Επιστροφή στο Forum : Custom ενυδρείο Malawi 300 λίτρα
Καλησπέρα σε όλη την παρέα. Έχω ξεκινήσει τις σκέψεις για μία αναβάθμιση του ενυδρείου που έχω και προσπαθώ να καταλήξω στις διαστάσεις του νέου ενυδρείου. Κατ' αρχήν τα ψάρια που θα μπουν θα είναι malawi mbuna και το μήκος του σίγουρα θα είναι 1,30. Έχω τη δυνατότητα να παίξω λίγο στο πλάτος και θα ήθελα τη γνώμη σας. Το βασικό κριτήριο είναι ότι δε θέλω να ξεφύγω πολύ σε κιλά λόγω πατώματος επομένως σκεφτόμουν για 45εκ πλάτος και 50 ύψος, περίπου δηλαδή στα 300 λίτρα. Αν επέλεγα να αυξήσω λίγο ακόμα τις διαστάσεις πιστεύετε ότι θα ήταν προτιμότερο να γινόταν το πλάτος 50 εκ ή το ύψος 55 εκ; Μεταξύ των 2 τι θα ήταν προτιμότερο με βάση και το είδος των ψαριών να αυξήσω;
Κλεόβουλος
06-07-18, 05:53
Με το καλό :)
Σίγουρα αν μπορείς αύξησε το πλάτος. Εκτός από την αύξηση του ζωτικού χώρου θα σε διευκολύνει και στο στήσιμο της πέτρας. Τα 50εκ για ύψος αρκούν.
Σε ευχαριστώ πολύ Κλεόβουλε!! Θέλω να τους δώσω όσο περισσότερο χώρο μπορώ γιατί ξέρω ότι θα το εκτιμήσουν!! Επομένως καταλήγω στο 1,3χ0,5χ0,5 άρα καθαρά περίπου 300 λίτρα. Επόμενο βήμα είναι ο σχεδιασμός και η παραγγελία του επίπλου. Το έπιπλο θα το κατασκευάσω εγώ και θα είναι από 18χιλ μελαμίνη στο κλασικό σχέδιο με 2 πορτάκια αριστερά και δεξιά και στη μέση ράφι ανοιχτό.
Κλεόβουλος
07-07-18, 05:52
:smt023
Υπολόγισε το ύψος του έπιπλου να χωράει άνετα κάποιο μεγάλο εξωτερικό φίλτρο (πχ αν το eheim 2080 είναι γύρω στα 60εκ θέλεις σίγουρα 70+ ύψος ντουλαπιού).
80εκ σχεδίασα το ύψος επομένως το καθαρό εσωτερικά θα είναι περίπου στα 76εκ. και κάθε άνοιγμα θα είναι 40εκ (3χ40=120εκ).
Κλεόβουλος
07-07-18, 18:42
Στο ύψος θα είσαι οκ. Πλάτος δώσε ακόμα λίγο στα ντουλάπια αν μπορείς και κάνε πιο στενό το ενδιάμεσο με το ράφι. Για να χωρέσεις πχ πολύμπριζα και άλλα κοκοκόψαρα :)
Ίσως να το κάνω 30 το μεσαίο ράφι ώστε να γίνουν από 45 το κάθε ντουλάπι. Πιθανών να βρήκα και το κατάστημα στη Θεσσαλονίκη που θα μου προμηθεύσει τα ξύλα και θα μου τα κόψει και στις διαστάσεις που θέλω. Θα το ξέρω σίγουρα τη Δευτέρα που θα επιστρέψω, νομίζω μπορεί να βάλει και ταινία pvc στα σόκορα. Το πάτωμα που θα μπει το ενυδρείο είναι ξύλινο (σε καλή κατάσταση) με επένδυση laminate από πάνω. Γι' αυτό το λόγο σκέφτομαι να μην βάλω ποδαρικά στο έπιπλο που θα φτιάξω ώστε να μοιράζεται το βάρος σε όλη την επιφάνεια. Το ξέρω ότι θα είναι λίγο ρίσκο για τα νερά αλλά το φοβάμαι. Τι λέτε;
Κλεόβουλος
10-07-18, 17:48
Μη βάλεις ποδαρικά στο έπιπλο. Αλλά επειδή το πάτωμα είναι ξύλινο όταν αλλάζεις νερά ρίχνε κι ένα ναϋλον κάτω ;)
🖒
Στάλθηκε από το SM-N910F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk
-------------------------
Επίσης η σκέψη είναι να μπουν δύο εξωτερικά φίλτρα, το ένα είναι το Eheim 2073 (Professional 3 350) που ήδη υπάρχει και θέλω και ένα δεύτερο της ίδιας εταιρίας. Ποιο θα μου προτείνατε; Λογικά η τοποθέτησή τους θα γίνει στις αντίθετες πλευρές του ενυδρείου οπότε να ζητήσω να κοπεί η πλάτη στις 2 γωνίες για τους σωλήνες;
Κλεόβουλος
11-07-18, 06:35
Οπωσδήποτε άνοιγμα στις πλάτες των ντουλαπιών.
Εγώ θα πρότεινα ένα 2217. Αν έβαζες ένα φίλτρο θα έλεγα το 2080 που έχει 2 εισόδους.
Οπωσδήποτε άνοιγμα στις πλάτες των ντουλαπιών.
Εγώ θα πρότεινα ένα 2217. Αν έβαζες ένα φίλτρο θα έλεγα το 2080 που έχει 2 εισόδους.
Συγγνώμη δεν εννοούσα τα ντουλάπια, εκεί θα είναι ανοιχτά από πίσω, εννοώ στο τζάμι του ενυδρείου, να έχει δύο κοψίματα αριστερά δεξιά για τους σωλήνες ώστε να μπούν αντικρυστά;
Κλεόβουλος
11-07-18, 11:03
Οπωσδήποτε και ανοίγματα για τους σωλήνες στο τζάμι και αρκετά φαρδιά γιατί έχει χρειαστεί να περάσω και 2 σωλήνες από κάποιο ;)
Καλησπέρα. Επειδή ταυτόχρονα ψάχνω και για τον εξοπλισμό του ενυδρείου έχω βρει σε πολύ καλή τιμή (140€) το Eheim Professionel 3 250, κομπλέ με τα υλικά. Νομίζω είναι καλή περίπτωση και από θέμα υλικών (έχω και ένα σετ σφουγγάρια για eheim pro 3 που τα πήρα κατά λάθος και μπορώ να τα αξιοποιήσω). Πιστεύετε θα είναι εντάξει για δεύτερο;
Κλεόβουλος
14-07-18, 13:22
Ειδικά αν είναι μεταχειρισμένο εγώ δεν θα το έπαιρνα. Θα προτιμούσα ένα καινούργιο (ή μεταχειρισμένο) 2217.
Δεν είναι τυχαίο ότι η eheim τα αντικατέστησε με νέα σειρά (την prof 4+).
Ειδικά αν είναι μεταχειρισμένο εγώ δεν θα το έπαιρνα. Θα προτιμούσα ένα καινούργιο (ή μεταχειρισμένο) 2217.
