουλα πολυ δυσκολα μονο με την Νο 3 πιστευω
@ pagokoftis
Νιτρικα με λιγη ζαχαρη εχω ακουσει οτι τα ριχνει ισχυει ?
Παντως 3 χρονια τωρα με θαλασσινα μονιμα εχω νιτρικα περιπου 50
Ναι οντως φαινοταν ειδανικη απλα προβληματιζομαι επειδη δεν εχει βαθος...
τι λες??
Καλημερα, ποση ειναι η δοσολογια για την ζαχαρη?
στα 105+25 sump=130 λιτρα μικτα ποση χρειαζεται?
Και καθε ποτε βαζω? Επισης ειναι σταθερη η δοση ή αυξανει σταδιακα?
Η αποχη εννοεις ειναι σχεδον επιπεδη? οταν την σηκωσεις μαζευει σαν καλαθι και κλεινει μεσα τα ψαρια οπως ανεβαινει επανω
Με ενα κονταρι δεμενη ειναι ακομα πιο βολικη
Δες εδω πως δουλευει
Αυτοι δεν βαζουν καν δολωμα και επιασαν ψαρια , φαντασου να εβαζαν και δολωμα τι θα γινοταν
https://www.youtube.com/watch?v=u6qhe4K_TO8
pagokoftis
02-10-18, 08:44
Λοιπον παιδια πραγματικα ευχαριστω για την υπομονη σας . Οι απαντησεις με βοηθησαν παρα πολυ ...
Αναλυτικοτερα,σκιμμερ,αντλια επιστροφης οπως τα ειπαμε
τωρα για σαμπ θα ηθελα διαστασεις για να παω να φτιαξω ενα. Το ενυδρειο θα ειναι 120 μηκος με 46 ποντους πλατος....
Τα διαμερισματα θα τα κανω οπως ειπαμε, μπορει να παιξει καμμια αλλαγη θα το δω αυτο στην πορεια...
σκεφτομουν επειδη θελω να αξιοποιηθει το ενυδρειο να μπει ενα σαμπ για εξοπλισμο οπως ειπαμε και διπλα το ενδρειο μονο για refugium. Λογικα πρωτα θα περνα το νερο απο το ρεφ κ υστερα θα μπαινει στο εξοπλισμο... θελω αποψεις εδω...
υπερχειληση μαλλον κρεμαστη αλλα δεν το βεβαιωνω κιολας
τωρα αυτο με την ζαχαρη αν γινεται μπορουν να παρατεθουν πληροφοριες για το πως δουλευει , πως φτιαχνεται κλπ...
Φιλε @pagokoftis αυτο που προτινεις για την αλγη ακουγεται κ ευκολο και χρησιμο πολυ μου αρεσε.....
ΥΓ: Α/Α=Αυτοματη Αναπληρωση
Ναι οντως φαινοταν ειδανικη απλα προβληματιζομαι επειδη δεν εχει βαθος...
τι λες??
Τι ύψος θα έχει η στάθμη του νερού στο κυρίως ενυδρείο?
Αν θες και το 60άρι δίπλα στο sump θα πρέπει να έχεις χώρο από κάτω από το ενυδρείο, τουλάχιστον όσο το ενυδρείο επάνω για να χωρέσουν και τα δύο!! Πες διαστάσεις που έχει το 60άρι!!
Πρώτα θα περνάει το νερό από το sump και μετά από το 60άρι..
Είναι φασαρία πάντως αυτό να ξέρεις, όλο δύσκολα βάζεις... Η λογική είναι οτι το τρυπάς και το ενώνεις με το sump, και έχεις και μια αντλία που το τροφοδοτεί με νερό και υπερχειλίζει στο sump.. όμως το μόνο διαμέρισμα που θα σου κρατάει στάθμη θα είναι η επιστροφή στο sump.. Εξ αρχής αυτό μας περιορίζει το ύψος του sump που θα είναι αναγκαστικά ίδιο με αυτό που έχει το 60άρι.. δεύτερον θα είναι λίγο ανάποδη η κατασκευή του sump...
Πάλι θα σου πρότεινα να φτιάξεις έστω μεγαλύτερο sump ακόμα και στο μήκος του ενυδρείου όπου θα υπάρχουν όλα τα διαμερίσματα και το refugium μέσα όπου το νερό θα περνάει από το ένα διμαέρισμα στο άλλο...
Αν επιμένεις γιοα το 60άρι θα σου φτιάξω ένα σχεδιάγραμμα πως να το ενώσεις...
Αποφάσισε και θα οσυ γράψω διαστάσεις...
