Σύνδεση

Επιστροφή στο Forum : Αρχάριος σε 200 λίτρα??

georgeps
24-04-18, 00:25
Καλησπέρα σε όλους!

Οπως είχα γράψει και στο νήμα μου για καλοσόρισμα , είμαι ένας φοιτητής (άρα το μπάτζετ μειωμένο) καινούργιος στο χόμπι, και προσπαθώ αυτό το καιρό να φτιάξω σιγά σιγά το πρώτο μου ενυδρείο.

Από τη θεία μου πήρα ένα ενυδρείο στα 20-22 λιτρα και σκεφτόμουν να τοποθετήσω ένα μονομάχο μέσα. Το ενυδρείο επισκευάζεται αυτή τη στιγμή (περιμένω να περάσουν μέρες για τη σιλικόνη) και έπειτα θα ξεκινήσει σιγά σιγά το στρωσιμο του. Το θέμα είναι ότι κάτι δεν με ικανοποιεί στο συγκεκριμένο ενυδρείο. Μου φαίνεται αρκετά μικρό και περιορισμένο.

Εκανα μία ψακτική στο ίντερνετ και βρήκα μερικές καλές αγγελίες και συγκεκριμένα μία με την οποία έπαιρνα ενα 200αρι λίτρο (χωρις φωτα φιλτρα κλπ) σε πολύ καλή τιμη. Με έβαλε σε σκέψεις και ήμουν στο τσάκ απο το να πάω να το πάρω. Μεχρι που είδα μερικά βιντεάκια στο γιουτιουμπ τα οποία έλεγαν για πράγματα που πρεπει κανεις να προσέξει αν θέλει ένα τετοιο ενυδρείο.Προσγειώθηκα εκείνη τη στιγμή και άρχισα να σκέφτομαι σοβαρά να αλλάξω άποψη. οπότε είπα να ζητήσω την εμπειρία σας!!

Από ότι κατάλαβα θέλω ένα φίλτρο κοντά στα 1000-1200 λίτρα την ώρα, 100βατ λάμπες, να έιμαι σίγουρος οτι το αντέχει ο χώρος μου το βάρρος κλπ.

Η απορία μου λοιπόν είναι άν είναι υπερβολή το 200αρι σαν πρώτο μου ενυδρείο , Λένε βέβαια ότι ένα μεγάλο ενυδρείο συγχωρεί λάθη αλλά μήπως είναι υπερβολικά μεγάλο. Επίσης το οικονομικό είναι ενα θέμα που με απασχολέι. γιατι χρειάζομαι ίσως 2 φίλτρα (που αν και εχω δεί πολλες κατασκευές θα προτιμουσα να έφτιαχνα μόνος μου,) μιλάμε για 100βατ λάμπες, για 200 βατ θερμοστάτη πχ. και πέρα από το κόστος αυτό έχουμε και το ρεύμα που προστίθεται. Επιπλέον από οτι κατάλαβα χρειάζομαι και μαλακτικό ( conditioner για το νερό της βρύσης οπότε άλλο ένα έξοδο που υπάρχει.

Ισως είμαι υπερβολικός και δεν είναι τόσο δύσκολο όσο μου φαντάζει,ίσως να είναι κ λογικές οι σκέψεις μου.

θα ήθελα τις απόψεις σας σχετικά με το εγχείρημα μου,είτε θετικές είτε αρνητικές :)

σας ευχαριστω

ΥΓ : ενώ είχα στο νού μου να φτιάξω δικό μου ενυδρείο από τζάμι σιγά σιγά , το άφησα στην άκρη για την ώρα αλλά είναι ένα πλάνο που μπορεί να επιστρέψει...

Diskus fan
24-04-18, 02:46
Το μεγάλο ενυδρείο... είναι πιο σταθερό και εύκολο σαν σύστημα, στην διατήρηση των συνθηκών... προτίμησε το.
Σε 20λιτρο ΜΗΝ βάλεις... ούτε μονομάχο.-

tsala
24-04-18, 02:57
ειναι τι θελεις να κανεις και πως θελεις να το στησεις..
ενα 200λιτρο , μπορει να βγει πολυ οικονομικο στην συντηρηση , αλλα και πολυ ακριβο.
τι ψαρια θελεις να βαλεις? εχεις σκεφτει?

πχ. στο δικο μου (220 λιτρα) με χρυσοψαρα , εχω 30 watt λαμπες ,χωρις θερμανση .. ενα πολυ οικονομικο ενυδρειο
σιγουρα δεν χρειαζεσαι 100 βατ λαμπες παντως..

georgeps
24-04-18, 10:44
Ευχαριστώ και τους 2 σας.

Ουσιαστικα το διλημμα είναι άν είναι υπερβολή το 200αρι σε σχέση με το να πάρω ένα 80αρι που τα βρίσκω στα ίδια λεφτά. Η αλήθεια είναι ότι δεν εχω βρει κάποιο άλλο ψάρι που μάρεσε , ακριβώς επειδή είδα τον μονομάχο και λέω καλά είμαστε.

Οσον άφορά τα 100βατ στις λάμπες , είχα διαβάσει ότι χρειάζεσαι μισό βατ ανά λίτρο νερού.

Οσον αφορά το φίλτρο , η μία σκέψη μου ήταν για ένα Sun Sun 603B το οποίο λέει για 400λίτρα την ώρα και θα έψαχνα και για κάποιο δεύτερο ή κάποιο diy με μακαρονι ή με πέτρες λάβας και σγουγγάρι-υαλοβάμβακα. (από ότι έχω διαβάσει μέχρι τώρα)

Οσον αφορά τους κατοίκους του ενυδρείου έχω ακούσει επίσης που λένε πως πρέπει να διαλέξεις πρώτα ψάρι πριν πάρεις ενυδρείο, αλλά αυτή τη στιγμή δεν γνωρίζω πόσα και τί ψάρια μπορώ να βάλω σε κάθε ενυδρείο. Μάλλον ακριβώς γιατί από πετσοπς (αυτα τα πράσινα που υπάρχουν παντού) λένε ότι 20 λίτρα είναι οκ για ένα ψάρι .Κάτι το οποίο όσο παραπάνω διαβάζω από εδω μέσα διαπιστώνω ποσο δεν ισχύει.