Δεν είναι τυχαίο ότι η eheim τα αντικατέστησε με νέα σειρά (την prof 4+).
Όχι για καινούριο μιλάω από ελληνικό κατάστημα. Για μεταχειρισμένο δεν ψάχνω καθόλου.
Και αυτό μου γυάλισε γιατί έχει όλα τα υλικά. Για το 2217 ακόμα και από έξω να το φέρω αν βάλω και ένα σετ υλικά θα φτάσουμε κοντά στα 200€
Κλεόβουλος
14-07-18, 13:38
Ότι γυαλίζει δεν είναι χρυσός :) Πάρτο αν έχει εγγύηση. Έχε υπόψη ότι αυτή η σειρά έβγαλε προβλήματα με διαρροές από το prime button κ.ά. Το διόρθωσαν υποτίθεται στα τελευταία μοντέλα αλλά εγώ θα ήμουν επιφυλακτικός.
Το 2217 δέχεται custom υλικά και με ένα σφουγγάρι πάνω κάτω και ενδιάμεσα ελαφρόπετρα τα υλικά θα σου βγουν τζάμπα και το φίλτρο με βανάκια και σφουγγάρια απ' ότι βλέπω κάνει γύρω στα 150~ ευρώ πχ https://aqualab.gr/shop/classic-600-plus-2217/
Εσύ αποφασίζεις ;)
Ότι γυαλίζει δεν είναι χρυσός :) Πάρτο αν έχει εγγύηση. Έχε υπόψη ότι αυτή η σειρά έβγαλε προβλήματα με διαρροές από το prime button κ.ά. Το διόρθωσαν υποτίθεται στα τελευταία μοντέλα αλλά εγώ θα ήμουν επιφυλακτικός.
Το 2217 δέχεται custom υλικά και με ένα σφουγγάρι πάνω κάτω και ενδιάμεσα ελαφρόπετρα τα υλικά θα σου βγουν τζάμπα και το φίλτρο με βανάκια και σφουγγάρια απ' ότι βλέπω κάνει γύρω στα 150~ ευρώ πχ https://aqualab.gr/shop/classic-600-plus-2217/
Εσύ αποφασίζεις ;)
Κλεόβουλε σαν ροή και φίλτρανση θα με κάλυπτε το 250 σε συνδυασμό με το ήδη υπάρχων;
Κλεόβουλος
14-07-18, 13:50
Για βιολογία σε καλύπτει και μόνο του το 2073 (αν δεν κάνεις υπερβολές ;)), σαν φίλτρανση μηχανική σε καλύπτουν 2 φίλτρα, σαν ροή για τα mbuna εγώ θα έβαζα κι έναν κυκλοφορητή (αλλά μη με παίρνεις και τις μετρητοίς γιατί εγώ για φίλτρανση/ροή είμαι των άκρων :D).
Για βιολογία σε καλύπτει και μόνο του το 2073 (αν δεν κάνεις υπερβολές ;)), σαν φίλτρανση μηχανική σε καλύπτουν 2 φίλτρα, σαν ροή για τα mbuna εγώ θα έβαζα κι έναν κυκλοφορητή (αλλά μη με παίρνεις και τις μετρητοίς γιατί εγώ για φίλτρανση/ροή είμαι των άκρων :D).
Ήδη στο ενυδρείο που θα αντικαταστήσω έχω κυκλοφορητή και με βοήθησε πάρα πολύ στο να μην μαζεύονται ακαθαρσίες στον βυθό (δεν είμαι απλά μαθητής σου!!χαχα) οπότε εννοείται πως θα τον χρησιμοποιήσω και στο μεγάλο!
Κλεόβουλος
14-07-18, 18:14
Η επιστροφή στη Θεσσαλονίκη φέρνει και εξελίξεις οπότε από αύριο θα αρχίσουν να παίρνονται και οι αποφάσεις. Τις τελευταίες ώρες σκεφτόμουν και τη λύση του sump, όσοι γνωρίζουν και τις δύο λύσεις εξωτερικό φίλτρο ή sump πιστεύετε ότι έχει να προσφέρει πολλά σε αυτά τα λίτρα; Εκείνο που με δελεάζει σίγουρα είναι η ελαχιστοποίηση του εξοπλισμού μέσα στο ενυδρείο άρα θα φαίνεται και πιο φυσικό όπως και το ότι δεν θα πέφτει η στάθμη του νερού στο ενυδρείο. Επειδή μου μπήκαν τα φιτίλια είναι κάτι το οποίο θα τροποποιήσει και τον σχεδιασμό του επίπλου άρα θα πρέπει να το αποφασίσω νωρίς....:confused::confused::confused::confused:
Το πρωί είχα μία συνάντηση με το φίλο Νίκο (Dream Waters), κακή επιρροή αυτό το παιδί και μάλλον καταλήγω στην επιλογή του sub και την κατασκευή όλη να την αναλάβει αυτός...
Τελικά μετά από πολλές σκέψεις, υπολογισμούς και ιδέες, πάρθηκε η απόφαση όλη την κατασκευή να την κάνει η εταιρία Dream Waters.
Τα κυρίως στοιχεία του ενυδρείου θα είναι 135μήκος 55 ύψος 50 φάρδος, βάση από κοιλοδοκό επενδυμένη με μελαμίνη στο χρώμα που ήθελα ύψους 85εκ για να χωράει και skimmer στο μέλλον και τέλος ένα sub περίπου 100 λίτρων με ωφέλιμα λίτρα περίπου στα 60, με υπερχείλιση τύπου bean animal. Η αντλία επιστροφής θα είναι η Jebao DCT 4000. Το ενυδρείο θα είναι open top επομένως παραγγέλθηκε ένα φωτιστικό τέτοιου τύπου
https://www.amazon.co.uk/NICREW-Bright-Aquarium-Aquariums-Length/dp/B072J96Y5F/ref=pd_sbs_199_2?_encoding=UTF8&pd_rd_i=B01HI42IB4&pd_rd_r=ca98c165-89b3-11e8-8b63-29fd408cdcd0&pd_rd_w=B2Cr1&pd_rd_wg=myvVb&pf_rd_i=desktop-dp-sims&pf_rd_m=A3P5ROKL5A1OLE&pf_rd_p=5179604776422437276&pf_rd_r=SRNJMVZ3C98FXZZJCT33&pf_rd_s=desktop-dp-sims&pf_rd_t=40701&refRID=SRNJMVZ3C98FXZZJCT33&th=1
το οποίο πιστεύω θα υπερκαλύψει τις λίγες ανάγκες που έχουν οι κιχλίδες για φωτισμό.
Θα ήθελα να τονίσω πως είναι το πρώτο μου ενυδρείο με sub επομένως θα παρακαλούσα να είχα όλα σας τα σχόλια, τις ιδέες και τις προτάσεις!! Η φίλτρανση και η ροή που θα έχω νομίζω θα είναι αρκετή, με απασχολεί σίγουρα η τοποθέτηση και το είδος των υλικών καθώς και η όλη λειτουργία του.