Ρίχνουμε ζάχαρη στο ενυδρείο την οποία καταναλώνουν τα βακτήρια μαζί με νιτρικά και φωσφορικά και αυξάνεται ραγδαία ο αριθμός τους.. οπότε επιτυγχάνουμε μείωση νιτρικών/φωσφορικών... Σε 200 λίτρα ενυδρείο θα ξεκίναγα με 1/4 ή 1/8 της κουταλιάς γλυκού ζάχαρη καθημερινά και θα μέτραγα νιτρικά φωσφορικά μετά από μια βδομάδα και μετά από δυο βδομάδες.. Αν πέφτουν αργά θα άυξανα ΣΤΑΔΙΑΚΑ λίγο την δόση, μέχρι μισό κουταλάκι τη μέρα... και θα ξαναμέτραγα μετά από δυο βδομάδες... Όταν δεις και αρχίζουν και μηδενίζουν θα κόψεις λίγο την δόση και ξαναμετράς να δεις αν είσαι οκ... Γενικά δεν χρειάζεται να το παρακάνουμε, καθώς και το κυανοβακτήριο είναι βακτήριο και μπορέι να επωφεληθεί από τον άνθρακα και να μας γεμίσει το ενυδρείο... Τα γνωστά μας βακτήρια μπορούν να το ανταγωνιστούν σε φαγητό συνήθως, αλλά αν υπάρχει περίσσεια φαγητού... :smt120:smt120:smt120
pagokoftis
02-10-18, 11:39
Το παρακάτω είναι που σου προτείνω εγώ και από κάτω αυτό που θες να φτιάξεις εσύ...
92226
92227
Καλημερα, ποση ειναι η δοσολογια για την ζαχαρη?
στα 105+25 sump=130 λιτρα μικτα ποση χρειαζεται?
Και καθε ποτε βαζω? Επισης ειναι σταθερη η δοση ή αυξανει σταδιακα?
Η αποχη εννοεις ειναι σχεδον επιπεδη? οταν την σηκωσεις μαζευει σαν καλαθι και κλεινει μεσα τα ψαρια οπως ανεβαινει επανω
Με ενα κονταρι δεμενη ειναι ακομα πιο βολικη
Δες εδω πως δουλευει
Αυτοι δεν βαζουν καν δολωμα και επιασαν ψαρια , φαντασου να εβαζαν και δολωμα τι θα γινοταν
https://www.youtube.com/watch?v=u6qhe4K_TO8Ναι το έχω δει το βίντεο...
Αυτήν θα πάρω...
Λοιπόν το ενυδρείο θα είναι στο ίδιο στυλ με το vision 260.Δεν θα το φτιάξω εγώ παρά θα πω σε ειδικό ή θα το πάρω έτοιμο. Οι διαστάσεις του είναι 121 μήκος 46 πλάτος 64 ύψος. Τώρα κατέληξα σε ένα Σάμπ και καλό.
Απλά με αυτές τις διαστάσεις πως πρέπει να το φτιάξω ? Επίσης εχετε κάποια βάση να μου προτείνετε που να χώρα το Σάμπ και να αντέχει το ενυδρείο ?
Το ύψος του 60λ είναι 60 πόντους...
Το σχέδιο ήταν πολύ βοηθητικό. Έτσι θα πράξω για την κατασκευή του Σάμπ.
Μόνο θα ήθελα να μου πεις τι έχει το πρώτο διαμέρισμα γιατί δεν πολύ κατάλαβα.
Ευχαριστώ και πάλι για την βοήθεια και την υπομονή.
SweepingFish
02-10-18, 22:21
Από ότι κατάλαβα στο πρώτο διαμέρισμα έχει μπλε σφουγγάρια και από κάτω ίσως βαμβάκι ή κάτι παρόμοιο ή στο ''άλλο άκρο'' ζάχαρη που είπε ο pagokoftis αλλά δεν είμαι σίγουρος.
Οπως ειδα εγω το σχεδιο
το πρωτο διαμερισμα βλεπω δεν εχει τιποτα απλα για να μειωνει τον θορυβο ειναι
Το 2ο εχει μπλε σφουγγαρια και βαμβακι
Ζαχαρη δεν εχει κανενα
Βαση μπορεις να κανεις μονο σου με ξυλα απο ξυλουργο
Το πολυ 50 ευρω να βγουν, διαφορετικα καποια μεταχειρισμενη βαση
Τα ενωνεις με βιδες τα ξυλα αφου τρυπησεις με τρυπανακι λιγο στην αρχη
Μετα το περνας με βερνικι για να γινει αδιαβροχο το ξυλο
Επισης εκει που θα ειναι το sump καλο ειναι να εχει ανοιγμα στην πισω πλευρα να αεριζεται για να μην κρατα υγρασια μεσα το επιπλο
Κατα προτιμηση mdf που ειναι φτηνο και πιο γερο απο μελαμινη
Το θαλασσης ειναι πιο καλο για νερα αλλα και πιο ακριβο
Και στο τελος αν θελεις το βαφεις και με πλαστικο χρωμα κατα προτιμηση μαυρο
pagokoftis
03-10-18, 09:13
Το πρώτο διαμέρισμα είναι μόνο για να κατεβαίνει το νερό από τους σωλήνες, καθώς θα σιφωνάρει από το κυρίως ενυδρείο.. Είναι ο καλύτερος τρόπος στον οποίο έχω καταλήξει για να μην έχεις τα φίλτρα από κάτω και πέφτει και το νερό με ορμή πάνω τους.. Με αυτόν τον τρόπο απλά υπερχειλίζει στο δεύτερο διαμέρισμα που είναι σε καλαθάκι με τη σειρά σφουγγάρια χοντρά και ψιλά και τέλος μια στρώση ενυδρειακό βαμβάκι.. Αν η υπερχείλιση σου δεν σιφωνάρει, που δεν το προτείνω από άποψη θορύβου, μπορείς να το παραλείψεις... Αν σιφωνάρει, έτσι, θα έχεις ένα εντελώς αθόρυβο ενυδρείο...