Η μεγάλη απορία-και παράγοντας που με κρατάει- που έχω είναι πόσο θα μου κοστίσει το ενυδρείο και η συντήρηση του. Γιατί ενώ έχω παραγγείλει κάποια μικρά φιλτρα-αντλιες απο ιμπει,είναι όλα για το 22άρι που σκεφτόμουν στην αρχή, οπότε μάλλον χρειάζομαι και αντλια, μαζί με τεστ κιτ συν φωτα κλπ ότι χρειαστώ και φοβάμαι το κόστος του. Επίσης προσπαθώ να διαπιστώσω και το αντιχλωριακό πόσο θα μου κοστίζει για ανάλογα το ενυδρείο που θα βάλω.

Σορυ άν σας 'πνίγω' με ερωτήσεις αλλά ακόμη είναι αρχή και έχω χάσεί το μπούσουλα.

ΥΓ: δεν θέλω να φανεί ότι τσιγκουνέυομαι τα χρήματα, είμαι διατεθημένος να χαλάσω όσα απαιτείται, απλα προσπαθώ να το κάνω όσο πιο μπάτζετ γίνεται. :smt020

tsala
24-04-18, 17:38
Αν δεν θες απαιτητικα φυτα, μια λαμπα 30watt με 50 ειναι οκ για ευκολα φυτα.

Αξίζει το 200 λιτρο, μπορεις να το κανεις οικονομικο στην συντηρηση.

Το αντιχλωριο αν παρεις το prime ειναι οικονομικο, μπορεις ομως να κανεις αλλαγες και απο οικιακο φιλτρο ανθρακα.

Φιλτρο σε αυτα τα λιτρα θα χρειαστεις ενα εξωτερικό με ροη περίπου στα 1000 λ/ω.

Οι μονομαχοι βέβαια, κανονικα, χρειάζονται μαλακο νερο, κατι που σημαίνει ότι θέλει επεξεργασία στο νερο με α/ο η τυρφη... Δλδ εξτρα εξοδο.

NikosKoul
24-04-18, 18:16
Υπάρχουν αρκετά οικονομικά αντιχλώρια στην αγορά εκτος από το prime είναι και της Waterlife haloex με 29ευρώ κάνεις 22.500λίτρα αλλαγές με aloe που έχει. Το προτιμώ σίγουρα. Με εύκολα φυτά ο φωτισμός σου 30W είναι καλός. Πιστεύω πως μπορείς να έχεις σε ένα 200 λίτρα ενυδρείο χωρίς θερμάστρα αρκετά ψάρια με ποικιλία να διαλέξεις. (Αρκετά σε είδη όχι σε ποσότητα)

georgeps
24-04-18, 19:49
Πολύ χρησιμες όλες οι συμβουλές σας και μου είχατε δώσει μια πολύ καλή κατέυθυνση.Ημουν ετοιμος να παραγγειλω φιλτρα, τεστ κιτς , αντιχλωριακα κλπ και στελνω ενα μηνυμα στον τυπα να παω να παω το ενυδρειο αυριο και με ενημερώνει οτι το έδωσε. Ενω τα ειχαμε συμφωνησει όλα....:confused::confused:zwzw:smt084

παιρνω ανάσες από τότε. Το πόσο έχω ξενερώσει δεν περιγράφεται. Ηρεμια όμως μεχρι να βρούμε το επόμενο ενυδρείο που θα σηκώνει η τσέπη μου.

Ειχα μια ενδιαφέρον στιχομυθία με τον Κλεόβουλο η οποία μάλλον θα κάνει καλό στον επόμενο που ισως ψάξει για το Sun sun hw302. Να τον ευχαριστήσω και από εδώ που έκανε μία παραχώρηση και μου απάντησε σε πμ ενώ θα έπρεπε να ποστάρω εδώ. Θεωρώ σωστό λοιπόν (επειτα απο συννενοηση μαζί του) να μοιραστω το 'ζουμί' από ότι μου είπε.

Όσον αφορά το φίλτρο δεν θυμάμαι αν το είχα προτείνει αλλά αυτό που σίγουρα έχω πει είναι ότι "ότι δίνεις παίρνεις". Επειδή οι καιροί είναι δύσκολοι και μετράμε πιά τα ευρά τα κινέζικα είναι μέσα στις επιλογές μας. Αν ήταν άλλη εποχή θα σου πρότεινα Eheim, JBL ή Fluval.
Τα sunsun για τα λεφτά τους, κάνουν καλά τη δουλειά τους 'ΟΜΩΣ -είναι αρκετά φτηνιάρικη κατασκευή με πλαστικά που εύκολα θα σπάσουν και θέλει προσοχή, οι κάδοι δεν κάθονται πάντα σωστά, οι συνδέσεις των σωλήνων δεν κουμπώνουν καλά και αν τραβάει αέρα θα κάνει θόρυβο γι αυτό ελέγχουμε τις ενώσεις, δεν βρίσκεις εύκολα ανταλλακτικά κλπ

Κλεόβουλος
24-04-18, 20:20
Μια οικονομική επιλογή ενυδρείου για μονομάχο με 45-54-112 λίτρα
θα βρεις εδώ http://www.zoofast.gr/aqua-el-pg-16440.html
αλλά παρακολούθησε και τις αγγελίες ;)

georgeps
24-04-18, 20:32
Μια οικονομική επιλογή ενυδρείου για μονομάχο με 45-54-112 λίτρα
θα βρεις εδώ http://www.zoofast.gr/aqua-el-pg-16440.html
αλλά παρακολούθησε και τις αγγελίες ;)

το 200αρι το βρήκα στα 60ε όπως φανταζεσαι ξενέρωσα αρκετα όταν μου το ακύρωσε.
Μολις μου έδωσες μια πολύ καλη εναλλακτικη.

Δεν θέλω να φαινομαι άπληστος αλλά αν υπάρχει σε παραγγελία και ελάχιστα πιο μεγάλο από άλλο σαιτ πες μου !