Ήδη ξεκίνησε να υλοποιείται το ενυδρείο με τη βάση. Κατασκευάστηκε η βάση από κοιλοδοκό και πέρασα να τη δω. Η δουλειά και οι κολλήσεις είναι απίστευτη, μπράβο στο σιδερά! Έχω στα χέρια μου και τα σχέδια όλου του project όπως μου τα έστειλε ο φίλος Νίκος.
Όπως φαίνεται και από τη φωτογραφία η υπερχείλιση θα μπει στο κέντρο της πλάτης και θα υπάρχουν 2 επιστροφές του νερού στις πίσω γωνίες δεξιά και αριστερά. Αυτό θα εξυπηρετεί καλύτερα το aquascape του ενυδρείου και το μήκος του. Πιθανών να γλιτώσω και τη χρήση του κυκλοφορητή με αυτόν τον τρόπο άρα και ένα λιγότερο εξάρτημα να φαίνεται στο ενυδρείο.
Όσο προχωράει η κατασκευή αρχίζει και μαζεύεται και ο εξοπλισμός. Η πέτρες βρέθηκαν και η άμμος θα είναι θαλάσσης, αν γνωρίζει κανένας φίλος καμιά καθαρή παραλία με λεπτόκοκκη άμμο περιξ της Θεσσαλονίκης ας στείλει κανένα πμ. Σκεφτόμουν για Ολυμπιάδα άλλα παντού γίνεται λίγο χαμός με τον κόσμο. Επίσης με απασχολεί η μεταφορά των ψαριών από το ένα ενυδρείο στο άλλο. Θα ήθελα κάποιος πιο έμπειρος να μου προτείνει μια ασφαλή διαδικασία. Με προβληματίζει κυρίως αν θα πρέπει να μεταφέρω και νερό από το ένα ενυδρείο στο άλλο ώστε οι τιμές του καινούριου να είναι κοντά στις παλιές (σαν μεγάλη αλλαγή νερού πχ) επίσης αν θα βοηθούσε να έβαζα για λίγο το παλιό φίλτρο να δουλέψει στο καινούριο ενυδρείο παράλληλα με το sub στο οποίο σίγουρα θα μεταφέρω βιολογία από το εξωτερικό φίλτρο και άλλα πράγματα τα οποία μπορεί να μου ξεφεύγουν.
Με το καλό και με ψαράκια το νέο σου ενυδρείο! Προσωπικά θα έβαζα να τρέξει το sub λίγες ημέρες να τραβήξει ότι βρωμιές έχει το νερό...θα άλλαζα κανένα σφουγγάρι ή υλαλοβάμβακα αν βάλεις, θα έβαζα λίγη βιολογία από το παλιό σου φίλτρο και την επόμενη ημέρα, αλλαγή νερού, προσθήκη νερού από το παλιό σου ενυδρείο και συγχρόνως όλη τη βιολογία του παλιού σου φίλτρου. Επίσης μην ταϊζεις μια μέρα πριν τη μεταφορά και την ημέρα της μεταφοράς. Για τι ψαράκια μιλάμε;
Με το καλό και με ψαράκια το νέο σου ενυδρείο! Προσωπικά θα έβαζα να τρέξει το sub λίγες ημέρες να τραβήξει ότι βρωμιές έχει το νερό...θα άλλαζα κανένα σφουγγάρι ή υλαλοβάμβακα αν βάλεις, θα έβαζα λίγη βιολογία από το παλιό σου φίλτρο και την επόμενη ημέρα, αλλαγή νερού, προσθήκη νερού από το παλιό σου ενυδρείο και συγχρόνως όλη τη βιολογία του παλιού σου φίλτρου. Επίσης μην ταϊζεις μια μέρα πριν τη μεταφορά και την ημέρα της μεταφοράς. Για τι ψαράκια μιλάμε;
Καλησπέρα Πασχάλη!! Πολύ χάρηκα που σε διαβάζω!! Τα saulosi που σου πήρα θα βάλω και μάλλον με ένα χαρέμι Labido, προς το παρών υπάρχουν και μικρά demasoni τα οποία θα φύγουν γιατί με τον αρσενικό saulosi θα γίνει χαμός. Τα ευχάριστα είναι ότι έχω και θηλυκιά μπουκωμένη από τα δικά σου μετά από 1,5 χρόνο και βλέπω μαζί με τη μετακόμιση να έχουμε και γέννες!! Εκεί να δεις πως θα πελαγώσω και θα φοβάμαι να τα πειράξω!
Επίσης τις πρώτες μέρες που θα δουλεύω άδειο το ενυδρείο, να ρίχνω λίγη τροφή και να βάλω και άνθρακα στο sub;
stanisalus18
02-08-18, 20:42
Για τις πρωτες μερες, ο ανθρακας μονο καλο μπορει να κανει. Με τη σωστη τοποθετηση του στο sump φυσικα.
Για τις πρωτες μερες, ο ανθρακας μονο καλο μπορει να κανει. Με τη σωστη τοποθετηση του στο sump φυσικα.
Καλησπέρα φίλε μου. Έχεις καμία ιδέα για την ποσότητα του άνθρακα που θα χρειαστεί; Επίσης πια είναι η σωστή τοποθέτησή του μέσα στο sub; Πριν τα βιολογικά υλικά ή μετά; Η μήπως τις πρώτες μέρες να δουλέψει λίγο με σφουγγάρια και άνθρακα και στη συνέχεια να βάλω τα βιολογικά και να βγάλω τον άνθρακα;
Dream Waters
03-08-18, 08:07
Πανο να βαλεις τον ανθρακα στο εξωτερικο κουτι της υπερχειλισης
Πανο να βαλεις τον ανθρακα στο εξωτερικο κουτι της υπερχειλισης
Ωραία άρα βγαίνει και εύκολα και επομένως θα χρειαστεί και μικρή ποσότητα! Η κατασκευή Νίκο είναι φανταστική. Περιμένω να την δω και από κοντά! Σε ευχαριστώ!
Τα ευχάριστα είναι ότι έχω και θηλυκιά μπουκωμένη από τα δικά σου μετά από 1,5 χρόνο και βλέπω μαζί με τη μετακόμιση να έχουμε και γέννες!! Εκεί να δεις πως θα πελαγώσω και θα φοβάμαι να τα πειράξω!
Άκυρη η γέννα, η θηλυκιά έφαγε πολύ κυνήγι τα έχασε και είναι στο μαύρο της το χάλι, πτερύγια φαγωμένα και χτυπημένα, την απομόνωσα και ελπίζω να τα καταφέρει να δυναμώσει, δεν ξέρω αν την δουλειά την έκανε ο αρσενικός ή ο αρσενικός ο Labido, πιστεύω ότι ο αρσενικός saulosi την κυνηγούσε αν και δεν το πέτυχα να την στρεσάρει τόσο πολύ, συνήθως την έριχνε ένα μικρό κυνηγητό και αυτή κρυβόταν στα βράχια. Ελπίζω με το καινούριο ενυδρείο να λυθούν τα θέματα και να μπορέσω να προσθέσω και saulosi ακόμα τουλάχιστον θηλυκά.