Εκεί μπορείς να φτιάξεις και μια παγίδα από πάνω για τις φυσαλίδες, όταν κλείνεις/ανοίγεις την αντλία, ώστε να μην σου πετάγονται σταγόνες τριγύρω..
Αφού κατέληξες σε αυτό το sump, θα σου πω ακριβώς διαστάσεις να στο φτιάξει ο τζαμάς σου!! Επίσης και για το ενυδρείο σου!! Το refugium μπορέις να το απομονώσεις με μαύρο ζελοφάν που κολλάει στο ταζάμι εσωτερικά χωρίς κόλλα και τα δύο μέρη που βρίσκονται στις πλευρές του ενυδρείου με ζελοφάν με κόλλα αφού βάλεις εσωτερικά αλουμινόχαρτο ώστε να νατανακλά το φως.. Έχω φτιάξει και εσωτερικά με αλουμινόχαρτο και κολλημένο 2mm τζάμι για πλήρη αντανάκλαση, αλλά θα είσαι κομπλέ και έτσι.. Ένα καπάκι από πάνω για τα λεντ και δεν θα έχεις διάχυση του φωτός μέσα στον χώρο του sump..
Για την βάση αν δεν πιάνουν τα χέρια σου καλύτερα να στην φτιάξει ξυλουργός ή αλουμινάς...
Το ενυδρείο σου θα είναι 121x46x64 , οπότε αν η στάθμη σου είναι στα 55cm ας πούμε, μιλάμε για 306 λίτρα + το βάρος του ενυδρείου, άμμου, βράχου, φτάνουμε παράκάτι 400 κιλά..
Πιστεύω για τέτοιο βάρος θα πρέπει να πας σε βάση από κοιλοδοκό.. Όχι οτι δεν γίνεται με ξύλο, αλλά θα πρέπει να γίνει πολύ σωστά!!
Για ενυδρείο ακριβώς αυτών των διαστάσεων η βάση μου κόστισε 120 ευρώ, βαμμένη με αστάρι και άλλα 50 ευρώ να την ντύσω με ξύλο!! Αν ήσουν Πάτρα θα σου πούλαγα δεύτερη, ίδια ακριβώς, έτοιμη κομπλέ, που κάθεται..
Μπορεις να κάνεις δύο τρύπες αντίθετα και στη μία άκρη να προσαρμόσεις ένα ανεμιστηράκι από pc να κυκλοφορει τον αέρα από έξω προς τα μέσα, καθώς η υγρασία που θα έχει το sump θα είναι μεγάλη... Προστατεύεις έτσι και την βάση σου... Εγώ προσάρμοσα ένα ανεμιστηράκι 20m για pc αθόρυβο εντελώς και δεν είχα ούτε σταγόνα υγρασίας ποτέ στο sump..
Αν σου βάλει και κάτω στην βάση τα ίδια κάθετα στηρίγματα με πάνω, θα μπορείς να τοποθετήσεις το sump άνετα στο κάτω μέρος... Θα κοιτάξω να βρω φωτός από το δικό μου να σου στείλω..
Αποφασίζεις για υπερχείλιση και ολοκληρώνουμε... Με κρεμαστή υπερχείλιση ξεμπερδευεις.. Αν πάρεις με εξαγωγή εγκλωβισμένου αέρα, είναι πιο ασφαλής.. Αν προσέξεις και τον σωλήνα εισόδου του νερού, με κάποιο μακρύ ποτήρι ώστε να μην στον φράξει κάτι και έχεις ντράβαλα, ακόμα καλύτερα..
Αν πας σε bean animal, θα έχεις την τέλεια υπερχείλιση, αθόρυβη και ασφαλή, αλλά σίγουρα είναι φασαρία να την φτιάξεις σωστά και θα κοστίσει και παραπάνω...
Προχωράμε...
pagokoftis
03-10-18, 09:37
Βάση με 5άρι κοιλοδοκό ασταρωμένη και προσαρμογή κόντρα πλακέ θαλάσσης στο κάτω μέρος όπου θα καθόταν το sump και το δοχείο αναπλήρωσης.. Με το ίδιο υλικό ντύθηκε ολόκληρη η βάση..