και παλι ευχαριστω, με εσωσες

Diskus fan
25-04-18, 22:28
Καλό θα ήταν πριν κάνεις κάποια αγορά να το γράψεις εδώ... ΙΣΩΣ γλυτώσεις από κάποια έξοδα.- ;)

georgeps
25-04-18, 23:05
Καλό θα ήταν πριν κάνεις κάποια αγορά να το γράψεις εδώ... ΙΣΩΣ γλυτώσεις από κάποια έξοδα.- ;)

ας κάνω μια ερωτηση λοιπόν!

Επειδή δεν βρήκα το ενυδρείο που σκεφτόμουν, θα κοίταγα για το 112αρι που εστειλε ο κλεοβουλος.

Τωρα αγόρασα σε τιμή ευκαιρίας ενα 54αρι απο συμφορουμιτη, και θα μείνω σε αυτό για λίγο μέχρι να προχωρήσω στο 112αρι. Είμαι ετοιμος να παραγγειλω κάποια πράγματα για να ξεκινησω στρώσιμο.

Η απορία μου είναι αν θα κάνει να πάρω το sunsun φίλτρο για το 54αρι μου (Εχω παραγγείλει βέβαια κλατι αστεία φίλτρα απο ebay και 1 καλο παμπ για καποιο diy μαλλον.) Η σκέψη μου είναι πως το φίλτρο λέει οτι στέλνει 1000λιτρα την ώρα, οκ μπορεί να είναι ονομαστική αλλά ανησυχώ μήπως κάνει το ενυδρείο μου πλυντήριο. Γνωρίζει κανείς αν μπορώ να μειώσω τη πίεση? ;)

Diskus fan
26-04-18, 00:16
ας κάνω μια ερωτηση λοιπόν!

Επειδή δεν βρήκα το ενυδρείο που σκεφτόμουν, θα κοίταγα για το 112αρι που εστειλε ο κλεοβουλος.

Τωρα αγόρασα σε τιμή ευκαιρίας ενα 54αρι απο συμφορουμιτη, και θα μείνω σε αυτό για λίγο μέχρι να προχωρήσω στο 112αρι.
Για λίγο... ΔΕΝ υπάρχει λόγος να μείνεις, θα είναι σαν να πετάς χρήματα.
Κανονικά... η επιλογή του χώρου, γίνεται αφού πρώτα έχεις επιλέξει το ( ή τα) είδος (η) που έχεις πρόθεση να ασχοληθείς. Εσύ... έχεις αποφασίσει;
Είμαι ετοιμος να παραγγειλω κάποια πράγματα για να ξεκινησω στρώσιμο.

Η απορία μου είναι αν θα κάνει να πάρω το sunsun φίλτρο για το 54αρι μου (Εχω παραγγείλει βέβαια κλατι αστεία φίλτρα απο ebay και 1 καλο παμπ για καποιο diy μαλλον.)
Εδώ με μπέρδεψες... έχεις παραγγείλει ήδη για κάτι... που ΔΕΝ είχες; Εξήγησε... τι εννοείς;
Η σκέψη μου είναι πως το φίλτρο λέει οτι στέλνει 1000λιτρα την ώρα, οκ μπορεί να είναι ονομαστική αλλά ανησυχώ μήπως κάνει το ενυδρείο μου πλυντήριο. Γνωρίζει κανείς αν μπορώ να μειώσω τη πίεση? ;)

Πιθανότατα... ναι... θα στο κάνει. Η πίεση της ροής μειώνεται με βανάκια (γνωρίζεις το μέγεθος σωλήνα, που έχει το φίλτρο που λες (επειδή εγώ ΔΕΝ γνωρίζω) ; )... αλλά ΑΝ σε σχέση με το ενυδρείο, το φίλτρο είναι τεράστιο... πιθανολογώ ότι θα σε προβληματίσει αρκετά. Κάποιος που χρησιμοποιεί το συγκεκριμένο φίλτρο... σίγουρα θα έχει πιο σωστή άποψη.
Θα μιλήσουμε για τον εξοπλισμό (φαντάζομαι)... λαμβάνοντας υπ' όψιν το 54λιτρο... σωστά; :cool:

georgeps
26-04-18, 00:41
Είναι τα γνωστά λάθη που έκανα ως αρχάριος (αν δεν κάνω τωρα λάθη τι θα έχω να λέω στους καινούργιους οταν θα φτάσω μετα απο χρόνια να έχω μια Α εμπειρία.

Οπως είχα γράψει παραπάνω έιχα ενα 22 λιτρο στο πατρικο μου που καθόταν, ε και τότε πήρα ενα καινούργιο φίλτρο να έχει,πήρα μια αεροαντλία, και άλλη μια αντλια νερού σε περίπτωση που ήθελα να φτιάξω κάτι DIY. Ολα αυτά μαζί με υλικά για φίλτρα,σφουγγκαρια και κάποια τεστ τα έχω παραγγείλει από ebay οπότε τα περιμένω σε κανα μήνα...

Από τη στιγμή όμως που όπως μου είπατε το 22λιτρο δεν κάνει για μονομάχο που αρχικά ήθελα ,το έχω αφήσει στην άκρη για καραντίνα στο μέλλον (τωρα διατηρεί μερικά φυτά που μου έδωσε ενας φίλος από εδω) . Το 54 λιτρο το πήρα για να βάλω τον μονομάχο που μαρεσε ή κάτι το οποίο σκέφτομαι τελευταία να βάλω 2-3 γκάπυ.

Για το επόμενο ενυδρείο θα περιμένω λίγο διάστημα καθώς μαζέυτηκαν αρκετά έξοδα (θα μ φυγουν κοντα στα 100 για φιλτρο,αντιχλωριο, διακοσμητικό, τροφές για το στρώσιμο και τα γκάπυ) συν ότι χρειάζομαι κανα 40αρι για το μαστερ κιτ με τα τεστ.

Ο λόγος που δεν βγάζω από το μυαλό μου ακόμη το μεγάλο φίλτρο είναι πως θα μπορούσα να το κρατήσω για όταν προμηθευτώ το μεγάλο ενυδρείο και να προσθέσω το φίλτρο απο το ebay για την 50αρα μου.

Ναι έχω σκοπό να έχω 2 ενυδρεία, το αν θα βγεί θα το δουμε σιγά σιγά.