Θα είναι καλύτερα αν έχεις μια αναλογία 1 αρσενικό με 5-7 θηλυκά. Πάντως και τα Labidochromis δε θα τα προτιμούσα μαζί με τα saulosi γιατί και αυτά είναι κίτρινα.
Ας στηθεί το ενυδρείο με το καλό και θα κοιτάξω άμεσα την ψαροσύνθεση. Το βασικό είναι τα saulosi τα οποία αυτή τη στιγμή είναι 1 αρσενικό 2 θηλυκά, το labido σίγουρα θα φύγει το οποίο έχει μείνει από φίλο μέσα στο ενυδρείο και σε δεύτερη φάση τα demasoni τα οποία άμα μεγαλώσουν σίγουρα θα έχουμε προβλήματα...οπότε στη συνέχεια και εφόσον βρώ saulosi θα δω αν προσθέσω και κάποιο άλλο συμβατό είδος μαζί τους
Dream Waters
07-08-18, 20:38
Μερικες φωτο απο την κατασκευη και τα υδραυλικα ως τωρα.
Ένα έχω να πω, η κατασκευή είναι φανταστική και επειδή δυστυχώς δεν είμαι μαθημένος σε μεγάλα ενυδρεία (όχι πως και αυτό είναι μεγάλο για κάποιους) είναι πολύ διαφορετικό να το βλέπεις από κοντά και αλλιώς να το φαντάζεσαι στο χαρτί. Τα υλικά και η ποιότητα της δουλείας είναι άριστη από όσα έχω δει και από κοντά μέχρι στιγμής, ανυπομονώ να ολοκληρωθεί και να το εγκαταστήσουμε με τα παιδιά από την Dream Waters
Dream Waters
12-08-18, 14:01
Kαι ενα βιντεο με το ενυδρειο σε λειτουργια και την σουπερ αθορυβη υπερχειλιση bean animal.
https://youtu.be/v6ftxcfIYIU
Σε ευχαριστώ Νίκο. Πραγματικά αθόρυβο όπως το είδα και από κοντά το μόνο που ακουγόταν ήταν η αντλία. Η υπερχείληση και το κατέβασμα του νερού δεν ακούγεται καθόλου και ήταν κάτι που ήταν απαραίτητο γιατί το ενυδρείο θα μπει σε δωμάτιο.
Κλεόβουλος
12-08-18, 19:38
Άντε και καλοψαρωμένο :)
Άντε και καλοψαρωμένο :)
Σε ευχαριστώ πολύ Κλεόβουλε! Με το καλό στο τέλος της εβδομάδας θα έρθει στο σπίτι να στηθεί και να ρυθμιστεί και ξεκινάει η διακόσμηση. Σιγά σιγά να δουλέψει να δω τι θα κάνω με τα υλικά και το φίλτρο και να μπουν τα ψαράκια!
Σήμερα από το πρωί ξεκίνησαν οι εργασίες για την τοποθέτηση του ενυδρείου. Τις τελευταίες μέρες μου είχε καρφωθεί η ιδέα να ετοιμάσω αποχέτευση ώστε να βγαίνει εύκολα το νερό από το ενυδρείο. Έτσι αφού χθες πήρα όλα τα υλικά ξεκίνησα να κάνω ότι μου κατέβαινε....https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180818/9c09b32c69622c68a81ab79362144d16.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180818/d2c1bf7696fb94a09ac07ddc91eeaef1.jpg
Τα υλικά που χρησιμοποίησα ήταν από είδη κήπου, σωλήνα λευκή ποτίσματος Φ16, βανακι πλαστικό όπως έχουν χρησιμοποιήσει πολλοί ακόμα συμφορουμίτες και γωνίες Φ16 για το σωλήνα.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180818/e26b0772517c697dc0634459fa8637e5.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180818/688196216ede5c8553dbf2d712ef94a8.jpg
Τα στηρίγματα για τον τοίχο είναι για ηκεκτρολογικους σωλήνες πλαστικους Φ16 και στην περίπτωσή μας κάνουν μια χαρά! Ο σωλήνας βγήκε στο μπαλκόνι και κατευθείαν στο λούκι. Έχω αφήσει και αρκετό κομμάτι ώστε να γεμίζω κουβά για πότισμα. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180818/d7b3081d13bcb754fec869ace484af12.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180818/f648268b74abd3a14d2262069e91f15f.jpg
Αργότερα μέσα στη μέρα παρέλαβα και το ενυδρείο και ξεκίνησε το στήσιμο. Εδώ φαίνεται στο πρώτο δοκιμαστικό γέμισμα για τον έλεγχο των σωληνώσεων και τη ρύθμιση της υπερχειλισης. Το φωτιστικό τοποθετήθηκε προσωρινά επάνω γιατί λείπει το καπάκι το οποίο θα το έχω στο τέλος της εβδομάδας.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180819/20569c8d7806de587f6c59764109c9af.jpg
Στη συνέχεια το άδειασα και ευτυχώς που είχα κατασκευάσει την αποχέτευση, με μία αντλία 1000αρα της Eheim το ενυδρείο άδειασε τελείως σε ένα 20 λεπτο περίπου. Δεν ήθελα να κάνω μεγαλύτερης διαμέτρου αποχέτευση για να είναι όσο το δυνατόν διακριτική και με ανησυχούσε λίγο ο χρόνος αδειάσματος. Τελικά όλα καλά!