Αντέχει 2 τόνους το λιγότερο!! Υπερβολή? Δεν ξέρω!! Έχουμε και σεισμούς συχνά...
92287
92288
Πολυ ομορφα.Σε ευχαριστω παρα πολυ πραγματικα μου λυνεις τα χερια
Θελω απλα να ξερω τις διαστασεις του σαμπ.Επισης λετε να μου κολλησει και διαμερισματα ο τζαμας?? λογικα θα μπορει.
Μεσα στο ρεφ εφοσον θα υπαρχει ολο αυτο το φως λογικα η αλγη θα παει και θα ερχεται οποτε θα μπορω να φιλοξενησω αλλα ειδη οπως σχεδιαζα αρχικα ?? εδω προβληματιζομαι. Επισης ποιο ειναι το λιγοτερο που μπορουν τα φωτα του ρεφ να ειναι ανοικτα και τι φως χρειαζομαι?
Τωρα αν το πισω μερος της βασης το ανεμηστηρι θεωρειται απαραιτητο(οχι οτι ειναι κοπος αλλα τεσπα)
Για την βαση πολυ ωραιο το σχεδιο σου απλα θα πρεπει να πω ξυλουργο η να παρω την ετοιμη βαση και να την τροποποιησω προσαρμοζοντας το σκελετο σου εδω https://www.google.gr/search?q=juwel+vision+260+stand&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiNr5GS_-rdAhXqtIsKHXcmAUAQ_AUIDigB&biw=1280&bih=920#imgrc=ts8FzdubXKU1PM:
Τελος θα ηθελα λινκ για την υπερχειλιση ποπυ προτεινεις και να μου πειτε τι χρειαζομαι απο σωληνωσεις
ΥΓ: αυριο προμηθευομαι τουτην εδω https://sim.gr/el-gr/proionta/apoxes-psarokalatha/productid/3564/catpageindex/3
pagokoftis
04-10-18, 00:35
Πολυ ομορφα.Σε ευχαριστω παρα πολυ πραγματικα μου λυνεις τα χερια
Θελω απλα να ξερω τις διαστασεις του σαμπ.Επισης λετε να μου κολλησει και διαμερισματα ο τζαμας?? λογικα θα μπορει.
Μεσα στο ρεφ εφοσον θα υπαρχει ολο αυτο το φως λογικα η αλγη θα παει και θα ερχεται οποτε θα μπορω να φιλοξενησω αλλα ειδη οπως σχεδιαζα αρχικα ?? εδω προβληματιζομαι. Επισης ποιο ειναι το λιγοτερο που μπορουν τα φωτα του ρεφ να ειναι ανοικτα και τι φως χρειαζομαι?
Τωρα αν το πισω μερος της βασης το ανεμηστηρι θεωρειται απαραιτητο(οχι οτι ειναι κοπος αλλα τεσπα)
Για την βαση πολυ ωραιο το σχεδιο σου απλα θα πρεπει να πω ξυλουργο η να παρω την ετοιμη βαση και να την τροποποιησω προσαρμοζοντας το σκελετο σου εδω https://www.google.gr/search?q=juwel+vision+260+stand&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwiNr5GS_-rdAhXqtIsKHXcmAUAQ_AUIDigB&biw=1280&bih=920#imgrc=ts8FzdubXKU1PM:
Τελος θα ηθελα λινκ για την υπερχειλιση ποπυ προτεινεις και να μου πειτε τι χρειαζομαι απο σωληνωσεις
ΥΓ: αυριο προμηθευομαι τουτην εδω https://sim.gr/el-gr/proionta/apoxes-psarokalatha/productid/3564/catpageindex/3
Θα σου γράψω αύριο που θα έχω λίγο ησυχία.. Τα διαμερίσματα είναι το πιο εύκολο, τα κολλάς και μόνος σου...
Στο refugium θα μπορείς να βάλεις ότι θες, από φώτα απλοί flood προβολείς 6500Κ θα είναι κομπλέ... Φωτοπερίοδο και watt θα τα δούμε...
Απλά αν το κάνεις φωτοαποκλεισμένο, δεν θα μπορείς να χαζεύεις μέσα... Αν δεν το κάνεις, από το φως θα σου γεμίζουν άλγη και τα τζάμια/εξοπλισμός από τα υπόλοιπα διαμερίσματα, οπότε θα χρειάζεσαι συχνό καθάρισμα.. Το βλέπεις εν καιρώ...