Οσον αφορά τη διάμετρο της 'σωλήνας' δεν έχω βρει κάτι...

Diskus fan
26-04-18, 01:28
Είναι τα γνωστά λάθη που έκανα ως αρχάριος (αν δεν κάνω τωρα λάθη τι θα έχω να λέω στους καινούργιους οταν θα φτάσω μετα απο χρόνια να έχω μια Α εμπειρία.

Οπως είχα γράψει παραπάνω έιχα ενα 22 λιτρο στο πατρικο μου που καθόταν, ε και τότε πήρα ενα καινούργιο φίλτρο να έχει,πήρα μια αεροαντλία, και άλλη μια αντλια νερού σε περίπτωση που ήθελα να φτιάξω κάτι DIY. Ολα αυτά μαζί με υλικά για φίλτρα,σφουγγκαρια και κάποια τεστ τα έχω παραγγείλει από ebay οπότε τα περιμένω σε κανα μήνα...

Από τη στιγμή όμως που όπως μου είπατε το 22λιτρο δεν κάνει για μονομάχο που αρχικά ήθελα ,το έχω αφήσει στην άκρη για καραντίνα στο μέλλον (τωρα διατηρεί μερικά φυτά που μου έδωσε ενας φίλος από εδω) . Το 54 λιτρο το πήρα για να βάλω τον μονομάχο που μαρεσε
Μου ακούγεται... ωραία η ιδέα.
ή κάτι το οποίο σκέφτομαι τελευταία να βάλω 2-3 γκάπυ.
Θα έλεγα 6-8 μόνο αρσενικά.

Για το επόμενο ενυδρείο θα περιμένω λίγο διάστημα καθώς μαζέυτηκαν αρκετά έξοδα (θα μ φυγουν κοντα στα 100 για φιλτρο,
Αυτό θα ήθελα να το συζητήσουμε... με πμ.
αντιχλωριο, διακοσμητικό, τροφές για το στρώσιμο και τα γκάπυ) συν ότι χρειάζομαι κανα 40αρι για το μαστερ κιτ με τα τεστ.

Ο λόγος που δεν βγάζω από το μυαλό μου ακόμη το μεγάλο φίλτρο είναι πως θα μπορούσα να το κρατήσω για όταν προμηθευτώ το μεγάλο ενυδρείο
Σωστή η σκέψη σου.
και να προσθέσω το φίλτρο απο το ebay για την 50αρα μου.

Ναι έχω σκοπό να έχω 2 ενυδρεία, το αν θα βγεί θα το δουμε σιγά σιγά.

Οσον αφορά τη διάμετρο της 'σωλήνας' δεν έχω βρει κάτι...

Πιθανολογώ ότι κάποιος που το χρησιμοποιεί... θα μας πει την διάσταση των σωλήνων (γιατί το θέμα είναι να χωράνε κι όλας, στο ενυδρείο)... θα το ψάξω κι εγώ λίγο.- ;)

georgeps
26-04-18, 14:24
Η άλλη σκέψη ειναι να πάρω απλά ενα μικρό φίλτρο για το 54αρι μου και να αφήσω τα μεγάλα σχέδια για αργότερα....+-3

Diskus fan
27-04-18, 00:36
Για δείξε κάποιο "παράδειγμα"... να καταλάβουμε τι εννοείς; ;)

georgeps
27-04-18, 00:42
Το παράδειγμα είναι κάποιο σαν αυτό (https://www.enudreio.com/esoteriko-filtro-jp-032f.html)

Ειναι φτηνο, συμφωνώ αλλά πέρα από το ότι θα είναι για την αρχή και αν δουλέψει καλά δουλεψε, αν δεν θα παμε για κάποιο diy με καμια αντλια.

Diskus fan
27-04-18, 01:08
ΔΕΝ "ανοίγει"... διόρθωσε το link.- ;)

georgeps
27-04-18, 01:10
ΔΕΝ"ανοίγει"... διόρθωσε το link.- ;)

περίεργο, μου δουλεύει μια χαρά.

Τωρα ? https://www.enudreio.com/esoteriko-filtro-jp-032f.html

και σε απλό λινκ: https://www.enudreio.com/esoteriko-filtro-jp-032f.html

Diskus fan
27-04-18, 01:21
Έχεις ένα ήδη μικρό ενυδρείο... και θέλεις να μικρύνει κι άλλο, από ένα εσωτερικό φίλτρο.
Για γράψε τις διαστάσεις του ενυδρείου (τον χώρο του νερού).-

georgeps
27-04-18, 01:27
εχεις ένα δικιο εδώ που τα λέμε....

59.4x29.1*29.8 =51.5 λιτρα.

Diskus fan
27-04-18, 01:30
Και το φίλτρο... 50 x 43 x 122 mm.- ;)

georgeps
27-04-18, 01:33
Καλύτερο λες αυτό?
https://www.enudreio.com/filtra/top-and-hang-on-filtra/kremasto-filtro-hailea-hp-400.html

Ειναι τοπ και κρεμεται (βεβαια δεν θα χωραει το καπάκι που έχω (εκτος αν κοπει :smt020)

Diskus fan
27-04-18, 01:34
Αφαίρεσε και 10% (πάνω- κάτω) για την διακόσμηση του χώρου (φυτά, ρίζες)... πόσο μένει; :rolleyes:
-------------------------
Βάλε μια φωτογραφία του ενυδρείου... να την δω αύριο.- ;)

georgeps
27-04-18, 01:43
οριστε
90895
90896

μη δινεις σημασια στο πετραδακι , γινεται για δοκιμη

Diskus fan
27-04-18, 01:49
Τι θα έλεγες για ένα μεταχειρισμένο... ΕΗΕΙΜ 2213;
Ψάξτο λίγο.- ;)

georgeps
27-04-18, 01:54
Το έχεις δει σε αγγελία ή ετσι το λες?

Diskus fan
27-04-18, 13:29
Ωρέ τι έγραψα... το ΕΗΕΙΜ 2211 ήθελα να γράψω. :smt120
Όχι... ΔΕΝ έχω δει... κάτι.-

tsala
27-04-18, 20:04
Και το 2213, καλο θα ταν...