Και δύο φωτογραφίες με χαμηλό φωτισμό και με το μπλε φωτισμό της λάμπας.https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180819/e39ebc7955acdf71defa28f02aeaa5b0.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180819/195bc05a7a14d6ca03cf4a98676c376c.jpg
Αφού άδειασε τελείως τοποθετήθηκε egg crate σε όλο τον πάτο ανάμεσα στις κόντρες για να μοιράσει το βάρος από τις πέτρες. Να πω ότι επειδή δεν έβρισκα egg crate χρησιμοποίησα το ίδιο υλικό από μαγαζί με εξοπλισμούς καταστημάτων το οποίο χρησιμοποιούν για να στραγγίζουν ποτήρια. Η κάθε πλάκα είναι 35 εκ επί 55 εκ και κοστίζει 2 ευρώ! https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180819/5cf26cd455cb3e9a24fc0a007e6510ad.jpg
Οι πέτρες μπήκαν σε μια διαφορετική διαρρύθμιση, εμπνευσμένη από την "άβυσσο" το ενυδρείο ενός Τούρκου που έχει συμμετοχές σε διαγωνισμούς. Ήθελα να χωρίσω το ενυδρείο σε δύο διαμερίσματα και να μην υπάρχει οπτική επαφή μεταξύ των δύο. Επίσης είναι αρκετά πρωτότυπο σε σχέση με τα κλασσικά στησίματα και έχω αγωνία να δω τα ψάρια να περνάνε ανάμεσα από τους δύο μεγάλους βράχους!!!https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180819/f5061f2a12ae478eaf22d0caa62f9b40.jpg
Και μια ακόμα. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180819/97a9fac81d1106a344c7bf454b2cd732.jpg
Έπειτα πλύθηκαν 40 κιλά χαλαζιάκης άμμου και τοποθετήθηκαν στο ενυδρείο. Έχει περισσέψει ένα τσουβάλι ακόμα 20 κιλών σε περίπτωση που δω ότι θα χρειαστεί όταν κάτσει η άμμος και καθαρίσει το νερό. Άρχισε πάλι το γέμισμα και αφέθηκε σε λειτουργία το ενυδρείο από χθες το βράδυ μόνο με ενυδρειακό βαμβάκι στο sump μέχρι να καθαρίσει το νερό. Στη συνέχεια θα το αφήσω να δουλέψει μερικές μέρες με λίγο άνθρακα όσο παράλληλα θα ξεκινήσω την τοποθέτηση των υλικών στο sump και τη διαμόρφωση των διαμερισμάτων του με egg crate. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180819/dffe0592a4fc7720b81c63420aedd47e.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180819/1aa4808fddfa7455e5c7bd2e1476ac7a.jpghttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180819/add8801efc4cb05878dc7b3e285de451.jpg
stanisalus18
19-08-18, 15:55
Με το καλό να σου πάνε όλα, καλορίζικο ;)
Κλεόβουλος
19-08-18, 18:27
Όμορφα πράγματα έχουμε να δούμε :smt023
Μπράβο φίλε μου καλογεμιστο και ψαρομενο
Το νερό καθάρισε ήδη αρκετά. Αύριο θα αλλάξω το βαμβάκι, θα προσθέσω τα σφουγγάρια και θα βάλω περίπου 100ml άνθρακα. https://uploads.tapatalk-cdn.com/20180819/888d863d7f309ab04e075025e93a5e4c.jpg
Με το καλό να σου πάνε όλα, καλορίζικο ;)
Σε ευχαριστώ πολύ φίλε μου!
Όμορφα πράγματα έχουμε να δούμε :smt023
Σιγά σιγά νομίζω φτιάχνεται κάτι όμορφο. Σε ευχαριστώ πολύ Κλεόβουλε!
Μπράβο φίλε μου καλογεμιστο και ψαρομενο
Σε ευχαριστώ πολύ για τις ευχές! Τέλος της εβδομάδας θα αρχίσει να μπαίνει μπόλι και ψαράκια σιγά σιγά.
Δύο σημερινές αφού καθάρισε το νερό, πριν ξεκινήσω τις εργασίες στο sump.
Από την αρχή της εβδομάδας έτρεχε το ενυδρείο με ένα μικρό σακουλάκι άνθρακα στο εξωτερικό κουτί της υπερχείλισης και σιγά σιγά τοποθέτησα τα υλικά στο sump. Στο διαμέρισμα που μπαίνει το νερό έβαλα ένα στρώμα μπλε σφουγγάρι 30ppi, δύο στρώματα μπλε σφουγγάρι 10ppi και ενυδρειακό βαμβάκι στο τέλος. Στη φώτο που φαίνεται άδειο το διαμέρισμα είναι ο χώρος που μπήκε στο τέλος η βιολογία του παλιού φίλτρου, ενώ στο μεγάλο διαμέρισμα μπήκαν 12 λίτρα ελαφρόπετρας 6mm-12mm κοκομετρίας.
Και μία γενική άποψη του ντουλαπιού πριν μπει το ράφι για τα ηλεκτρολογικά.
Επίσης προστέθηκε στο ντουλάπι και ο φωτισμός του, μία led λάμπα 15W 4000K, 120εκατοστών από το Leroy. Τη βρήκα πολύ κομψή και ικανοποιητική. Αν χρειαστεί να μεγαλώσω κανένα φυτό μέσα στο sump πιστεύετε θα τα καταφέρει με αυτό το φωτισμό;
Χθες πρόσθεσα το μπόλι από το παλιό φίλτρο παίρνοντας δύο σακουλάκια βιολογικό υλικό (ένα σακουλάκι μακαρόνι eheim mech και ένα σακουλάκι eheim bio-mech) ενώ το διαμέρισμα συμπληρώθηκε και με άλλα 2 λίτρα καθαρό μακαρόνι sera siporax. Επίσης έστυψα τα σφουγγάρια του φίλτρου πάνω στα καινούρια σφουγγάρια του sump. Πιστεύετε ότι είμαι εντάξει με το είδος και την ποσότητα των υλικών;
Σήμερα αφού δούλεψε μία μέρα με το μπόλι έγινε μία μεγάλη αλλαγή νερού περίπου στο 70% προστέθηκε νερό από το παλιό ενυδρείο και το υπόλοιπο με καινούριο, προστέθηκαν τα πρώτα ψαράκια τα 4 Iodotropheus Sprengerae! Επίσης στο ενδιάμεσο έγιναν κάποιες εργασίες στο ηλεκτρολογικό ράφι όπου μπήκαν 2 πολύμπριζα με διακόπτη σε κάθε έξοδο (πολύ βολικό ειδικά για τις αντλίες) και ο controller της elitech σε κουτί από πλέξιγκλας ακολουθώντας τις οδηγίες του κ. Τάκη! Θα συμμαζευτούν κάποια στιγμή λίγο καλύτερα αλλά στο μέλλον είναι στα σχέδια να γίνει ένας ηλεκτρολογικός πίνακας οπότε όλα τότε θα πάρουν την τελική τους θέση.
Να σημειώσω ότι το ράφι είναι αφαιρούμενο σε περίπτωση που χρειαστεί να βγεί η αντλία από κάτω και επίσης αν και δεν φαίνεται καθαρά στις φώτο υπάρχει χώρος για να μπει από κάτω σωλήνας για αναπλήρωση νερού.
Και μερικές φώτο από τους πρώτους κατοίκους...
Έχω κάνει λάθος για το ένα είδος των ψαριών που είχα στο παλιό ενυδρείο. 3 από τα ψάρια που είχα δεν είναι chindongo saulosi αλλά Tropheops sp. "Chilumba" σύμφωνα με φωτογραφίες αλλά και με κουβέντα που κάναμε με τον φίλο Πασχάλη (aka pas4). Ένα είναι ένα πλήρως σχηματισμένο αρσενικό, ένα θηλυκό και ένα μάλλον αρσενικό που κρύβει τα χρώματά του. Αυτά παρέμεναν στο παλιό ενυδρείο μέχρι να πάρω από τον Πασχάλη και άλλα 6 μικρά Chilumba ώστε να κάνω ένα χαρέμι με όσο το δυνατόν περισσότερα θηλυκά. Χθες όμως όταν γύρισα σπίτι βρήκα τη θηλυκιά πάλι μπουκωμένη οπότε πήρα την απόφαση να την μεταφέρω μόνη της και άμεσα στο καινούριο ενυδρείο. Ευτυχώς δεν την πίεσα καθόλου να την πιάσω, σχεδόν μπήκε μόνη της στο δοχείο μεταφοράς και έτσι πλέον απολαμβάνει το χώρο, την ησυχία της και τις κρυψώνες του καινούριο ενυδρείου.