Στο πίσω μέρος της βάσης θα κάνεις δύο τρύπες στο ξύλο απ΄όπου θα περνάνε οι σωλήνες καθόδου και ανόδου... και αν θες, κάνεις δύο μεγάλες στα πλαϊνά της βάσης όπου στη μία θα βάλεις ανεμιστηράκι... Προσωπικά το θεωρώ απαραίτητο ώστε να μην γίνονται μέσα όλα μούσκεμα.. Μέχρι και μούχλα μπορεί να σχηματιστεί αν δεν το αερίζεις... και πάλι είναι κάτι που το βλέπεις και το φτιάχνεις και αργότερα...
Αν πάρεις έτοιμη βάση, δεν έχει νόημα, χρησιμοποιείς αυτή, απλά πρόσεξε να έχει χώρο μέσα, γιατί οι περισσότερες δεν έχουν, ή έχουν διπλά ντουλαπάκια κλπ... Επίσης δεν μπορείς να την πετσοκόψεις γιατί χαλάς την στατικότητά της... Αυτή που μου δείχνεις στο λινκ, βλέπεις οτι δεν έχει χώρο για sump!!!
Για την υπερχείλιση σου παραθέτω δύο λινκ, να καταλάβεις την λειτουργία της και πρέπει να σκεφτείς πως μπορείς να την φτιάξεις, γιατι δεν είναι απλό πράγμα... Υπάρχουν φυσικά και έτοιμες λύσεις, όπου το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι 3 τρύπες στο ενυδρείο!!
http://www.beananimal.com/projects/silent-and-fail-safe-aquarium-overflow-system.aspx
https://blog.marinedepot.com/education-center/charts-diagrams/durso-herbie-bean-animal-overflow
Καλησπερα,
Όσον αφορά την βάση που λέω βρήκα σε ξένα φόρουμ builds που διαμορφωσαν την συγκεκριμένη για Σάμπ επιτυχώς , αν έχω άδεια πείτε μου να βάλω λίνκ. Κατουσιαν πήραν τα πλαϊνά ξύλα που σχηματίζουν και το ράφι, τα γύρισαν 90 μοίρες βάζοντας τα στο πίσω μέρος και μετά με δύο ταβλες στερεωσαν από μπροστά... Έχω λίνκ απλά δεν ξέρω κατά πόσο επιτρέπεται...
Τώρα για την υπερχείλιση πράγματι δύσκολη στην υλοποίησή...
Πλήρης ανάλυση και στα δύο λίνκ.... Τώρα που ξέρω ακριβώς πως δουλεύει πρέπει να βρω εάν θα κάνω κάτι η εάν αγοράσω έτοιμη
pagokoftis
06-10-18, 02:21
Για ποιό λόγο να μην έχεις άδεια να αναφέρεις ένα άρθρο από κάποιο άλλο φόρουμ?
Δεν ξέρω πόσο επηρεάζει την στατικότητα αυτό το πράγμα.. αλλά μιας και οι βάσεις αυτές κάνουν κανά 200άρι απ΄ότι θυμάμαι, δεν ξέρω καν αν σε συμφέρει μια τέτοια βάση, με το μισό ενυδρείο να προεξέχει και με τόσο λεπτό ξύλο... Δεν είχα ποτέ, όλες μου οι βάσεις ήταν φτιαχτές, οπότε και δεν μπορώ να επιμείνω...
Για την υπερχείλιση, σου παραθέτω δύο που ξέρω έτοιμες κομπλέ για χρήση. της Synergy Reef Systems και της Eshopps, οι οποίες το μόνο που απαιτούν είναι δυο τρεις τρύπες στα τζάμια του ενυδρείου..
https://www.bulkreefsupply.com/16-shadow-overflow-synergy-reef.html
https://www.bulkreefsupply.com/eclipse-l-overflow-box-1000-gph-eshopps.html
Η τελευταία αν θυμάμαι καλά, σου έχει και το εξάρτημα που βάζεις στο τρυπάνι σου για να κάνεις τις τρύπες...
Επίσης άλλη μία κρεμαστή, με το aqualifter, για να έχεις συνεχόμενο πλήρες σιφωνάρισμα, χωρίς θόρυβο...
https://www.bulkreefsupply.com/deluxe-cs90-with-lid-and-aqua-lifter.html
Επίσης θα χρειαστείς και κάποια strainers, για σαλιγκάρια, φυτά, ψόφια ψάρια (:() που μπορούν να σου βουλώσουν τους σωλήνες σου...
Ενδεικτικά:
https://www.bulkreefsupply.com/low-profile-bulkhead-overflow-strainers.html
https://www.bulkreefsupply.com/bulkhead-overflow-strainers.html
Λοιπον για overflow θα παω με την 3 ....
την δευτερη την ηξερα... με αυτην θα πηγαινα αλλα μετα αποφασισα την 3
Σκεπτομουν να βαλω γλαστρακι απο φυτα ενυδρειου για ναμ μην μου φραττουν την εισοδο...εχω μπολικα μεγεθη κ σχηματα
Τελος η τροποιηση που ελεγα ειναι αυτη ¨
http://www.ultimatereef.net/threads/yes-its-another-juwel-vision-260.240575/
και αυτη
http://www.ultimatereef.net/threads/juwel-cabinet-mod-pictures-and-desciptions-please.245333/
ευχαριστω για ολα παιδια!!!
pagokoftis
06-10-18, 11:39
Έγινε φίλε μου... Καλή συνέχεια... Ενημέρωνέ μας!!