Τα φιλτρακια αυτα φιλε μου ειναι για συγκεκριμενα πραγματα.. Τα ειχα και τα δυο... Δεν κανουν

georgeps
27-04-18, 22:24
Και το 2213, καλο θα ταν...

Τα φιλτρακια αυτα φιλε μου ειναι για συγκεκριμενα πραγματα.. Τα ειχα και τα δυο... Δεν κανουν

θες να μου πεις παραπάνω,γτ ήδη έκανα τη παραγγελία κ μηπως προσπαθησω να τα αλλάξω

Themis_aqua
28-04-18, 22:35
Αν μιλας για το sun sun το 302 που ναι 1000 λτ/ωρα εχει σωληνες 16/22..
Θεωρω πως δεν κανει γι αυτο το ενυδρειο θα ναι δυνατο. Βεβαια η πραγματικη του ροη ειναι η μιση της ονομαστικης και μπορει να μειωθει κι αλλο απ το μοχλο στην κεφαλη.

Στάλθηκε από το SM-J730F μου χρησιμοποιώντας Tapatalk

georgeps
28-04-18, 22:49
Αν μιλας για το sun sun το 302 που ναι 1000 λτ/ωρα εχει σωληνες 16/22..
Θεωρω πως δεν κανει γι αυτο το ενυδρειο θα ναι δυνατο. Βεβαια η πραγματικη του ροη ειναι η μιση της ονομαστικης και μπορει να μειωθει κι αλλο απ το μοχλο στην κεφαλη.

Χρήσιμη πληροφορία!

Ουσιαστικά είναι επένδυση για αργότερα μόλις πάρω καινούργιο ενυδρείο. Ισως είναι overkill για το 52. Για αυτό όμως πήρα το μικρό ωστε να έχω στην άκρη το sun sun. Αν μειώσω τη ροή του όπως λές θα μπορώ να το βάλω στο μικρό, έστω για την αρχη?

Themis_aqua
28-04-18, 23:04
Κι εγω σε 50 αρι το δουλεψα στην αρχη να φανταστεις κι ηταν μια χαρα, με γεματο καδο και ενυδρειακο βαμβακι στο τελος μου δινε 450 λτ/ωρα..η ροη μειωνεται κι αλλο αλλα κανει ενα ελαφρυ θορυβο να ξερεις..
Τωρα το χω σε 150 λιτρα ενυδρειο.

georgeps
28-04-18, 23:07
αρχάρια ερώτηση αλλά το ενυδρειακό βαμβάκι σε ποιό σημείο το έβαλες?

επίσης σαν στοιχεία του φίλτρου άλλαξες τπτ?

Πολύ χρήσιμα αυτό που μου λές!

tsala
28-04-18, 23:16
θες να μου πεις παραπάνω,γτ ήδη έκανα τη παραγγελία κ μηπως προσπαθησω να τα αλλάξω

εννοω πως ειναι για συγκεκριμενες συνθεσεις..
πχ 1 -2 μονομαχους ,για γαριδαδικο κλπ
δεν ειναι για τον max αριθμο ψαριων που μπορει να δεχθει ενα 50λιτρο , πχ ενα κοπαδακι απο μικροψαρα

Themis_aqua
28-04-18, 23:31
αρχάρια ερώτηση αλλά το ενυδρειακό βαμβάκι σε ποιό σημείο το έβαλες?

επίσης σαν στοιχεία του φίλτρου άλλαξες τπτ?

Πολύ χρήσιμα αυτό που μου λές!Το βαμβακι το βαζα πανω πανω στο πρωτο καλαθι οπως ανοιγεις το φιλτρο.. οχι το δικο του γιατι ειναι μαπα, της sera ειχα παρει.
Τι εννοεις τα στοιχεια του φιλτρου αν αλλαξα;
Εγω χρειαστηκε παντως να κοψω το καπακι πισω για να χωρεσουν οι σωληνες..

georgeps
28-04-18, 23:57
εννοω πως ειναι για συγκεκριμενες συνθεσεις..
πχ 1 -2 μονομαχους ,για γαριδαδικο κλπ
δεν ειναι για τον max αριθμο ψαριων που μπορει να δεχθει ενα 50λιτρο , πχ ενα κοπαδακι απο μικροψαρα

Κατάλαβα! έντάξει αν είναι να το χρησιμοποιήσω για το μικρό ισως βάλω και μια δευτερη αντλία!

Thanks! :)

Το βαμβακι το βαζα πανω πανω στο πρωτο καλαθι οπως ανοιγεις το φιλτρο.. οχι το δικο του γιατι ειναι μαπα, της sera ειχα παρει.
Τι εννοεις τα στοιχεια του φιλτρου αν αλλαξα;
Εγω χρειαστηκε παντως να κοψω το καπακι πισω για να χωρεσουν οι σωληνες..

Κατάλαβα,ωραία. Ευτυχώς έχω τρύπες ήδη στο ενυδρείο. Θα πάρω και βαμβάκι που μου πρότεινες.

Αν άλλαξες ενώ πχ αντι για το μακαρόνι του να βάλεις άλλο, ή πχ να βάλεις ελαφροπετρα κλπ

Επίσης θυμάσαι ποιο ακριβώς σφουγγάρι της Serra πηρες?

tsala
29-04-18, 10:33
δεν αναφερομαι για την ροη της αντλιας του , αλλα για τον ανυπαρκτο χωρο για βιολογικο υλικο.

georgeps
29-04-18, 13:34
δεν αναφερομαι για την ροη της αντλιας του , αλλα για τον ανυπαρκτο χωρο για βιολογικο υλικο.

Αρα πάμε για αυτοσχέδιο σε μπουκαλάκι νερου...

Diskus fan
29-04-18, 22:48

Ωρέ "τσάμπα"... μιλάμε; :smt120Που είναι η υπομονή που λέμε; :rolleyes:
Καλησπέρα σε όλους!

Οπως είχα γράψει και στο νήμα μου για καλοσόρισμα , είμαι ένας φοιτητής (άρα το μπάτζετ μειωμένο) καινούργιος στο χόμπι, και προσπαθώ αυτό το καιρό να φτιάξω σιγά σιγά το πρώτο μου ενυδρείο.