Και μερικές φωτογραφίες μέσα σε αυτό...
Κλεόβουλος
02-09-18, 20:14
Πολύ όμορφα αυτά τα Tropheops αλλά πολύ ζόρικος ο αρσενικός.
Πολύ σωστό να βάλεις όσο το δυνατό περισσότερα θηλυκά ;)
Με το καλό η γέννα!
Πολύ όμορφα αυτά τα Tropheops αλλά πολύ ζόρικος ο αρσενικός.
Πολύ σωστό να βάλεις όσο το δυνατό περισσότερα θηλυκά ;)
Με το καλό η γέννα!
Ορίστε και 2 φώτο από τον όμορφο αρσενικό. Κλεόβουλε πιστεύεις ότι ήταν σωστή η εσπευσμένη μετακίνηση της θηλυκιάς στο καινούριο;
Κλεόβουλος
02-09-18, 20:59
Κούκλος είναι και θα γίνει ομορφότερος ο τσόγλανος! :)
Καλά έκανες και την μετέφερες γιατί έτσι χωρίς παρενόχληση θα γεννήσει τα μικρά. Στο μεγάλο ενυδρείο θα έχουν και περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης ;)
Σήμερα έγινε η καθιερωμένη αλλαγή νερού, έγιναν μερικές τροποποιήσεις στο sump και επίσης φαίνεται πλέον ξεκάθαρα η εμφάνιση της άλγης στις πέτρες και μου αρέσει πάρα πολύ!!
Σήμερα γυρνώντας στο σπίτι έφερα δύο είδη anubias να βάλω και μόλις πλησίασα το ενυδρείο είδα τη θηλυκιά να έχει αφήσει τα μικρά. Καθώς έβαζα τα φυτά έψαχνα πολύ ώρα μήπως δω κανένα κεφαλάκι να ξεπετάγεται ώσπου είδα αυτό....
Εντύπωση μου κάνει το μέγεθός του το οποίο είναι πολύ μεγάλο. Η θηλυκιά τα κράτησε 24-25 μέρες αλλά δεν ξέρω πόσα βγήκανε.
Tanganyiκας
27-09-18, 20:23
Όμορφη και καλή κατασκευή, καλή πορεία να χει το ενυδρείο σου! Ψαράκια θα χει σίγουρα κάποια ακόμα, θα ζήσουν τα δυνατότερα;)
Σε ευχαριστώ πολύ! Ήταν η πρώτη φορά που έκανα ένα ενυδρείο όπως πραγματικά το ήθελα και δεν εννοώ μόνο για το εσωτερικό αλλά συνολικά. Προς το παρών τρέχει πολύ καλά και με ενδιαφέρει πολύ πως θα τα πάνε τα chilumba. Το μέλλον θα δείξει...
Tanganyiκας
28-09-18, 23:09
Μου αρέσει η αθόρυβη υπερχείλιση. Ψαχνω και για το δικό μου να κάνω μετατροπή, γιατί ακούγεται το νερό που τρέχει στην σωλήνα!
Τις τελευταίες μέρες έγιναν αρκετές αλλαγές - βελτιώσεις στο ενυδρείο. Κατ΄αρχήν κάνω μία δοκιμή στο sump με κάλτσες αντί για τα σφουγγάρια και το ενυδρειακό βαμβάκι αλλά μέχρι στιγμής δείχνουν να βουλώνουν πολύ γρήγορα αν και το νερό του ενυδρείου είναι κρύσταλλο.
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=92493&d=1540677365
http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=92494&d=1540677426
Επίσης επιτέλους κατάφερα να πάω και να πάρω περισσότερες πέτρες από το σημείο που τις είχα βρει και έτσι πρόσθεσα αρκετές φωλιές και ύψος.
Δεν ξέστησα τελείως τις παλιές και τις χρησιμοποίησα σαν βάση για τις νέες. Μοιάζουν λίγο με στοίβες και δεν είναι τόσο φυσικό γιατί δεν ήθελα να ακουμπάνε και στα τζάμια, σε μια ενδεχόμενη αλλαγή της ψαροσύνθεσης θα μπαίνε καλύτερα και λίγο πιο φυσικά. Προς το παρών παρακολουθώ τις συμπεριφορές των ψαριών και δείχνουν όλα πολύ καλά...
Χθες πρόσθεσα και τα τελευταία φυτά όλα από είδη anubias οπότε έσπασε λίγο παραπάνω η πετρίλα!!!
Tanganyiκας
04-11-18, 01:46
Από πέτρα είσαι κομπλέ τώρα, θα προτιμούσα πιο "χύμα" τις πέτρες για να φαίνεται πιο φυσικό.
Από πέτρα είσαι κομπλέ τώρα, θα προτιμούσα πιο "χύμα" τις πέτρες για να φαίνεται πιο φυσικό.
Θα γίνει στο μέλλον αφού τώρα υπάρχει αρκετός αριθμός από πέτρες. Μου αρέσει πολύ αυτό το στήσιμο και ίσως θα είναι η έμπνευση για την επόμενη διαμόρφωση.
Tanganyiκας
04-11-18, 17:29
Θα γίνει στο μέλλον αφού τώρα υπάρχει αρκετός αριθμός από πέτρες. Μου αρέσει πολύ αυτό το στήσιμο και ίσως θα είναι η έμπνευση για την επόμενη διαμόρφωση.
Κατά την καθιερωμένη αλλαγή νερού έπαιξα και λίγο με τις πέτρες. Συγκεκριμένα σήκωσα περισσότερο την αριστερή στοίβα ακουμπώντας μερικές και στο πίσω τζάμι και στο πλαϊνό και προσπάθησα το ύψος να κατεβαίνει προς τα δεξιά και να σβήσει στο τέλος. Γενικά η ποσότητα των πετρών έχει μειώσει τον όγκο του νερού αλλά προσφέρει πάρα πολλές κρυψώνες και δεν έχω καθόλου καυγάδες. Δεν ήθελα να ανακατέψω παραπάνω τις πέτρες, πιθανών αυτό να γίνει αν βγουν με κάποια αφορμή όλα τα ψάρια οπότε τότε να πετύχω και πιο φυσικό αποτέλεσμα. Προς το παρών νομίζω ότι μου αρέσει λίγο παραπάνω αυτό το στήσιμο.
Επίσης χρωστάω μία αναλυτική παρουσίαση του ενυδρείου και πλέον αφού έκλεισε 4 μήνες λειτουργίας πλέον μπορώ να την κάνω.