Καλησπέρα φίλε μου έχουμε κανένα νεότερο?
Εγω πηγα για παγιδες σημερα είχε μικρά κύματα, κλασικα 2 thalassoma pavo μεγαλουτσικα μπηκαν και τα αφησα αμέσως, και επιτελους επιασα τον ανεμογοβιο που τριγύριζε εδω και 2 μηνες και δεν έμπαινε μέσα
https://youtu.be/HMq6ZevGvAM
pagokoftis
18-10-18, 09:44
Εγω πηγα για παγιδες σημερα είχε μικρά κύματα, κλασικα 2 thalassoma pavo μεγαλουτσικα μπηκαν και τα αφησα αμέσως, και επιτελους επιασα τον ανεμογοβιο που τριγύριζε εδω και 2 μηνες και δεν έμπαινε μέσα
Όμορφα... Στείλε μας καμιά φωτό/βίντεο απο την παγίδα σου.. τι δόλωμα βάζεις?
Οι παγιδες ειναι πολυ απλες, ενα μπουκαλι νερου μεγάλο κομμένο στα 3/4 του ύψους του και το κομμένο κομμάτι το βαζεις αναποδα μεσα, να γινει δηλ σαν κιουρτος
Δεν το δενω απλα το μαγκωνω το κομμενο κομματι
Αν χρειαστει το πλακωνω με καμια πετρα οταν εχει κυμα αλλιως οχι
Βαθος απο 20 εκ εως μισο μετρο στον πατο παντα
Μπορει λαι βαθυτερα αν εχει εκει ψαρια
Δολωμα χθες εβαλα μυδι, αλλα βαζω οτι εχω γαριδα αχινο σαλιγκαρι
Τις αφησα να ψαρεψουν μιση ωρα περιπου, αν μπει 1 ψαρι μεσα συνηθως μπαινουν κι αλλα μετα
Kαλησπερα παιδια,
Λογω φορτου ερεπε να αναβαλλω για την ωρα....
Παρολα αυτα φτιαχνω μπατζετ για το προτζεκτ και προχωρω με το μικρο
Οι γοβιοι εχουν αλλαξει σχεδον τα παντα....Εφεραν τα πανω κατω στην αμμο,κουνουν τα κοχυλια,αλλα εχει γινει πολυ φυσικο... τοσο που δεν θα μπορουσα να το φτιαξω... αλλωστε τα ψαρια ειναι φυση
με το καλο η συνεχεια...
Ο ανεμογοβιος μου τα εχει κανει και μενα το ιδιο.. σκαβει κατω απο τους βραχους και ολοι εχουν χαμηλωσει 2-3 εκ τουλαχιστον προς τα κατω
Ο ανεμογοβιος τελικά μας άφησε χρόνους... Ειχε αρχισει και εβγαζε καποια ασπρα σημάδια και χθες κολυμπουσε ακανονιστα μεχρι που καποια στιγμή ειδα οτι τον ειχε φαει μια ανεμωνη.
Σημερα πηγα για παγιδες και επιασα μια ή σαλιαρα και ενα γυλο κρατησα την σαλιαρα μονο
https://youtu.be/adE8s57dFjA
Κριμα για τον γοβιο:(.... μεγεια η νεα σαλιαρα:)
Κακες εξελιξεις εχουμε...
τελικα δεν πηρα σοβαρα αυτο που επαθε ο ανεμογοβιος και την πατησα ασχημα
Μαλλον ηταν ich αυτα τα στιγματα και κολλησαν και αλλα ψαρια.. μια καλογρια νεκρη και οι αλλες 3 γεματες με σημαδια και δεν τρωνε
Εκεινο που με ανησυχει πιο πολυ ειναι τα κλοουνακια,δεν εχουν λευκα σημαδια ευτυχως αλλα οπως και τα αλλα δεν τρωνε
Γιατι τα μεσογειακα μπορω ευκολα να τα αντικαταστησω αλλα τα κλοουνακια πρεπει να ξαναγορασω κ επιπλεον ηταν μεγαλα τωρα και τα ειχα συνηθισει τοσα χρονια, ειδικα η γυναικα μου
Οι γυλοι μεχρι στιγμης δεν εχουν εμφανισει τιποτα αλλα ανυσυχω επισης
Αυξησα την θερμοκρασια 27 βαθμους και μετα θα την παω 28-29 ,ξεκινησα σκορδοζουμο και εκλεισα το σκιμμερ
Χαμηλωσα και την αλατοτητα 1025 ειναι τωρα, τα κλοουνακια δεν εχουν θεμα σ αυτο αλλα τα μεσογειακα φοβαμαι να την χαμηλωσω κι αλλο
Απο καλογριες
pagokoftis
30-10-18, 09:31
Να ξέρεις είναι σύνηθες φαινόμενο όταν βάζεις μαζί ψάρια διαφορετικών ωκεανών... θα σου βρω θέματα απο το reef2reef, οι οποίοι έπαθαν ακριβώς το ίδιο, όταν έβαλαν thalassoma pavo σε reef ενυδρείο...