θα ήθελα τις απόψεις σας σχετικά με το εγχείρημα μου,είτε θετικές είτε αρνητικές :)

σας ευχαριστω

Θυμάσαι πως ξεκίνησες το θέμα σου;
Κάτι μου "λέει" πως πας φιρί-φιρί... να σου κοστίσει "ο κούκος αηδόνι"... και μάλιστα βιαστικά.
Στο ξαναγράφω... χαλάρωσε... αποφάσισε σε πιο μέγεθος θα κινηθείς... και μετά συζητάμε το τι σου χρειάζεται, για να το προχωρήσεις.-:cool:

georgeps
29-04-18, 22:56
Ωρέ "τσάμπα"... μιλάμε; :smt120Που είναι η υπομονή που λέμε; :rolleyes:

Θυμάσαι πως ξεκίνησες το θέμα σου;
Κάτι μου "λέει" πως πας φιρί-φιρί... να σου κοστίσει "ο κούκος αηδόνι"... και μάλιστα βιαστικά.
Στο ξαναγράφω... χαλάρωσε... αποφάσισε σε πιο μέγεθος θα κινηθείς... και μετά συζητάμε το τι σου χρειάζεται, για να το προχωρήσεις.-:cool:

Τσάμπα δεν μιλάτε. Λαμβάνω τις συμβουλές σας και προσπαθώ να κινηθω όπως πρέπει στα δεδομένα μου.

Έχω αποφασίσει πως θα κινηθω. (εκτός απροόπτου φυσικά) για τους πρώτους μήνες θα μείνω έτσι με το 52αρι και όταν με το καλό μαζέψω μερικά χρήματα θα πάω σε ένα 100αρι++.

Οσο για ψάρια πάω για ένα χαρέμι γκάπυ μαλλον στο ενυδρείο και βλέπουμε :)

Συνέχισε τη κριτικη σου εσύ, μή μασάς! ούτε εγώ μασάω! :p

Diskus fan
30-04-18, 00:31
Καλά... το πας!!!!! :D

georgeps
30-04-18, 00:51
Καλά... το πας!!!!! :D

Μεγάλο πράγμα η υπομονή και η καθοδήγηση τελικά.

georgeps
05-05-18, 01:25
Καλημέρα (λόγω της ωρας) πάλι σε όλους.

Να ενημερώσω ότι τελικά αγόρασα ένα καινούργιο ενυδρείο με εσωτερικές διαστάσεις
118,5 * 38 * 47.5 =214 μεικτά (μήκος- πλάτος -υψος)

Λόγω του ότι βγάζω δυο εκατοστά από το υψος που δεν θα γεμίζω υπολογίζω στα

118.5*38*45.5 = 205 μεικτά και 185 καθαρά.

Η ερώτηση μου είναι η εξης .

Εχει έρθει με μια βάση μαζί. ενώ η βάση φαινεται ισια ( μεταλικη με 4 πόδια) εκεί που την έχω τοποθετήσει ήταν στραβή, Πρόσθεσα κάποια τσοχάκια και το έφτασα σε αυτό το σημείο.

Μετράω στο κέντρο της βάσης χωρίς το ενυδρείο

όπως κοιτάς το ενυδρέιο από μπροστά
31957525_10211307270533656_6527253784769331200_n.j pg
(http://www.enydreio.gr/vb/attachment.php?attachmentid=90972&stc=1&d=1525476245)
από την αριστερη πλευρα του ενυδρείο όπως το κοιτάς
31531366_10211307269973642_4408046672437837824_n.j pg (http://www.enydreio.gr/vb/attachment.php?attachmentid=90973&stc=1&d=1525476245)

Είμαι εντάξει εδώ? ή πρέπει να το φτάσω να είναι τελέιως-ακριβώς ισιο?

stanisalus18
05-05-18, 19:20
Αν το αφησεις ετσι οπως ειναι, με μια κλιση δηλαδη, το νερο στη επιφανεια του ενυδρειου δεν θα ειναι ισιο, στη μια μερια θα ειναι τοσο και στην αλλη λιγοτερο. Και αυτο δεν ειναι τοσο καλο για πολλους λογους.

http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=90975&stc=1&d=1525540748

georgeps
05-05-18, 19:33
Αν το αφησεις ετσι οπως ειναι, με μια κλιση δηλαδη, το νερο στη επιφανεια του ενυδρειου δεν θα ειναι ισιο, στη μια μερια θα ειναι τοσο και στην αλλη λιγοτερο. Και αυτο δεν ειναι τοσο καλο για πολλους λογους.

http://www.aquatek.gr/vb/attachment.php?attachmentid=90975&stc=1&d=1525540748

μαρέσει το σχέδιο σου. Ομολογώ δεν το σκέφτηκα ότι θα κάνει τόσο μεγάλη διαφορά μεταξύ των πλευρών, Να προσθέσω κανα τσοχάκι στη μία πλευρά?

Τί άλλη λύση θα μπορούσα να χρησιμοποιήσω?

α.jpg (http://www.enydreio.gr/vb/attachment.php?attachmentid=90976&stc=1&d=1525541576)

stanisalus18
05-05-18, 19:45
Επειδη το ενυδρειο σου ειναι στα 1.20 σε μηκος παιζει να εχει διαφορα ακομα και στα 1-2 εκατοστα το νερο απο την μια πλευρα με την αλλη. Οποτε εισαι αναγκασμενος να το αλφαδιασεις σωστα. Τι τσοχακια εχεις βαλει? Το βαρος δεν ειναι μικρο, πρεπει να μπει κατι που να αντεχει το βαρος. Ρεγουλατορους δεν ειχε η βαση απο πριν? Μπορεις να βαλεις απο κατω?

iliasp
05-05-18, 19:47
Καλησπέρα!
Θα σου πρότεινα όχι τσοχάκι αλλά κάτι πιο σκληρό. Με το τσοχακι θα δείξει οκ το αλφάδι αλλά βάζοντας νερό στο ενυδρειο θα υποχωρήσει λόγω βάρους.
Αν δεν βρεις κάτι μπορώ να σου δώσω κάποια τακάκια σε διαφορά πάχη ώστε να το φέρεις ακριβώς. ;)

georgeps
05-05-18, 21:49
όχι δεν είχε τίποτα η βάση από κάτω, Είναι αρκετά κοφτερό και έκοψα ενα ξύλο 2-3 χιλιοστά πιο μεγάλο και έβαλα μια τσόχα απο κάτω.