Πληροφορίες
Χρονικό διάστημα που λειτουργεί το ενυδρείο: 4 μήνες
Κατηγορία: Malawi mbuna
Διαστάσεις: 135εκ μήκος, 50 πλάτος, 55 ύψος
Όγκος: 350 + 100sump (65 ωφέλιμα) λίτρα
Φυτά: Anubias barteri var. congensis, Anubias barteri var. nana, Anubias gilleti, Anubias heterophylla
Ψάρια : είδος: Iodotropheus sprengerae 6 ανήλικα, Pseudotropheus demasoni 4 ανήλικα, Pseudotropheus sp. "acei" 1 ενήλικο & 5 ανήλικα, Tropheops sp. Chilumba 2 ενήλικα αρσενικά και 7 ανήλικα
Διακοσμητικά υλικά
άμμος: είδος: Χαλαζιακή ψιλή χρώμα: Μπέζ
πέτρες: είδος: Ασβεστολιθικές χρώμα: Μπεζ προέλευση: Χωράφι της Μακεδονίας μας
Φόντο: Μαύρο πλαστικό βαμμένο
Φωτισμός: Led RS light 120cm
Διάρκεια φωτισμού: από 16:00 μέχρι 23:00 και μισή ώρα moonlight
Φιλτράρισμα Sump 100lit
Ποσότητα φίλτρων: 12 λίτρα ελαφρόπετρα μικρής κοκκομετρίας, 2 ενυδρειακές κάλτσες, Siporax, Μακαρόνι Eheim
Αντλία επιστροφής Jebao DCT 4000
Θερμαντήρας: Aquael Thermostat Comfort Zone Gold 300W Elitech controller E-1000
Παράμετροι:
pH: 8.2
Γενική σκληρότητα (GH): ..............
Ανθρακική σκληρότητα (ΚΗ): .............
Αμμωνία (ΝΗ3): 0
Νιτρώδη (ΝΟ2): 0
Νιτρικά (ΝΟ3): 15
Αλλαγές νερού: 40 % Κάθε 7-10 μέρες
Θερμοκρασία τώρα: 25 Θερμοκρασία χειμώνα: 24.5-25 Θερμοκρασία καλοκαίρι: 26.5-27
Μετρήσεις με τεστ (υγρά ή στικς): API υγρά τεστ
Άλλες πληροφορίες: Αλλαγές νερού με προετοιμασία σε βαρέλι αλλαγής 150 λίτρων θερμαντήρα και κυκλοφορητή
Αυτόματη αναπλήρωση από δοχείο 35 λίτρων δίπλα από το sump
Tanganyiκας
16-12-18, 21:02
Έγινε λίγο καλύτερο, απλά στην αριστερή πλευρά φαίνονται πολύ κουμπωμένες οι πέτρες μεταξύ τους!
Μια που τα ψάρια έχουν αρχίσει σιγά σιγά να μεγαλώνουν και να ενηλικιώνονται, άρχισαν οι πρώτες σκέψεις για να μειώσω τα είδη. Ποιος πιστεύετε ότι θα ήταν ο καλύτερος συνδυασμός 2 ειδών από αυτά που έχω; Τα πιο φιλικά μου φαίνονται τα Acei με τα iodotropheus sprengerae. Βέβαια τα chilumba είναι πανέμορφα και δεν ξέρω τι να αποφασίσω. Θα ήθελα πραγματικά τη γνώμη σας.
Tanganyiκας
14-01-19, 12:00
Παρατήρησες κάποιο πρόβλημα και θες να βγάλεις;
Έχεις και τα demasoni μέσα;
Κλεόβουλος
14-01-19, 15:01
Θα απομάκρυνα σίγουρα τα 4 ντεμασόνι. Τα άλλα 3 με σωστές αναλογίες αρσ/θηλ μπορούν να συμβιώσουν άνετα (λιγότερο ανεκτικά σε περισσότερα αρσενικά είναι τα tropheops). Αν έπρεπε να κρατήσω 2 είδη θα διάλεγα τα Tropheops και τα acei.
Tanganyiκας
14-01-19, 18:33
Θα απομάκρυνα σίγουρα τα 4 ντεμασόνι. Τα άλλα 3 με σωστές αναλογίες αρσ/θηλ μπορούν να συμβιώσουν άνετα (λιγότερο ανεκτικά σε περισσότερα αρσενικά είναι τα tropheops). Αν έπρεπε να κρατήσω 2 είδη θα διάλεγα τα Tropheops και τα acei.
Σωστός ο Κλεό! Γι αυτό σε ρώτησα αν τα έχεις ακόμα μέσα, γιατί δεν τα ανέφερες. Τα demasoni θα έβγαζα κι εγώ, για να κρατήσω τα άλλα 3 είδη.
Ωραία!! Ήταν η σκέψη μου να φύγουν πρώτα τα Demasoni. Δεν τα ανέφερα γιατί τα είχα τα πιο πιθανά για να φύγουν, καθότι έχω διαβάσει πολλά για αυτά και επίσης γιατί είναι πολύ μικρός ο αριθμός τους. Πιστεύετε ότι θα ήταν δυνατή η συμβίωση και των 3 άλλων ειδών μαζί; Η αλήθεια είναι πως δεν ενοχλεί το ένα είδος το άλλο μέχρι στιγμής, τα 2 αρσενικά Tropheops όπως είπε και ο Κλεόβουλος κυνηγιούνται λίγο παραπάνω αλλά επειδή υπάρχουν πολλές πέτρες και κρυψώνες το κυνήγι τελειώνει πολύ γρήγορα.
Όταν φύγουν τα demasoni να μειώσω και λίγο τις πέτρες ή πιστεύετε ότι δε θα ωφελήσει;
Παρατήρησες κάποιο πρόβλημα και θες να βγάλεις;
Έχεις και τα demasoni μέσα;
Πρόβλημα πάντως μέχρι στιγμής δεν έχω παρατηρήσει αν εξαιρέσουμε την θηλυκιά tropheops η οποία μετά από 2 συνεχόμενα μπουκώματα όπως είπαμε μάλλον την πίεσαν και δεν άντεξαν, αυτό βέβαια πριν προσθέσω και άλλες πέτρες... Αλλά καλό είναι να δράσω πριν αρχίσουν τα προβλήματα...
Tanganyiκας
14-01-19, 21:38
Καλά θα κάνεις και σκέφτεσαι να τα απομακρύνεις! Κράτα τα υπόλοιπα τρία είδη σε χαρέμια και αν δεις πρόβλημα πράττεις αναλόγως.
Ένα χαλαρό βιντεάκι για καληύχτα...
https://www.youtube.com/watch?v=7iomhoA97W0
Τι πιθανότητες δίνετε τα κίτρινα ψαράκια να είναι θηλυκά και όχι αρσενικά tropheops sp. chilumba; Είναι ακόμα ανήλικα από 3 έως 5 εκατοστά αλλά μου φαίνονται αρκετά "καθαρά" για να είναι αρσενικά;
Τι λέτε και οι πιο έμπειροι;
Επίσης να δώσω και ένα μικρό update. Τα demasoni απομακρύνθηκαν και άλλαξε πλέον και το scape. Πλέον άνοιξε περισσότερο ο χώρος, οι πέτρες νομίζω μοιάζουν πιο φυσικές και δεν θυσιάστηκαν ιδιαίτερα οι κρυψώνες και οι φωλιές των ψαριών.