Για να πάθουν ich μεσογειακά είδη, πρέπει αν συμβεί κάτι ποοοοολύ σοβαρό!!
:( :( :(
Τα thalassoma pavo δεν εχουν τιποτα μεχρι στιγμης..ελπιζω να μεινουν ετσι
Εκεινο που ειναι παραξενο ειναι οτι 3 μηνες τωρα δεν ειχαν κανενα προβλημα (με το θεμα μιξης εννοω)
Μολις μπηκε ο ανεμογοβιος εγινε αυτο
Ενα θεμα που εχω μονιμα ειναι τα ψηλα νιτρικα, τελευταιο μηνα ειχα γυρω στα100
Επισης δεν ειχα καλιμπραρει το refraktometer και εδειχνε 1030 ενω ειχα 1025 εδειχνε +5 λαθος
Αυτα δεν ξερω αν επαιξαν ρολο
pagokoftis
30-10-18, 13:07
η αλατότητα όχι τόσο, τα νιτρικά είναι ψηλά, αλλα είναι σίγουρα 100?? Θα είχες γεμισει άλγες!!
ειχα αλγες συνεχεια και καθαριζα συχνα τα τζαμια καθε 3-4 μερες και εχω και αντιφοσφωρο
ΙΤα εχασα σχεδον ολα μεχρι τωρα
Ολες τις καλογριες, το ενα κλοουνακι και τις αθερινες
Εχουν μείνει 2 γυλοι μικροι που φαίνονται καλα, το αλλο κλοουνακι εχει ασπρα στίγματα και δεν εχει ορεξη και μενει σε ενα σημειο και η σαλιαρα ειναι επισης με ασπριλες μενει σε ενα σημειο και τα ματια του ειναι θολα λιγο
Οτι κι αν ηταν αυτο θερισε τα πάντα στο ενυδρειο
Υποθετο ich αλλα δεν είμαι
αι σιγουρος η φώτο δεν είναι και τόσο καλή
Εβγαλα μια φωτο με το αρρωστο κλοουνακι να πειτε γνωμη
92531
pagokoftis
01-11-18, 00:07
Πφφφφ... Κρίμα...
Διάβασε το παρακάτω άρθρο για αντιμετώπιση, καθώς και τα υπόλοιπα που εμφανίζονται στο κάτω μέρος...
https://www.thesprucepets.com/treat-saltwater-ich-white-spot-disease-2924980
Πλεον εμειναν 2 ψαρια μονο, και ειναι αρρωστα και αυτα,ενα κλοουνακι και ενας γυλος ,δεν υπαρχει περιπτωση να γλιτωσουν
Οπως βλεπω παω για restart του ενυδρειου με στησιμο εξολοκληρου μεσογειακο
Ποια ειναι η διαδικασια που πρεπει να ακολουθησω οταν μεινω χωρις ψαρια ( που το βλεπω μαλλον συντομα) για να μπορεσω να ξαναβαλω ψαρια χωρις να εχω τον κινδυνο να εχει μεινει αυτη η αρρωστια στο ενυδρειο?
Ειναι απαραιτητο να αδειασει το ενυδρειο τελειως για να γινει αυτο? γιατι εχω ανεμωνες και σαλιγκαρια.
Αν ειναι ομως απαραιτητο θα τα βγαλω και αυτα και θα τα αντικαταστησω με νεα
pagokoftis
01-11-18, 19:53
Πλεον εμειναν 2 ψαρια μονο, και ειναι αρρωστα και αυτα,ενα κλοουνακι και ενας γυλος ,δεν υπαρχει περιπτωση να γλιτωσουν
Οπως βλεπω παω για restart του ενυδρειου με στησιμο εξολοκληρου μεσογειακο
Ποια ειναι η διαδικασια που πρεπει να ακολουθησω οταν μεινω χωρις ψαρια ( που το βλεπω μαλλον συντομα) για να μπορεσω να ξαναβαλω ψαρια χωρις να εχω τον κινδυνο να εχει μεινει αυτη η αρρωστια στο ενυδρειο?
Ειναι απαραιτητο να αδειασει το ενυδρειο τελειως για να γινει αυτο? γιατι εχω ανεμωνες και σαλιγκαρια.