Αν είναι να μήν αντέξει τοτε πρεπει να βγουν...

@iliasp τί ακριβως τακάκια είναι αυτα που λες.

iliasp
05-05-18, 22:12
Είναι κάποια πλαστικά ορθογώνια τακάκια σε πάχος από 2-6mm.
Τώρα διαβάζω όμως ότι η βάση σου δεν έχει τάπες πλαστικές στα πόδια.
Θα σε συμβούλευα να πάρεις από χρωματοπωλείο και να βάλεις. Αν το ψάξεις περισσότερο και θέλεις βέβαια υπάρχουν 40αρες τάπες με σπειρωμα στη μέση για ρεγουλατορο.

georgeps
06-05-18, 23:16
Είναι κάποια πλαστικά ορθογώνια τακάκια σε πάχος από 2-6mm.
Τώρα διαβάζω όμως ότι η βάση σου δεν έχει τάπες πλαστικές στα πόδια.
Θα σε συμβούλευα να πάρεις από χρωματοπωλείο και να βάλεις. Αν το ψάξεις περισσότερο και θέλεις βέβαια υπάρχουν 40αρες τάπες με σπειρωμα στη μέση για ρεγουλατορο.

εντάξει! θα κοιτάξω να πάω να πάρω!!

ευχαριστω!:smt020
Καλησπέρα και πάλι! θα ήθελα τις συμβουλές σας παρακαλώ!

Θέλω λοιπόν να πάρω ενα εξωτερικο φίλτρο για το 200αρι ενυδρειο γλυκου νερου που ετοιμάζω.

Αρχικά σκεφτόμουν για κάποιο Eheim Classic 350 αλλά τελικά τα λεφτά είναι πολλά.
Επόμενη μου επιλογή ήταν ένα Fluval 206.

Κατευθύνομαι όμως πιο πολύ στα φίλτρα της Dophin

Είμαι μεταξύ των δύο αυτών:

α) Dophin AS2208 (700L/H έως 200L ενυδρείο) (http://www.petsupermarket.gr/8222/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%C F%8C-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CF%84%CF%81%CE%BF-dophin-as2208.html)
β) Dophin AS2210 ( (http://www.petsupermarket.gr/8223/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%C F%8C-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CF%84%CF%81%CE%BF-dophin-as2210.html)1200L/H, 300L max ) (http://www.petsupermarket.gr/8223/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%C F%8C-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CF%84%CF%81%CE%BF-dophin-as2210.html)

Η διαφορά των 2 είναι στο 10ρικο το οποίο το θεωρώ αμελητέο. Απλά το πρώτο θα γυρίζει το νερό μου 3,5 φορες ενώ το δεύτερο 6. Η μία μου σκέψη και η λογική μου μου λέει να πάω στο μεγαλύτερο ωστε να μην ανησυχω για την ιχυοφορτιση και να μικρύνω την ροή λίγο από τα βανάκια.

:smt020

Themis_aqua
06-05-18, 23:30
Εννοειται το δευτερο κ μην φοβασαι για την ροη, το ενυδρειο ειναι μεγαλο!

georgeps
06-05-18, 23:58
Εννοειται το δευτερο κ μην φοβασαι για την ροη, το ενυδρειο ειναι μεγαλο!

Αυτό ακριβώς, thanks!

Αλλή μία ερώτηση, από όσο κατάλαβα δεν έχει φιλτρα κτλ μέσα.

Για υλικό αν και σκεφτόμουν να πάρω ελαφρόπετρα, θέλω να ζητήσω μπόλι από κάποιον (οπότε θα βάλω μέσα ότι μου δώσει) Στο μαγαζί τί άλλο να πάρω :p κάποια σφουγγάρια διαφορετικων μεγεθων, ενεργειακό βαμβάκι, και σιποραξ πχ ( για να δώσω σε αυτον που θα μ δωσει μπολι αν εχει σιποραξ? )

EDIT

εχω μπει σε σκέψεις μηπως πάω σε ένα ακόμη μεγαλύτερο 2212 (http://www.petsupermarket.gr/8224/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%C F%8C-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CF%84%CF%81%CE%BF-dophin-as2212.html)
το οποίο έχει 3 συρταράκια σε σχεση με το 2210 αλλά δεν ξέρω αν είναι "υπερβολη" για τα λίτρα μου - οκ ξερω οτί μόνο καλό θα κάνει το εξτρα υλικό μέσα,αλλά ξεφεύγω σιγά σιγά στα λεφτά.

Τι άλλο θα προτείνατε? :smt120

Κλεόβουλος
07-05-18, 06:46
Για φίλτρο όσο πιο μεγάλο μπορείς να πάρεις τόσο καλύτερα κατά τη γνώμη μου.
Για υλικά θα χρειαστείς ένα κομμάτι σφουγγάρι πάνω και κάτω (πχ http://www.igna.gr/sfouggari-30ppi-50x50x5 ) ενδιάμεσα στα σφουγγάρια όση ελαφρόπετρα χωράει και πάνω απ' όλα μια στρώση πολυεστερική βάτα ή αλλιώς ενυδρειακό βαμβάκι (πχ https://www.ifasma.eu/el/%CE%B2%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%82.html )

georgeps
07-05-18, 09:24
Για φίλτρο όσο πιο μεγάλο μπορείς να πάρεις τόσο καλύτερα κατά τη γνώμη μου.
Για υλικά θα χρειαστείς ένα κομμάτι σφουγγάρι πάνω και κάτω (πχ http://www.igna.gr/sfouggari-30ppi-50x50x5 ) ενδιάμεσα στα σφουγγάρια όση ελαφρόπετρα χωράει και πάνω απ' όλα μια στρώση πολυεστερική βάτα ή αλλιώς ενυδρειακό βαμβάκι (πχ https://www.ifasma.eu/el/%CE%B2%CE%AC%CF%84%CE%B5%CF%82.html )

Αψογος και κατατοπιστικότατος!! :smt038

Μόλις έχω νεότερα θα ενημερώσω.