Κλεόβουλος
17-02-19, 19:08
Σίγουρα πιο ωραίο το στήσιμο.
Με τα tropheops κάνε υπομονή για το φύλο ;) (είχα αρσενικά που ακόμη και ενήλικα δεν έδειχναν τα χρώματα τους επειδή ήταν χαμηλά στην ιεραρχία).
Tanganyiκας
17-02-19, 22:43
Επίσης να δώσω και ένα μικρό update. Τα demasoni απομακρύνθηκαν και άλλαξε πλέον και το scape. Πλέον άνοιξε περισσότερο ο χώρος, οι πέτρες νομίζω μοιάζουν πιο φυσικές και δεν θυσιάστηκαν ιδιαίτερα οι κρυψώνες και οι φωλιές των ψαριών.
Καλά έκανες και τα έδωσες! Όσο για το στήσιμο είναι πολύ καλύτερο από πριν.
Σίγουρα πιο ωραίο το στήσιμο.
Με τα tropheops κάνε υπομονή για το φύλο ;) (είχα αρσενικά που ακόμη και ενήλικα δεν έδειχναν τα χρώματα τους επειδή ήταν χαμηλά στην ιεραρχία).Έτσι είναι και ο δεύτερος αρσενικός που έχω παλεύει να τα κρύψει. Απλά μου φαίνονται πολύ πορτοκαλί αυτά και εύχομαι να είναι θηλυκά. Ευχαριστώ για το στήσιμο!
Καλά έκανες και τα έδωσες! Όσο για το στήσιμο είναι πολύ καλύτερο από πριν.Ε κάποια στιγμή έπρεπε να φύγουν και με την ευκαιρία βελτιώθηκε όπως φαίνεται και το στήσιμο. Πέφτει πολύ παιχνίδι στην αλανα στο κέντρο και δεν ξέρω αλλά πιστεύω πως θα βοηθήσει και τα ζευγαρώματα.
Tanganyiκας
18-02-19, 20:36
Μια χαρά είναι, χρειάζεται να χει το ενυδρείο και ελεύθερο χώρο.
Μερικές φώτο μετά την εβδομαδιαία αλλαγή νερού...
@Κλεόβουλος οι παρακάτω δύο είναι αφιερωμένες σε σένα!! Ο αγαπημένος σου αρσενικός!!
Και δύο κοντινές από το μεγάλο Acei...
Tanganyiκας
25-02-19, 00:39
Όμορφο ψάρι ο αγαπημένος του Κλεό!!!
Κλεόβουλος
25-02-19, 01:51
@Κλεόβουλος οι παρακάτω δύο είναι αφιερωμένες σε σένα!! Ο αγαπημένος σου αρσενικός!!
κούκλος είναι ο μπαγάσας!!
Σας ευχαριστώ!! Όντως είναι πανέμορφος και ευτυχώς όχι πολύ νταϊς! Γενικά δείχνουν ότι είναι σε καλή κατάσταση και ελπίζω να παραμείνουν έτσι.
Η νύχτα απομακρύνεται και η μέρα έρχεται...
Ωραίο στήσιμο
Σε ευχαριστώ Σωτήρη. Έχει περάσει από 2-3 στάδια αλλά πιστεύω ότι κατέληξα. Τα ψάρια μου είναι mbuna οπότε ήθελα αρκετές πέτρες για κρυψώνες και βοηθάνε πολύ για να μην έχω πολλούς καυγάδες.
Μετά από 1 χρόνο λειτουργίας το ενυδρείο έχει "στρώσει", οι γέννες διαδέχονται η μία την άλλη και από τις τελευταίες έχουν καταφέρει να επιζήσουν μερικά μικρά.
https://youtu.be/gwF3wZT-7vU
Sent from my SM-N910F using Tapatalk
stanisalus18
26-09-19, 07:05
Ωραιος φιλε μου, ομορφα ειναι ολα, να το χαιρεσαι και εσυ και οι δικοι σου. Καλη συνεχεια :smt041
Πολύ ωραίο αποτέλεσμα...
Μήπως πρέπει να απομακρυνθεί το ψαράκι που κάθετε πίσω-πάνω δεξιά και μόλις βγήκε τις έφαγε και ξαναγύρισε εκει?
Πολύ ωραίο αποτέλεσμα...
Μήπως πρέπει να απομακρυνθεί το ψαράκι που κάθετε πίσω-πάνω δεξιά και μόλις βγήκε τις έφαγε και ξαναγύρισε εκει?Πρέπει! Είναι ο δεύτερος αρσενικός από Tropheops Chilumba που έχω και πλέον επειδή δεν μπορεί να κρατήσει τα χρώματά του ο κυρίαρχος αρσενικός τον έχει πάρει χαμπάρι και τον κυνηγάει. Ευτυχώς τα άλλα 3 Chilumba είναι θηλυκά τελικά οπότε τουλάχιστον εκείνα δεν κυνηγιούνται. Ο κυρίαρχος αρσενικός πάντως είναι ο αρχηγός όλου του ενυδρείου και γενικώς κυνηγάει όποιον βρει. Από την τελευταία γέννα έχω καταφέρει και σώσει 10 ψαράκια επομένως ελπίζω να βγουν και άλλα θηλυκά ώστε να έχει περισσότερες γυναίκες να κυνηγάει! Αν πάντως βρω κάποιον θα τον δώσω τον δεύτερο αρσενικό....αλλιώς θα ελπίζω στην αύξηση του πληθυσμού για τη μείωση της επιθετικότητας.
Ωραιος φιλε μου, ομορφα ειναι ολα, να το χαιρεσαι και εσυ και οι δικοι σου. Καλη συνεχεια :smt041Σε ευχαριστώ πολύ! Η μεγαλύτερη χαρά είναι όταν ασχολείται ο μικρός (3 ετών) με το ενυδρείο!
Χθες το απόγευμα όταν γύρισα, άναψα το φως στο ντουλάπι που είναι το sump και αντίκρισα αυτό...
Είναι καμιά 7-8 ψαράκια, σίγουρα δεν είναι από τα chilumba και δεν μπορώ να καταλάβω από ποιο από τα άλλα δύο είδη είναι. Καμία ιδέα;
Τα ψαράκια μέσα στο sump μεγάλωσαν αρκετά και σε λίγο θα τα ανεβάσω επάνω. Θα τα βάλω για μερικές μέρες σε μια γεννήστρα στο κυρίως ενυδρείο για να μην κινδυνέψουν από τα μεγάλα και μετά θα τα αφήσω.
Παράλληλα στο ενυδρείο αυτή τη στιγμή υπάρχουν σίγουρα καμιά 10αριά μικρά και τα μισά από αυτά είναι από τα Iodotropheus sprengerae. Υπάρχει και ένα από γέννα τουλάχιστον 1 με 1,5 μήνα πριν που έχει μεγαλώσει αρκετά.
https://www.youtube.com/watch?v=61Fluoes0es
vBulletin® v3.8.8, Copyright ©2000-2025, vBulletin Solutions, Inc.