Αν ειναι ομως απαραιτητο θα τα βγαλω και αυτα και θα τα αντικαταστησω με νεα
Κανονικά χρειάζεται ένας μήνας τουλάχιστον χωρίς ξενιστή για να είσαι σίγουρος οτι τα πρωτόζωα έχουν αφανιστεί...
Θα σου πρότεινα όμως μιας και δεν έχεις ευαίσθητα ή σπάνια ζωντανά, να κάνεις ολοκληρωτικό restart...
Ολοκληρωτικό restart τι εννοείς? Αδειάζω το ενυδρείο μαλλον? και πως απολυμαινω αμμο βραχους και εξοπλισμό?
Επισης ηταν σίγουρα ich?
Να πω ότι εχασα και τα υπολοιπα ψαρια οπως περιμενα
pagokoftis
02-11-18, 09:11
Πφφφφφφ.... κρίμα...
Σίγουρα ήταν ich, είχες όλα τα συμπτώματα...
Εννοώ, πετάς τα πάντα πίσω στην θάλασσα, καθαρίζεις ενυδρείο και μαζεύεις από την αρχή...
Επειδη ειχα αραγωνιτη, αν τον βαλω σε λεκανη με βραστο νερο(να ριχνω λιγη - λιγη μεσα την αμμο )και την αφηνω καποιες ωρες δεν θα απολυμανθει?
Το ιδιο και οι βραχοι ηταν βραχοι reef αγορασμενοι οι περισσοτεροι, αν τους αφησω σε βραστο νερο καποιες ωρες κ μετα ξεπλυθουν αρκετα κ μεινουν μερες σε νερο δεν θα γινει δουλεια?
Το ιδιο και ο εξοπλισμος , μπανιο σε λεκανη με βραστο νερο
Λογω κοστους εννοοω, γιατι αλλιως για αγορα αραγωνιτη και βραχων με τα μεταφορικα τοσο βαρος ολα μαζι θα βγουν κοντα στα 100 ευρω
Επισης εννοειται οτι θα πρεπει να ξαναστρωθει απο ατην αρχη ,αρα ψαρια δεν θα μπουν πριν περασει τουλαχιστον 1 μηνας που πιστευω με την απολυμανση κ το διαστημα 1 μηνα το ich θα εχει φυγει τελειως δεν νομιζεις?
Ανοιγω νεο θεμα "restart μεσογειακου μετα απο ich" για το θεμα να μην αλλαζουμε το θεμα του topic starter
pagokoftis
02-11-18, 11:20
Επειδη ειχα αραγωνιτη, αν τον βαλω σε λεκανη με βραστο νερο και ριχνω λιγη - λιγη μεσα την αμμο και την αφηνω καποιες ωρες δεν θα απολυμανθει?
Το ιδιο και οι βραχοι ηταν βραχοι reef αγορασμενοι οι περισσοτεροι, αν τους αφησω σε βραστο νερο καποιες ωρες κ μετα ξεπλυθουν αρκετα κ μεινουν μερες σε νερο δεν θα γινει δουλεια?
Το ιδιο και ο εξοπλισμος , μπανιο σε λεκανη με βραστο νερο
Λογω κοστους εννοοω, γιατι αλλιως για αγορα αραγωνιτη και βραχων με τα μεταφορικα τοσο βαρος ολα μαζι θα βγουν κοντα στα 100 ευρω
Επισης εννοειται οτι θα πρεπει να ξαναστρωθει απο ατην αρχη ,αρα ψαρια δεν θα μπουν πριν περασει τουλαχιστον 1 μηνας που πιστευω με την απολυμανση κ το διαστημα 1 μηνα το ich θα εχει φυγει τελειως δεν νομιζεις?
Ναι έχεις δίκιο... Μην πάνε τζάμπα τα χρήματα..
Κάνε όπως λες με την άμμο, δυο τρεις φορές... Αν μπορέις να τα βάλεις σε μια κατσαρόλα και να τα βράσεις 2-3 ώρες θα ήταν το ιδανικό.. Τα πρωτόζωα δεν αντέχουν τέτοιες θερμοκρασίες.. Οι κύστες απ' ότι γνωριζω, οι οποίες αντέχουν υψηλές θερμοκρασίες, βρισκονται μόνο σε γλυκο νερό (αν κάνω λάθος διορθώστε με), οπότε θα είσαι κομπλέ...
Το ίδιο και με τον βράχο, σε μια χύτρα.. Ότι βράχο μεσογειακό προτείνω να τον πετάξεις και να αφήσεις τον αγορασμένο και να προσθέσεις απο την θάλασσα καινούριο, να εισαι κομπλέ σε κάποιον βαθμό και από βιολογία..
Τον εξοπλισμό, θα έλεγα να μην τον καθαρίσεις με βραστό νερό, μπορεί να κάνεις ζημιά, αλλά με ξυδάκι, πριν και μετά τον αφήσεις να στεγνώσει για μερικές μέρες εντελώς...
Καλό reboot!!!
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.