Diskus fan
07-05-18, 23:32
όχι δεν είχε τίποτα η βάση από κάτω, Είναι αρκετά κοφτερό και έκοψα ενα ξύλο 2-3 χιλιοστά πιο μεγάλο και έβαλα μια τσόχα απο κάτω.

Αν είναι να μήν αντέξει τοτε πρεπει να βγουν...

@iliasp τί ακριβως τακάκια είναι αυτα που λες.

Το πάχος του ξύλου (ή όποιου κατάλληλου υλικού) εξαρτάται από την διαφορά ύψους που έχει το ενυδρείο, σε σχέση με το ίσιο (στις άλλες του 3 πλευρές).
ΔΕΝ ξέρω ΑΝ κατάλαβες τι έγραψα... ή πρέπει να σου κάνω σχήμα.-

georgeps
08-05-18, 00:00
Το κατάλαβα ναι!
Πηγα και αγόρασα ποδαράκια σημερα για τη βάση. Από ότι κατάλαβα είναι και θέμα του πατώματος μου. Με τα ποδαράκια και πάλι δεν έκατσε ακριβως (λογικο να μου πεις αφου προσθέτεις ιδιο μηκος σε όλα), και τελικά έβαλα και ένα κομματι λάστιχο και μείωσα το σφάλμα όσο μπορούσα. Δεν το έχω φέρει ΑΚΡΙΒΩΣ στην ευθεία του αλλά έφτασα αρκετά κοντά.

Το να αγοράσω ποδαράκι με ρεγουλατορο μου ζήτησαν 10ε για το κάθε πόδι οπότε το άφησα. zw

Diskus fan
08-05-18, 00:15
Το θέμα ΔΕΝ είναι να αγοράσεις (υπάρχουν πολύ φτηνότερα... ούτε 2 ευρώ μάλλον)... αλλά πως θα τα κολλήσεις (οξυγονοκόλληση θέλει) στη βάση. ;)
Θα σε "φάει"... η βιασύνη.- :D

georgeps
08-05-18, 00:27
Το θέμα ΔΕΝ είναι να αγοράσεις (υπάρχουν πολύ φτηνότερα... ούτε 2 ευρώ μάλλον)... αλλά πως θα τα κολλήσεις (οξυγονοκόλληση θέλει) στη βάση. ;)
Θα σε "φάει"... η βιασύνη.- :D

Μάλλον ΕΣΥ βιάζεσαι να κρίνεις.zw

Για αυτά που λέω δεν χρειαζόταν οξυγονοκόλληση, και φυσικά ΔΕΝ θα έμπλεκα με κολλήσεις στη συγκεκριμένη στιγμή. :smt052 !?

Diskus fan
08-05-18, 00:27
Ενδεικτικά το βάζω... για να δεις τι περίπου ψάχνεις (ΜΗΝ διαβάσω αύριο... για το τι αγόρασες).-

https://www.ergaleiadiko.gr/category.php?id_category=93

http://www.mico.gr/index.php?page=shop.browse&category_id=22&option=com_virtuemart&Itemid=4&lang=el

:grin:

costachri
09-05-18, 19:07
εντάξει! θα κοιτάξω να πάω να πάρω!!

ευχαριστω!:smt020
Καλησπέρα και πάλι! θα ήθελα τις συμβουλές σας παρακαλώ!

Θέλω λοιπόν να πάρω ενα εξωτερικο φίλτρο για το 200αρι ενυδρειο γλυκου νερου που ετοιμάζω.

Αρχικά σκεφτόμουν για κάποιο Eheim Classic 350 αλλά τελικά τα λεφτά είναι πολλά.
Επόμενη μου επιλογή ήταν ένα Fluval 206.

Κατευθύνομαι όμως πιο πολύ στα φίλτρα της Dophin

Είμαι μεταξύ των δύο αυτών:

α) Dophin AS2208 (700L/H έως 200L ενυδρείο) (http://www.petsupermarket.gr/8222/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%C F%8C-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CF%84%CF%81%CE%BF-dophin-as2208.html)
β) Dophin AS2210 ( (http://www.petsupermarket.gr/8223/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%C F%8C-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CF%84%CF%81%CE%BF-dophin-as2210.html)1200L/H, 300L max ) (http://www.petsupermarket.gr/8223/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1/%CE%B5%CE%BE%CF%89%CF%84%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%C F%8C-%CF%86%CE%AF%CE%BB%CF%84%CF%81%CE%BF-dophin-as2210.html)

Η διαφορά των 2 είναι στο 10ρικο το οποίο το θεωρώ αμελητέο. Απλά το πρώτο θα γυρίζει το νερό μου 3,5 φορες ενώ το δεύτερο 6. Η μία μου σκέψη και η λογική μου μου λέει να πάω στο μεγαλύτερο ωστε να μην ανησυχω για την ιχυοφορτιση και να μικρύνω την ροή λίγο από τα βανάκια.

:smt020

Ριξε μια ματιά και σε αυτό: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=91299

Εχω το 2208 στα 95λιτρα περίπου, μεικτά. Νομίζω οτι η ροή πέφτει γρήγορα με τις δικές του σωλήνες. Μην υπολογίζεις στη ονομαστική αξίά που γράφει. Νομίζω οτι το συγκεκριμένο ίσως σου είναι λιγο μικρό.

georgeps
10-05-18, 13:34
Ριξε μια ματιά και σε αυτό: http://www.aquatek.gr/vb/showthread.php?t=91299

Εχω το 2208 στα 95λιτρα περίπου, μεικτά. Νομίζω οτι η ροή πέφτει γρήγορα με τις δικές του σωλήνες. Μην υπολογίζεις στη ονομαστική αξίά που γράφει. Νομίζω οτι το συγκεκριμένο ίσως σου είναι λιγο μικρό.

Το είχα διαβάσει να σου πω την αλήθεια. Χρήσιμες πληροφοριες και εκει.
από ότι κατάλαβα το 2212 είναι μονόδρομος, και για τα λίτρα του αλλά και για τα 3 συρτάρια.:)